Eksoottisia superfoodeja pukkaa tarjolle kauppojen hyllyihin. Kokeileminen on helpompaa, kun pienen (vaikkakin tyyriin -!) erän voima-adjetiivein ladattuja marjoja tai siemeniä voi poimia mukaan lähes heräteostoksena. Chia-siemenistä olin lueskellut jo aiemmin, mutta en ehkä olisi päätynyt niitä ensimmäisenä tilaamaan nettikaupasta.
Chia-siemenillä on mainittu tosin olevan runsaasti ravitsemuksellisia ja terveydellisiä etuja. Joissain yhteyksissä niitä on jopa hehkutettu maailman vanhimmaksi ja tehokkaimmaksi superruoaksi, jota on perinteisesti käytetty mm. Meksikossa ja muissa Latinalaisen Amerikan maissa. Ne eivät kuitenkaan aiemmin täyttäneet EU:ssa elintarvikkeille asetettuja määräyksiä ilmeisesti juuri epäselvien terveysväittämien vuoksi. Eikä niitä siis saanut Suomesta. Tilanne on ilmeisesti muutunut.
Chia-siemenien käyttöön on liitetty jos jonkinlaisia hyötyjä mm. kehon nestetasapainon, sokeriaineenvaihdunnan ja painon hallinnasta sydän ja verisuonitautien ennaltaehkäisyyn, kestävyyden lisäämiseen ja kudosten uusiutumiseen. Chiassa on kuitenkin yksi erityinen ominaisuus, joka tekee niistä kokeilevalle kokille kiinnostavan: Chiat muodostavat hyytelöä. Kuten pellavansiemenet, chia-siemenet muodostavat liotettaessa ympärilleen hyytelökerroksen, joka sivunmennen sanoen on 90% vesiliukoista kuitua (ruoansulatus tykkää). Molemmat ovat siis myös hyviä rasvahappojen lähteitä (omega 3, jota chiassa tosin vielä paljon enemmän). Pellavaa paremman chiasta tekee kuitenkin se, että elimistö kykenee hyödyntämään chia-siemenet kokonaisina, pellavansimenet pitää hienontaa, että niistä saa kaiken hyvän irti. Myös chia-siementen maku on miellyttävä, kuivattuna pähkinäinen, ja hyytelössä neutraali. Pellavansiemenet.. noh, pidän niistä kyllä myös mutta kaikki eivät.
Olen bongaillut useissa raaka-blogeissa erilaisia chia-vanukkaiden ohjeita. Täysin kasviperäisiä ja vieläpä kuumentamatta hyytelöiviä aineksia ei ole liikaa tarjolla. Raakapuurojen ja pähkinäjogurttien ohella on kuitenkin mukava saada vähän kevyempää lusikoitavaa. Kokeilin tehdä sekä marja- että mantelimaitopohjaisen vanukkaan. Chia todella muodosti hyytelöä molemmissa tapauksissa, ei limaa, kuten pellavasiemenet. (Tosin, jos rehellisiä ollaan, vaalea mantelivanukas näytti mielestäni sammakonkudulta -! Onneksi maku tuskin on sama).
Ensimmäinen kokeilu oli vadelma-hyytelö, josta tuli ensin kiisseli, koska laiton liian vähän siemeniä (4 rkl / 1 l). Sitä meni kuitenki mukavasti aamiaisella. Hyytelömuodossa chia-siemenet ovat todellakin neutraalin makuisia, joten lopputuloksesta tulee juuri niin maukas, kuin siihen käytettävä neste, mikä kannattaa pitää mielessä.
Lopusta tein marjapuuron sekoittamalla joukkoon höyryttämättömiä kaurahiutaleita sen verran, että sain sakean seoksen ja annoin tekeytyä yön yli. Chia-siemenet lisäsivät perus-raakapuuroon rakennetta ja tekivät siitä täyteläisempää. Voin siis suositella siemeniä myös tähän tarkoitukseen.
Seuraavaan varsinaiseen yritykseen lisäsin siemeniä ja sain lusikoitavaa hyytelöä tai vanukasta (tai paksua kiisseliä). Ihan hyvää, mutta ei mitään mitä olisi pakko saada säännöllisesti.
