Cono Sur ja Viinikassi -palvelu haastoivat ruoka-bloggaajat kehittämään kasvisruokareseptin viinin kaveriksi. Pakkohan siihen oli tarttua, sillä pähkäilen aiheen kanssa lähes joka viikonloppu. Raakapainotteinen kasvisruoka kun ei löydy ihan ensimmäisten aiheiden joukosta viinioppaita plärätessä. Kisan palkinnot ovat hulppeat: Viiden kärki pääsee kokkaamaan arvovaltaiselle raadille Sami Tallbergin ohjauksessa ja parhaan reseptin kehittäjä matkaa lopulta Chileen tutustumaan Cono Surin viinitilaan. Voitosta päätätte te äänestämällä suosikkireseptiänne semifinaalin masterchef-vaiheeseen. Alla olevaa kuvaa klikkaamalla lisätietoja kilpailusta ja äänestyksestä (huom. linkki aukeaa viim. 29.10):
Pääsimme ensin tekemään tuttavuutta Suomesta saataviin Cono Surin viineihin ja kuulemaan tarkemmin viinitalon tuotantoperiaatteista. Cono Surilla oli tässä suhteessa jo muutenkin hyvä kaiku korvissani, mutta mielikuvani eettisestä ja ekologisesta viinintuotannosta vahvistui entisestään. Cono Surin viinit ovat käytännössä katsoen luomulaatuisia, vaikka kaikilla ei vielä olekaan sertifiointia. Chilen puhtaat kasvuolosuhteet takaavat jo itsessään hyvät mahdollisuudet viinin viljelyyn mm. ilman kemiallisia torjunta-aineita. Tähän linjaan sopii siis hyvin ajatus myös ympäristöystävällisestä ruokailusta.
Etteivät haasteet vain loppuisi kesken, kasvisperäisyyden lisäksi haastereseptin tuli sisältää jotain seuraavista: kurpitsat, kaalit, villisienet, punajuuri, palsternakka sekä tuoreet yrit joko metsästä tai yrttimaalta. Maitotuotteita sai käyttää.
Toistaiseksi aika helppoa, sillä edellä mainitut raaka-aineet ovat meillä päivittäisessä käytössä. Haaste on kuitenkin valmistaa niistä ruokaa, joka sopii viinin kaveriksi ja joka olisi riittävän simppeliä kenen tahansa valmistettavaksi.
Helppo vaihtoehto olisi ollut heittää kasaan vähän yrttimarinoituja sieniä, paahdettua punajuurta ja pala brietä. Kiva kombo myös kevyemmän punaviinin kanssa. Tämä olisi kuitenkin ollut liian yksinkertaista marginaalikeittiöni kokeilevalle linjalle. Räpsäytin siis Chilen-kuvat silmistä ja päätin oikeasti miettiä a) millaista täysin kasvisperäistä ruokaa haluain itse nauttia viini-illallisella, b) millainen viini toimisi tällaisen annoksen kanssa.
Valitsin sesongin suosikkiraaka-aineeni, talvikurpitsan sekä sienet.
Mieleeni pulpahti välittömästi kuva kurpitsatäytteisestä pastarullasta, jota valmistan usein jouluna, kuitenkin uudelleen tulkittuna. Koska alunperin arvoin raaka-ainevalintaa myös palsternakan suhteen, sekin ui lopulta kehiin. Vieläpä karamellin makeana. Päivän valon näkivät lopulta kurpitsa-raviolit, täytteenä palsternakka-salviakinuskia, lisänä metsäistä karpalokastiketta ja marinoituja suppiksia.
Lopputulos hiveli omia makuhermojani siinä määrin, että pelkästään tämän reseptin löytäminen oli palkinto! Lisäksi annos on täysin kasvisperäinen ja myös gluteeniton. Viini-tastingin tulokset lopussa.
Kurpitsaraviolit, palsternakka-salviakinuskia, marinoituja suppilovahveroita ja metsäinen karpalokastike (2-4:lle)
Raviolit:
- 1 keskikokoinen butternut- eli myskikurpitsa
Huom. Raviolit valmistetaan kokonaan kurpitsasta, jolloin raviolin kuori höylätään butternut-kurpitsan varsiosasta ja loppu osa paahdetaan ja soseutetaan täytteeseen.
Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Kuori butternut-kurpitsa. Pyri säilyttämään kurpitsan ohut pää mahdollisimman pyöreämuotoisena, niin saat kauniita puolikuun muotoisia ravioleja (mezzaluna -tyyliin). Leikkaa pitkulainen varsiosa erilleen ja jätä odottamaan. Halkaise kurpitsan pullea pää, jossa siemenet sijaitsevat. Kaavi siemenet irti ja poista säikeinen malto ympäriltä. Levitä leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kuutioi loppu (pullean pään) kurpitsa ja levitä samalle uunipellille siementen kanssa. Siirrä uuniin.
Höylää varsiosa 1-2 mm paksuiksi viipaleiksi. Parhaiten tämä onnistuu mandolinilla, mutta terävällä veitsellä saa aikaan hieman paksumpia siivuja, jotka ovat myös ihan ok. Levitä uunipellille, jolla on leivinpaperi. Peitä foliolla ja siirrä uuniin. Kypsennä kurpitsaviipaleet al dente, n. 10 min. Varo kypsentämästä liikaa, sillä silloin raviolit hajoavat herkästi. Ota pois viipaleet uunista ja siirrä odottamaan. Lisää lämpöä n. 220 ja paahda siemenet ja kuutiot kypsiksi. Varo polttamasta siemeniä ja ota ne pois, kun saavat väriä. Valmista sillä aikaa palsternakkakinuski.
Täyte 1: Palsternakka-salviakinuski*
- 1 palsternakka, kuutioi pieniksi kuutioiksi
- kookosöljyä tai rypsiöljyä paistamiseen (myös voi käy hyvin, jos käytät sitä)
- ripaus suolaa
- nippu tuoretta salviaa
- (2 aprikoosin siementä)
Valmista karamelli-seos:
- 1 dl palmusokeria (tai fariinisokeria)
- 1 dl vettä
Sekoita vesi ja sokeri paksupohjaisessa pannussa. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri sulaa. Keitä seosta, kunnes sokeri alkaa paksuuntua karamelliksi. Testaa tätä tipauttamalla pisaran jääkylmään veteen, jolloin sen pitäisi jähmettyä toffeemaiseksi. Sekoita nopeasti joukkoon palsternakkakuutiot ja kaada lautaselle tai tarjottimelle. Anna jäähtyä ja jähmettyä.
* Helponnettu versio on freesata palsternakkakuutioita ja salviaa pannulla, lisätä joukkoon pari ruokalusikallista vaahterasiirappia ja keittää seos nopeasti kokoon. Aivan kinuskia tällä ohjeella ei valmistu, mutta palsternakat karamelloituvat kivasti.
Täyte 2: Kurpitsa-pinjansiemen -sose
- 2,5 dl uunipaahdettuja kurpitsakuutioita
- 100 g pinjansiemeniä (säästä osa koristeluun)
- mustapippuria
- ripaus suolaa
- 1 valkosipulinkynsi
- paahdetut kurpitsansiemenet
Laita uunissa paahdetut kurpitsakuutiot ja muut ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta ja tarkista maku. Rouhi paahdetut kurpitsansiemenet ja sekoita soseen joukkoon.
Täytä raviolit: Laita kunkin kurpitsaviipaleen keskelle nokare kurpitsasosetta ja palsternakkakinuskia. Käännä kaksinkerroin puolikuuksi. Siirrä raviolit laakeaan mielellään lämmittämistä kestävään, voideltuun uunivuokaan. Peitä foliolla ja jätä odottamaan siksi aikaa, kun valmistat sienet ja karpalokastikkeen.
Marinoidut suppilovahverot ja metsäistä karpalokastiketta
Sienet*:
- n. 1/2 l mitta kuivattuja suppilovahveroita
- 2,5 dl vettä
- 1/2 tl suolaa
- mustapippuria
- 1 rkl balsamicoa
- 1 rkl vaahterasiirappia
- 1 valkosipulinkynsi puristettuna
- saksanpähkinäöljyä tai kylmäpuristettua oliiviöljyä
Sekoita ainekset keskenään öljyä lukuunottamatta. Anna sienten pehmetä n. 1/2 t. Valuta vesi talteen karpalokastiketta varten. Puristele sienet varovasti kuiviksi. Jätä odottamaan ja valmista karpalokastike.
* Sienet voi laittaa marinoitumaan jo ennenkuin aloittaa muuta kokkailua, niin saavat maustua rauhassa.
