Sivut

torstai 19. syyskuuta 2013

Kirja-arvonta ja resepti, joka ei mahtunut

Keittiökameleontin facebook-sivuilla tuli tänään 600 tykkääjää täyteen. Huikea luku, joka on päässyt kasvamaan melkein varkain ja jota ilolla täällä ihmettelen. Kiitokseksi panin pystyyn kirja-arvonnan! Äännähtämällä jotain päivityksen kommenttilootaan olet mukana kisaamassa omasta kappaleesta Raakaruoka-aika! -kirjaa - ja tietenkin omistuskirjoituksella varustettuna :) Osallistua voi ensi su 22.9 klo 22 saakka. Eli jos et vielä omista omaa kappaletta tai haluaisit ilahduttaa sillä jotakuta kanssaihmistäsi, anna äänesi kuulua.


Muutoin blogini on vetänyt hieman henkeä, sillä olen kiireillyt muualla. Kylläkin ruokahommissa päivittäin ja uusia herkkujakin kehittelemässä, mutta kamera ei ole pysynyt vauhdissa mukana. Ensi viikonlopun jälkeen tilanne vähän helpottuu. Ainakin hetkeksi.

Tässä kuitenkin herkuksi yksi lempikakuistani, joka harmi kyllä putosi viime metreillä kirjan kansien välistä. Alkuperäinen ohje on julkaistu edesmenneen Evitan saitilla silloin, kun sinne vielä bloggailin. Tämä teksti on kuitenkin kirjan kässäristä :)

...........................................
Update 21.9.2013: Kirja-arvonnan aikatauluun oli hypännyt pieni painovirhepaholainen. Eli kuten fb-sivuilla julistan, kisausaikaa on siis su iltana klo 22 saakka, ei klo 10! Ja koska tähän postaukseenkin on teiltä putkahdellut paljon ihania kommentteja, myös kaikki blogissa mukaan ilmoittautuneet osallistuvat arpapeliin, eivät vain fb-kommetoijat :) Eli ilmaiskaa itseänne! - Ja minä lähden sillä aikaa hämmentämään fenkoli-saksanpähkinähilloa...


After eight - cake


After eight –makeiset liittyvät lapsuuden jouluihin. Tumman suklaakuoren rasahdus suussa ja sisältä valuva viileä minttutäyte olivat mielestäni taivaallinen nautinto, joka valitettavasti löytyi yleensä aikuisten lahjarasiasta. Minttu ja suklaa ovat edelleen kuin toisilleen luodut ja tässä ne kohtaavat kakun muodossa. Tosin saattaa olla, että suklaista kakussa on vain maku, sillä se on mahdollista valmistaa myös pelkästään carob-jauhetta käyttäen. Kakku sopii periaatteessa mihin tahansa vuodenaikaan, mutta nostalgiasyistä liitin sen jouluherkkujen joukkoon. Itse tarjoan sitä mielelläni loppiaisena, jolloin meillä on tapana kokoontua vielä kerran herkkuja notkuvaan pöytään ja juhlia joulukauden päätöstä ystävien kanssa. Mutta ehkä sittenkin pala kakkua maistuu parhaalta illalla kello kahdeksan jälkeen.

Pohja:
  • 1 ¼ dl hasselpähkinöitä
  • 1 ½ dl pehmeitä taateleita
  • 1/2 tl luonnon vaniljaa
  • 1/4 tl laadukasta suolaa
  • 2 rkl riisinlesejauhetta tai lucuma-jauhetta
  • 1 rkl carob-jauhetta tai raakakaakaota
  • 1 rkl juoksevaa neitsytkookosöljyä
  • 1 dl mulperin marjoja
  • 1 rkl kaakaorouhetta


Täyte:
  • 2 ½ dl liotettuja cashew-pähkinöitä
  • 1 ¼  dl liotettua irish moss -levää + 1 ¼ dl vettä (ks. s. 00)
  • 2 ruukkua tuoretta (vahvaa tai pipar-) minttua
  • 1/8 tl suolaa
  • 3 rkl hunajaa tai agave-siirappia
  • 18 tippaa steviaa tai vielä 2 rkl hunajaa tai agave-siirappia
  • 1 ¼  dl sulatettua kaakaovoita


