Sivut

tiistai 25. helmikuuta 2014

Proteiinijauheista ja helpot passion-patukat (Raw)


Käytän proteiinijauheita säännöllisesti aamusmoothiessa tai tuorepuurojen joukossa - vaikkakin luontainen mieltymykseni aitoa ruokaa kohtaan saa jopa täysin kasvipohjaiset ja "luonnolliset" protskujauheet vaikuttamaan prosessoiduilta. Ne ovat kuitenkin helppo tapa buustata päivittäistä proteiinin saantia, jonka tärkeydestä olen vähitellen vakuuttunut sekä ravitsemusneuvojan ohjeiden että omien kokemusteni perusteella.  

Yleensä käytän hamppuproteiinia, sillä kuulun ilmeisesti siihen kouralliseen ihmisiä, joiden mielestä sen maku on ihan ok. Lisäksi hampun tuotanto on ympäristöystävällistä. Moni tosin kokee hamppuproteiinin huonosti sulavaksi, mutta jostain syystä oma, muuten herkästi meuhkaava mahani siitä pitää. Tai on tottunut.

Todellinen suosikkini on kuitenkin tähän saakka ollut Pulsinin herneproteiini-isolaatti, jota voi käyttää hyvin jopa ruoanlaitossa, esim. suurustamiseen. Sen maku on mieto ja koostumus miellyttävä, eikä tunge smoothiesta läpi, päin vastoin blenderistä tulee ulos entistä kuohkeampaa tavaraa.

Äskettäin Lootuskauppa lähestyi minua tarjoten maisteltavaksi Plant Forcen riisiproteiinijauheita. Täytyy myöntää, että odotin testierää innolla, sillä jostain syystä tämä proteiinilaatu on jäänyt täysin kokematta. Sain testiin sekä naturellia, että vaniljaa ja suklaan makuista. Jälkimmäisissä on pelkän riisin lisäksi sakeuttamisainetta (xantaanikumi), luontaisia aromeja ja steviaa sekä suklaassa kaakaojauhetta.


Riisiproteiinin ja tämän kyseisen tuotteen eduista olin ennättänyt lukea hehkutusta jo monelta taholta,  joten kippasin mitallisen aamusmoothieen kovin odotuksin. Gnääh... En tykännyt. Koostumus oli kalkkinen eikä makukaan puhutellut. Sämpläsin läpi myös suklaan ja vaniljan, kokeilin terästettyä tuorepuuroa, raakajädeä sekä jotain moussea, mutta vähintään tympeä proteiinijauheen maku tunki kaikesta läpi. Ehkä kielestäni löytyy yliaktiivinen riisiproteiinireseptori.

Lopuksi annoin jauheelle vielä mahdollisuuden kotitekoisissa proteiinipatukoissa ja kas, näissä riisiproteiini toimi hyvin. Jauhoisuus ei haittannut ja maku peittyi aprikoosin alle. Tosin mikä tahansa neutraali proteiinijauhe sopii tähän ohjeeseen. 


Patukkaohjeeni on supersimppeli, tällä kertaa lisäsin vähän tvistiä tuoreella passionhedelmällä, joka tuo hieman hapokkuutta ja kivaa rakennetta patukoihin. Carob-kuorrutuksen voi vaihtaa suklaiseen käyttämällä kaakaotuotteita ohjeessa ehdotettujen tilalla, mutta itse tykkään carobin ja aprikoosin yhdistelmästä. Patukat eivät ole erityisen makeita, ja kaiken kaikkiaan mietoja mutta silti jotenkin salakavalan koukuttavia (ja... öh, täyttäviä!).



Passion-proteiinipatukat (Raw)

8 kpl
Valmistusaika 15 min. + kuivatus 2 tuntia + kuorruttaminen 10 min

  • 2,5 dl manteleita 
  • 2,5 dl kuivattuja aprikooseja (+ 2 rkl vettä liotukseen tarvittaessa)
  • 1 tl jauhettua luonnon vaniljaa
  • 1 tl jauhettua inkivääriä TAI kanelia
  • 20 g proteiinijauhetta (reilu ruokalusikallinen)
  • 1 passionhedelmä TAI 1-2 rkl (aprikoosien liotus-)vettä

Huom! Jos aprikoosit ovat kovin kuivia, silppua ne pinemmiksi ja laita pikkutilkkaan vettä likoamaan pariksi tunniksi. Ja vaikka ohjeeseen tulee kuivattuja manteleita, parhaat patukat syntyvät kertaalleen liotetuista ja jälleen kuivatuista manteleista. Mantelit ovat näin helpommin sulavassa ja paremmin imeytyvässä muodossa, kun fytaateille on liotuksen myötä sanottu heipat. Mutta tämä ei ole välttämätöntä.

