Kuten missä tahansa muussakin kokkauksessa, myös raakailussa saa toki kulutettua aikaa keittiössä tovin jos toisenkin. Mutta se ei varsinaisesti siihen liity, että kyse on raw foodista. Päin vastoin, useimmiten raakaruoka valmistuu paljon nopeammin kuin keitetty kaverinsa. Tästä hyvänä esimerkkiä tomaattikeitto: Raakana 5 min, kypsennettynä samoista tuoreista aineksista vähintäin 1/2 tuntia.
Ennemminkin kyse on uusista tavoista ja rutiineista, joiden opettelussa menee aluksi hieman aikaa. Koin itsekin jossain vaiheessa vähän stressaavaksi, kun piti muistaa laittaa etukäteen likoamaan jotain tai, että jos teki mieli juuri tiettyä ruokaa, se olisi vaatinut valmisteluja, jotka olisi pitänyt tehdä jo edellisenä päivänä. No, ratkaisuni on ollut, että jos elämässä on paljon muuta meneillään, ruoanlaittoon suhtaudutaan rennommin. Eli silloin jätetään liottelut, hapattelut ja kuivaamiset vähemmälle ja tehdään simppeliä raakasapuskaa (smoothieita, keittoja, salaatteja) tai esim. marinoinnin sijaan höyrytän bataatit kypsiksi. Olen kuitenkin ollut niin innoissani uudeta tavasta ajatella koko ruoanlaittoa, että olen toisaalta viettänytkin keittiössä ilomielin aikaa erilaisia kokeiluja tehden.
Tiettyjä peruaineksia on kaapissani aina, kuten quinoaa, tattaria, hirssiä ja kauraa, sekä joitain superfoodeja.
Nyt, kun olen harrastanut raakailua reilun vuoden verran, siitä on tullut normaalia keittiöelämää ja moni homma hoituu rutiinilla. Niinpä minulla on nykyisin aina valmiina tiettyjä juttuja, jotka nopeuttavat arikikokkausta huomaattavasti ja tekevät viiden minuutin pika-ateriastakin tyydyttävän.
Näitä ovat 1. Cashew- tai macadamiajuusto, jota hapatan säännöllisesti isomman erän. - Käytän sekä leivän päällä että lisukkeissa
2. Itse tehtyä raakatahinia tai pähkinätahnaa, jota myöskin valmistan kerralla isomman erän. Menee leivän päällä, kastikkeissa, herkuissa ja pakko myöntä, suoraan purkista :)
3. Kräkkerit, joita syntyy kätevästi mehustuksen sivutuotteena tulevasta juureskuidusta ja pellavansiemenistä.
4. Jotain valmiiksi liotettuja ( ja kuivattuja) pähkinöitä tai siemeniä, joita voi lisätä suoraan salaatin sekaan tai kastikkeisiin.
Myös kaupassa käyntiin on tullut muutoksia sikäli, että ostan joka kerran rutiinisti paljon vihreitä lehtivihanneksia, pakastemustikoita ja muitakin marjoja, luomu- tai muuten hyvälaatuisia hedelmiä ja kasviksia sekä avokadoja kypsytykseen. Näin niitä on aina keittiössä, kun ruoka-aika lähestyy.
Pähkinöitä, siemeniä, kuivahedelmiä jne, ostan aika ajoin isommat erät ja mieluiten irtomyynnistä. Näin niitäkin on yleensä aina varastossa. Samoin hyvin varusteltu maustekaappi on minulle tärkeä. Hankin mausteet luomuna aina kun, mahdollista, koska useimmat tavalliset mausteet on säteilytetty säilyvyyden ja puhatuden vuoksi.
Lisäksi perhe-elämän pyörteissä eräs arkikokkauksen salaisuus on pitää yksi isompi ruoanlaittopäivä viikossa. Useimmiten se on minulla sunnuntai. Silloin teen pähkinätahnoja, kuivatan kräkkereita ja laitan ruokaa isompia eriä, jolloin seuraaville päiville säästyy aina jotain joko sellaisenaan tai uusien lisukkeiden kanssa tarjottavaksi tai pakastettavaksi. Aika "marttamainen" juttu, mutta on osoittautunut toimivaksi.
