Aurinkotahna:
- 400 g kuorittuja auringonkukan siemeniä. Jos pidät karkeasta tahnasta, voit korvata osan (n. 1 dl) esim. hampun tai pellavan siemenillä.
- n. 1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä tai muuta mietoa öljyä
- 2 tl agavesiirappia
- 1/4 - 1/2 tl hienoa merisuolaa
Paahda auringonkukan siemeniä pannulla tai uunissa, kunnes ne saavat vähän väriä ja alkavat tuoksua. Poista mahdolliset huonot siemenet.
Siirrä monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi. Lisää makeutusaine ja öljy, jatka sekoittamista. Öljyn määrä vaihtelee riippuen siementen (tai pähkinöiden) öljypitoisuudesta, joten lisää vähitellen, jotta saat sopivan kermamaisen koostumuksen. Lisää lopuksi suolaa maun mukaan.
Säilytä valmis tahna jääkaapissa, tiiviisti suljettavassa purkissa. Myös kotitekoiset pähkinätahnat säilyvät kokemukseni mukaan varsin hyvin.
..............................
Laiskan kokin vinkki:
Tahnoihin voi käyttää myös valmiiksi paahdettuja siemeniä/pähkinöitä, jolloin o
man pähkinävoin valmistus on todella nopeaa. Useimmissa tuotteissa on kuitenkin mukana myös suolaa, joten älä lisää sitä enää omaan tahnaasi.
Samaa mieltä, noihin siemen-ja pähkinätahnoihin todellakin tulee himo!
VastaaPoistaJep, ja kun itse tekee, niin tietää, mitä saa...
VastaaPoistaTäytyy kokeilla tällä ohjeella. Oon tehnyt aiemmin sellaisia siementahnoja, joihin tulee vettä, mutta ne on huonoja, kun ei säily viikkoakaan jääkaapissa. Oonkin jo kauan miettinyt että pitäis kokeilla pelkällä öljyllä. Nyt varmaan saan sun innoittamana aikaiseksi.
VastaaPoistaKiva blogi sulla muutenkin. Hyviä kuvia!
Suvi, kiitos :) Samat huomiot ton veden suhteen. Yritin itsekin jotain low-fat -tahnoja, mutta eihän ne oikein toimi. Osa pähkinöistä siis tahnautuu ilman mitään lisä öljyjäkin (kuten hasselpähkinä).
VastaaPoista