Keittiökameleontin facebook-sivuilla tuli tänään 600 tykkääjää täyteen. Huikea luku, joka on päässyt kasvamaan melkein varkain ja jota ilolla täällä ihmettelen. Kiitokseksi panin pystyyn kirja-arvonnan! Äännähtämällä jotain päivityksen kommenttilootaan olet mukana kisaamassa omasta kappaleesta Raakaruoka-aika! -kirjaa - ja tietenkin omistuskirjoituksella varustettuna :) Osallistua voi ensi
su 22.9 klo 22 saakka. Eli jos et vielä omista omaa kappaletta tai haluaisit ilahduttaa sillä jotakuta kanssaihmistäsi,
anna äänesi kuulua.
Muutoin blogini on vetänyt hieman henkeä, sillä olen kiireillyt muualla. Kylläkin ruokahommissa päivittäin ja uusia herkkujakin kehittelemässä, mutta kamera ei ole pysynyt vauhdissa mukana. Ensi viikonlopun jälkeen tilanne vähän helpottuu. Ainakin hetkeksi.
Tässä kuitenkin herkuksi yksi lempikakuistani, joka harmi kyllä putosi viime metreillä kirjan kansien välistä. Alkuperäinen ohje on julkaistu edesmenneen Evitan saitilla silloin, kun sinne vielä bloggailin. Tämä teksti on kuitenkin kirjan kässäristä :)
...........................................
Update 21.9.2013: Kirja-arvonnan aikatauluun oli hypännyt pieni painovirhepaholainen. Eli kuten fb-sivuilla julistan, kisausaikaa on siis su iltana klo 22 saakka, ei klo 10! Ja koska tähän postaukseenkin on teiltä putkahdellut paljon ihania kommentteja, myös kaikki blogissa mukaan ilmoittautuneet osallistuvat arpapeliin, eivät vain fb-kommetoijat :) Eli ilmaiskaa itseänne! - Ja minä lähden sillä aikaa hämmentämään fenkoli-saksanpähkinähilloa...
After eight - cake
After eight –makeiset liittyvät lapsuuden jouluihin. Tumman suklaakuoren rasahdus suussa ja sisältä valuva viileä minttutäyte olivat mielestäni taivaallinen nautinto, joka valitettavasti löytyi yleensä aikuisten lahjarasiasta. Minttu ja suklaa ovat edelleen kuin toisilleen luodut ja tässä ne kohtaavat kakun muodossa. Tosin saattaa olla, että suklaista kakussa on vain maku, sillä se on mahdollista valmistaa myös pelkästään carob-jauhetta käyttäen. Kakku sopii periaatteessa mihin tahansa vuodenaikaan, mutta nostalgiasyistä liitin sen jouluherkkujen joukkoon. Itse tarjoan sitä mielelläni loppiaisena, jolloin meillä on tapana kokoontua vielä kerran herkkuja notkuvaan pöytään ja juhlia joulukauden päätöstä ystävien kanssa. Mutta ehkä sittenkin pala kakkua maistuu parhaalta illalla kello kahdeksan jälkeen.
Pohja:
- 1 ¼ dl hasselpähkinöitä
- 1 ½ dl pehmeitä taateleita
- 1/2 tl luonnon vaniljaa
- 1/4 tl laadukasta suolaa
- 2 rkl riisinlesejauhetta tai lucuma-jauhetta
- 1 rkl carob-jauhetta tai raakakaakaota
- 1 rkl juoksevaa neitsytkookosöljyä
- 1 dl mulperin marjoja
- 1 rkl kaakaorouhetta
Täyte:
- 2 ½ dl liotettuja cashew-pähkinöitä
- 1 ¼ dl liotettua irish moss -levää + 1 ¼ dl vettä (ks. s. 00)
- 2 ruukkua tuoretta (vahvaa tai pipar-) minttua
- 1/8 tl suolaa
- 3 rkl hunajaa tai agave-siirappia
- 18 tippaa steviaa tai vielä 2 rkl hunajaa tai agave-siirappia
- 1 ¼ dl sulatettua kaakaovoita
Ruskeaan täytteeseen lisäksi:
- 2 rkl carob-jauhetta tai raakakaakaota
- ripaus kanelia
Vihreään täytteeseen lisäksi:
- 2 tl sitruunan mehua
- 4 tippaa steviaa tai hieman juoksevaa hunajaa
Pilko taateleita hieman. Laita pähkinät ja taatelit monitoimikoneen kulhoon ja tehosekoita karkeaksi rouheeksi. Lisää muut ainekset kookosöljyä, mulpereita ja kaakaorouhetta lukuun ottamatta. Sekoita taikinaksi. Lisää loput pohjan ainekset ja käytä konetta sen verran, että ainekset juuri ja juuri sekoittuvat taikinan joukkoon. Leikkaa irtopohjavuokaan (halk. 20 cm) pohjan kokoinen pala leivinpaperia. Painele pohjataikina vuokaan tiiviiksi kerrokseksi esimerkiksi puisen perunanuijan avulla. Siirrä täyteen teon ajaksi jääkaappiin.
Tehosekoita täytettä varten hyytelö liotetusta irish moss -levästä ja vedestä (ks. s. 00). Silppua minttua hieman ja lisää tehosekoittimen kannuun yhdessä muiden ainesten kanssa kaakaovoita lukuun ottamatta. Tehosekoita kermaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi sulatettu kaakaovoi ja sekoita tasaiseksi. Kaada puolet täytteestä toiseen kulhoon. Sekoita tehosekoittimessa olevaan osaan carob tai raakakaakao ja kaneli. Tarkista maku. Jos käytät raakakaakaota, täyte saattaa kaivata hieman lisämakeutusta.
Vatkaa käsin kulhossa olevaan vihreään täytteeseen sitruunanmehu ja stevia tai hunaja.
Kaada vihreä täyte kakkupohjalle ja tasoita pinta. Pudottele sen päälle eri puolille ruskeaa täytettä teelusikallinen kerrallaan. Tee lopuksi marmorointi kuljettamalla esim. varras- tai tulitikkua sikin sokin kakun pinnalla niin, että värit sekoittuvat. Sekoittele vain sen verran, että saat kauniin kuvion. Laita kakku jääkaappiin ja anna hyytyä mielellään seuraavaan päivään tai ainakin parin tunnin ajan. Koristele halutessasi ennen tarjoilua esim. kaakaorouheella tai mintunlehdillä. Kakku säilyy jääkaapissa n. 4 vrk ja maku paranee säilytyksessä. Kakun voi myös pakastaa.