Pähkinä ja siemenjogurtit ovat ihania, mutta aika raskaita kumminkin runsaan rasvapitoisuuden vuoksi. Niihin myös kuluu suuria määriä pähkinöitä. Tästä syystä usein jatkan jugeja joillain vähän kevyemmillä/edullisemmilla raaka-aineilla, joista banaani on yksi, paksun rakenteensa vuoksi hyvä vaihtoehto. Myös muut hedelmä- ja marjasoseet blandaavat jugea mukavasti, omena- ja päärynäsosetta voi sekoittaa reilumminkin. Ne kannattaa laittaa pähkinäjogurtin sekaan vasta, kun jogurtti on valmista. Banaanin sen sijaan voi sekoittaa jo ennen jogurtin hapattamista! Näin se käy:
Banaani-mantelijogurtti (n. 1/2 l):
- 1,5 dl manteleita, liotettuna
- 3 dl vettä
- 2 kypsää mutta kiinteää banaania
- 1 maitohappobakteeri-kapseli tai vastaava määrä -jauhetta
Liota manteleita vähintäin vuorokausi. Jos liotat kauemmin, vaihda vesi välillä. Mikäli mantelit ovat kuorimattomia (kuten luomumantelit yleensä aina), kuori mantelit ennen käyttöä. Tämä on jugen valmistuksen työläin vaihe. Kuori irtoaa raaputtamalla terävällä veitsellä aika helposti, mutta homma on vähän aikaavievää.
Laita mantelit ja 2 dl huoneen lämpöistä, mielellään kiehautettua vettä tehosekoittimeen. Soseuta mantelit kermamaiseksi tahnaksi.
Hapatettavien tuotteiden valmistuksessa kannattaa olla ekstra-tarkkana puhtauden suhteen. Tästä syystä yleensä kiehautan ja jäähdytän veden ja huolehdin muutenkin tavallista tarkemmin siitä, että valmistusvälineet ovat puhtaita. Näin jugeen pääsevät vain sellaiset pöpöt, joita sinne haluan laittaa.
Lisää joukkoon kuoritut banaanit. Tähän sopivat parhaiten juuri ja juuri, kiineät banskut. Erittäin kypsissä banaaneissa on usein jo vähän epämiellyttävä sivumaku, joka voimistuu jogurtin hapattamisen aikana. Lisää myös maitohappobakteeri-kapselin sisältö tai vastaava määrä jauhemaista maitohappobakteeria (mittalusikallinen). Anna tehosekoittimen käydä niin kauan, että seos on erittäin tasaista ja kuohkeaa. Lisää vettä, jos seos tuntu liian paksulta. Sen tulisi olla normaalin jogurtin paksuista. Tehoseikoittaessa seos myös lämpenee jonkin verran, mikä helpottaa hapattamisen käynnistämisessä.
Kaada kannelliseen lasi- tai keraamiseen astiaan. Anna seistä huoneen lämmössä pari tuntia ja siirrä sitten jääkaappiin. Banaanin vuoksi en ole hapattanut tätä jogurttia huoneen lämmössä, vaan teen sen siis jääkaapissa. Jogurtti valmistuu n. 1 1/2 vuorokaudessa.
Valmiin jugen tunnistaa miellyttävästä happamuudesta ja siitä, että seokseen on alkanut muodostua kuplia käymisen ansiosta. Banaanin vuoksi jugen pinta myös tummuu. Tämä kuuluu kuitenkin asiaan ja jos tumma pinta häiritsee, sen voi kuoria pois ennen tarjoamista. Käytä mahdollisimman pian.
Manteleiden tilalla voi käyttää myös esim. cashew-pähkinöitä. Seuraavassa kuitenkin vähän tietoa siitä, miksi juuri mantelit ja banaani tekevät tästä superjogurttia!
Mantelit on superia
Manteleiden on todettu olevan muutenkin terveellisten pähkinöiden joukossa varsinaisia ravintoainepaukkuja. Niissä on erityisen paljon manganeesia, sekä magnesiumia, kuparia ja fosoria. Tärkeitä hivenaineita mm. luuston ja hermoston hyvinvoinnille. Manteleiden sisältämä E-vitamiini taas auttaa meitä suojautumaan ns. vapailta radikaaleilta, mikä on yhdistetty mm. syövän ja Alzheimerintaudin ehkäisyyn. Manteleissa on lisäksi peräti kahtakymmentä eri flavonoidia, jotka toimivat myös antioksidantteina. Tosin niitä on pääosin kuoressa, joten parhaan hyödyn saa, kun mantelit rouskuttelee kuorineen ja raakana.
