Piparkakkuohjeita on joka lähtöön ja on ollut tapana kokeilla joka vuosi vähän eri versiota. Viime vuonna löysin kuitenkin ehdottoman suosikkireseptin, jonka veganisoin ja muokkasin muutenkin terveellisempään kuosiin. Raaka-aineet ovat pääosin luomua, margariinin korvasin kookosöljyllä, siirapin ja sokerin täysruokosokeripohjaisilla tuotteilla. Jauhojen sekaan on lisätty myös ruista, joka sopii mausteisiin piparkakkuihin hyvin. Mausta ei kuitenkaan ole tingitty hiukkaakaan, vaan perinteiselle tai siis vielä paremalle maistuvat nämä piparit. Näitä kelpaakin sitten rouskutella hyvillä mielin. - Ellei sitten taikinahiiri ole ennättänyt ensin. On nimittäin niin nami taikina, että paistettu pipari on melkein toissijainen juttu.
Mausteiset joulupiparit (n. 8 pellillistä):
- 1 dl vettä
- 1/2 dl Reilun kaupan ruokosokerisiirappia (Cane Syrup)
- 1 rkl kanelia*
- 1 rkl inkivääriä
- 1 rkl jauhettua neilikkaa
- 1 tl pomeranssinkuorta
- 1/2 tl maustepippuria
- 160 g kylmäpuristettua kookosöljyä
- 3 dl luomu-raakaruokosokeria
- 3/4 tl ruususuolaa
- n. 8 dl luomuhiivaleipäjauhoja
- 1 dl hienoja luomuruisjauhoja (sihtiruis)
- 2 tl soodaa
- 1/2 dl mantelimaitoa (tai soijamaitoa)
Kiehauta vesi ja mausteet. Lisää joukkoon siirappi ja kuumenna kiehuvaksi. Ota pois levyltä ja lisää joukkoon kookosöljy. Anna sulaa. Sekoita kulhossa keskenään sokeri ja suola ja kaada joukkoon siirappi-rasvaseos. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on kuohkeaa. Myös kookosöljy sekoittuu tällä tavoin paremmin muihin aineksiin.
Sekoita toisessa kulhossa keskenään vehnä- ja ruisjauhot sekä sooda. Sekoita jauhot vähitellen rasva-sokeriseokseen. Jätä n. 2 dl jauhoista taikinan kaulimista varten. Sekoita lopuksi taikinaan kasvismaito. Käytin tässä itse tehtyä mantelimaitoa, mutta muukin käy hyvin.
Taikinasta tulee melko kova, joten voi tuntua siltä, että kaikkia jauhoja on vaikeaa saada sekoittumaan. Ne kuitenkin sekoittuvat vähitellen, mutta osa kannattaa siis jättä kaulimista varten. Peitä taikinakulho kannella tai lautasella ja laita viileään odottelemaan taikinahiir... siis seuraavaan päivään.
Kookosöljy tekee taikinan kovemmaksi verrattuna taikinaan, jossa on käytetty margariinia. Tästä syystä taikina kannattaa ottaa lämpimään n. tuntia ennen leipomista, eikä sitä tarvitse välillä laittaa jääkaappiin. Taikina pehmenee kuitenkin hyvin leipoutuvaksi, kun sitä on hetken aikaa työstänyt.
Kauli taikina ohueksi levyksi. Omani oli n. 2-3 mm paksua, koka pidän ohuista pipareista. Ota muotilla pipareita ja siirrä leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200 asteisen uunin keskiosassa n. 5 min. Käännä pelti välillä, jotta saat mahdollisimman tasaisen paistotuloksen. Paistoaika riippuu huomattavasti uunin tehoista, minkä huomaa erityisesti pikkuleivissä ja piparkakuissa. Tästä syystä paistumista kannattaa valvoa kärppänä ja ottaa piparkakut uunista heti, kun reunat alkavat selvästi ruskettua.
Täältä sitä tullaan. Harmi, että tuoksuja ei saa liitettyä tänne blogiin!
...........................................
*Käytin leivonnassa tuoreita luomumausteita, joiden maku on niin mahtava, että eron huomaa heti. Laatupipareihin on turha käyttää vanhoja pussinpohjia, sillä mausteiden aromaattiset makuaineet hiipuvat hapen ja ilmankosteuden vaikutuksesta.
Mmmm,piparit ovat ihania ja hyvältä kuulostaa tämä ohje.Täällä kun ei saa tavallista siirappia niin olen käyttänyt taatelisiirappia,ja on toiminut erinomaisen hyvin.Minnepäin maailmaa olette menossa joulua viettämään?
VastaaPoistaPiparitaikina on kyllä ihan parasta, niistä valmiista pipareista sen sijaan en niin hirveästi välitä.
VastaaPoista-Elina/Chocochili.net
Oi, mikä ohje! Olen yrittänyt vältellä sokeria, hiivaa ja jauhoja, joten tämähän olisikin ihan passeli ohje myös näissä rajoituksissa.
