Sivut

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Punajuuritartar ja tillijuustoa


Uuden kodin keittiössä syntyy edelleen vain luvattoman myöhäisiä pika-aterioita niistä aineksista, joita jaksan hätäisesti kauhoa ostoskärryyni lähimarketista. Ja koska ketään tuskin kiinnostaa, missä seurassa avokado, quinoa ja tomaatit tänään päätyivät lautaselle, kaivelin vähän arkistojen aarteita.

Heinäkuussa ensimmäisistä uusista punajuurista syntynyt tartar oli jäänyt odottelemaan vuoroaan ikuisuusjonoon. Onneksi löysin kuvat ja muistin kerrassaan herkullisen reseptin, jonka bongasin Choosing Raw -blogista. Seurasin ohjetta väljästi ja varsinkin cashew-juuston pikaversiossa otin vapauksia. Nippu uutta tilliä sopi mielestäni erityisen hyvin kesäisen pähkinäjuuston mausteeksi varsinkin kun tarjosin sitä myös uusien perunoiden seurassa. - Ja kyllä, lautsena kuvassa tuoreita viininlehtiä kasvihuoneesta maalta. Niiden satoa odotellaan vielä.


Punajuuri-tartar ja tillillä maustettua cashewjuustoa

  • 4 reilua punajuurta
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl sinappijauhetta
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl vaahterasiirappia
  • 1/2 - 1 tl laadukasta suolaa
  • reilusti rouhittua mustapippuria
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori punajuuret ja leikkaa jokainen neljään osaan. Sekoita lohkoihin 1 rkl oliiviöljyä ja laita uuniin n. 1/2 tunniksi. Anna jäähtyä ja valmista sillä aikaa cashew-juusto:

Nopea cashew-juusto:

  • 2,5 dl väh. 1/2 tuntia liotettuja cashew-pähkinöitä
  • 1 tl vaaleaa misoa
  • 2 tl hiivahiutaleita
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 1 tl raastettua sitruunan kuorta
  • 1 tl agavesiirappia (tai hunajaa)
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • reilusti mustapippuria
  • n. 1 dl vettä
  • 1 rkl neitsytkookosöljyä 
  • nippu tuoretta tilliä

Huuhtele cashewit ja valuta hyvin. Laita tehosekoittimeen yhdessä sitruunanmehun ja mison kanssa ja sekoita murumaiseksi. Lisää vettä vain sen verran, että saat aikaiseksi paksun massan ja tehosekoita kookosöljyä ja tilliä lukuunottamatta kaikki tasaiseksi. Sulata kookosöljy ja tehosekoita joukkoon. Silppua tuore tilli ja lisää lopuksi käsin sekoittaen. Siirrä juusto laakeaan kulhoon ja laita jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat loppuun punajuuri-tartaren.


Hienonna punajuuret monitoimikoneen kulhossa s-terällä murumaiseksi. Lisää käsin sekoittaen loput tartar-ainekset ja tarkista maku.

Muotoile cashew-juustosta pieniä kiekkoja suoraan lautasille tai esim. salaatin tai pinaatinlehden päälle. Levitä päälle kerros punajuuritartaria. Viimeistele halutessasi tuoreella oreganolla tai timjamilla.




2 kommenttia:

  1. Tosi nätit ja näyttävät (ja houkuttelevat;D) annokset!

    VastaaPoista