Noin puolet mantelista on rasvaa, kuitenkin hyvänlaatuista sellaista ja säännöllisen manteleiden käytön on todettu alentavan veren LDL kolesterolipitoisuuksia. Siis syömällä manteleita hellit sydäntäsi. Vaikka rasvan määrä manteleissa, kuten kaikissa pähkinöissä, vaikuttaa hurjalta, on kuitenkin todettu, että runsaampikaan mateleiden mussuttelu ei aiheuta painon nousua, pikemminkin päin vastoin! Tämän oletetaan johtuvan manteleiden sisältämästä kuidusta ja proteiinista, jotka ehkäisevät elimistöä ottamasta kaikkea mantelin sisältämää rasvaa ja energiaa käyttöönsä.
Yhteenvetona siis: Mantelitahnaa voi jatkossakin vedellä suoraan purkista hyvällä omallatunnolla ja marsipaanikin on erittäin jees, varsinkin jos makeutuksena on jotain ravintorikasta tavaraa, kuten agave-siirappia.
Actimelit ja Activiat, kohdatkaa haastajanne!
Manteli-banaanikermakin on jo melkoista herkkua. Miksi siis nähdä vaivaa ja hapatella sitä vielä jääkaapissa? Siksi tietysti, että mantelijogurtin hapattaminen lisää sen hyviä ominaisuuksia entisestään. Tuotteiden hapattaminen ja käyttäminen lisäävän mm. hyödyllistä bakteerikantaa, B-vitamiinipitoisuuksia ja parantavan niiden sisältämien proteiinien laatua. Hapantuotteet ovat helpommin sulavia ja tukevat ruuansulatuselimistön toimintaa, mikä taas on tietysti olennaista kaikkien hyödyllisten ravintoaineiden imeytymiselle.
Banaanit taas tukevat jo itsessään em. hyvien eli probioottisten bakteerien toimintaa suolistossa, mikä siis edesauttaa ravintoaineiden imeytymistä ja parantaa vastustuskykyä haitallisia bakteereita ja viruksia vastaan. Ja kukapa meistä ei haluais boostata omaa immuniteettiaan erityisesti näin talviaikaan, kun kaikenmaailman lenssua pyörii ympärillä ja joulustressi painaa päälle. Mutta mielestäni hauskinta tässä on ehdottomasti se, että pitkälle tuotteistettujen ja kovalla rahalla markkinoitujen probioottivalmisteiden sijaan tehojuomia ja jugeja voi valmistaa ihan kotikeittiössä!
Mmm,hyvää.Itse tykkään hurjasti banskuista ja käytän niitä paljonkin,viime aikoina kuivattu banaanirulla on noussut karkkiherkuksi!
VastaaPoistaMantelit ovatkin hyviä, ja täytyisi hapatella myös niitä eikä aina vaan cashewpähkinöitä,etenkin,kun manteleita täällä vielä kasvaakin,eli ovat lähiruokaan.Mutta tiesitkö,että manteleissa on enemmän rasvaa kuin cashewpähkinöissä?
Yaelian, manteleissa tosiaan on paljon rasvaa, vaikka ne eivät edes tunnu niin rasvaisilta kuin cashewit! Cashewit ovat jo itsessään niin kermaisen tuntuisia. Onneksi manteleiden rasva on hyvää sellaista.
VastaaPoistaOn ihan mahtavaa, kun aina jaksat liittää paljon infoa reseptien kylkijäisiksi - se tuo postauksiin todella paljon lisäarvoa!
VastaaPoistaOlen muuten miettinyt näitä juggereseptejä katsellessani, että mistähän mahdat hankkia maitohappokapselit? Ihan apteekista? Osaatko suositella jotakin tiettyä valmistetta?
Jatka huipun blogilinjasi ylläpitoa! :)
-D
Daniela, kiitos palautteesta! Itseäni kiinnostaa jokatapauksessa mitä ja miksi jotain syön ja mitä vaikutuksia ravinnolla ja ruokavalinnoilla on laajemminkin. Joten jos löydän perustellulta vaikuttavaa infoa, laitan sen mielelläni yleiseen jakoon.
VastaaPoistaMaitohapoista minulla on nyt käytössä Biolatte Original, jota muistaakseni ostin yhdestä Life-myymälästä. Juge hapattuu varmasti muillakin valmisteilla, olen käytänyt myös Gefilus-kapseleita, mutta Biolatte on lisäaineeton ja muutenkin tehokas tuote.
