Sivut

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Gluteenittomat tähtitortut ja pari muuta jouluista herkkua




Vietämme vaihteeksi joulun Suomessa. Vaikka otamme joulun vastaan varsin rennosti, en silti osaa välttyä joulukiireiltä. Vuoden vaihtuminen tuo tullessaan aina kaikenlaista sälää.

Keittiössä en kuitenkaan aio hikoilla, sillä joulun ajan kattaus syntyy teemalla kevyttä ja konstailematonta. Amerikan ajoilta meille on jäänyt perinteeksi syödä joulun pääateria vasta joulupäivänä, mutta koska meille kokoontuu sukua pöydän ääreen, löytyy menyystä vähän kaikenlaista, raakaa, kypsää, vegeä ja ei-vegeä. Perinneherkkuja on kuitenkaan turhaa etsiä, sillä niitä en ole enää syönyt, saatu valmistanut vuosiin. Mielestäni on paljon kiinnostavampaa rakentaa uusia variaatioita jouluisten makujen ympärille.

Seuraavassa muutama poiminta omista suosikeistani tältä vuodelta:

Pähkinöillä ja aurinkokuivatuilla tomaateilla täytetyt omput ovat pitäneet pintansa aika monena jouluna. Ohjeen piti alunperin tulla kirjaankin, mutta tila loppui kesken. Tarjoan niitä alkupalana tai lisukkeena.

Kokeilin myös kuivatuilla karpaloilla ja saksanpähkiöillä ryyditettujä kräkkereitä vaihtoehdoksi joululeivälle. Tuli ihan helkkarin hyviä, vaikka itse sanonkin. Joulupöydässä tarjoan niitä marinoitujen ja yön yli kuivateltujen viikunoiden, hunajan ja kotimaisen chevren kanssa.

Ja sokerina pohjalla: Gluteenittomat joulutortut, joista olen melko innoissani. Gluteeniton, vegaaninen ja lisäaineeton vaihtoehto torttutaikinalle oli tämän joulun haastereseptini ja yllättäen lopputuloksesta tuli parempi kuin osasin arvatakaan. Tokikaan voitaikinan lehtevyyttä ei ohjeella saa aikaiseksi, mutta rakenne on kuitenkin mukavan murea ja maku varsinkin kohdallaan. Aion jatkossa hyödyntää taikinaa myös kuorena suolaisille täytteille.

Ja näiden reseptien myötä toivotan teille

Jouluiloa ja hyvää mieltä!



Hedelmä-pähkinä -kräkkerit

n. 12 isoa suorakaiteen muotoista kräkkeriä
liotusaika n. 4 t
taikian n. 15 min.
kypsennys n. 12 t kuivurissa TAI 2 t uunissa


  • 5 dl vaaleita pellavansiemeniä
  • 5 dl vettä
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • (pussi chai-teetä)


- Liota n. 4 tuntia tai yön yli


  • 1 rkl psylliumin siemeniä
  • 2, 5 dl (höyryttämättömiä) kaurahiutaleita


- Jauha tehosekoittimessa jauheeksi. Siirrä kulhoon ja lisää loput aineet sekä tarvittaessa vettä, kunnes saat muotoiltavan taikinan.


  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl jauhettua inkivääriä
  • 1/2 tl jauhettua pomeranssin kuorta
  • 1 luomumandariinin raastettu kuori tai n. 1 tl raastettua appelsiininkuorta
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • reilu kourallinen kuivattuja karpaloita
  • reilu kourallinen saksan tai pekaanipähkinöitä (mielell. myös liotettuna ja huuhdeltuina)
  • 1/2 persimoni pieninä kuutioina
  • n. 1,25 dl vettä


Levitä taikina kuivurin tasolle (tai kiertoilmauuniin leivinpaperilla päälystetylle pellille). Leikkaa suorakaiteen muotoisiksi paloiksi. Kuivattele n. 10 tuntia tai yön yli. Käännä ja jatka kuivattelua vielä pari tuntia tai kunnes kräkkerit ovat kuivia.

Uunimetodi: Jos haluat, voi kypsentää kräkkerit myös uunissa n. 150 asteessa. Levy kuivahtaa n. parissa tunnissa ja maku on ihanan pähkinäinen.


Täytetyt omenat

2 - 4:lle
Valmistusaika n. 3 tuntia ( sis. kuivattelut)
  • 3-4 pienehköä (kotimaista) omenaa 
Marinadi:

  • ¾ dl saksanpähkinäöljyä tai oliiviöljyä 
  • 3 rkl balsamiviinietikkaa 
  • 1 rkl vaahterasiirappia 
  • 3 rkl tamaria tai soijakastiketta 
  • mustapippuria myllystä 
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna 

Täyte:

  • 1/4 paprikaa 
  • 1 herkkusieni 
  • 4 aurinkokuivattua tomaattia 
  • 1 rkl ruohosipulia 
  • tuoretta persiljaa silputtuna 
  • 6 saksanpähkinää hienoksi rouhittuna 
  • 1 tl kuivattua timjamia 
  • 1 tl kuivattua oreganoa 
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna 
  • 1 tl balsamiviinietikkaa 
  • mustapippuria myllystä 
  • 1/4 tl suolaa 

Vispilöi marinadiainekset sekaisin laakeassa kulhossa. Kuori omenat ja poista kota kovertaen keskustaan reilusti tilaa täytteelle. Kääntele omenat marinadissa kauttaaltaan ja jätä kulhoon marinoitumaan. Siirrä kulho kuivuriin tai uunin alaosaan 40 asteeseen vähintään kahdeksi tunniksi. Valmista sillä aikaa täyte.

