Sitä odotellessa sekoittelin tämän Green on green -kakun eli oman versioni Raw Lime Pie:sta. Suomeksi se olisi esim. Lime-avokadopiiras. Täyte syntyi siis vaihteeksi jostain muusta kuin pähkinöistä, mikä on välillä kiva. Toisessa klassisessa avokadotäytteessä, suklaa-avokado -moussessa minua joskus häiritsee avokadon aiheuttama pieni kitkeryys tai jotenkin "kasvismainen" maku. Tässä sitä ei ollut, eikä kukaan olisi arvannut siinä avokadoa olevankaan.
Pohja oli aika kokeellinen. Halusin vihreän pohjan, joten käytin siihen (raakoja) pistaasipähkinöitä. Niistä syntyi sinällään ihan todella hyvä, vihertävä taikina, mutta ei ehkä paras juuri tälle täytteelle. Eli seuraavalla kerralla aion käyttää pistaasien tilalla tavallisia manteleita. Laitan kuitenkin pohjan ohjeen myös pistaaseilla, sillä maistoin mielessäni siihen yhdistettynä jotain baklavaan ja turkkilaisen keittiön herkkuihin liittyviä makuja. Eli kokeilut tämän pohjan kanssa tulevat jatkumaan.
Lime-avokadopiiras
Pohja:
- 11/4 kp (n. 3 dl) kuorittuja manteleita tai pistaasipähkinöitä
- 2 rkl chia-siemeniä
- 2-3 rkl luomuhunajaa
- 1/8 tl Himalaja-suolaa
- 2 rkl neitsyt-kookosöljyä
- 2 kypsää ja pehmeää avokadoa
- 1 (luomu)limen raastettu kuori ja mehu
- (1/2 tl vihreä teejauhetta (macha)
- veitsenkärjellinen Himalaja-suolaa
- 1 tl luonnonvaniljaa
- 3 rkl luomuhunajaa
- 3 rkl neitsyt-kookosöljyä
- viipaloitua kiiviä ja mintunlehtiä
Aloita pohjasta: Jauha mantelit (tai pistaasipähkinät) sekä chia-siemenet tehosekoittimessa jauheeksi. Jos sinulla on tehokas blenderi, voit lisätä loput ainekset (kookosöljyä ei tarvitse sulattaa) ja blendata sykäyksittäin niin kauan, että muodostuu kiinteä taikina. Toinen vaihtoehto on siirtää manteli/pähkinäjauhe monitoimikoneeseen ja sekoittaa loput ainekset huipputeholla (s-terä) taikinaksi. Varo, ettet ylisekoita, muuten rasva lähtee erottumaan muista aineksista. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää hiukan kookosöljyä. Anna taikinan levähtää hetki jääkaapissa, jolloin se kiinteytyy hiukan. Tätä edesauttavat sekä chia-siemenet että kookosöljy. Painele sitten irtopohjavuoan (halk. n. 20 cm) pohjalle ja reunoille. Jätä jääkaappiin odottamaan ja valmista täyte:
Laita kaikki täytteen ainekset blenderiin. Jos sinulla on huipputehokas blenderi, kookosöljyä ei tarvitse sulattaa. Muussa tapauksessa tasaisemman lopputuloksen saat, jos sulatat öljyn hellävaraisesti vesihauteessa nestemäiseksi. Blendaa ainekset tasaiseksi, kuohkeaksi täytteeksi. Tarkista maku ja lisää makeutusta tarvittaessa (ja malta olla syömästä täytettä sellaisenaan). Anna jähmettyä n. 1/2 t jääkaapissa. Jos täyte tuntuu tässä vaiheessa liian löysältä, lisää vielä 1 rkl kookosöljyä ja blendaa sekaisin. Valmiissa kakussa täytteen on tarkoitus jähmettyä leikattavaksi.
Levitä täyte pohjalle ja tasoita silikonilastalla tai lusikalla. Laita jääkaappiin jähmettymään vähintäin tunniksi. Koristele kiiviviipaleilla ja tuoreella mintulla ennen tarjoilua.
Kuvat eivät tee oikeutta tälle kakulle. Kakku oli ihana - mutta todella täyttävä! Eli kannattaa miettiä sen santsipalan kanssa.
- Ja jos joku yleisemminkin ihmettelee tason laskua blogin kuvissa, se johtuu siitä, että ikkunamme ovat julkisivurempan vuoksi rappauslaastissa. Ei valoa, ei valokuvia...
Paljon onnea synttäreiden johdosta! Sinäkin siis olet Virgo(mulla oli 9.9).
VastaaPoistaTuollainen raakalimekakku on ihanaa,joskus blogin alkuaikoina postasin myös sellaisesta,muistaakseni.Macha-jauhe antaa tuolle tortullesi kivan värilisäyksen;omani oli vähän kellertävä.