VastaaPoistaTaikinahiiri olen kyllä pahimmasta päästä, että tiedä sitten, kuinka moni piparkakku pellille asti päätyisi...
Tunnustaudun taikinahiireksi ja aika pahaksi sellaiseksi. Jouluista fiilistä kuvissasi onkin!
VastaaPoistaEn ole kovin makean ystävä, mutta nämä vaikuttavat ihanilta. Sääli vain, että en voi syödä vehnää. Voisiko vehnäjauhon korvata jollain gluteenittomalla jauholla? Ruisjauhoja syön.
VastaaPoistaYaelian, taatelisiirappi on ihanaa. Tosin viimeisestä kerrasta on aikaa, kun olen sitä maistanut. Saakohan edes Suomesta? Sopisi varmaan pipareihiin hyvin. Joulua on suunnitelmissa viettää Kanarialla patikoiden. Omatunto kyllä kolkuttaa lentomatkailun vuoksi, ja erittäin poikkeuksellista se meille onkin.
VastaaPoistaElina, jep pipareita tekisin ihan vaan taikinan ja tuoksun vuoksi. Muut saa sitten enimmäkseen hoidella ne valmiit.
hertta & Pellon pientareella, jos vehnä ei sovi, voisin kokeilla korvata vehnän sihtiruisjauhon ja ohra- tai kaurajauhon seoksella ja lisätä joukkoon vähän perunajauhoja.
Taru, :)
Kuulostaa niin herkulliselta et pitää ehdottomasti testata.
VastaaPoistaPari kysymystä tuli vain mieleen: maustepippurissa ja mantelimaidossa on mittana vain ½, onko kyse puolesta mistä? Puolikas maustepippuri? Puoli desiä/litraa mantelimaitoa?
t. Piia
Piia, kiitos huomioista! Tällaista se on, kun päivittää blogiaan, vaikka pitäisi olla jo nukkumassa. Tein korjaukset ohjeeseen, eli kyse oli siis teelusikasta ja desilitrasta.
VastaaPoistaBlogissani olisi jouluinen pikku jutska sinulle : )
VastaaPoistaKanaria onkin tähän aikaan vuodesta ihana paikka,vaikka onkin pitkät lennot....Oikein mukavaa patikointia siellä.
VastaaPoistaItse en ole nähnyt Suomessa taatelisiirappia mutta kai sitä sielläkin pitäisi olla. Olen myös joskus ihan vaan liottanut taateleita,sekoittanut tehosekoittimessa ja siivilöinyt ja käyttänyt silleen.
Yaelian, kiitos siirappivinkistä. Tuotapa kokeilen varmasti!
VastaaPoistaVoi damn, kehitteliskö joku äkkiä jonkin reseptin, mitä vois hyödyntää siirappi-sokeriseokseen, missä on LITRA vettä?? Tein hölmö tätä ohjetta litralla vettä tehosekoitukseen asti.. ihan hyvältä tuo vetinen seos kuitenkin maistuu ;) En raaski millään heittää sitä viemäristä alas, koska kookosöljyä siihen meni ihan liikaa viemäristä alas heittamiseen. Ei, eikä aineita ole 10-kertaisen annoksen tekoon.. ellen huomenna kaupasta hae kaikkea lisää ja vie vaikka naapureille taikinaa :D
VastaaPoistaNimim. en oo koskaan ennen tehny pipareita..
Voisiko siitä haihduttaa vettä, niin pääsisit pienempiin annoksiin?
VastaaPoistaKiitos Lehtikuusi vinkistä, mutta en oikein keksinyt keinoa veden haihduttamiseen.. mutta kun olin laittanut tuon vetisen seoksen jääkaappiin, rasva nousikin pinnalle, mistä sen kaavin ja käytin piparkakkutaikinaan, mistä sitten pyöräytin piirakan tähän malliin: http://herkkujakoukku.blogspot.com/2009/12/joulukalenterin-luukku-10.html. Eli ei mennyt kooosöljy hukkaan :)
VastaaPoistaNoora muuten bloggasi tänään, että piparitaikinan voi tehdä myös ruisjauhoista. Tai spelttijauhoista. http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2009/12/piparkakut-voi-tehda-rukiista.html
Niin, ja siis tein vielä yhden tavallisen taikinan ennen tuota piirasta, ja kylläpä muuten kaikki noita pipareita maistaneet kehuivat, miten hyviä ovat! Eli kiitos ihanasta reseptistä!! Pääsivät arkistoon :)
VastaaPoistaKiva lukea piparikokemuksista. Itse totesin näin muutaman viikon jälkeen, että säilytyksessä piparien maku on vain parantunut. Eli ensi vuonna leivon varmasti tuplasatsin.
VastaaPoistaPaljonkohan tuo 160 g kookosöljyä olisi deseinä? Mulla on kaapissa litran törppö kookosta muttei vaakaa. 1,5dl?
VastaaPoistaAnonyymi, vastaus tulee varmaan vähän myöhässä, mutta n. 1,75 dl (kiinteänä).
VastaaPoista