Jauha monitoimikoneessa kaikki sekaisin ja lisää lopuksi passionhedelmän sisus tai muu neste. Painele taikina neliskanttiseen vuokaan, itse käytin n. 10 x 20 cm. pahvilaatikkoa, jonka olin vuorannut leivinpaperilla. Tamppaa taikina tiiviiksi kerrokseksi ja leikkaa terävällä veitsellä suorakaiteen muotoisiksi patukoiksi. Kumoa varovasti leivinpellille tai kuivurin tasolle. Siirrä uunin alaosaan/ kuivuriin ja kuivattele 40 asteessa parisen tuntia. Tämän kuivatteluosion voi myös skipata, varsinkin jos kuorrutat patukat.


Kuorrutus:
  • 5 rkl kookosöljyä
  • 4 rkl carob-jauhetta
  • 1 tl lesitiinijauhetta
  •  ripaus laatusuolaa
  • 1 rkl kookossokeria jauhettuna/kookosnektaria/vaahterasiirappia

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Lisää muuta ainekset ja vispilöi tasaiseksi. Jos käytät kookossokeria, jauha se tehosekoittimessa tms. tomuksi ennen käyttöä. 

Asettele patukat väljästi leivinpaperoidulle tasolle/tarjottimelle/pellille ja sivele carob-kuorrutetta pinnalle ohut kerros. Siirrä hetkeksi pakastimeen, kunnes kuorrute jähmettyy. Käännä tämän jälkeen patukat ja levitä kuorrutetta niiden toiselle puolelle ja reunoille. Siirrä taas hetkeksi pakastimeen tai jääkaappiin jähmettymään. Patukat kannattaa säilyttää jääkaapissa kannellisessa rasiassa ja napsia sieltä mukaan tarvittaessa. Parasta ennen päiväys asettuu jonnekin parin viikon tietämille.



Tuote saatu ilmaiseksi bloginäkyvyyttä vastaan.

.....................................................
English summary:

This post was inspired by Plant Force Rice Protein Powder samples which I got from a Finnish online health food store. I wasn't too excited about the rice protein in my usual smoothies, however, as I found the texture chalky and the taste too overwhelming. But in these raw protein bars the rice protein worked quite well, although any natural protein powder would do. The bars are super easy to make and have a nice carob coating. For a little twist I added some fresh passion fruit into the dough which also gave the bars a nice crunchy texture.

Raw Passion Fruit Protein Bars 
(makes 8)

  • 2,5 dl (soaked and dehydrated) almonds 
  • 2,5 dl dried apricots (+ 2 T water for soaking if needed)
  • 1 t vanilla powder
  • 1 t ground ginger OR cinnamon 
  • 20 g neutral tasting protein powder (rice, pea or hemp)
  • 1 passion fruit OR 1-2 T water (preferably from the apricot soaking)
Blend the ingredients in the food processor except the passion fruit. Scoop in the fruit flesh or water if not using the passion and blend until well combined. Press the dough into a square baking pan or any box lined with parchment paper (mine was sized appr. 10 x 20 cm). Cut with a sharp knife into 8 rectangles and remove carefully from the pan/box on a baking or dehydrator tray. Dehydrate in 40 degr. Celsius for a couple of hours. Make the coating:

Carob coating:
  • 5 T virgin coconut oil
  • 4 T carob powder
  • 1 t lecitine powder
  •  a pich of good quality salt
  • 1 T coconut sugar (finely ground)/ coconut nectar/ maple syrup
Melt the coconut oil in a bowl over another bowl filled with hot water. Whisk in the other ingredients to get an even mixture. Spread some coating evenly on top of every bar. Take the bars into a freezer for 10 minutes. When set turn upside down and spread rest of the coating and freeze the bars again or let them set in a fridge. 

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

#safkaa2 -salaatti, raakistyyliin ja kevättarjous - Grilled Romaine Lettuce, raw food style

...... Note: An English summary in the end of the post!