Lopuksi laitoin chiat vielä itse tehtyyn mantelimaitoon, johon lisäsin myös tuorepuristettua omenamehua, (mantelimaitoa oli vähän hintsusti). Seuraavana aamuna seos tuoksui ihan jogurtille (-!), ei kylläkään maistunut sille, vaan hunajan ja kanelin kanssa taivaalliselle. Uusi suosikki oli syntynyt! Hyvää aamiaisella, mutta myös jälkiruoana, varsinkin kun herkuttelin ohessa vielä kuivatuilla karamelli-omenalastuilla. Laitan niiden ohjeen tähän myös.
Chia-vadelmavanukas (yhdelle):
- 1 dl pakastevadelmia (kotimaisia suht edullisia saa esim. isoimmista K-ryhmän kaupoista)
- 3 kuivattua taatelia
- 0,5 dl tuorepuristettua luomu-omenamehua
- 0,5 dl vettä
- ripaus ruususuolaa
- kanelia tai minttua
- 2 rkl chia-siemeniä
Manteli-omenavanukas (yhdelle):
- 1 dl mantelimaitoa
- 1 dl tuorepuristettua omenamehua
- ripaus ruususuolaa
- vaniljaa
- 2 rkl chia-siemeniä.
- kanelia
- hunajaa (jos sitä käytät) tai muuta nestemäistä makeutusta
Karamelli-omenalastut:
- 1 makea luomu-omena (esim. Golden Delicious)
- vaahterasiirappia
- ripaus ruususuolaa
- kanelia
........................................................................
Vielä hiukan chia-faktaa:
100 gramma sisältää
- 20-25g proteiinia
- 20-25g rasvaa, josta 64% omega3:sta
- 25g kuitua
- 640mg kalsiumia
- 15 mg rautaa
- 950mg fosforia
- 320mg magnesiumia
- 160mg kaliumia
- 3.5 mg sinkkiä
- 2.2 mg mangaania
Eli siemenissä on erityisen paljon omega 3 rasvahappoja, ruoansulatuselimistöä hellivää kuitua ja antioksidantteja sekä runsaasti korkealaatuista, hyvin imeytyvää proteiinia, kalsiumia, rautaa ja muita hivenaineita. Varsin kokonaisvaltainen ruoka-aine siis. (Lisää chiasta ja sen käyttömahdollisuuksista myös täältä ja täältä.)
Tämä postaus tulikin tarpeeseen, olen elävään ravintoon tutustuttuani monesti miettinyt chia-siementen ostamista, mutta juurikin ne sammankonkutukuvat ovat aina lopulta vakuuttaneet minut siitä, että pärjään ilmankin. :D Mutta nyt lähtee chiat ostoskoriin kun seuraavan kerran osuu silmään!
VastaaPoistaTuo vadelmavanukas näyttää ja kuulostaa ihan mielettömän hyvältä... Pakko varmaan vääntää jotain vadelmasuklaaherkkua tässä viikonlopun aikana :D
Mäkin olen pitkään lukenut chiasiemenistä ja nähnyt reseptejä,ja se on kiinnostanut juuri tuon hyytelöominaisuutensa vuoksi.Täällä sitä ei saa kaupasta,mutta huomasin joku aika sitten,että raw food-opettajani myy chiaa kamalalla hinnalla.Pitäisiköhän nyt sitten tilata niitä......Hyvä postaus!
VastaaPoistaNiia, juu toi ulkonäkö ei ole chia-vanukkaiden vahvoja puolia... Mutta marjapohjaisissa se ei tule niin pahasti esille. Yks vaihtoehto, jota parhaillaan kokeilen, on jauhaa chia ensin jauheeksi ja blendata sitten nesteeseen. Sen pitäisi hyytelöityä myös kauniisti. Saas nähdä...
VastaaPoistaYaelian, hinta on tosiaan suolainen, mutta eri myyjien välillä näyttää olevan aika paljon eroja.
Mielenkiintoinen postaus! Aika riittoisilta nuo chian siemenet vaikuttavat.
VastaaPoistaAah, yhdyn edellisiin kommentoijiin: aivan mahtava postaus. Kiva, kun joku kokeilee ja toteaa hyväksi. Nyt voin sitten itsekin ennakkoluulottomasti ryhtyä tuumasta toimeen. Inspiroiduin kuvista ja resepteistä kovasti! :)
VastaaPoistaHaha, olisin vain tullut kertomaan suunnilleen samaa mitä muut on jo sanoneet: eli hyvä postaus ja kiitos resepteistä...niin, ja olen myös ollut kiinnostunut chioista, mutta se hyytelöityminen on saanut aina unohtamaan koko jutun...nyt kutenkin nähtyäni tuon vadelmavanukkaan uskon ennakkoluulojeni vihdoin karisseen =D.
