Sivut

maanantai 15. helmikuuta 2010

Täytettyä tofua ja chiliananasta



Jos helmikuun ruokahaaste on tofu niin täytyyhän siihen osallistua ihan periaatteen vuoksi. Vaikka tofua käytänkin aika paljon, harvoin varsinaisesti valmistan sitä mitenkään. Se on enemmänkin lisuke tai yksi raaka-aine muiden joukossa.

Koska tofu on itsessään niin neutraali, että sitä voi sanoa jopa mauttomaksi, se kannattaa esim. marinoida. Tämä taas vaatii suunnittelua ja aikaa, eikä siis oikein toimi akuutissa hädässä. Yksi vaihtoehto valmistaa maukasta tofua alta aikayksikön on keittää sitä mausteliemessä. Keitetty tofu on myös rakenteeltaan oman laistansa: pehmeää ja lempeää.

Alunperin olin ajatellut tehdä täytettyä tofua, mutta ohjeeni olisi edellyttänyt uppopaistamista. Uppopaistettuun tofuun muodostuu hauska kuori, jonka voi täyttää monilla vaihtoehdoilla, kun on ensin kaapinut ylimääräisen tofun pois. Koska en (edelleenkään) jaksanut räpätä kuuman rasvakattilan kanssa, päädyin keittämiseen ja täytin tofut vain kevyesti muutamalla kasvissuikaleella. Täyte onkin lähinnä esteettinen lisä ja sen voi halutessaan jättää pois. Porkkanan ja purjon pujottelu tofuviipaleen läpi on nimittäin tämän ruokalajin työläin vaihe.

Käytin tofujen keittämiseen ja kastikkeen pohjaksi itse tehtyä kasvislientä. Ihan hyvää varmaan tulee jollain thai-tyyppisellä valmisliemelläkin, jos ei halua lientä itse keitellä. Kasvisliemen valmistaminen on kuitenkin oikeasti aika iisi-piisi -hommaa ja vaatii aktiivista työaikaa maximissaan n. 10 min. Maku sen sijaan on mahtava ja ilman lisäaineita. Eli suosittelen kyllä kokeilemaan ainakin joskus.

Alunperin täytteeksi ajattelemani kasvikset tarjosin lisukkeina. Chili-ananas osoittautui todelliseksi hitiksi, samoin kukkakaalipyre. Kukkakaalin sijaan tofuja voi tarjota myös jonkun viljan kanssa. Koska riisi on meillä no-no, se olisi esim. quinoaa tai hirssiä, jopa ohraa.


Täytettyä tofua ja chili-ananasta:
  • 3 pakettia kiinteää tofua ( 250 g)
  • 1 iso porkkana ohuina suikaleina
  • 1 purjo ohuina suikaleina
Viipaloi tofut n. 2 cm paksuisiksi vipaleiksi. Taputtele kuivaksi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen. Pistä terävällä kapealla veitsellä viilto tofuviipaleen päästä päähän, jolloin voit työntää porkkana ja purjosuikaleen tofuviipaleen läpi. Varo, ettei tofu täyttämispuuhassa hajoa. Täytä samaa tapaan kaikki viipaleet.

Tuliset ananaskuutiot:
  • 1/2 tuoretta ananasta (tai 5 säilykerengasta)
  • 1/2 chili
  • 1 tl paprikajautetta
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl neitsytkookosöljyä
  • 1 rkl sesamöljyä
  • 2 tl vaahterasiirappia tai palmusokeria
Leikkaa ananas 1 x 1 cm kuutioiksi. Kuumenna paistinpannulla öljyt ja lisää niihin viipaloitu chili (siemenet poistettu), muut mausteet ja murskattu valkosipulinkynsi. Kuumenna n. minuutti jatkuvasti sekoittaen. Lisää lopuksi soijakastike ja makeutus. Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää ananaskuutiot ja pyöräytä ne kunnolla kastikkeen joukkoon. Siirrä sivuun odottamaan.
Valmista mausteinen keitinliemi joko itse tehtyyn tai valmiiseen kasvisliemeen:

Keitinliemi:
  • 1 l kasvislientä
  • 1/4 dl sherryä
  • 1 tl tomaattisosetta
  • 1 rkl soijakastiketta
  • mustapippuria
  • valkosipulinkynsi murskattuna
  • 1 tl ruususuolaa
  • 1/2 limen mehu
  • 2 tl palmusokeria tai vaahterasiirappia

Vatkaa liemi tasaiseksi ja maista. Lisää mausteita tarvittaessa, liemi saa olla voimakkaan makuista. Kuumenna kiehuvaksi.
Keitä tofuviipaleita liemessä n. 10 min. Tämän saattaa joutua tekemään useammassa erässä riippuen kattilan koosta.
Nosta tofuviipaleet tarjoiluvadille odottamaan. - Tässä vaiheessa kiehautin nopeasti jäljelle jääneet porkkana- ja purjosuikaleet liemessä siten, että rakenne jäi kuitenkin al dente. Siirsin myös ne tarjoiluvadille odottelemaan.

