Sivut

tiistai 24. marraskuuta 2009

Punainen suklaaherkku



Tässä yhdistyy kaksi suosikkiasiaani: tattari ja punajuuri. Mutta ei siinä vielä kaikki, kyse on makeasta herkusta, jossa on myös suklaata. Idätetystä tattarista jauhettu jauho toimii hyvin makeissakin raakaleivonnaisissa, ja sen maku sopii mielestäni erityisen hyvin carobin ja kaakaon kanssa.

Eräs suosikkini on jo pitkään ollut punajuurisuklaakakku. Kypsennettyyn kakkuun löytyy hyvä resepti esim. täältä. Samaa ideaa mukaillen sekoittelin raw-version, josta tuli melkeinpä vielä herkumpi. Olen tehnyt kakusta eri versioita nyt useampana viikonloppuna, ja se on aina yhtä hyvää. Myös täysin lihis-ystäväni piti siitä kovasti.

Elävä punajuurisuklaakakku:
  • 1/2 kp/ 1,25 dl mehustimesta saatua punajuuriraastetta (= n. 2 punajuurta)
  • 1/2 kp/1,25 dl idätettyä tattaria
  • 1/4 kp / reilu 0,5 dl saksanpähkinöistä jauhettua jauhoa
  • 2 rkl carob-jauhoa
  • 2 rkl (raaka-)kaakaojauhoa
  • 1 kp/2,5 dl yön yli liotettuja kivettömiä taateleita (= n. 1/2 kp liottamattomia taateleita)
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 1/2 tl jauhettua luonnonvaniljaa tai 1/2 vaniljatankoa
  • 2 rkl kookosöljyä
  • ripaus hienoa ruususuolaa
Aloita valmistus laittamalla taatelit likoamaan edellisenä iltana tai viimeistään aamulla, jos leivot illalla. Linkoa kaksi kuorittua punajuurta mehuksi. Ota mehu talteen ja käytä raaste kakkuun. Jauha tattarit jauhoksi tehosekoittimessa tai kahvimyllyssä, samoin pähkinät. Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa kookosöljyä lukuunottamatta. Taikina on aika paksua, joten sitä voi olla vaikeaa työstää tehosekoittimella. Sekoita lopuksi joukkoon juokseva kookosöljy ja jatka sekoittamista, kunnes saat hiukan kuohkean taikinan. Vuoraa irtopohjavuoka leivin- tai pergamiinipaperilla. Painele irtopohjavuokaan (20 cm. halkaisijaltaan), ja muotoile tasaiseksi. Taikinan pitäisi pysyä melko hyvin koossa. Poista reunukset ja kuivata uunin alaosassa tai kuivurissa 2 - 4 tuntia riippuen, miten kosteasta leivonnaisesta pidät.

Kakusta tulee hyviä pieniä brownie-paloja jo sellaisenaan, tai suklaakuorrutuksella siveltynä. Yläkuvan paloihin sekoitin keskenään 1 rkl kotimaista luomuhunajaa (ei vegaania!, mutta ekoa :), 1 rkl kookosöljyä ja 1 rkl raakakaakaomassaa, jotka siis sulatin vesihauteessa. Sivelin nopeasti palojen pinnalle ja ripottelin muutaman kaakaonibsin.


Mutta sitten The Herkkuversioon:

Tästä kaikki oikeastaan lähti, koska ensimmäinen ajatukseni oli kakku, jossa voisin leikkiä punajuuren hauskalla värillä. Lopputuloksena oli kolmivärinen punajuurisuklaakakku inkivääri- ja kookoskuorrutuksella. Inkiväärillä maustettu valkosuklaakuorrutus punajuurisuklaakakun pinnalla oli aivan hulvattoman hyvä! Kookoskerma oli myös ok, mutta ilmankin saattaa pärjätä. Kuvat eivät valitettavasti tee oikeutta tälle tuotokselle, koska kakku valmistui ja syötiin iltapimeässä. Mitään ei jäänyt päivänvaloon kuvattavaksi (- tai anteeksi siis siihen harmaaseen hämärään jota näkyy ikkunan takana työpäivän ajan).



