- Ja lapset vaatii lihapullaa. No, lihapullapulmaan on tulossa helpotusta tulevassa postauksessa, mutta sitä ennen muuta skidikokkausta.
Ota paistos uunista ja anna jäähtyä vuoassa 5-10 min. Leikkaa paistos haluamasi kokoisiksi paloiksi.
Ikään kuin vastineena edellä mainittuun keskusteluun S. 11v ilmoitti haluavansa leipoa itse. Lopputuloskin oli jo tarkkaan harkittu: jotain brownien ja cookien väliltä ja se pitäisi tehdä ihan oikeasta ohjeesta. (Sellaisiksi ei lasketa mitään äidin muistiinpanoja.) Pienen etsiskelyn jälkeen S-11 päätyi kokeilemaan kaurataatelipaloja, joiden ohje on Colleen Patrick-Gourdreaun kirjassa The Joy of Vegan Baking. Ohje on melko helppo, mutta edellyttää jotain tajua leipomisesta, koska jotkut työvaiheet on selostettu melko ylimalkaisesti. Ohje, kuten koko kirjakin on siis myös englanninkielinen, joten jonkin verran avustusta siis tarviittiin myös kieliasioissa. Muuten lapsi hoiti leipomiset itsenäisesti, eikä halunnut minua häiritsemään. Sain onneksi ottaa valokuvia!
Palat onnistuivat loistavasti ja olivat todella hyviä. Toivottavasti leivontakärpänen puraisee toistekin!
Tässä vielä ohje suomen kielellä ja lapsiystävälliseksi muokattuna:
Kaurataatelipalat (Date Bars)
Aloita ottamalla esille kaikki tarvittavat aineet.
Täytettä varten tarvitset:
- vettä - 3 dl
- kivetöntä taatelia - 20 kpl
- suolaa - 1/2 tl
- vaniljasokeria - 2 tl
Pohjaa varten tarvitset:
- pikakaurahiutaleita - 2 1/2 dl
- hiivaleipäjauhoja - 1 1/4 dl
- fariinisokeria - 1 1/2 dl
- suolaa - 1/2 tl
- leivinjauhetta - 1/2 tl
- soodaa - 1/2 tl
- kanelia - 1 tl
- kasvimargariinia - 200 g sulatettuna
- kauramaitoa - 1/2 - 3/4 dl
Lisäksi tarvitset:
- desilitramitta
- teelusikan mitta
- pieni kattila
- 20 x 20 cm kokoinen neliön mallinen vuoka
- leivontakulho
- puukauha tai lasta
Aloita tekemällä täyte:
- Pilko taatelit terävällä veitsellä pieniksi paloiksi. Ota esiin pieni kattila ja mittaa sinne vesi. Lisää joukkoon pilkotut taatelit ja suola. Sekoita esim. puulastalla. Laita kattila levylle ja kuumenna (levy 6:lla) kunnes seos alkaa kiehua. Vähennä lieden lämpöä (4:lle) ja keitä ilman kantta n. 10 min. tai kunnes taatelit tuntuvat pehmeiltä ja alkavat sekoittua veteen. Sekoita välillä, etteivät taatelit tartu pohjaan. Ota kattila pois levyltä ja hämmennä joukkoon vaniljasokeri. Anna jäähtyä ja valmista sillä aikaa taikina.
- Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
- Sulata margariini ja jätä jäähtymään. Sekoita suuressa kulhossa kaurahiutaleet, jauhot, sokeri, suola, leivinjauhe, sooda ja kaneli. Varmista, että kaikki ainekset ovat sekoittuneet hyvin keskenään. Lisää kulhoon sulatettu margariini ja sekoita hyvin. Lisää kauramaitoa ensin 1/2 dl ja sekoita. Tarkoitus on, että kaurahiutaleseos on kosteaa ja puristettaessa jää kökkäreeksi, mutta ei ole liian löysää. Jos jauhoseos tuntuu tuntuu liian kuivalta, lisää vielä kauramaitoa.
- Painele käsin puolet kaurataikinasta tasaisesti vuoan pohjalle. Voit käyttää painelussa reilusti voimaa. Levitä pohjan päälle taateliseos mahdollisimman tasaisesti lusikalla tai lastalla. Jätä kuitenkin reunoilta 1/2 cm vajaaksi, koska taateli palaa herkästi uunissa. Levittele loput taikinasta taateliseoksen päälle. Tämä onnistuu parhaiten sormin murustelemalla. Painele taikina tiiviiksi kanneksi taateleiden päälle.
- Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 30 min. Tarkista kypsyys ja jatka paistamista, jos pinta ei ole saanut vielä riittävästi väriä. Paistoksen pitäisi olla kullanruskea.
Ota paistos uunista ja anna jäähtyä vuoassa 5-10 min. Leikkaa paistos haluamasi kokoisiksi paloiksi.
Taatelipalat säilyvät kannellisessa purkissa n. viikon verran ja maku on parhaimmillaan parin päivän päästä.
Nam nam nam...!
Onpa pikku leipuri onnistunut hienosti noiden kaurapalojen kanssa! Kiva kun hän osallistuu mielellään tuollaiseen:-)
VastaaPoistaVälitän kehut eteenpäin :)
VastaaPoista