Nämä sinun ohjeet ovat kyllä kertakaikkisen inspiroivia. Hienot kuvat, selkeät tekstit, selkeät ohjeet ja selkeät fontit. Ei muuta kuin Go Go. Minusta näissä ohjeissa on ainesta kirjaksi. Jään täällä odottelemaan, että milloin julkaiset ü.
VastaaPoistaMitä suosittelisit tuohon banaanin tilalle, jos banaani on liian hiilaripitoinen?
Lehtikuusi, kiitos :D Banaanin tilalle en suoraan osaa suositella mitään vähemmän hiilaripitoista. Ainahan voit tehdä jogurttia pelkästään manteleista tai pähkinöistä ja makeuttaa jälkikäteen esim. marjasoseilla.
VastaaPoistaOnkos se normaalia että pähkinäjogurttia tehdessä siihen päivän kuluttua ilmestyy vaaleanpunaisia täpliä tai muuta eriskummallista. Mikä siis on normaalia hapatuksessa tapahtuvaa muutosta? Olen muutaman kerran tehnyt ja aina pinnalle on ilmestynyt vaaleanpunaisia kohtia. Vähän olen uskaltautunut maistelemaan, ei maistu pahalta mutta en silti ole uskaltautunut sen enempää syömään...
VastaaPoistaMiksi mantelit pitää kuoria jugurttia varten, jos toisaalta ravintoaineiden vuoksi mantelit kannattaa syödä kuorineen?
VastaaPoistaKatariinan kanssa samaa mietin, mutta myös että onko tuon hapatusastian materiaali jäykkäkin kriteeri. Meinaan nääs et blenderin muoviseen kulhoon saisi niin mukavasti kannen päälle ja kaappiin - laiskamato kun on. :-)
VastaaPoistaPäivi, kuvauksesi perusteella kuulostaisi, että joku ylimääräinen mikrobitoiminta on käynnissä. Itse en ole vastaavaa kokenut, jotkut, kuten auringonkukan siemenet, aiheuttavat pinnan tummumista, mutta ei mitään erityisiä "värejä" pitäisi ilmaantua. Jogurtin tekoon käytettävien välineiden tulisi olla mahdollisimman puhtaita. Myös joissain pähkinäerissä voi olla epäpuhtauksia, mikä vaikuttaa lopputulokseen. Oletko huomannut samoja reaktioita eri pähkinäerillä valmistaessa?
VastaaPoistaKatariina, Kuoret eivät sinällään haittaa, mutta niistä irtoaa vähän karvasta makua hapattaessa. Kuorin mantelit myös, koska halusin vaaleampaa ja tasaisempaa jogurttia. Juuston tyyppisissä olen jättänyt mantelit kuorimatta samoin mantelimaitoa tehdessäni.
Kirsti, olen itse todennut, että huokoisena materiaalin muoviastioihin jää helpommin epäpuhtauksia ja happamoitusmiprosessiin tulee mukaan kutsumattomia vieraita. Muovi myös imee itseenä makuja ja hajuja, joita sitten saattaa irrota myös jogurtin joukkoon.
Itse kuorin mantelit niin, että laitan ne esim. pieneen kattilaan ja kaadan päälle kuumaa vettä sen verran että juuri ja juuri peittyvät ja laitan vielä kannen päälle ja annan olla ehkä jonkun 5-10 minuuttia. Yleensä kuoret irtoaa tuon jälkeen ihan kevyesti vähän sormissa pyörittämällä. Joskus olen pitänyt kattilaa liedellä pienellä lämmölläkin, ettei vesi ole päässyt kauheasti jäähtymään, niin on irronnut tiukemmassakin olevat kuoret.
VastaaPoistaEn sitten tiedä sopiiko tuo tapa raakaruokaan, sillä vesihän on kyllä kiehuvaa, mutta itse mantelit ei varsinaisesti kypsy, koska niitä ei kuitenkaan keitetä.
Adwin, periaatteessa raakaruokailussa/ elävässä ravinnossa ei käytetä kiehuvaa vettäkään, mutta olen nähnyt tässä erilaisia käytäntöjä näiden ryhmien sisälläkin. Periaatteessa siis entsyymit alkavat tuhoutua jo 40 asteessa, joten osa niistä kiehuvassa vedessä menetetään, vaikkei manteleita keittäisikään. Toisaalta itse voi valita, miten puristi haluaa näissä jutuissa olla, varmasti kuumentamallakin kuoritun mantelijugen hyödyt ovat suuremmat kuin joku muut vaihtoehdot...
VastaaPoista