Sivut

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Kookospolentaa mausteisella salaattipedillä


Täydellinen kesälomasää kutsuu liikekannalle, joten vaikka on lämmin, viimeistään auringon laskiessa taivaanrantaa kohti vatsan pohjassa herää nälkäinen susi.

Jee, kohta päästään metsään!

Nämä leivät eivät oikein riittäneet evääksi.

Pihalla suoritetun aamujoogan ja loppupäivän fillariretken riehaannuttama peto talttui illalla aika vähin äänin, kun grillailin kesäkurresalaatin kyytiin tuhtia polentaa. Keitin maissipuuron osittain kookosmaitoon ja vatkasin joukkoon neitsytkookosöljyä, mikä oli hyvä veto. Polentasta tuli ihanan täyteläistä. Jatkoin hellepäivän aurinkoista meininkiä ripauttamalla salaatinkastikkeeseen sahramia, laventelia ja appelsiininkuorta. Muuten raakatyyliin valmistettu polentasalaatti sai seurakseen myös savustettua tofua, joka ei kuitenkaan sen kummempaa ohjetta kaipaa.

Nälkä lähti.


Polentasalaatti


Kookos-polenta:

  • 250 g polenta-ryynejä
  • 1 prk kookosmaitoa
  • 11/2 kookosmaitopurkillista vettä
  • 3/4 tl suolaa
  • valkosipulin kynsi puristettuna
  • 1 - 2 tl hunajaa
  • 1/2 dl neitsytkookosöljyä
  • mustapippuria


Vispilöi polentaryynit kiehuvaan nesteeseen ja kypsennä paketin ohjeen mukaan. Itse käytin pikapolentaa, joka valmistui reilun viiden minuutin keittelyllä. Sekoita lopuksi joukkoon mausteet sekä kookosöljy. Kaada polentapuuro nelikulmaiseen uunivuokaan. Paahda uunin grillivastuksen alla tai vuoasta irrotettuna ihan aidossa grillissä, kunnes pinta saa väriä. Uuniversiossa ota vuoka sitten uunista ja kumoa polenta varovasti leivinpaperilla vuoratulle leivinpellille. Grillaa myös toinen puoli. Anna polentan jäähtyä ja valmista sillä aikaa salaatti.

Salaatti:

  • kesäkurpitsa
  • paprika
  • 5 aurinkokuivattua tomaattia liotettuna
  • pari oksaa tuoretta minttua
  • nippu ruohosipulia
  • kalamata-oliiveja


Kastike:

  • 1/2 tl laatusuolaa
  • valkosipulinkynsi
  • mustapippuria
  • 1/2 appelsiinin kuori raastettuna
  • hyppysellinen sahramijauhetta
  • hyppysellinen laventelia
  • 2 tl hunajaa
  • 2 rkl omenaviinietikkaa tai vaaleaa balsamicoa
  • 2 rkl oliiviöljyä


Suikaloi kesäkurpitsa perunankuorimaveitsellä ja leikkaa nauhat sopiviksi suupaloiksi. Kuutioi aurinkokuivatut tomaatit, paprika ja silppua minttu ja ruohosipuli. Sekoita salaatinkastikeen ainekset keskenään ja pyöräyttele salaattiaineksiin. Jätä marinoitumaan.

Kuutioi jäähtynyt polenta. Nostele marinoituneen salaatin joukkoon. Viimeistele salaatti oliiveilla.









4 kommenttia:

  1. Ihania kesäkuvia:)En ole kauheasti ihastunut ryyneistä tehtyyn polentaan,etenkin kun tuoreesta maissista tehty polenta osoittautui niin herkulliseksi mutta tuo sinun salaattikombosi kuulostaa sellaiselta,että voisin antaa ryynipolentalle uuden mahdollisuuden;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itsekään ole ollut ryynipolentan ylin ystävä. Itse asiassa en ole oikein tajunnut koko ruokalajia, mutta tämä kookosmaitojuttu muutti käsitykseni kerralla. Samoin kunnon maustekastike :)

      Poista
  2. On sinulla kylla oivaltavia yhdistelmia! Valmistin tata eilen "mita kaapista loytyy" -periaattella eli pois jaivat oliivit ja ruohosipuli. Minttua laitoin aika runsaasti, mika mielestani tuki kivasti tuota kookoksen antamaa aasialaista twistia. Laventelia ei tahdo Ranskasta ruokakaytooon juuri loytaa (ellei asu Provencessa tms, josta sita varmaan saa vain hakea naapurista...), mita olen jo kauan ihmetellyt, mutta syyta en ole viela saanut selville.

    Lopputulos oli todella maittava, mutta polentan kanssa mentiin vahan kriisin kautta: Polentapuuro valmistui naista ryyneista minuutissa ja siita tuli mielestani OKta koostumukseltaan. Paistoin sita grillivastuksella ensin n 35min, jonka jalkeen se naytti hieman ruskealta pinnalta, joten paatin kaantaa sen, jolloin se levahti leivinpannulle... No, muurailin sita kasaan sen mita pystyin ja paistoin toiset 30min, mutta en saanut siihen mitaan kaunista ruskeaa pintaa. Heitin koko systeemin takaisin leipavuokaan, kylmetin ja paistoin pannulla ennen tarjoilua. Mahtaako polentan koostumuksissa todella olla niin paljon eroja vai mistakohan tama meidan polentan ei-kovettuminen uunissa? Onko sinulle kaynyt tallaista? Olen ennen aina valmistanut polenta tuolla kylmetys-pannutavalla, tama oli ensimmainen kerta uunin kanssa. Kiitos mahdollisista vinkeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itse kyllä huomannut eroja eri ryynien välillä. Useimmiten käytän jotain pitkään keitettävää luomuversiota, joka ei kovetu samalla tavalla kuin nämä pikaryynit. Kertomasi jälkeen luulenpa, että varmin keino on tosiaankin jäähdyttää polenta vuoassa ja leikata sitten kuutioiksi, ja grillata ne vasta tämän jälkeen. Toivottavasti ateria ei pienestä kriisistä huolimatta ollut täysin katastrofi! Ja onpa erikoista, ettei laventelia löydy Ranskasta yleisesti. Luulin, että jos jostain, niin sieltä :) Omani on tarkoitettu teeksi ja sitä on kyllä hyvin saatavilla luomupuodeissa.

      Poista