Kävin kirjakaupassa pläräämässä uuden Safkaa-kirjan. Kirja on ihana, hyväntuulen ruokakirja, kuten edeltäjänsäkin ja ytimessä on asia, jonka puolesta liputan vahvasti: Tuoreista, aidoista raaka-aineista laitettu, rehellinen ruoka. Ostopäätöstä ei kuitenkaan vielä syntynyt, sillä suurin osa resepteistä on kuitenkin lihaisamman koulukunnan osastoa. Yksi niistä pyöräytti kuitenkin reseptimylly käyntiin ja kotiin tultua oli aivan pakko heti testata ajatusta grillatusta salaatista.

Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty pieniä sydänsalaatteja ja parmesania. Omaan versiooni päätyi tällä kertaa reippaan kokoinen romaine ja juusto vaihtui vege-versioon eli omatekoiseen hamppu-"parmesaniin". Uuniakaan en lämmitellyt, vaan tuikkasin saldet pariksi tunniksi kuivuriin. Lopputulos oli kerrassaan upea raw food -ruokalaji, samaan aikaan täyteläinen mutta raikkaan rapea. Salaatissa on näköjään ainesta myöskin pihviksi.

"Grillattu" salaatti ja hamppuparmesania

Valmistusaika n. 2,5 t

  • 1 sydänsalaatti/ syöjä tai iso romaine
  • laadukasta oliiviöljyä
  • 1 rkl hamppuparmesania/ salaatti (ohje alla)

Huuhtele salaatit ja poista viottuneet lehdet. Taputtele hellästi kuivaksi keittiöpyyhkeellä. Puolita pienet sydänsalaatit tai jaa iso romaine neljään osaan. Asettele kuivurin tasolle tai leivinpaperilla päällystetylle uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Lorauttele saalateille oliiviöljyä ja valmista hamppuparmesani:

Hamppuparmesani:

  • 2 rkl hiivahiutaleita
  • 2 rkl hampunsiemeniä
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • ripaus cayenne-pippuria
  • 1/2 tl sipulijauhetta
  • 1/2 tl vakosipulijauhetta

Sekoita keskenään. Voit jauhaa myös kevyesti morttelissa, jolloin ainekset sekoittuvat parhaiten.

Ripottele hamppista salaateille reipas kerros. Siirrä salaatit kuivurin tasolle tai uunin alaosaan ja kuivattele n. 40 asteessa parisen tuntia. Parhaita heti, hieman lämpiminä, mutta toimivat myös seuraavana päivänä jääkaappisäilytyksen jälkeen.



Ja kuivurikierroksen jälkeen:


Instagrammailin kuvan raw food -grillereistäni valmistuksen jälkeen ja kuinka ollakaan, sain parin päivän päästä Hannalta viestin, että olin kuvallani voittanut Safkaa2 -instagram kilpailun! Nyt sitten odottelen malttamattomana yllätyspalkintoani, joka on tietenkin Safkaa maanantaista sunnuntaihin.  

Ja kun kirja-asioihin päästiin, niin voin iloisena ilmoittaa, että omasta kirjastani on juuri uunista tulleen uuden painoksen kunniaksi meneillään kevättarjous Atenan verkkokaupassa 15.3.2014 saakka. Koodilla KEITTIÖKAMELEONTTI saat kirjan erikoishintaan 22,50 (ovh 33,-) + postituskulut 3,50. 



......................................................
English summary:

This raw food dish was inspired by the new Finnish cook book: Safkaa maanantaista sunnuntaihin (Food from Monday to Sunday) from Alexander & Hanna Gullichsen. The original recipe is owen grilled romaine with parmesan cheese but I decided to try a raw vegan version of it. The result is definitely a new staple in my semi-raw fusion kitchen!

