Sivut

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Suklaataivas, Osa I: Halloween Kuppikakut (Raw)





Muistatteko takavuosien sympaattista elokuvaa Pieni Suklaapuoti (Chocolat, 2000)? Alkuperäinen Joanne Harrisin kirja on vielä leffaakin kiehtovampi, siinä suklaan hämmentely saa suorastaan taianomaisia piirteitä.


Jos päähenkilö Vianne Rocher olisi ollut raakasuklaaseen kallellaan, Suklaataivaan leivostiskiltä olisi varmasti löytynyt näitä kuppikakkuja. Ne loistavat kirkkaimpina tähtinä omalla suklaataivaallani, sillä kolme erilaista suklaakerrosta avaavat jokaisella suupallalla uuden makuavaruuden. Onpa niitä maailmankaikkeuden parhaiksikin ylistetty.

Ylisanat sikseen. Ohje on maannut pitkään salaisessa reseptikansiossani. Ei siksi että haluaisin pitää hyvän pelkästään itselläni, vaan siksi, että se on hieman monimutkainen sekä työvaiheiden että raaka-aineiden suhteen. Mutta koska Halloweenin kunniaksi kaivetaan muutenkin luurankoja kaapista, saa tämäkin aarre nähdä nyt päivänvalon.

Ohje on alunperin n. 16 hengen kakulle, mutta yhtä lailla siitä valmistuu n. 16 kuppista. - Tai pienempi kakku ja parit maistelu-kakkuset. Tyypillisistä halloween-resepteistäni poiketen tämä ei sisällä kurpitsaa, vaan täytteen keltainen väri tulee jauhetusta goji-marjasta (ja ei, sitä ei tällä kertaa voi korvata mustikalla...), joka on appelsiinin kanssa täydellinen makupari.

Jos haluat täytteestä kuohkeaa moussea, suosittelen lisäämään siihen ohjeen mukaisesti irish moss -hyytelöä (tai vaihtoehtoisesti agar-hiutaleista keiteltyä geeliä). Ilmankin pärjää, mutta lopputulos on jöötimpi.

Ja sitten vain keittiöön sytyttämään näitä pieniä aurinkoja synkkää syystaivasta valaisemaan. Ja jos joku kummastelee, miten valmistetaan irish-moss -geeliä tai det samma på agar, laitan ohjeet tähän ensin.



Irish Moss -geeli (pikaversio)

2,5 dl kuivaa Irish Moss -levää (esim. täältä)
Kuumaa (n. 45 asteista) vettä
2,5 kylmää vettä

Huuhtele levää ensin kylmällä vedellä useampaan kertaa niin, että huuhteluvesi on lopulta kirkasta. (Levä on luonnontuote, joten seasta saattaa löytyä hiekkaa, simpukankuoria ja muuta jännää.)
Laita huuhdeltu levä kulhoon ja kaada kuuma vesi päälle. Liota 1/2 tuntia.  Huom! Jos haluat, voit liottaa levää myös pelkästään kylmässä vedessä, mutta silloin liotusaika on huoneenlämmössä n. 6 t ja jääkaapissa 12 tuntia. Se on tälle kiireiselle kokille usein liikaa, joten käytän kuumametodia, jonka opin Sharma Melngailiksen kirjasta Living Raw Food. Siivilöi ylimääräinen vesi pois ja laita levä tehosekoittimeen. Lisää 2,5 dl vettä ja tehosekoita läpikuultavaksi ja tasaseksi geeliksi. Tämä vie 11/2 - 2 min. Säilytä ylijäämägeeli kannellisessa purkissa jääkaapissa, jossa se säilyy n. viikon.

Geeli agar agarista

5 dl vettä
1 rkl agar-jauhetta TAI 6 rkl levähiutaleita

Sekoita kattilassa vesi ja agar-jauhe tai hiutaleet. Kuumenna vähitellen sekoitellen jatkuvasti, kunnes seos muuttuu kiisselimäiseksi. Anna jäähtyä ennen käyttöä.    


                                                         
n. 16 kuppikakkua tai 1 iso kakku

Pohja:
  • 3,5 dl taateleista jauhettua pastaa (n. 350 g taateleita) 
  • 7,5 dl mantelimaidon valmistuksesta jäänyttä massaa (= n. 3 dl yön yli liotettuja manteleita + 9 dl vettä)
  • 1 dl neitsytkookosöljyä
  • 1 tl jauhettua vaniljaa
  • 1 tl (kofeiinitonta) pikakahvia 
  • 0,5 dl (raaka-)kaakaojauhetta
  • 1/8 tl laatusuolaa

Suklaatäyte:
  • 3,5 dl liotettuja cashew-pähkinöitä 
  • 1,5 dl mantelimaitoa
  • 1,5 dl kookossokeria
  • 0,75 dl irish-moss -geeliä
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1 tl tamaria
  • 0,75 dl (raaka-)kaakaojauhetta
  • 1,25 dl sulaettua kaakaovoita
  • 1 rkl jauhettua soijalesitiiniä
  • 1 tl psylliumjauhetta
  • 1/2 tl kanelia

Appelsiinitäyte:
  • 3,5 dl liotettuja cashew-pähkinöitä 
  • 1,5 dl mantelimaitoa
  • 1,25 dl agave-siirappia tai juoksevaa hunajaa
  • 0,75 dl irish-moss -geeliä
  • 1 tl jauhettua luonnon vaniljaa
  • 1 luomuappelsiinin kuori
  • 1/8 tl laatusuolaa
  • 0,5 dl appelsiinin mehua
  • 1,25 dl sulatettua kaakaovoita
  • 1 rkl jauhettua soijalesitiiniä
  • 1 tl psylliumjauhetta
  • 1,5 dl jauhettuja gojimarjoja

