Uuden keittiöihmeen kokeilu alkoi heti, kun
kaasu ja sähkö oli kytketty. Jääkaapissa oli pellavansiemeniä ja viikunoita likomassa odotellen sopivaa hetkeä ja ensimmäisinä päivänvalon näkivät ruis-viikunamuffinit. Kaasuliekillä
ensimmäisenä testiin pääsi teevesi (parasta aloittaa varmalta pohjalta..) ja kello viiden tee oli valmis nautiskeltavaksi tuota pikaa.
Muffinit ovat makean ja suolaisen väliltä, koska makeus tulee lähinnä viikunoista. Ruisjauhon ja runsaan hedelmäpitoisuuden vuoksi ne ovat todella kosteita ja meheviä, ja reilun makuisia. Eivät kuitenkaan ehkä aivan perinteisiä muffareita. Jos pidät ruismarjapuurosta tai rönttösistä, pidät luultavasti myös näistä herkullisista terveyspommeista. Voit tehdä ne myös ilman hillopyörrettä, mutta metsämarjainen hillo oli mielestäni kyllä piste iin päälle. Ovat hyviä myös aamiaispöydässä.
Ruis-viikunamuffinit (12 pientä muffinia)
- 3 rkl pellavansiemenrouhetta
- 2,5 dl kauramaitoa
- Liota siemeniä kauramaidossa n. 1 vrk.
- n. 7 kuivattua viikunaa
- 2,5 dl vettä
- Silppua viikunat ja laita veteen likoamaan n. 1 vuorokaudeksi.
- 1 tl omenaviinietikkaa
- 1 rkl vaahterasiirappia
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 3/4 dl ruissihtijauhoja
- 2,5 dl hiivaleipäjauhoja
- reilu 1/2 dl maizenaa/perunajauhoja
- 1 1/4 dl hasselpähkinärouhetta
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl kaardemummaa
- 1 tl leivinsoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 1/4 dl kauramaitoa
- Jotain metsämarjahilloa (mustikka-, puolukka- tms.), itse käytin mustikoista ja karpaloista tehtyä ostohilloa
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele 12 muffinin vuoka kookosrasvalla tai kasvimargariinilla. Näihin muffineihin et tarvitse paperisia muffinivuokia, koska ne eivät tartu vuokaan.
Ota pellavansiemenseos jääkaapista ja vatkaa tasaiseksi. Lisää viinietikka, vaahterasiirappi ja vaniljasokeri.
Sekoita kuivat aineet keskenään leivinkulhossa. Kaada joukkoon pellavansiemenseos, kääntele seosta muutaman kerran sekaisin ja lisää viikunat ja niiden liotusvesi (on lähes imeytynyt viikunoihin). Lisää myös kauramaito ja sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Lusikoi muffinivuokaan. Tee jokaisen muffinin keskelle pieni syvennys ja laita siihen lusikallinen hilloa. Kääntele hillo muffinitaikinaan muutamalla kauhaisulla. Se saa muodostaa pienen hillopyörteen. Paista muffineita uunissa n. 20 min. Riippuen hillosta, se luultavasti valuu, joten varaudu laittamalla vuoka, folio tai vastaava uunin pohjalle. Sammuta uuni 20 min. jälkeen ja anna muffinien paistua jäälkilämmössä , kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Paistoaika riippuu uunista, mikäli uunisi jäähtyy nopeasti, voit antaa muffinien olla pidempään (n. 20 min.) Kumoa muffinit vuoasta heti uunista ottamisen jälkeen.
Onnea uuden uunin johdosta.Mullakin on kaasuliesi, ja sähköuuni kiertoilman kanssa;olen sellaista käyttänyt syyskuusta lähtien ja tyytyväinen ollut.
VastaaPoistaTuota muffinireseptiä tekee mieli kokeilla.Näyttävät hyviltä!
Yaelian, kiitos. Kunnon työvälineet on kyllä sitä arjen luksusta :)
VastaaPoista