"Grilled" romaine with raw parmesan

Prep time appr. 2,5 h

  • 1 small romaine lettuce head/ serving
  • extra virgine olive oil
  • 1 Tbs raw parmesan/ serving (recipe follows)

Rinse the lettuce and discard discolored or bad outer leaves. Dry gently with a kitchen towel.  Cut lenghtwise in half or into smaller sections if using bigger heads. Layer cut side up onto a dehydrator/ baking tray. (You can also use conventional owen on its lowest temperature for dehydrating.)  Drizzle with olive oil and make the raw parmesan: 

Raw parmesan
  • 2 T nutritional yeast
  • 2 T shelled hemp seeds
  • 1/2 t good quality salt
  • a dash of cayenne
  • 1/2 t onion powder
  • 1/2 t garlic powder

Mix everything together and sprinkle on top of the lettuce. Dehydrate in 40 degr. Celsius for couple of hours. Best when served right away but even tastes good the next day when kept in the refridgerator.




torstai 13. helmikuuta 2014

Puolukka-valkosuklaa Browniet (Raw + Video)


Viikko sitten blogini täytti viisi vuotta. Varsinainen dinosaurus siis! Mutta täytyy myöntää, että unohdin koko asian ja taisi päivä kulua työn merkeissä, valmistaen mm. tätä kakkua HIMA Happinessin järjestämään ravitsemusseminaariin.

Seminaarissa tarkasteltiin ravitsemusasioita hieman vaihtoehtoisemmasta näkökulmasta,  ruokaympyrän ulkopuolelta. Päivän puhujina olivat mm. Jaakko Halmetoja, Annika Havaste, Ossi Viljakainen ja Olli Sovijärvi. Itsekin sain kunnian pitää tietoiskun raakaleivonnasta. Kahvipaussilla kakuteltiin sitten näillä Puolukka Valkosuklaa Brownieilla.

Kakku on yhdistelmä omista suosikeistani, Raaka-brownieista ja Herukkakakun täytteestä pienin tuunauksin (ohjeet löytyvät kirjastani). Ajattelin ensin, että saa jäädä ainutkertaiseksi pläjäykseksi, mutta koska kovin moni tuli jälkikäteen kyselemään ohjetta päätin sittenkin jakaa ohjeen tässä. Ja blogisynttäreiden kunniaksi tein aiheesta myös pienen videon. Kakku sopii erinomaisesti myös huomisen Ystävänpäivän herkuksi.

Puolukka Valkosuklaa Browniet

16 kpl 4 x 4 cm:n paloja

Brownie-pohja:
  • 2 dl liotettuja manteleita 
  • 2 dl liotettuja hasselpähkinöitä
  • 2 dl cashew-pähkinöitä (kuivia)
  • 20 taatelia (kivet poistettuna)
  • 1/2 tl tamaria TAI 1/8 tl jauhettua laatusuolaa
  • 3 rkl luomuhunajaa 
  • 2 tl vaniljauutetta 
  • 2 rkl kaakaovoita
  • ½ tl kanelia 
  • 1 tl psylliuminsiemenjauhetta
  • 1/2 dl raakakaakaojauhetta
  • 1/2 dl carob-jauhetta
  • 1/2 dl lucuma-jauhetta

Liota mantelit ja pähkinät yön yli (8 - 12t). Kaada vesi pois ja huuhtele. Jauha cashew-pähkinät jauheeksi. Siirrä suureen kulhoon. Jauha monitoimikoneessa liotetut pähkinät mahdollisimman hienojakoiseksi. Lisää cashew-jauheen joukkoon.

Blendaa monitoimikoneessa taatelit kinuskimaiseksi massaksi. Lisää hunaja, tamari/suola sekä vanilja ja pyöräytä vielä tasaiseksi massaksi. Yhdistä mantelipähkinäseokseen. Sekoita pienemmässä kulhossa kaakao, carob ja lucuma sekä psylliumjauhe. Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Sekoita jauheet taikinan joukkoon ja lisää lopuksi kaakaovoi. Painele taikina tasaisesti kerrokseksi 20 x 20 neliskulmaiseen vuokaan. Jos käytät muuta kuin silikonivuokaa, vuoraa se leivinpaperilla. 

Täyte:
  • 4 dl cashew-pähkinöitä, liotettuna väh. 1/2 tuntia
  • 2 dl vettä
  • 1 dl hunajaa tai agavesiirappia
  • 1 tl jauhettua luonnon vaniljaa tai vaniljauutetta
  • 1/8 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl lesitiinijauhetta
  • 11/2 dl sulatettua kaakaovoita

Tehosekoita liotetut cashew-pähkinät veden kanssa kermaiseksi seokseksi. Lisää loput ainekset kaakaovoita lukuunottamatta ja tehosekoita. Lisää lopuksi sula kaakaovoi ohuena nauhana joko koneen pyöriessä tai pienissä erissä samalla kun pysäytät koneen välillä. Blendaa mahdollisimman tasaiseksi ja kaada täyte pohjan päälle. Valmista puolukkasiirappi.