Pilko paprika ja aurinkokuivatut tomaatit pieniksi kuutioiksi. Hienonna herkkusieni ja silppua tuoreet yrit. Rouhi pähkinät. Sekoita täyteainekset keskenään puristelemalla käsin tai painelemalla haarukalla siten, että paprikat ja herkkusieni pehmenevät. Valuta mahdollinen ylimääräinen neste pois. Nostele omenat marinadista ja valuta. Painele täytettä omenoiden keskelle ja laita takaisin kuivuriin tai uuniin vielä pariksi tunniksi. Valele ennen tarjoilua omenoille jäljelle jäänyttä marinadia. Viimeistele nokareella cashew-juustoa tai mieleistäsi tuorejuustoa.

Gluteenittomat joulutortut

16 kpl

Huom. 1 kp = 2,5 dl

Taikina:

  • 1/3 kp psylliumin siemeniä (kuorittuja)
  • 1/3 kp vaaleita pellavansiemeniä
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • 1/3 kp mantelijauhoja
  • 1/2 l maustamatonta soija-jogurttia
  • 1 tl hunajaa
  • 1/4 kp tapioca-tärkkelystä
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 2 dl sulaa kookosöljyä


Täyte

  • 250 g luomuluumuja
  • vettä liottamiseen
  • kanelitanko


Laita luumut likoamaan edellisenä iltana tai vähintään 4 tunniksi. Lisää vettä sen verran, että luumut peittyvät ja laita mukaan kanelitanko. Kun luumut ovat pehmenneet, soseuta sauvasekoittimella.

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Valmista taikina: Jauha tehosekoittimessa psylliumin ja pellavansiemenet jauheeksi. Lisää suola, hunaja ja soijajogurtti ja sekoita taikinaksi. Siirrä kulhoon ja sekoita käsin vaivaten joukkoon tapioca-tärkkelys sekä kookosöljy. Muotoile käsin painellen tai kaulimella n. 4 mm paksuiseksi levyksi. Käytä apuna elintarvikekelmua, jolloin taikina ei tartu kaulimeen.

Leikkaa neliöiksi ja valmista joulutortut tavalliseen tapaan (eli vedä viillot neliön kulmista kohti keskustaam, laita nokare luumusosetta keskelle ja taita joka toinen sakara luumusoseen päälle. Siirrä tortu leivinpaperilla päälystetylle pellille ja paista uunin keskiosassa n. 10 min. tai kunnes torut saavat väriä. Sakarat palavat helposti, joten paistaessa kannattaa olla tarkkana. Tarjoa lämpimänä. Tortut voi myös pakastaa ja sulattaa uunissa juuri ennen tarjoilua.


9 kommenttia:

  1. Voin kuvitella,m iten mielenkiintoinen joulupöytä teillä onkaan! Meidän joulu tulee tänä vuonna melko purkista ;) Oliivipurkista, viinilehtikäärylepurkista, ja ihan niistä valmislaatikoistakin... Raikkaan salaatin sentään teen purkkien seuraksi. Mahdollisimman helpolla siis, vaikka kiirusta tuntuu siltikin vähän olevan.
    Noita joulutorttujasi olisikin kiva maistaa. Ne kaupan torttutaikinasta tehdyt ovat vähän sellaisia..hmm..no..ei ainakaan kovin montaa viitsi mussuttaa.
    Iloista joulua sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu osittain on purkkimeininki meilläkin. Nää oli ehdotonta parhaimmistoa. Kun kokkaa muuten paljon, ei oikein jaksa enää pyhänä värkätä. Hyvää joulua, Paula!

      Poista
  2. Oijoi, upeita herkkuja! Torttutaikina lähtee kyllä kokeiluun. Meillä menee joulu ihan niissä perinteisissä merkeissä, mutta nyt kiehtoisi tehdä näitä vaihtoehtoisia herkkuja. :)
    Ihanaa joulua sinulle!

    VastaaPoista
  3. Täytetyt omput houkuttelevat;ostinkin juuri tänään yli 2 kg luomuomppuja kun olivat tarjouksessa luomukaupassa.
    Oikein hyvää ja rauhallista Joulua sinulle Outi ja perheellesi!

    VastaaPoista
  4. Teen näitä Outin ohjeen mukaisia joulutorttuja aina uudeataan ja uudestaan. Taikina on niin nopea ja jauhoina voi käyttää ravitsevampia viljoja. Kiitos Outi jouluni pelastamuseata :)

    VastaaPoista