Ruskeaan täytteeseen lisäksi:
  • 2 rkl carob-jauhetta tai raakakaakaota
  • ripaus kanelia


Vihreään täytteeseen lisäksi:
  • 2 tl sitruunan mehua
  • 4 tippaa steviaa tai hieman juoksevaa hunajaa


Pilko taateleita hieman. Laita pähkinät ja taatelit monitoimikoneen kulhoon ja tehosekoita karkeaksi rouheeksi. Lisää muut ainekset kookosöljyä, mulpereita ja kaakaorouhetta lukuun ottamatta. Sekoita taikinaksi. Lisää loput pohjan ainekset ja käytä konetta sen verran, että ainekset juuri ja juuri sekoittuvat taikinan joukkoon. Leikkaa irtopohjavuokaan (halk. 20 cm) pohjan kokoinen pala leivinpaperia. Painele pohjataikina vuokaan tiiviiksi kerrokseksi esimerkiksi puisen perunanuijan avulla. Siirrä täyteen teon ajaksi jääkaappiin.
Tehosekoita täytettä varten hyytelö liotetusta irish moss -levästä ja vedestä (ks. s. 00). Silppua minttua hieman ja lisää tehosekoittimen kannuun yhdessä muiden ainesten kanssa kaakaovoita lukuun ottamatta. Tehosekoita kermaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi sulatettu kaakaovoi ja sekoita tasaiseksi. Kaada puolet täytteestä toiseen kulhoon. Sekoita tehosekoittimessa olevaan osaan carob tai raakakaakao ja kaneli. Tarkista maku. Jos käytät raakakaakaota, täyte saattaa kaivata hieman lisämakeutusta.
Vatkaa käsin kulhossa olevaan vihreään täytteeseen sitruunanmehu ja stevia tai hunaja.
Kaada vihreä täyte kakkupohjalle ja tasoita pinta.  Pudottele sen päälle eri puolille ruskeaa täytettä teelusikallinen kerrallaan. Tee lopuksi marmorointi kuljettamalla esim. varras- tai tulitikkua sikin sokin kakun pinnalla niin, että värit sekoittuvat. Sekoittele vain sen verran, että saat kauniin kuvion. Laita kakku jääkaappiin ja anna hyytyä mielellään seuraavaan päivään tai ainakin parin tunnin ajan. Koristele halutessasi ennen tarjoilua esim. kaakaorouheella tai mintunlehdillä. Kakku säilyy jääkaapissa n. 4 vrk ja maku paranee säilytyksessä. Kakun voi myös pakastaa. 


36 kommenttia:

  1. Herkullisen kuuloinen kakku.
    En ole koskaan kirjautunut naamakirjaan enkä tee sitä edes tämän takia. Onnea kuitenkin tasaluvulle!

    VastaaPoista
  2. Kakku kuulostaa ja näyttää aivan mahtavalta! Minttusuklaa on ikuisia suosikkejani.

    VastaaPoista
  3. Kiitos blogissa jakamistasi resepteistä. Mahtava inspiraation lähde omassa keittiössä!

    VastaaPoista
  4. Jee, onnea kuudensadan tykkääjän verran! :) Huikea luku!

    Upean näköinen kakku, tätähän täytyy tehdä kunhan tulee seuraava (teko)syy. Tai mihin sitä kummempaa syytä tarvitsee, sen kun vain hommiin! :)

    VastaaPoista
  5. Kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, sellaiselta jota tekisi mieli päästä pläräämään nyt heti! Ja tuo kakku.. oi nam!! :-)

    VastaaPoista
  6. Kiitos jälleen kerran! Aivan ihana tämä sinun blogisi.

