Sivut

lauantai 26. helmikuuta 2011

Sitruunainen pinjansiemenkastike



Kastikkeet ovat yksi Raw Cuisinen peruskivistä. Melkein mikä tahansa muuttuu raakagourmeeksi, kun päälle sipaisee herkullisen kastikkeen.

Superhelppo arkikastikkeeni syntyy yleensä oliiviöljystä, luomubalsamicosta, laatusuolasta, mustapippurista, valkosipulista ja hiivahiutaleista. Yleensä laitan tipan jotain makeutusta sekaan, esim. juoksevaa luomuhunajaa.

Tänään teki kuitenkin mieli jotain sitruunaista. Usein teen tukevammat soosit cashew-pähkinöistä, mutta käteen tarttuikin lähikaupasta pussi pinjansiemeniä. - jotka tuntuvat muuttuneen tosi tyyriiksi viime aikoina? - Harmi, sillä muuten söisin niitä paljon useammin, kun ovat vietävän herkullisia.

Pinjansiemenet, sitruuna ja timjami muodostivat juuri sellaisen pyhän kolminaisuuden, jota kaipasin porkkanapastani päälle.

- Tämä oli taas yksi niistä aterioista, joilla nuoltiin lautaset :)







Sitruuna-pinjansiemenkastike:
  • 1 pss pinjansiemeniä (80 g)
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 dl mantelimaitoa tai vettä + 1 rkl tahinia (jos mantelimaitoa ei satu rutiinisti olemaan jääkaapissasi)
  • 0,5 dl vettä
  • 1,5 dl kylmäpuristettua auringonkukka- avokado- tai oliiviöljyä
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 1 luomusitruunan raastettu kuori
  • 1/4 tl laadukasta suolaa
  • mustapippuria
  • 2 -3 tl juoksevaa luomuhunajaa tai raw agavesiirappia
  • 1/4 tl kurkumajauhetta
  • nippu tuoretta timjamia tai 2 tl kuivattua timjamia

Blendaa tehosekoittimessa pinjansiemenet ja sitruunanmehu karkeaksi rouheeksi. Lisää mantelimaito ja vesi (tai pelkkä vettä + tahinia) ja blendaa kastikkeeksi. Lisää loput ainekset ja blendaa nopeasti tasaiseksi. Lisää tuore timjami hienona silppuna (tai kuivattu) ja sekoita käsin joukkoon.

Tässä vielä namin Lördag-pastan ohje:

 Porkkanapasta:
  • 1 kg porkkanoita
Kuori ja suikaloi esim. juustohöylällä tai perunankuorimaveitsellä. Sekoita joukkoon 
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • hiukan mustapippuria
  • 1 tl juoksevaa luomuhunajaa
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • n. 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä kuorittuna ja raastettuna

Annoin marinoitua sen aikaa, kun valmistin pinjansiemenkastikkeen. Lisäsin sitten joukkoon 
  • 2 rkl kuorittuja hampunsiemeniä
  • nipun ruohosipulia (surkeaa tähän vuodenaikaan)
  • nipun tuoretta basilikaa (samat sanat)
  • 1 rasiallisen ananaskirsikoita sekä kirsikkatomaatteja
  • reilun kourallisen kalamataoliiveja
Sekoita ja asettele tarjoiluastiaan. Kaada päälle reilusti pinjansiemenkastiketta. Viimeistelin oman annokseni vielä tuoreilla versoilla. Ihanuutta!  - Jälleen...





7 kommenttia:

  1. Ihan samaa mieltä siitä,että kastike on "se juttu" useassa raw food ateriassa.Ihana kastike! Täälläkin pinjansiemenet ovat aika tyyriitä,ja cashewpähkinöidenkin hinta on noussut viime aikoina aika lailla. Ihana pasta!

    VastaaPoista
  2. Ihanalta kuulostava kastike! Timjami-sitruunankuori yhdistelmä on munkin lemppari - itse asiassa raw iltaan tekemäsi juuston ansiosta. Eilen valmistin ko. kombosta cashewkastiketta kesäkurrenuudeleille tyttöjen eaw kemuissa ja myytyjä olivat kaikki jotka raakailivat ekaa kertaa :)

    VastaaPoista
  3. Yaelian, toivottavasti cashewien hinta ei täällä enää entisestään nouse, ilman kun ei tahdo pärjätä :)

    Katja, kuulostaa ihanalta! Omakin kokemukseni on, että yleensä kaikki raw-neitsyetkin on tykänneet ihan älyttömästi raw-jutuista, kun vain itse niitä luottavaisesti tarjoaa.

    VastaaPoista
  4. Eikö kellään muulla tule kummaa kemiallista makuhäiriötä pinjansiemenistä kun mulla? :D

    VastaaPoista
  5. Mireille, kiinnostavaa.. millainen makuhäiriö?

    VastaaPoista
  6. Siis tuo pelätty pine mouth. Eli muutaman päivän ajan pinjansiementen syömisestä kaikessa ruuassa on kumma kemiallinen sivumaku. Joskus muusta ruuasta menee maku kokonaan ja kaikki vaan maistuu kun saippuaa söisi. En siis normaalisti käytä pinjansiemeniä ollenkaan kun useimmiten noin on käynyt ja saippuaa on ikävä syödä toista päivää.
    Oon kyllä miettinyt että josko voisi osassa resepteistä pinjansiemenet korvat macadamian-pähkinöillä ja jollain muulla.. vaikka kurpitsan siemenillä?

    VastaaPoista
  7. Mireille, uuh onneksi mulla ei ole tullut tuollaisia reaktioita. Kuulostaa yäkille :P Maun puolesta korvaisin pinjat macadamioilla, toiseksi paras olis cashew. Myös kuorittuja hampunsiemeniä voisin heittää sekaan. Kurpitsan siemenet menee vähän eri suuntaan maun puolesta ja on tummia väriltäänkin.

    VastaaPoista