Punainen suklaakerroskakku:

Pohjakerros:
  • Valmista kakku kuten edellä. Laita irtopohjavuoan reunaosa paikoilleen, kun alat koota kakkua.

Vaaleanpunainen kerros:

  • 1/2 kp/1,25 dl cashew-pähkinöitä yön yli liotettuna
  • 1/4 kp/ 60 ml kaakaovoita (lämmitettynä juoksevaksi)
  • 4-6 rkl juoksevaa luomuhunajaa (riippuen, miten makeaa haluat, täysin vegaanisen saat käyttämällä agave-siirappia)
  • 1/2 kp vettä + punajuurimehua (antamaan väriä)
  • 1 tl sitruunanmehua
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl sitruunan kuorta
  • ripaus hienoa ruususuolaa
Sekoita tehosekoittimessa kaikki ainekset kaakaovoita lukuunottamatta, kunnes saat tasaisen kermaisen seoksen. Lisää juokseva kaakaovoi ja jatka sekoittamista tasaiseksi. Anna vaaleanpunaisen täytteen jähmettyä n. 15 min jäkaapissa ennenkuin levität sen kakun pinnalle. Laita tämän jälkeen kakku jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat valkoisen kuorrutteen.

Valkoinen kerros:
  • 1 kp/ 2,5 dl kookoskreemiä (ks. ohje täältä)
  • 1/2 kp/ 1,25 dl yön yli liotettuja cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl juoksevaa kookosöljyä
  • 1-2 rkl hunajaa (tai agave-siirappia)
  • vaniljaa
  • ripaus hienoa ruususuolaa
Yhdistä kaikki ainekset tehosekoittimessa ja jauha tasaiseksi kreemiksi. Ota kakku jääkaapista ja levitä pinnalle kookoskuorrute. Laita takaisin jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi ennen tarjoamista. Koristele lopuksi esim. sulatetulla kaakaomassalla, kaakaonibselillä, tuoreilla marjoilla jne. Ja herkuttele, ennenkuin kakku lähtee kävelemään..!



Tästä hämärästä kuvasta saa vain aavistuksen siitä, että sekä pohja että täyte ovat oikeasti kauniin punaisia.

7 kommenttia:

  1. Sanonpa vain että WAU! Kookosta, inkivääriä, suklaata, punajuurta = i love ! Uskaltaisinkohan kokeilla "tavis"-synttäreille viemisiksi.. Mitenkä toi punajuuren maku esiintyy tossa? Musta kuulostaa aivan ihanalta, mietin vaan noita, joille jo pelkät kookostaatelikakkujutut ovat olleet aika rankkoja uutuuksia elämään.. ;)

    VastaaPoista
  2. Aina vaan herkullisempia ohjeita tulee joka kerta! Alan jo toivoa etta paasisin takaisin Suomeen taalta Intian reissulta, etta paasen kokeilemaan naita ihanuuksia. :D

    VastaaPoista
  3. Johanna, hmm.. riippuu taviksista. Olen tarjonnut tätä omille tavisystävilleni, tosin ilman kookoskuorrutusta, ja no problem. Kukaan ei ilmeisesti edes tajunnut, että kyse on jostain "raakahihhuloinnista" (en maininnut) ja tyytyväisistä äännähdyksistä päätellen pitivät. Punajuuren bongasi vain oma 11 v, joka tietää, että mutsin safkoissa on aina jotain jäynää...

    Iisa, kiitos. Mä kyllä kuitenkin mielelläni olisin siellä Intiassa nyt. Tätä pimeyttä ei leikkaa edes kakkuveitsellä...

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa ihan tajuttoman hyvältä! Punajuuren ja suklaan liitto on mahtava ja kaikki nuo muutkin jutut tekevät tuosta ihan super herkun varmaankin.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Yaelian, erityisesti valkosuklaa-inkivääri oli herkullinen yllätys. Ajattelin kokeilla johonkin muuhunkin.

    Mia Lucia, :D

    VastaaPoista
  7. Oih miten ihania kakkuja! Hyviä vinkkejä punajuuren käyttöön. :)

    VastaaPoista