Sivut

lauantai 26. maaliskuuta 2011

Herkulliset salaattikupit




Moments-Katja esittelikin jo blogissaan sydänsalaatin, josta saa mainioita kuppeja erilaisille herkkutäytteille. Salaatin lehdet ovat erityisen rapsakoita, mehukkaita ja täydellisen muotoisia täyttämistä varten. Ne ovat myös luomua, mutta valitettavasti tuontitavaraa.


Olin itsekin jo useamman kerran kuljettanut kyseisiä salaatteja kotiin täyttämistarkoituksessa, mutta salaatit oli sitten popsittu jossain muussa muodossa. Eilen löysin taas uuden satsin jääkaapistamme, tällä kertaa miehen tuomana, ja ryhdyin vihdoin tuumasta toimeen. Ajattelin ensin seurailla Katjan ohjetta, mutta ohjeessa tarvittava quinoa näytti kadonneen parempiin suihin. Niinpä sitten annoin flown viedä ja otetaan-mitä-on -periaatteella syntyi aika mainio täyte. Tai itse asiassa mahtava. ...No okei, parhaat salaattikääryleet, joita olen syönyt tähän mennessä.

Ja aikaa meni - mitä.. 15 min. kunnes gourmee-iltapala oli valmis. Tätä voisin hetkeäkään epäröimättä tarjota myös parempien illalliskutsujen alkuun.

Täyte on siis nopea ja aika perussettiä, mutta manteli-saksanpähkinätahnaa ei ehkä ole valmiina jokaisen jääkaapissa. Olen tehnyt omani itse, mutta sen tilalla voi käyttää valmista manteli- tai saksanpähkinätahnaa tai korvata ihan vain jauhetuilla manteleilla ja/tai saksanpähkinöillä ja lorauksella kylmäpuristettua sesam- tai oliiviöljyä. Täyte riittää n. 11/2 sydänsalaatin lehdille, ja siitä syntyi reilu iltapala kahdelle.

Salaattikupit paprika-saksanpähkinätäytteellä:


Työvälineet:
  • terävän veitsi
  • leikkuulauta
  • monitoimikone
Täyte:
  • 1 paprika
  • 1 kevätsipuli
  • 2 sellerinvartta
  • 1 pieni omena
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 1/2 - 1 tl savupaprikajauhetta (riippuen tulisuudesta)
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/4 tl kanelia
  • mustapippuria
  • laatusuolaa
  • 2 rkl hiivahiutaleita
  • reilu nippu tuoretta persiljaa
  • tuoretta basilikaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1-2 tl sitruunanmehua
  • 1-2 tl juosevaa huajaa tai muuta makeutusta
  • 1,25 dl manteli-saksanpähkinätahnaa
  • 1- 2 sydänsalaattia. Leikkaa varren alaosasta n. 2,5 cm pois ja irrota lehdet toisistaan.
Paloittele monitoimikoneen kulhoon paprika, kevätsipuli, sellerinvarret, pieni luomuomena kuorineen. Käytä s-terää ja myllytä keskitehoilla ainekset karkeaksi silpuksi. Lisää hiukan silputut yrtit, sekä muut ainekset pähkinätahnaa lukuunottamatta. Käytä konetta sen verran, että saat täytteestä karkeaa massaa, ei kuitenkaan liian hienojakoista. Lisää lopuksi pähkinätahna/ jauhe+hiukan öljyä ja sekoita käsin. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Jaa täyte salaatinlehdille ja.. se on siinä.

Täydellisellä ilta-ateriallamme oli lisäksi kalamataoliiveja, hapatettua macadamia-juustoa ja luomu-kuoharia.

Ihanaa viikonloppua kaikille!


...........................................................
Ps. Muistattehan tänään klo 20:30

8 kommenttia:

  1. Toi salaatti on kyllä parasta, me syötiin niistä raakatacot viime viikonloppuna eli aika samannäköinen ateria kuin tässä :)

    VastaaPoista
  2. Sydänsalaatti on ihanaa,mullakin on sitä just nyt jääkaapissa:) Ja tosiaankin ihana vene kaikenlaisille täytteille:) Tuo salaatti on muutenkin täällä se kaikkein suosituin salaatti,mutta yleensä sitä myydään toreilla niin,että ne uloimmat vihreät lehdet ovat vielä jäljellä. Mutta viimeksi ostin valmiiksi puhdistetun luomuversion.

    VastaaPoista
  3. nonnis, Yleensä en oo tykännyt salaattikääreistä meksikolaisessa, mutta tätä voisin kyllä hyvin kokeilla!

    Yaelian, Suomestakin on salaattimaa tulossa pikku hiljaa. Vielä n. viis vuotta takaperin oli valkoimissa lähinnä jäävuorisalaattia, lehtisalaattia ja kiinankaalia. Piti mennä Kaliforniaan asti salaattimässäilemään ;)

    VastaaPoista
  4. Raakaherkuissa on kyllä parasta, että samaan aikaan yksinkertainen fast food-iltapala toimisi yhtä hyvin mainitsemallasi tavalla, hieman parempienkin illallisten alkupalana :) Ihanaa, kun kulinaristin elämä on näin helppoa!

    VastaaPoista
  5. Onpas kivan näköisiä salaattikuppeja, maistuis kyllä minullekin! Sydänsaalaattiin en ole vielä törmännytkään missään..

    VastaaPoista
  6. Kaisu, kiitos! Tolla nimellä olen löytänyt täältä Helsingistäkin vain parista parhaiten luomuvarustetusta marketista.

    VastaaPoista
  7. Ihanan näköisiä kuppeja! Tein jokin aika sitten sen Katjan ohjeen mukaan ja ne olivat todella hyviä, täytyy kokeilla näitäkin.

    Rakastan ohjeitasi ja raakailusta tulevaa oloa, mutta minun ongelmani on se, etten voi syödä pähkinöitä (paitsi manteleita hieman), siemeniä, enkä avokadoja... Kookosöljykään ei käy :( Tämä harmittaa minua melkoisesti, olisin jo siirtynyt syömään vielä enemmän raakaruokaa jos tietäisin miten... Ideoita? Ja sori, ei ollut tarkoitus tulla tänne valittamaan, tämä on vain aihe, jota olen oikeasti jo pidempään pohtinut, koska kypsennetystä ruoasta ei tule ollenkaan niin hyvä olo, niin energinen ja kevyt kuin raa'asta.

    VastaaPoista