Jos lähtökohta olikin vanha klassikko, tämä resepti lähti elämään aivan omaa elämäänsä. Lisäsin kirsikoiden seuraksi pohjalle manteleita. Pohjataikinaksi kaulitsin viikunataikinaa, jossa on vain vähän rasvaa ja sokeria, viikunasoseen korvatessa kumpaakin ja tuodessa rutkasti enemmän ravintoarvoa.
Koska Tatin-torttu on parasta kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa, lisäsin sen jo valmiiksi jäähtyneen tortun päälle.
Ja etteivät yllätykset loppuisi tähän, kaurakerman sekaan vatkasin myös puna-apilan kukkia. Idean sain viimeisimmästä Voi Hyvin -lehdestä, jossa Tuija Ruuskan reseptivalikoimassa oli puna-apila-vadelmapiiras. Ohjeessa kehuttiin, että apila antaa tortulle miedon hunajaisen maun, ja apilan kukat ovat kauniita myös koristeena. Lisäinfona mainittakoon, että puna-apilassa on lisäksi paljon ravintoaineita, kuten valkuaista ja flavonoideja, ja sitä voi muiden villivihannesten tavoin käyttää mm. salaatteihin. Arktiset Aromit on valinnut valko- ja puna-apilan vuoden yrteiksi.
No, omassa piiraassani apilat eivät maistuneet kyllä juuri millekään, mutta eivät häirinneetkään, ja ehkä ne tosiaan ovat terveellisiä... Ne voi kuitenkin huoletta myös jättää pois, jos haluaa tortusta hiukan helpomman myös tavis-herkuttelijoille.
Tämän kirsikkaherkun kyyditsemänä Kahvila Vegaani lähtee lomalle ja siirtyy merellisiin maisemiin.
Hyvää kesää kaikille!
Juhlava kirsikkatorttu:
- aloita liottamalla 150 g kuivattuja viikunoita
(n. 8 kpl) vedessä vähintään 4 tuntia tai yön yli.
Täyte:
- n. 400 g kirsikoita
- 1/2 rkl kookosöljyä
- 1/2 dl luomusokeria
- 1 dl kuorittuja manteleita karkeana rouheena
- (1 rkl grappaa, kirsikkaviinaa tms.)
Puolita kirsikat ja poista kivet. Sulata kookosöljy paksupohjaisella pannulla, lisää kirsikat ja sokeri. Kypsennä sekoitellen, kunnes sokeri sulaa ja
alkaa karamellisoitua (n. 5 min.). Varo polttamasta pohjaan! Siirrä kirsikat reikäkauhalla sivuun ja ota syntynyt kirsikkasiirappi talteen.
Valmista pohjataikina:
- soseuta viikunat ja 2 rkl kookosöljyä sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
- lisää reilu 1/2 dl mantelijauhetta
- 1 rkl pellavansiemeniä
- 2 rkl vaahtera- tai agavesiirappia
- 1/4 tl suolaa
Nypi joukkoon
- 2,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo ja laita hetkeksi jääkaappiin lepäämään (n. 1/2 tuntia - 1 t)
Levitä 20 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan ensin mantelirouhe ja sitten kirsikat. Lisäsin myös ruokalusikallisen grappaa, brandy tai kirsikkaviinakin sopisivat hyvin.
Kauli taikina levyksi kahden voi- tai pergamiinipaperin välissä. Leikkaa taikinasta irtopohjavuoan kokoinen pyöreä levy ja painele kirsikoiden päälle. Pistele haarukalla pintaan reikiä ja paista 180 asteisen uunin alaosassa n. 15 min. Ota torttu uunista ja kumoa heti tarjoilulautaselle. Asettele mahdollisesti irronneet mantelit takaisin tortun pinnalle.
Kuorrutus:
- 1 prk vatkautuvaa kaurakermaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 - 2 rkl agavesiirappia (tai maun mukaan)
- (2 dl puna-apilan kukintoja)
- 2 rkl agar-hiutaleita
- 1/2 dl omena tai päärynämehua
Vatkaa kaurakerma ja mausta. Jos käytät puna-apilaa, nypi kukinnot irti kukkapohjista ja käytä vain ne. Lisää kerman joukkoon, säästä muutama apila koristeeksi.
Liuota agar-hiutaleet kiehuvaan nesteeseen ohjeen mukaan. Jäähdytä seosta hiukan ennen kuin vatkaat sen kermaan.
Valuta talteen ottamasi kirsikkasiirappi kirsikkapohjan päälle. Laita irtopohjavuoan reunat paikoilleen ja lusikoi jäähtyneen tortun päälle kaurakermahyytelö. Laita jääkaappiin jähmettymään n. 2 tunniksi.
Ennen tarjoilua poista varovasti vuoan reunus ja koristele torttu apilankukilla.
..............................................
Yli jäävästä pohjataikinasta paistoin viikunakeksejä. Lasten mielestä maistuivat terveellisille, mutta hyville.