VastaaPoistaNyt sitten tämän johdosta sorruinkin tilaamaan niitä siemeniä.Pieni määrä,250gr,saapa nähdä, milloin saapuvat postiin.Kerro sitten,miten onnistuu jauhetuista siemenistä tehty hyytelö.
VastaaPoistaHanna, yhden ihmisen annokseen tosiaan riittää vähä vähempikin, mutta en näillä ehkä suurperhettä ruokkisi... :D
VastaaPoistaOona, kiitos! Itse saan myös muiden kokeiluista inspiraatiota ja koko ajan löytyy uusia kiinnostavia juttuja.
Mia Lucia, tosiaan jos hyytelöitä ja kiisseleitä vierastaa, niin noiden marjojen kanssa lopputulos on helpompi. Vadelmassa on muutenkin siemeniäm joten chia-pallurat menee esteettisestikin sinne samaan syssyyn.
Yaelian, olisi kiva kuulla sitten myös sun kokemuksia. Sain yllä mainitulla mantelimaitoreseptillä aikaa jotain jogurtin kaltaista, joka ei jotenkin tuntunut yhtä paksulta kuin kokonaisilla. Ehkä lisään seuraavaan erään vielä yhden ruokalusikan siemeiä. Sen sijaa maku oli miellyttävä, pähkinäinen. Chiat tosiaankin maistuvat hyvälle!
Onnea melkein voiton johdosta ruokahaasteessa ja uuden ulkonäön ja bloginimen johdosta.Kivan näköistä!
VastaaPoistaTaas yksi upea ruokablogi!
VastaaPoistaKiitos Chia-tietopaketista. Pitaa lahtea kaupoista etsimaan.
Yaelian, kiitos! Menikin jännäksi, mutta ehkä toisella kerralla sitten hehkutellaan. Jep, alkoi olla nahanluonnin aika :)
VastaaPoistaSatu, kiitos. Chiat on varmaan kannattavinta hankkia netistä, mutta Ruohonjuuri ainakin myy hyllytavarana.
Hups kun hämmästyin tuosta nimenvaihdoksesta! Olin ensin ihan äimänä, et mihin blogiin päädyin.
VastaaPoistaMutta onneksi täällä olikin aivan tuttua ja turvallista. Onnea uudelle nimelle!
Hertta, ei ollut tarkoitus säikyttää! Nimi ja lookki muuttuivat, mutta samoilla meiningeillä jatketaan edelleen :)
VastaaPoistaHei mistä noita höyryttämättömiä kaurahiutaleita saa ja ovatko kalliita?
VastaaPoistaKokeilin vanukasta suomalaisista pellavansiemenistä, kun nehän muodostavat myös tuollaista "limaa". Hyvää oli, joskin kehittelemisen varaa oli. Tein siis raakasuklaakanelivanukasta, ja ensi kerralla kokeilen kyllä jotain raikkaampaa marjoista.
Ootko kokeillut pellavansiemeniä tuohon tarkoitukseen ja jos olet, niin miten ne eroaa? Mielellään suosisin kotimaista.
an, samoin olen ehdottomasti kotimaisen tai mahdollisimman lähellä tuotetun linjoilla. Välillä kuitenkin flirttailen vähän eksoottisempien ainesten kanssa. Pellavansiemenet ovat todellakin selvästi limaisempia, chialla tulee kermaisempi tai kiinteämpi lopputulos, riippuen jauhaako siement vai käyttääkö kokonaisina. Sanotaan, että chialla ja pellavansiemenillä on jotain yhteistä, mutta myös omat ekologiset lokeronsa ainakin minun keittiössäni. Käytän nyt molempia, chiaa erityistarkoituksiin, pellavansiemeniä päivittäin.
VastaaPoistaRaakasuklaa-kaneli kuulostaa hyvältä yhdistelmältä pellavan kanssa ainankin makujensa puolesta. Aiotko blogata kokeilustasi? Seurailen sitä silmä tarkkana :)
No en siitä kokeilusta ajatellut blogata, kun se meni lähinnä ryhmään "ihan siedettävää mutta en ilman kehittelyä söisi uudestaan". Ehkä sitten, jos kokeilen uudemman kerran ja saan maukkaan lopputuloksen. :)
VastaaPoistaOi miten ihanaa saada raakaravintokiisseli/vanukas -ohjeita. Kiitos paljon <3!
VastaaPoista