    VastaaPoista
  7. Tätä kakkua olenkin kokeillut, hyvin maistui. Käytin kylläkin ihan kaakaota, suklaan ylin ystävä kun olen :).
    -Anna

    VastaaPoista
  8. Mukana kirja-arvonnassa. -Tiituliini

    VastaaPoista
  9. Syntisen hyvännäköinen kakku! Osallistun kirja-arvontaan.

    Riitta

    VastaaPoista
  10. Ihana kakku ja onnea suuren FB-luvun johdosta:)

    Mukana arvonnassa,vaikka tuon ihanan kirjasi jo omistankin,mutta sen voi aina sitten lahjoittaa jollekin,jos sattuisi arpa suosimaan...

    VastaaPoista
  11. Kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista! Kirjaasikin olisi mukava tutustua. :)
    -Eeva

    VastaaPoista
  12. Olisi hienoa saada kirja omaksi! Kakkukin näyttää herkulliselta, kunpa taas ehtisi keskittyä leipomuksiin!

    VastaaPoista
  13. Hieno kirja, ja erittäin mielenkiintoinen aihe. Tutustuisin mielelläni tarkemmin. Kiitos blogistasi, ja upeista ohjeista. :) -M-

    VastaaPoista
  14. Oi, upean näköistä! Ja jospa arpaonni suosisi...
    -Niina

    VastaaPoista
  15. Olen selaillut kirjaasi ja reseptit vaikuttavat oikein makoisilta! Olisin todella iloinen, jos kirjan voittaisin :)

    VastaaPoista
  16. Kyseiset suklaaherkut ovat minunkin heikkouteni,joten kakku lähtee testaukseen :) En kuulu naamakirjaan,mutta kirjaasi olen himoinnut jo pitkään,joten kiva että täälläkin voi osallistua. Toivottavasti arpaonni suosii :)

    VastaaPoista
  17. Arvontaan tietysti mukaan :-)
    JA After Eight liittyy meilläkin auttamattomasti lapsuuden jouluun...

    VastaaPoista
  18. ihana kakku! ja kirja! mukana arvonnassa.

    VastaaPoista
  19. kirja kiinnostaisi todellakin! :)

    VastaaPoista
  20. Kiitos ihanasta blogista. Harvoin päivä olen lukematta.

    VastaaPoista
  21. Ihana kirja varmasti on :) Sitä mukaan tavoittelemaan!
    ilokseni@gmail.com

    VastaaPoista
  22. Olen mukana! Ihana blogi ja ihana kirja!!!!

    VastaaPoista
  23. Mukaan minäkin :) millal@luukku.com

    VastaaPoista
  24. Voi, mä niin inspiroituisin tuosta kirjasta :)!

    -Sanski-

    VastaaPoista
  25. Nam, mielelläni olen mukana arvonnassa

    VastaaPoista
  26. Mukava arvonnassa :) lumikki1@luukku.com

    VastaaPoista
  27. Mukaan kirja arvontaan, vielä ehdin. kirsikallunki@hotmail.com

    VastaaPoista
  28. Taidan minäkin vielä keritä mukaan arvontaan :)
    Hienoja syyskuun päiviä sinulle Outi!

    VastaaPoista
  29. Täältäkin vielä viime tipassa mukaan arvontaan :)
    enkulii7@suomi24.fi

    VastaaPoista
  30. Ihana resepti, mukana arvonnassa tottakai!

    VastaaPoista
  31. Ihana resepti, mukana arvonnassa tottakai!

    VastaaPoista
  32. Ihana resepti, mukana arvonnassa tottakai!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suvi P, hyvä yritys, mutta lasken sinut mukaan vain kerran ;) Ei oikeasti, kommenttisi taitavat monistua jostain muusta syystä, kun niin on tainnut käydä ennenkin...

      Poista
  33. Kiitos kaikille osallistumisesta! Koska kommenttien määrä fb:n puolellakin oli kunnioitettava, räknään nyt teidät kaikki samalle viivalle ja sitten saakin onnetar hoitaa loput. Aamulla kuullaan!

    VastaaPoista