Sivut

perjantai 9. huhtikuuta 2010

Salaattiperjantai: Tahini-punakaalisalaatti ja monsteripallot


Tämä salaatti valmistui perjantai-iltana ihan hetkessä, mutta oli silti täyttävä ja herkullinen. Inspiraation sain jostain Russel Jamesin lehtikaalisalaatista, mutta en nyt tähän hätään löytänyt koko reseptiä. Eli meni aika lailla improilun puolelle. Tämän tyyliset salaatit ovat kuitenkin mielestäni ihan parhaita: helppoja ja nopeita mutta silti niissä on viimeistelty fiilis. Salaisuus on punakaalin käsittely: Se raakakypsytetään puristelemalla suolan ja sitruunamehun kanssa. Ja tietysti mikään missä on tahinia ei voi olla pahaa.

Tahini-punakaalisalaatti (kahdelle)

1/2 punakaali
1/2 tl ruususuolaa
1/2 sitruunan mehu

Suikaloi punakaalin lehdet. Poista kova keskiruoti ja käytä vain lehden ohuempia osia. Laita kaali suureen kulhoon, lisää joukkoon suola ja sitruunanmehu ja ala puristella kaalisilppua molemmin käsin reippaasti. Jatka tätä, kunnes kaali alkaa pehmetä ja siitä irotoaa vähän nestettä. Tämä ei vie paria minuuttia kauempaa. Jos nestettä irtoaa paljon, kaada ylimääräinen pois. Lisää kaalin joukkoon:


  • 2 rkl (raaka-)tahinia
  • 1 rkl agavesiirappia
  • 1 tl soijakastiketta
  • mustapippuria
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna

Sekoita kaalisilpun joukkoon huolellisesti. Itse jatkoin sekoittamista käsin, jolloin sain tahinin levittymään hyvin. Lisää tämän jälkeen joukkoon:

250 g tuoretta pinaattia
2 kevätsipulia
n. 10 kirsikkatomaattia puolikkaina

Sekoita ainekset varovasti keskenään. Itse viimeistelin salaatin ripottelemalla pinnalle vielä
(raakoja) pistaasipähkinöitä. Myös avokado tai kalamata-oliivit kävisivät hyvin.


Jälkkäriksi meillä oli monsteripalloja. Eli otetaan-mitä-mieleen-tulee-ja-kaapista-löytyy -suklaaherkkua. Tällä kertaa latasin palloihin supereita, koska teki mieli täydentää ateria täysipainoiseksi kokonaisuudeksi. Monsterit eivät ole kovin makeita, koska makeanhimoni (joka ei koskaan ole ollut mitään huippua) on entisestään vähentynyt. Kaakaopitoisuus on sen sijaan aika korkea, mikä tuntuu kyllä maussa.

Ei mitään kaunokaisia...

Monsteripallot:

Perusmassa:
  • 100 g kaakaomassaa
  • 1 rkl macaa
  • 2 rkl lucumaa
  • 10 viikunaa silputtuna
  • 1 dl (raaka-)tahinia
  • 1/4 tl ruususuolaa
  • 2-3 rkl agavesiirappia
Lisukkeet:
  • 2 rkl gojimarjoja jauhettuna
  • 1 rkl hampunsiemeniä jauhettuna
  • kaakaonibsejä
  • 1 rkl mantelijauhetta
  • 1 tl vaniljajauhetta


Viimeistelyyn:
  • Pakastekuivattuja mansikoita
  • carob-jauhetta
  • kanelia

Sulatin kaakaomassan vesihauteessa ja lisäsin sitten loput ainekset paksuksi taikinaksi. Pyörittelin taikinasta krouveja palloja, jotka kierittelin carobisa ja liimasin pakastekuivatun mansikkalastun päälle.  Ripottelin vielä vähän kanelia ja laitoin parvekkeelle jähmettymään 1/2 tunniksi.


Tässä vielä parapähkinäsuklaata pääsiäiseltä. Esteettinen vaikutelma edellistä tyylikkäämpi, mutta taidan pitää enemmän krouvimmasta meiningistä.



4 kommenttia:

  1. Monsteripallot kuulostavat ihanalta!
    Kaali ja tahini sopivatkin aivan ihanasti yhteen!

    VastaaPoista
  2. Yaelian, muistelen että sullakin oli joku kaali-tahini -yhdistelmä joskus. Se on kyllä hyvä!

    VastaaPoista
  3. Testasin tätä salaattia just ja on ihan mielettömän hyvää :) Sun ohjeissa on parasta kyllä maut. Raakaravinnossa vaan mausteilla on niin suuri merkitys, koska ainakin itse rakastan makuja ja voimakkaita mausteita, nam!

    VastaaPoista
  4. Katja, kiva kun maistui. Tää on ihan mun suosikkisalaatti mistä vaan kaalista tehtynä. Simppeli mutta samalla käsittämättömän hyvä. Tykkään myös voimakkaista ja rikkaista mauista, joten aika rennolla kädellä niitä käyttelen. Mutta olen huomannut että raakajutuissa maustamisessakin on vähän omat niksinsä.

    VastaaPoista