Puolukkasiirappi:
  • 2 dl puolukoita (sulatettuna, jos käytät pakastettuja)
  • 10 taatelia
  • 1 tl psylliumjauhetta
  • 1 tl raastettua luomuappelsiinin kuorta
  • n. 2 dl vettä

Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa siirappimaiseksi kastikkeeksi. 
Pudottele siirappia lusikalla kakun pinnalle tai käytä pursotinpulloa. Piirrä puutikulla siirapilla marmorointikuvioita kakun pintaan. Vie valmis kakku kylmään. Kakku jähmettyy pakastimessa n. tunnissa tai jääkaapissa n. 4 tunnissa. Leikkaa täysin jähmettynyt kakku annospaloiksi ja viimeistele esim. kaakaorouheella tai tuoreilla marjoilla. Tarjoa jäljelle jäänyt puolukkasiirappi kastikkeena kakun kanssa.

 

- Huom! Havaitsin videossa pienen virheen. Neuvon käyttämään 9 x 9 cm vuokaa, mutta todellinen koko on siis 20 x 20 cm. Mittavirhe tuli alunperin omasta tuumakokoisesta vuoastani. Korjasin asian kuvamateriaaliin, mutta ääniraidassa höpötän vielä omiani. Pahoittelen kovasti!


......................................

Ja vielä vähän seminaaritunnelmia:

Yläkuvassa Olli Sovijärvi puhuu paleosta. Seminaarin näytteilleasettajana oli mm. sympaattinen Raakatori, uusi luomuun ja aitoon ruokaan keskittynyt verkkokauppa, joka toimittaa myös tuoretavaraa noutopisteisiin pk-seudulle ja joihinkin ympäryskuntiin. Alimmassa pikku poseeraus On The Go -blogin Heidin kanssa. Kakut läpäisivät hymytestin.

Lopuksi vastaan vielä erään anonyymiksi jättäytyneen lukijan kommenttiin. Kysymys kuului, miksi "vedätän" lukijoitani ostamaan kirjaani Atenan verkkokaupasta, vaikka kirjaa on myynnissä muualla edullisempaan hintaan. No jaa, lienee luonnollista, että minulla on kirjan myyntiin liittyen yhteistyösopimus oman kustantajani kanssa. Kirjaa on useissa eri paikoissa myynnissä, enkä voi olla tietoinen kaikista mahdollisista tarjouksista tai ale-hinnoista. Siksi olen päättänyt luottaa siihen, että tässä kohtaa jokainen käyttää omaa harkintaansa ja valitsee itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon.

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Pienet Sateenkaari-pizzat - Semiraw Rainbow Pizzas



Törmäsin houkutteleviin sateenkaaripizzoihin Pinterestissä ja löysin ohjeenkin Gimme Some Oven -blogista. Sitä ei tosin tarvittu, sillä toteutukseen riitti pelkkä verkkokalvolle syöpynyt kuva kuolattavan herkullisesta väri-ilottelusta. Originaali lienee normipohjalle rakennettu kasvispizza. Omastani syntyi semiraaka, gluteeniton versio. Maistui taivaalliselle lumitöiden, salilla rehkimisen ja viikonloppusiivouksen jälkeen.


Pohjaan käytin tätä hyväksi havaittua ohjetta. Tosin jauhokaapista löytyi valmista Teff fibra -seosta, jota jatkoin lupiinijauhoilla. Myös jokin raaka-pizzapohja kävisi hyvin, mutta en jaksanut odotella. Tomaattisoosin ja juuston korvasi pähkinä-siemen-aurinkotomaattitahna. Punajuuret paahdoin uunissa, koska ovat miellyttävämpiä näin, muut kasvikset pääsivät raakamarinadiin.

Ihan pikaruokaa eivät nämä pizzetit ole, sillä kasvisten pilkkomisessa ja maustamisessa menee aikansa. Mutta kun on vähän enenmmän aikaa, hyvä musa, seura ja terävä veitsi antavat vauhtia.  