Metsäinen karpalo-vinegretti:
2,5 dl karpaloita (pakastetut käyvät)
sienten liotusvesi + raikasta vettä niin, että saat yhteensä 2,5 dl
3 rkl mietoa hunajaa tai 4 rkl palmusokeria (fariinisokeri käy)
n. 1 dl kuusenneulasia
1/4 tl suolaa
1 tl dijon-sinappia
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 rkl balsamicoa
1/4 dl saksanpähkinäöljyä tai jotain mietoa (kylmäpuristettua) öljyä
Laita karpalot ja vesi kattilaan tai pannulle. Itse hyödynsin palsternakan karamellointiin käyttämääni pannua, jota ei tarvitse pestä välillä. Kuumenna kiehuvaksi ja hämmentele välillä, kunnes karpalot alkavat poksahdella (varo roiskeita). Lisää hunaja tai sokeri ja siirrä tehosekoittimeen. Jos tehosekoittimesi ei kestä kuumaa, anna seoksen hieman jäähtyä, jos ei kestä kuumaa. Lisää kuusen neulaset. Blendaa hienojakoiseksi seokseksi ja siivilöi kulhoon. Vatkaa lankavatkaimella liemeen loput ainekset ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa makeutusta tai suolaa. Sekoita 2 rkl karpalo-vinegrettiä sienten joukoon ja siirrä loput tarjoiluastiaan.
Ennen tarjoilua levittele marinoidut sienet ravioilien päälle ja lämmitä uunissa. Rouhi päälle mustapippuria ja viimeistele tuoreella timjamilla. Tarjoa karpalo-kastikkeen kanssa.
Alkupalan ja lisukkeena aterialla toimi raaka fenkolisalaatti rakuunaöljyllä maustettuna. Ihana salaatti, joka toi raikkautta kokonaisuuteen. Siihen löytyy ohje täältä.
Ja lopuksi pihvi, eli viinisuositukset :) Kokonaisuus oli totta vie viinin arvoinen juhlava illallisateria. Mutta mikä viini sopisi tälle makean mausteiseen, mutta kuitenkin karpalon kirpeään kokonaisuuteen? Pienimuotoisen tastingin jälkeen Cono Surin viineistä suosikkini oli kuohuviini Cono Sur Brut (olen todennut, kuohuviini toimii aina). Myös Vision Single Vineyard Riesling oli ihan kiva. Haluaisin kokeilla pariksi vielä Chardonnay-versiota (Vision Single Vineyard Chardonnay), mutta se jäi odottamaan seuraavaa kertaa.
Ja sitten ei ku äänestämään (huom. linkki aukeaa viim. 29.10):
Minullekin tuli tuohon kutsu,mutta kun paika päälle en päässyt(pitkä matka;D) ja en ehtinyt keksiä mitään (ilman tastingiakin olisi voinut osallistua) niin en sitten olekaan tuossa mukana.Ihanan annoksen olet luonut ja kuvat niin upeita:)
VastaaPoistaYaelian, mietinkin että varmasti olit kutsuttujen joukossa, mutta olisihan se mennyt vähän hankalaksi. Olisi ollut kiva nähdä sinun luomuksesi :)
VastaaPoistaHieman kurja juttu tämä välimatka joskus ;D Mutta ihan mahtava tuo sinun panoksesi,onnea vaan.Aion tuota kokeilla joku päivä;täällä vaan ei ole palsternakkaa mutta ehkä kyssäkaali tai joku muu sen tilalla...
VastaaPoistaYaelian, kyssäkaali olikin ensin yksi vaihtoehto palsternakan tilalle, mutta jälkimmäinen voitti. Tosin vähän eri tyyliin valmistettuna.
VastaaPoistavaikea kuvitella, että tästä voisi ateria enää parantua <3
VastaaPoistaAnonyymi, kiitos :)
VastaaPoistaOmpas upeat kuvat ja resepti herkulinen kertakaikkiaan! Onnea kisaan
VastaaPoistaMausteinen Manteli, kiitos :) Oli pakko vähän läiskiä väriterapiaa lautaselle täällä kaamoksen kynnyksellä :)
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaHaastoin sinut tekemään keittiön To do -listaa, mutta ei mitään stressiä, pakko ei ole vastata, mikäli ei tule luonnostaan :)
http://aistitasolla.blogspot.fi/2012/10/diy-tahini-ja-to-do-haaste.html
Uskomatonta mutta totta! Kunpa Helsingissä olisi edes yksi ravintola, joka tarjoaisi tällaisia laatuaterioita!! :D
VastaaPoistaSinulla on paljon upeita raakakakkuohjeita, olen kokeillutkin muutamia. Osaatko sanoa, mikä Evitan tai tämän blogin kakuistasi/piirakoistasi on kaikkein paras? Olisi kiva tietää, kuinka hyvää raakakakku parhaillaan on, ja löytää se kakku joka oikeasti tyydyttää makeanhimon, ilman huonoa omatuntoa. Valitettavasti monet raakakakut ovat tylsän makuisia (en tarkoita sinun kakkujasi). Netissä on paljon huonoja reseptejä niin että hyvien löytäminen vie aikaa, joten onneksi on tämä sinun laadukas reseptikansiosi, oikea aarrearkku. Nehän päihittää raw food -kirjojen reseptit sata nolla.