Valmista kastike loppuliemestä:

Kastike:
  • 2 dl tofujen keitinlientä
  • 1/2 limen raastettu kuori
  • 1 rkl limemehua
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • 1 rkl soijakastiketta (tai maun mukaan)
  • 1 tl tomaattisosetta
  • 1-2 tl palmusokeria tai vaahterasiirappia
  • mustapippuria
  • 1 rkl sesamöljyä
  • 1 rkl soijaöljyä

Vatkaa ainekset sekaisin ja kaada tofuviipaleille. Lisää päälle osa ananaskuutioista. Tarjoa loput lisukkeena. Koska tofut ovat tässä vaiheessa jo kylmiä, kuumenna koko komeus tarjoiluvadissaan uunissa ennen tarjoilua.

Viimeistelyyn:
2 rkl sesamsiemeniä kevyesti paahdettuna
tuoretta korianteria
Ripottele pinnalle sesaminsiemeniä ja korianteria.



Tässä vielä ohje kukkakaalille. Se oli ennakoimaton hitti erityisesti lasten mielestä. Itsekin pidin siitä kovasti.


Kukkakaalipyre:
  • 3 kukkakaalia
  • 1 prk kookosmaitoa
  • tilkka limemehua
  • ruususuolaa
  • 1 tl agavesiirappia
Keitä paloiteltuja kukkakaalin kukintoja kookosmaidossa, kunnes ne pehmenevät. Kaada keitinliemi talteen. Soseuta kukkakaali sauvasekoittimella ja lisää tarvittaessa keitinlientä, jotta saat haluamasi koostumuksen soseelle. Lisää loput ainekset ja tarkista maku. Tarjoa heti.

4 kommenttia:

  1. Nam,tuolla tavoin valmistettuna tofu onkin hyvää! Kivan näköisiä nuo kasvissuikaleet palojen välissä!
    Kukkakaalipyree on tosi hyvää,en tosin ole kokeillut sitä minkäänlaisen maidon kanssa,mutta kookosmaito siinä kuulostaa ihan kokeiltavalta jutulta:-)

    VastaaPoista
  2. Herkun näköistä tofua ja onpahan muuten mainio idea tehdä spesiaalin makuista kasvislientä. Tuo kasvisliemen teko pitäisi muutenkin ottaa tavaksi, kun ei se tosiaankaan ole hankalaa. Kesällä olin töissä yhdessä keittiössä, missä kaikki kasvisten "perkuujätteet", niinkuin vaikka persiljan varret, säästettiin ja keitettiin joka - aamuisen misokeiton juureksi..

    VastaaPoista
  3. Onpa kerrassaan herkullisen näköistä! Nam.

    Itse en ole hirveästi tofusta kokkaillut, ja ensimmäisen kerrankin ostin sitä vahingossa, kun piti Intiassa ostaa paneer-juustoa. Silloin huomasin, että tofulla voi mainiosti korvata myös intialaisen paneer-juuston, mikä onkin kiva, koska tofua saa täällä meilläkin kaupoista.

    Tuota kukkakaalipyrettä kokeilen ihan ehdottomasti! :-)

    VastaaPoista
  4. Yaelian, kookosmaito oli hyvin mieto, eikä oikeastaan tullut juurikaan esille, mutta kukkis oli kaiken kaikkiaan todella hyvää. Melkein varasti koko shown :)

    goddesofcake, todella hyvä idea tuo perkuujätteiden hyödyntäminen! Keittely ei tosiaankaan ole vaivalloista, mutta tietysti lientä pitää päivystää eli sopii paremmin kotipäiviin.

    Hippu, hyvä tieto, että tofulla voi korvata paneeria! En ole tofua käyttänyt intialaisissa ohjeissa, mutta täytyykin kokeilla.

    VastaaPoista