Sivut

maanantai 2. helmikuuta 2009

Vale-Runebergit



Ensinnäkin varoitan uskollisia Runebergin-torttujen ystäviä. Nämä EIVÄT ole Runebergin torttuja, eivät edes yritys veganisoida vanhoja kunnon Runskeja (minkä aion tehdä joskus myöhemmin). Kyse on vähärasvaisista muffineista, joiden idea kyllä syntyi Fredrikan luomusten innoittamana, sekä viimeisistä joulupipareista, joita (hämmästyttävää kyllä) oli jäänyt purkin pohjalle. Sitäpaitsi eko-kokin mieltä lämmittää kierrätys myös ruokakomerossa, joten Fredrikan opit kunniaan!

Nämä muffinit eivät ole erityisen makeita. Itse asiassa niissä ei ole lainkaan lisättyä sokeria (- !), vaan taikinan makeutukseen olen käyttänyt taatelisosetta ja piparimuruissa jo olevaa sokeria. Vähärasvaisina ne käyvät myös linjojaan tarkkailevan pikkuherkuksi tai vaikka aamiaispöytään. Jäljelle jääneitä muffineja säästin perheen 10-vuotiaalle välipaloiksi koulun jälkeen. Loppuviikon satsi oli kadonnut kerralla siinä vaiheessa, kun pääsin kotiin. Eli käyvät näköjään myös tähän tarkoitukseen.


Fredrikan muffinit

  • 2,5 dl vegaanipiparien/ -keksien/ -pikkuleipien muruja (1/2 pikkuleipien, 1/2 korpunmuruja on myös aika hyvä, jos ei tavoittele maksimaalista makeutta) - Ks. vinkki pikkuleipien jauhamisesta postin alaosassa.
  • 1 dl manteleita jauhettuna
  • 1 dl grahamjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl kananmunan korviketta (esim. No Egg) tai 2 rkl jauhettuja pellavansiemeniä
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 11/2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl - 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl hienoa merisuolaa

Sekoita kuivat ainekset kulhossa keskenään. Valmista taateliseos: 

  • 375 g kuivattua taatelia (11/2 pakettia) + 2 dl vettä. 
  • 3 rkl tahinia
  • 2,5 dl soijajugurttia

Pilko taatelit ohuiksi viipaleiksi. Laita pieneen kattilaan ja kaada päälle vesi. Keitä, kunnes taatelit pehmenevät ja saat niistä sakean soseen. Mikäli nestettä on runsaasti, keitä seosta kokoon hetki ilman kantta. Kaada taateliseos suureen kulhoon. 
Lisää joukkoon tahini ja soseuta seos tasaiseksi sauvasekoittimella. Sekoita jäähtyneeseen seokseen soijajugurtti ja vatkaa hetki, kunnes seos on tasainen ja kuohkea.
Lisää taateliseokseen vuorotellen kuivat aineet ja 

  • 1,5 dl soija- tai muuta kasvismaitoa
  • (2 rkl rommia, jälleen Runebergeja seuraillen) 

Sekoita, kunnes saat tasaisen taikinan.

Rasvaa muffinivuoka kasvimargariinilla tai vuoraa paperisilla muffinivuoilla. Annoksesta tulee 6 isoa tai 12 pientä muffinia. Lusikoi taikinaa vuokiin reilusti. Muffinit kohoavat uunissa vain vähän, joten voit laittaa vuoat kukkuroilleen. Lisää jokaiseen muffiniin keskelle

  • 1 tl vadelmahilloa (mieluiten hedelmämehulla makeutettu versio)

Painele hilloa teelusikalla taikinan sisään. Paista muffinit 200 (pienet) / 175 (isot) asteisessa uunissa n. 20 - 30 min., tai kunnes pinta saa väriä. Muffinit saavat jäädä sisältä meheviksi.
Halutessasi voit viimeistellä jäähtyneet muffinit hillosilmällä ja tomusokerikuorrutuksella.

- Lasten mielestä hillotuunaus ei tosin ollut mikään vaihtoehto, vaan ehdoton juttu varsinkin, kun sokerikuorrutukset sai pursotella itse (nämä versiot eivät kestäneet julkisuutta...)



............................
Huom. Piparien ja korppujen jauhamisessa monitoimikone on ehdoton ykkönen. Kulho ja perunanuija eivät vaan hoida hommaa yhtä tehokkaasti ja kiireiseltä kokilta tahtoo hermo palaa. (Vasarasta ja pyyheliinasta puhumattakaan. Älä edes yritä!) Laita piparit monitoimikoneeseen ja mikäli koneessasi on pulssi-toiminto, käytä sitä jauhamiseen. Tehosekoitin toimii hätätilassa, mutta jauhaa helposti osan muruista liian hienoksi ja loput vähän sinne päin.
- Jossain vaiheessa vastustin keittiön kilpavarustelua, mutta myönnettävä on, että meidän perheessä arkipäivän veganismi lepää pitkälti monitoimikoneen, leipäkoneen ja tehosekoittajan kolmijalalla. 






2 kommenttia:

  1. Nyt täytyy kysyä, millä saat mantelit ja pellavansiemenet jauhettua? Olen itse kysellyt muutaman ison kaupan kodinkoneosastolta tehokasta pikkumyllyä siemenille huonolla menestyksellä. Tiedän, että mantelijauhoa saa kyllä kaupasta, mutta on pahuksen kallista sitäpaitsi elintarvikkeen laatu heikkenee paljon nopeammin jauheena kuin kokonaisena ja senkin vuoksi en haluaisi ostaa valmiiksi jauhettua.

    VastaaPoista
  2. Useimmiten jauhan siemenet, mantelit ja pähkinät monitoimikoneen leikkuriterällä, nopeilla kierroksilla. Tehosekoittimessa rasvaisista siemenistä tulee helposti tahmaa ja osa jää jauhamatta. Pienemmille erille olen käyttänyt myös varsinaisesta käytöstä poistunutta, leikkuriteräistä kahvimyllyä. Kokeilin äsken pellavansiemenille. Toimii!

    VastaaPoista