Ja hienoa,nyt sullakin on kuivuri!
Ja BTW,kuvasi ovat edelleenkin hienoja,tuosta julkisivurempasta huolimatta.Kävin tämän postauksen innostamana katsomaan omaa limekakkupostaustani,ja kyllä omat kuvani kalpenivat näitten rinnalla...
VastaaPoistaPaljon onnea vaan, -II-, paljon onnea Okriina jne.! Toivottavasti sulla oli mukava synttäripäivä =).
VastaaPoistaIhana yllätys lapselta; aamusmoothie varmasti lämmitti sydäntä.
Ihanaa synttäripäivää! :) Kiva kun laitoit lime pien ohjeen - oon nimittäin juuri miettinyt kyseisen piiraan raw versiota!
VastaaPoistaMyöhästyneet synttärionnittelut =)!
VastaaPoistaKokonaan vihreä piiras...kaikkea sä keksitkin. Jatka samaan malliin ;).
Paljon onnea :) Upe ja mielettömän herkullisen näköinen kakku.Milloin sun konditoriasi aukeais...?
VastaaPoistaKiitos kaikille onnitteluista :D
VastaaPoistaYaelian, kävin kurkkaamassa sinun limetorttuasi ja ei se mielestäni ulkonäössä mitenkään tälle jäänyt! Macha-jauhe tosin syvensi vihreän väriä omassani. Tuosta virgo-teemasta. Minulla on sellainen näppituntuma, että meissä ruoka- ja terveysihmisissä on enemmänkin tämän astrologisen merkin edustajia.
Suvi, ihana yllätys todellakin. Mutta elämä on... ;)
Katja, ohje tuli vähän vahingossa, kun avokadojen parasta ennen -päiväys alkoi lähestyä.
Mia Lucia, tohon piiraan väriin sisältyi kieltämättä vähän kaikenlaista symboliikkaa ;)
Eevi, raw-konditoriaa kyl kaivattais, niin että vois joskus käydä oikeasti ulkona herkuttelemassa. Mutta täällä blogeissa on muitakin ihan mielettömiä raw-kondiitoreita, niin että eihän sitä koskaan tiedä, koska sellainen näkee päivänvalon.
Myöhästyneet onnittelut minultakin! Ihanan näköinen kakku, pakko kokeilla itsekin. :)
VastaaPoistaHäppi bööhtei täältäkin! Minäkin olen Virgo niin kuin Yaelian ja sinäkin:)
VastaaPoistaItse pidän myös tärkeänä ettei avokadon maku pistä läpi, kun en oikein välitä siitä. Lime kyllä peittää sopivasti sen.
Olen nykyään tehnyt aika paljon kaikennäköistä pistaasipähkinöillä, varsinkin noita suklaapalloja. Tykkään kovasti mausta.
Maija, kiitti! Suosittelen, tää on mielestäni yksi parhaita raw-kakkuja :)
VastaaPoistaKaisu, Virgot rules! ;) Mä alan kohta tosissani tehdä astrogalluppia. Alkaa olla sen verran monta näitä tietyn merkin edustajia kuvioissa. Nyt muuten, kun söin viimeisen palan tuota kakkua parin päivän säilytyksen jälkeen, pistaasipohja toimi oikein hyvin. Pidän itsekin tosin paljon niiden mausta ja taidan sittenkin pitäytyä tässä pohjataikinassa.
Myohastyneet syntymapaivaonnittelut! Mielenkiintoisia resepteja! :-)
VastaaPoistaIhanan näköinen piiras. Itsekin rakastan kokeilla kaikkea elävän ravinnon keittiöstä, laidasta laitaan. Joskus innostuin vääntämään oikein kunnon täytekakun.
VastaaPoistaPistän linkin tähän, mutta tarkoituksenani ei ole oman blogini mainostaminen, http://helmivegaanikeittio.blogspot.com/2010/10/raaka-taytekakku-pelkkaa.html .
Ihan uutena bloggarina olisi vain kiva saada vinkkejä kokeneemmilta. :)
Maria, kiitos :))
VastaaPoistaHelmi, ihana blogi sínulla! Toki omaa blogiaan saa mainostaa. Ainakin oma tarkoitukseni on reseptien säilönnän lisäksi jakaa kokemuksia, levittää tietoa ja ideoita, innostaa ja innostua itsekin.
Tää oli loisto-ohje! Kokeilin ja meinaan taas huomenna tehdä uudestaan työkavereillekin maisteltavaksi! Laitoin pohjaan manteleita 80 % ja pistaaseja 20 %. Suhde tuntui toimivan:)
VastaaPoistakati, mahtavaa kuulla! Saavat sitten työkaveritkin herkkuja :)
VastaaPoista