Anni Minerva, kiitos haasteesta :) Käyn kurkkimassa.
VastaaPoistaAnonyymi, kiitos upeasta palautteesta! Kakkumaku on tietysti yksilöllinen ja itselläni suosikit vaihtelevat vähän kausittain. Jos tykkäät suklaasta, oma suosikkini sillä saralla on tämä minttusuklaakakku: http://www.evitalehti.fi/blogit/keittiökameleontti/minttusuklaakakku. Ihan parhaita valmistamiani raw leivonnaisia ovat eräät salaperäiset raw-browniet, joiden alkuperäinen ja paras ohje näkee päivänvalon tulevassa ruokakirjassani. CocoVi:n reseptivihkossa on myös yksi hyvä versio niistä. Hedelmäisempi herkkuvaihtoehto on Mansikka-greippikakku, kun täytettä tekee tupla-annoksen. Ohje täällä: http://www.kitchenchameleon.com/2010/03/mansikka-greippitorttu.html
Hei, tiedän että postaus on jo ikivanha, mutta minttusuklaa-rakastaja olisi enemmän kuin kiitollinen jos löytäisi tuon kakkureseptin, on meinaan ollut haussa jo pidemmän aikaa, kuitenkin tuloksetta :'D Liekö sitten kadonnut jo jonnekkin bittiavaruuden syövereihin, kun oma etsintäni ei sitä mistään löytänyt... Toimiva raw-minttusuklaakakun resepti olisi nyt kullanarvoinen, sellaista kun on jo pyydetty useaankin juhlaan eivätkä omat taidot vielä riitä reseptin kehittelyyn.
PoistaKysyn nyt saman tien toistakin asiaa: monissa kakkuohjeissa mainitaan Irish moss, mutta sitä ei tunnu mistään löytyvän, ruohonjuuren nettikaupastakin oli loppu. Voisiko sen korvata agar agarilla, ja pitäisikö se siinä tapauksessa lisätä hyytelönä vai vasta keitettynä? :) Suurkiitokset jo etukäteen vastauksesta!
Hei, anteeksi, tiedän että postaus on jo ikivanha, mutta tuo raw-minttusuklaakakun resepti olisi nyt kullanarvoinen, eikä sitkeä etsiminen tuottanut tulosta... Minne lie bittiavaruuden syövereihin sekin on ehtinyt kadota :'D Olisikohan se jossain löydettävissä?
VastaaPoistaLisäksi kysyisin tuosta monessa ohjeessa esiintyvästä Irish mossista, jota en edelleenkään ole mistään löytänyt (ruohonjuuren nettikaupastakin loppu): voisiko sen korvata Agar agarilla, ja pitäisikö se silloin lisätä valmiina hyytelönä vai vastakeitettynä? Kiitos tuhannesti vastauksesta! :)
Heissan Choco-Mint, resepti taisi ilmestyä alunperin Evitan blogissa ja katosi tosiaan sieltä sitten blogin ja sivuston sulkeuduttua. Mutta onneksi resepti on tallessa ja löydät sen täältä: http://keittiokameleontti.blogspot.fi/2013/09/kirja-arvonta-ja-resepti-joka-ei.html
PoistaIrish mossia olen ostanut EkoSeGo:sta www.ekosego.fi ja Fitness Firstkin sitä myy. Helppo versio on korvata hyytelöksi keitetyllä agar agarilla. Lähinnä tuo massaa täytteisiin ja kiinteyttää myös.
:'D Voi ei, huomasin vasta, että kommenttini tuli kahteen kertaan... Näin sitä käy kun koittaa kiireessä säheltää kännykällä... Anteeksi kauheasti!
PoistaMutta iso kiitos vastauksesta kumminkin, toivottavasti kakun pyöräyttäminen sujuu sitten paremmin kuin kommentointiyritykseni :)
No problem :) Onnea kakkuiluun!
Poista