Jauha taatelit monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Itse en liota taateleita etukäteen, ettei pohjasta tule liian kosteaa, vaan annan koneen vain jyllätä riittävän pitkään. Valmista mantelimaito tehosekoittamalla manteleita ja vettä 1:3 (eli 3 dl manteleita ja 9 dl vettä). Siivilöi harsokankaan tai muun siiviläpussin läpi ja puristele jäljelle jäävä kuitu mahdollisimman kuivaksi. Siirrä mantelimassa monitoimikoneeseen taatelitahnan seuraksi. Lisää loput pohjan ainekset ja sekoita täydellä teholla, kunnes saat tasaisen taikinan. Painele silikonikuppikakkumuotteihin (tai irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle) ja siirrä jääkaappiin odottelemaan.

Valmista suklaatäyte tehosekoittamalla kaikki täytteen ainekset. Jaa suklaatäyte kakkuvuokiin (vuokaan) tasaiseksi kerrokseksi. Siirrä jälleen jääkaappiin jähmettymään.

Valmista appelsiinitäyte. Jauha gojimarjat tehosekoittimessa jauheeksi. Lisää loput täytteen ainekset ja tehosekoita. Levitä kuppikakkujen päälle (tai kakkuvuokaan). Jos haluat, ripottele tässä vaiheessa pinnalle esim. kaakaorouhetta, siitepölyrakeita, suklaalastuja, kaakaojauhetta tms. Siirrä pakastimeen n. tunniksi. Irrota jähmettyneet kuppikakut muoteista ja asettele tarjolle. (Tai siirrä kakku irtopohjavuoasta.)




Hei, ja nyt kun muistan: Keittiökameleontti eli allekirjoittanut hyörii myös Helsingin Kirjamessuilla huomenna torstaina! Heti aamupäivällä 10:30 osallistun keskusteluun, jota vetää Kemikaalicocktailin Noora ja toisena osallistujana on Sinikka Piippo, jolta on juuri ilmestynyt kirja Puhdasta Ravintoa (Minerva-kustannus, 2013). Nähdään Messukeskuksessa!




12 kommenttia:

  1. Jösses, miten kauniit kuppikset! Sormet syyhyten odottelen hetkeä, että pääsisin itsekin halloween-ohjeiden pariin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nää oli kyllä niin hehkeät, että oli pakko laittaa jakoon :)

      Poista
  2. Aivan upeita... ihan sanattomaksi vetää. Saisiko näitä joskus ostaa jostain, nyt tai tulevaisuudessa? En omaa leivontataitoja tai siihen tarvittavaa aikaa, mutta söisin näitä tosi mielelläni - ja lapset varmasti myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nooo, toistaiseksi niitä voi tilata multa täältä Oulunkylän Raw Cake Cafesta ;)

      Poista
    2. Mahtavaa! Minäpä pistän tilausta tuolemaan!

      Poista
  3. Niin kauniita ja kauniisti kuvattuja! Ja ohje on tosiaan vakuuttavan pitkä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula! Usein yksinkertainen on kaunista, mutta välillä täytyy hienosäätää ;)

      Poista
  4. Voi miten nätit kuppikakkuset! Halloweenin kunniaksi olin ajatellut tehdä vähän kauniimman version joskus ikuisuus sitten postaamistani raw kurpitsapiirakoista,mutta nämä kuulostavat niin ihanilta että pitäisköhän näitäkin kokeilla.Kuvasi ovat niin kauniin syksyiset:) ja harmi,kun en voi noille kirjamessuille tulla,olisin heti kuuntelemassa tuota keskustelua,sinä kun olet siinä ja sitten vielä Sinikka Piippo,jonka hienon marjakirja on täällä hyllyssäni.Muutenkin noilla kirjamessuilla on tuttuja ja vielä veljenikin myymässä tuotteitaan siellä ruokapuolella...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, täytyykin käydä ruokapuolella kurkkimassa :) Olen tosiaan otettu, että pääsen samaan sarjaan Sinikka Piipon kanssa, jonka mahtavat kasvi- ja yrttikirjat ovat kyllä kuluneet käsissäni monet kerrat. Viime vuonna tei raw kurpitsapiirakkaa, joka on kyllä myös aivan huikean hyvää.

      Poista
  5. Ihanuutta, pitkän tauon jälkeen tuntuu melkein siltä kuin olisi löytänyt uuden blogin, kun uusia, inspiroivia reseptejä on niin paljon! Voi kun voisin myös tilata näita, tämä raakaleipomoinen vaatis ihan oman perehtymisensä. Mä tahdon masentua jo pelkän raaka-ainelistan kanssa (etenkin kun en löydä täältä tiettyjä ilm. oleellisia raak-aineita kuten tuota psylliumia.) Eli, sun täytyy joku päivä laajentaa tuota tilauspalvelua tänne Ranskaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suvi, kiva kun piipahdit taas kommentoimassa :) Tässä raaka-ainelista on tosiaan pidemmän puoleinen mutta onneksi yksinkertaisempiakin leipomuksia lötyy myös raakapuolelta. Suomessa erikoisraaka-aineita saa nykyään kyllä todella hyvin, mistä voi olla vain kiitollinen.

      Poista