Esimerkiksi viime sunnuntaina mehustin muutaman kilon porkkanoita, jolloin sain mehua pariksi päiväksi, pohjan kasvismurekkeelle ja kräkkeritaikinaan. Laiton cashew-juuston hapattumaan ja tein parapähkinä-carob tahnaa. Lisäksi tein viikonlopun aikana reilusti raakapastaa, marinoituja kasviksia, porkkanamureketta ja kukkakaali-couscousia. Tähteistä syntyi yhden hengen arkilounaita ja joillain täydennyksillä vielä pari ilta-ateriaa. Raw-"korvapuustit" tyydyttivät herkkunälkää myös viikolla. Menihän tähän aikaa useampi tunti, mutta viikolla ei sitten ole tarvinnutkaan asua keittiössä.
Sunnuntaina söimme fiinimmin raw-murekekääryleitä, täytteenä marinoitua paprikaa, sipulia ja herkkusieniä. (Ohje kehittelyn alla.) Loppu murekkeesta annospaloina pakkaseen, ylijäänyt täyte pikaburgereihin myöhemmin viikolla.
Tässä sitten vielä viikon parhaat ilta-ateriat. Kumpaankaan ei mennyt kauaa, pikaburgereihin 15 min. burritoihin 20 min. ja annokset olivat valmiina lautasella. Silti ilta-aterialla oli jotain muutakin kuin salaattia. Lisäksi nämä ovat myös esimerkkejä meille tyypillisistä raaka-fuusio aterioista, joissa osa perheestä syö raakapainotteisen normiversion osa täysin raw-aterian. Burgeri-aterialla lapsilla oli lihaisat versiot, jälkimmäisessä kääreenä täysjyvä-burritot.
Pikaburgerit:
- 1 kp marinoitua paprikaa, sipulia ja herkkusieniä (n. puolet)
- 1/2 kp kookoslastuja, jauha jauheeksi
- 5 aurinkokuivattua tomaattia
- pieni valkosipulinkynsi puristettuna
- 2 viikunaa pilkottuna
- 2 rkl chia-siemeniä jauheena (tai pellavansiemeniä)
- 1/2 dl jauhettua saksanpähkinää
- tamaria
- savupaprikajauhetta*
- kuivattua timjamia
- paprikajauhetta
- jeeraa
- jauhettua mustapippuria
Laita kaikki ainekset kulhoon- * Eniten aikaa vei mausteiden etsiminen ja lisääminen, eli tätä vaihetta voita nopeuttaa käyttämällä jotain valmista. suosikkimausteseostasi. Sauvasekoita tai jauha monitoimikoneen s-terällä tasaiseksi massaksi. Omastani tuli todella kiinteää ja muotoilin siitä renkaan avulla neljä burgeri-pihviä. Tarjosin edellisillasta jääneen porkkana-lanttupastan kanssa.
Burritot (2:lle):
- Erityisen nopeasti tästä selviää, jos käyttää maustamiseen jotain valmista maustesekoitusta, kuten esim. Sonnentorin Mexican sipce mix. Joskus teen myös omia sekoituksian valmiiksi.
Chili con pähkinä:
- 1 tomaatti hiukan pilkottuna
- 10 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä + hiukan öljyä
- 1 valkosipulinkynsi
- mustapippuria
- Himalaja-suolaa
- 2 tl juoksevaa hunajaa
- 1 limen mehu tai 1 tl omenaviinietiikkaa
- kourallinen liotettuja hasselpähkinöitä hiukan pilkottuna.
- Mausta joko jollain valmiilla meksikotyyppisellä mausteseoksella, esim. Tai tee oma sekoituksesi.
Oma maustesekoitukseni:
- 2 tl jeera
- 1 tl jauhettua korianteria
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
- 2 cm pätkä sitruunaruohoa hienona silppuna
- nippu tuoretta korianteria silputtuna
Se juttu tässä perustomaattikastikkeessa oli lisätä meksiko-settiin vähän aasialaisia vivahteita tuoreen inkiväärin ja sitruunaruohon muodossa. Se teki kastikkeesta erityisen. Lisänä tietysti nippu silputtua tuoretta korianteria, koska minulle ei ole meksikolaista tai thai-sapuskaa ilman sitä.
Kasasin burritot pehmeiden kesäkurpitsasta, porkkanasta ja pellavansiemenistä kuivateltujen lättyjen ja päälle. Itse haluan burritooni tukevamman pohjan kuin pelkän lehden. Pohjalle tuli pähkinä-chiliä, päälle ruokalusikallinen valkosipulilla maustettua cashew-juustoa (ohjetta esim. edellisessä postauksessa). Limellä, Himalaja-suolalla ja mustapippurilla maustettuja avokadosiivuja, korianteria (tietty), paprikaa ja muutama ananaskirsikka (= inkamarja tuoreena). Ihanuutta.