Sivut

maanantai 2. maaliskuuta 2009

Ranskalainen iltapäivä



Tämä on muffini-ohje, eikä muffineilla kai ole mitään tekemistä Ranskan kanssa. Näihin kuppikakkuihin ujutettu laventeli kuitenkin vie ajatukset romanttisesti Etelä-Ranskaan ja Provenceen.  On totta, että perinteisemmin laventelia käytetään hajusteena ja eteerisenä öljynä. Myös rohdoskäytössä laventeli mainitaan. Laventelin kukista haudutetulla teellä on helpotettu mm. flunssaista oloa ja päänsärkyä. Välimerellisessä keittiössä laventelia käytetään kuitenkin myös mausteena mm. basilikan, valkosipulin ja timjamin kanssa, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla sitä myös makeissa leivonnaisissa. Kakku-, jopa pullataikinassa laventeli tekee säväyksen ja sopii erityisen hyvin sitruunan tai vaikka kotoisen puolukan kanssa. Aromi muistuttaa tällöin etäisesti kardemummaa. Kuivattuja laventelin kukkia myydään joissain luontaistuotekaupoissa ja mm. Ruohonjuuressa.

Nämä, kuten muutkin Kahvila Vegaanin muffinit ja kuppikakut ovat vähärasvaisia ja superhelppoja valmistaa. Ei turhaa vaahdottelua tai vatkaamista, kohoavat takuuvarmasti ja ovat sisältä meheviä. Juhlavampiin tilanteisiin ne voi kuorruttaa laventelisokerikuorrutuksella, mutta maistuvat sellaisenaankin. Muffinit ovat maukkaita myös seuraavana ja sitäkin seuraavana päivänä -  mikäli eivät päädy parempiin suihin sitä ennen.

Laventelimuffinit (16 pientä tai 8 isoa):
  • 1 kp (2,5 dl) täysjyvävehnäjauhoja
  • 1 1/2 kp (3,75 dl) erikoisvehnäjauhoja
  • 1 1/2 kp (3,75 dl) vaaleaa ruokosokeria
  • 1 tl soodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • 1/2 kp (1,25 dl) maizenaa
  • 2 tl kuivattuja laventelinkukkia
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 300 g pehmeää tofua (1 paketti)
  • 1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä (voi myös jättää pois)
  • 1 tlk (400 g) mehuun säilöttyjä päärynöitä*
  • 1 rkl päärynöiden lientä
Käytä paistamisessa muffinivuokaa ja voitele kolot tai vuoraa paperisilla pikkuvuoilla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita keskikokoisessa kulhossa keskenään kuivat aineet. 
Soseuta päärynät monitoimikoneessa/tehosekoittimessa. Lisää joukkoon tofu ja jatka sekoittamista, kunnes saat kermamaisen seoksen. Lisää tofuseokseen sitruunankuori ja -mehu ja sekoita tasaiseksi. Siirrä tofuseos suurehkoon kulhoon. Kääntele joukkoon jauhoseos, mutta älä sekoita liikaa. Lisää vielä 1 rkl päärynälientä tai enemmän, mikäli taikina tuntuu kuivalta. Sen tulisi olla koostumukseltaan paksuhkoa puuroa. Lusikoi taikina muffinivuokiin, täytä vuoasta vähintään 3/4. Paista uunin alaosassa n. 20 min tai kunnes pinta on saanut kullanruskean värin. Älä paista liikaa. Ota muffinit uunista ja anna levähtää pari minuuttia. Kumoa sitten vuoista ja jäähdytä ritilällä.

Herkkusuu kuorruttaa muffarinsa vielä laventelin makuisella sokerivesikuorrutuksella. Sitä varten tarvitset: 
  • 2,5 dl tomusokeria
  • laventelin kukista haudutettua teetä, jäähdytettynä 
Lisää tomusokeriin nestettä teelusikka kerrallaan, kunnes saat notkean kuorrutteen. Lusikoi tai pursota muffinien päälle. Ripottele halutessasi vielä muutama laventelin kukka koristeeksi. 

Kaukokaipuuta lieventää muffinien ohella vielä kuppi ranskalaista kahvia tai vahvaa kiinalaista teetä.

.....................
* Päärynäsose ja tofu toimivat tässä ohjeessa sekä sidosaineina että korvaavat rasvan. Päärynän tilalla voit käyttää myös omenasosetta, mutta omenan maku tulee jonkin verran läpi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti