Sivut

perjantai 18. kesäkuuta 2010

Raakaraparperikiisseli


Käykö teille koskaan niin, että suunnittelette jotain innolla ja kun tulee toteutuksen aika, asia ei enää olekaan kiinnostava?
Olin ajatellut jo viikkoja menväni Brian ja Anna-Marie Clementin luennolle elävän ravinnon parantavasta voimasta, mutta lopulta päädyinkin maalle kitkemään rikkaruohoja. Miten tässä näin kävi? Tuli vain tunne, että sisällä vietetyn toimistopäivän jälkeen kolmen tunnin istuminen luentosalissa olisi liikaa. Olkoonkin, että väliajalla oli luvattu vihermehumaistiaisia... Se, mitä oikeasti tarvitsin oli auringonpaiste, happi ja muheva multa. Tietopuolen voi aina lukea kirjoista, sen sijaan hetki maalla, sireenin tuoksussa oli ainutlaatuinen. Kuunnellessani jonkin kerttusen laulua, oli tyytyväinen, että seurasin intuitiotani tässä(kin) asiassa. Jäin ehkä paitsi kollektiivisesta inspiraatiosta mutta esim. täällä on luettavissa hyvä referaatti luennosta.

Mutta maalle. Istutukseni ja kylvökseni olivat hyvissä voimissa lukuunottamatta macaa, joka oli syöty! Syyllinenkin taisi löytyä. Pieni viheliäinen kirppa, joka ahmii ristikukkaisiin kuuluvia kasveja, kökötti jäljelle jääneellä lehdenrangalla. Peittelin tyngät harsolla, eli vielä en ole luovuttanut, mutta vähän heikolta näyttää. Helkkarin ötökkä!

Mukaan tarttui taas niput villivihreitä, kuten apilaa, jonka lehdet ovat nyt meheviä ja sopivia kerättäväksi salaatteihin, ja smoothieihin. Apila sisältää paljon valkuaista, joten vaikka tulisikin vähän lehmämäinen olo, apilan hyvät ominisuudet kannattaa kyllä hyödyntää!

Myös raparperiaika jatkuu edelleen ja tällä kertaa uuden tulemisen koki vanha lapsuuden klassikko: Raparperikiisseli ja kaurapuuro, raakana totta kai! Kiisseli valmistui vaivatta ja ainakin kameleonttikeittiöön syntyi raikas kesäinen klassikko.









Raakaraparperikiisseli
  • 1/2 l paloiteltua, hyvin kuorittua raparperinvartta
  • 3 rkl hunajaa
  • 2-3 rkl chia-siemeniä
  • pieni hyppysellinen Himalaja-suolaa
  • 1/2 tl jauhettua kanelia tai kardemummaa
  • vettä tai tuorepuristettua omenamehua tarvittaessa
Kuori raparperin varret hyvin (itse käytin 2 vartta). Laita kaikki ainekset chia-siemeniä lukuunottamatta blenderiin ja lisää vain sen verran nestettä, että saat myllyn pyörimään. Jauha raparperiseos karkeaksi soseeksi. Raparpereista irtoaa nestettä varsinkin kun annat seoksen seistä jonkin aikaa. Lisää chia-siemenet ja sekoita hyvin. Sekoittele kiisseliä n. 10 min. välein, n. 1/2 tunnin kuluttua chiat ovat muodostaneet hyytelöä ympärilleen ja kiisseli sakeutuu. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta saat oikean koostumuksen. Jos olet makean ystävä, kannattaa hunajan (muun käyttämäsi makeutuksen) määrää ehkä lisätä.


Kiisseli on hyvää sellaisenaan esim. manteli- tai hamppumaidon kanssa. Itse söin sitä aamulla tuorekaurapuuron kanssa, joka syntyi ihan simppelisti mantelimaidosta ja höyryttämättömistä kaurahiutaleista. Kuvassa myös aktivoituja sesaminsiemeniä pinnalla.

Raakakaurapuuro
  • 1,25 höyryttämättömiä kaurahiutaleita 
  • 2,5 dl manteimaitoa
  • 1 rkl hunajaa tai 2 taatelia pieninä paloina
  • (1 rkl mulperimarjoja tai rusinoita)
Sekoita kaikki ainekset ja laita likoamaan edellisenä iltana. Tarjoa esim. raakaraparperikiisselin kanssa.

11 kommenttia:

  1. Ee-e, loistavaa, juuri tuota raakaraparperikeitto-ohjetta tarvitsin! Ja ostinpa tuliaisiksi Hesasta juuri chia-siemeniäkin :). Jes! Tosi kaunis muuten tuo alakuva.

    VastaaPoista
  2. Pellon pientareella, sattuipa sitten sopivasti :) Ja oli pakko laittaa vielä tuo vähän aiemmin näpsäisty kuva, kun lemmikit ovat niin ihania.

    VastaaPoista
  3. Hei aivan ihana resepti! Saakohan muuten höyryttämättömiä kaurahiutaleita ihan perus marketeista?

    VastaaPoista
  4. Oi, mantelimaitoa! Pakko kokeilla jo sitäkin. Googlailin ohjeita, mutta olisi muutama kysymys, sinä varmaan osaat auttaa. Liotatko ja kuinka kauan manteleita ennen niiden blendausta veden kanssa (monessa ohjeessa ei liotettu laisinkaan, mutta eikös se olisi hyväksi?)? JA sinulta varmaan löytyisi käyttöideoita sille siivilöidylle massalle sitten.

    Ja ilolla ottaisin vastaan neuvoja töihin otettavista eväistä. Menee hankalaksi kun siellä ei ole edes jääkaappia missä niitä säilyttää... Harkitsin smoothieita termarissa, kauankohan säilyvät, kenties yön yli? Aamulla ei voi herättää koko taloa blenderin kanssa.... T O S I hankalalta tuntuu.... Vinkkaathan jos tulee ideoita?

    Kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogistasi=)

    VastaaPoista
  5. Maija T, olen käyttänyt Riihipuodin myllyn hiutaleita ja löytänyt niitä joistain isoimmista K-marketeista sekä Ruohonjuuresta ja Punnitse & Säästä -kaupoista. Yrityksen nettisivuilla on listaa jälleenmyyjistä: www.riihipuoti.fi ja heillä on myös nettikauppa. En ole tsekannut valikoimaa.

    Anonyymi liotan aina mantelit, koska maitoa irtoaa ensinnäkin paremmin, toiseksi mantelit ovat näin paremmin elimistön käytettävässä muodossa. Olen liottanut yleensä 8-12 tuntia. Jossain on mainittu, että siemenille, joihin mantelinkin voi lukea riitäisi 6 t, (puu-)pähkinöille tarvitaan 12 t . Massa on aivan yliveto kaikissa raakakakuissa/piiraissa. Esim. pienissä kahvikuppileivoksissa olen käyttänyt massaa täytteeseen (http://vegaanikahvila.blogspot.com/2010/05/etta-tallaiset-kahvikekkerit.html). Myös esim. Taikametsä blogissa on käytetty tätä "mantelivaahtoa" raakakakkuihin. Ja sitten eväistä. Lempiaiheeni, koska itsekin kuljettelen niitä aina =) Tuollaisessa tilanteessa tekisin tuhdin raakapuuron kaurasta tai tattarista, joka voi rauhassa "kypsyä" nimenomaan huoneenlämmössä. Sekaan jotain kuivattua hedelmää tai rusinoita, siemeniä, supereita tai ihan mitä haluat käyttää, niin tulee aika kiva lounas. Usein laitan vielä päälle esim. pakastemansikoita, jotka saavat rauhassa sulaa lounasaikaan mennessä. Mulla on tällainen eväspurkkipostaus ollut työn alla, mutta aina on tullut vähän muita juttuja tilalle. Eli seuraile blogia, tulossa on vielä tarkemmin asiasta ;) Ja kiitos ihanasta palautteesta! <3

    VastaaPoista
  6. Kiitos, Okriina, puuro kuulostaakin hyvältä vaihtoehdolta. Siitä jatkokysymys=) Jos teen puuron mantelimaitoon tai jos lisään siihen raakatahinia (ainakin siinä yhdessä sinun kaurajugessa se on taivaallista, niin jospa puurossakin)niin voiko sen silti antaa muhia huoneenlämmössä? Nuo höysteet kun kai pitäisi säilyttää kylmässä.

    Juu, seuraan blogiasi antaumuksella kyllä erittäin säännöllisesti, joten eväspostausta vesi kielellä odotellen =)

    VastaaPoista
  7. Anonyymi, mantelimaitoa en säilyttelisi lämpimässä, raakatahini tuskin on niin tarkka juttu. Varsinkin jos laittaisi mukaan niitä pakastemarjoja. Kylmävaraajan käyttö ratkaisee myös säilyvyysongelmaa.

    VastaaPoista
  8. Kiva ohje! Olisin mukavana kesäpäivänä varmaankin itse valinnut tuon option olla mieluummin kasvimaalla.-
    Siis kasvatat myös macaa! Mistä saa siemeniä?
    Harmi kun ne tuhoituivat....

    VastaaPoista
  9. Yaelian, macan siemeniä saa Hyötykasviyhdistyksestä. Itävyys oli aika huono alun perinkin ja tosiaan ilmeisesti myös muut luonto-olennot ovat huomanneet, miten upeasta kasvista on kyse... Viikonloppuna pienet nysät siellä vielä sinnittelivät, mutta voi olla, että terminaalivaiheessa ollaan :(

    VastaaPoista
  10. Ihana resepti! Raparperikiisseli pääsi kyllä saman tien suosikkijälkkäreitteni joukkoon, niin hyvää oli :) Seuraavalla kerralla taidan vielä laittaa sekaan mansikoita, jos onnistun jostain löytämään luomuna.

    VastaaPoista
  11. Nevie, kiitos palautteesta. Oon itsekin kovin tykästynyt :D

    VastaaPoista