Pienet Sateenkaari-pizzat (gluteeniton, semiraaka)


4 pikkupizzaa
valmistusaika n. 2 tuntia + liotusajat

Tomaattitäyte:

  • 6 aurinkokuivattua tomaattia (ei öljyssä)
  • 6 parapähkinää
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • vettä liotukseen

Laita nämä likoon edellisenä iltana tai aamulla, jos valmistat pizzat illalla. Siivilöi ja huuhtele. Laita tehosekoittimeen ja lisää:
  • 2 tl ravintohiivahiutaleita
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl basilikaa
  • 1/4 tl kanelia
  • 1 tl hunajaa tai vaahterasiirappia
  • 1/2 tl laadukasta suolaa (tai maun mukaan)
  • rouhittua mustapippuria
  • vettä sen verran, että saat paksuhkon tahnan (n. 11/2 dl)

Blendaa kaikki tasaiseksi massaksi. Tarkista maku ja lisää mausteita, suolaa tai makeutta tarvittaessa.


Kasvikset:


  • 4 punajuurta + 1 rkl oliivi- tai seesamiöljyä, ripaus suolaa ja mustapippuria sekä kuivattua tai tuoretta rosmariinia

Kuori ja kuutioi punajuuret pieniksi. Sekoita mausteet ja levitä leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paahda 250 asteessa n. 15 min.

  • 1 punasipuli + ripaus suolaa, 1 rkl balsamiviinietikkaa, 1 rkl vaahterasiirappia, 1 rkl oliiviöljyä ja mustapippuria. 

Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Mausta ja jätä marinoitumaan. Jos viitsit/ennätät, laita kuivuriin/ uunin alaosaan 40 asteeseen ja kuivattele 2 tuntia.

  • 1 rasia kirsikkatomaatteja + kuivattua basilikaa ja oreganoa, ripaus mustapippuria, 1 rkl oliiviöljyä. 

Leikkaa tomaatit neljään osaan ja sekoita joukkoon mausteet. Anna tekeytyä jonkin aikaa.

  • 1 keltainen paprika + ripaus suolaa,  1 tl balsamiviinietikkaa, mustapippuria ja hieman oliiviöljyä

Poista paprikasta kanta ja siemenet. Höylää mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, mieluiten mandoliinilla. Sekoita joukkoon mausteet ja anna marinoitua hetki.

  • 1/2 parsakaali + 1 tl luomusitruunan raastettua kuorta, 1/2 sitruunan mehu, ripaus suolaa, 1 tl dijon-sinappia, 1 tl hunajaa tai vaahterasiirappia, 1 valkosipulinkynsi murskattuna, 1 rkl oliiviöljyä, rouhittua mustapippuria

Leikkaa parsakaalin kukinnot mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, mieluiten mandoliinilla. Sekoita joukkoon suuressa kulhossa mausteet ja vaivaa käsin niin kauan, että kaalit pehmenevät hieman.

  • Kalamata-oliiveja

Näille ei tarvitse tehdä mitään :)

Pohja:


  • 3 dl vettä
  • 1/2 pss kuivahiivaa
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 2 tl kookossokeria tai vastaavaa makeutusta
  • 2 dl Teff fibra -jauhoja (tai muuta gluteenitonta jauhoseosta, jossa on psylliumia)
  • 1/2 dl lupiini- tai soijajauhoja
  • 1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

Kuumenna vesi n. 40 asteiseksi. Sekoita suuressa kulhossa vesi ja kuivahiiva ja anna seistä hetki. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa keskenään. Vatkaa taikinanesteen joukkoon ensin lankavispilällä ja lopuksi puukapustalla. Taikinan tulisi olla paksuhkoa puuroa. Lisää tarvittaessa nestettä. Kaada lopuksi päälle öljy mutta älä enää sekoita. Jätä kohoamaan peitettynä n. 1/2 tunniksi. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

Muotoile pohjataikinasta 4 soikeaa pikku-pizzaa. Käytä apuna öljyä taikinan pinnalla ja vältä jauhojen lisäämistä. Paista pohjat uunissa n. 20 min. tai kunnes ovat saaneet väriä ja muuttuneet rapeiksi.

Levitä valmiille pohjille kerros tomaatti-pähkinäsoosia. Ohje on sen verran iso, että tahnaa jää jäljelle esim. levitteeksi tai dipiksi.

Asettele päälle kasvikset raidoittain haluamaasi järjestykseen. Myös sektori-malli on aika kiva. Tarjoa heti ja syö saman tien. Gluteenittomasta pohjasta johtuen ovat parhaimmillaan tuoreena.