Sivut

tiistai 29. lokakuuta 2013

Puolukka-smoothie kaikilla mausteilla (Raw)


Tässä vain tällainen pieni päivän piristys syksyiseen ja synkään säähän. Talviaika vaihtui ja smuutikoneessa surisevat lämmittävän mausteiset herkkujuomat. Talven lähestyessä rakastun aina uudelleen puolukoihin ja smootheihinkin ne löytävät tiensä. Makeamman ystävä voi lisätä smoothien joukkoon myös banaanin, varsinkin jos tarjoilee tätä lapsille. Mutta mausteista ei kannata tinkiä. Ne ovat tämän vuodenajan juttu.





keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Suklaataivas, Osa I: Halloween Kuppikakut (Raw)





Muistatteko takavuosien sympaattista elokuvaa Pieni Suklaapuoti (Chocolat, 2000)? Alkuperäinen Joanne Harrisin kirja on vielä leffaakin kiehtovampi, siinä suklaan hämmentely saa suorastaan taianomaisia piirteitä.


Jos päähenkilö Vianne Rocher olisi ollut raakasuklaaseen kallellaan, Suklaataivaan leivostiskiltä olisi varmasti löytynyt näitä kuppikakkuja. Ne loistavat kirkkaimpina tähtinä omalla suklaataivaallani, sillä kolme erilaista suklaakerrosta avaavat jokaisella suupallalla uuden makuavaruuden. Onpa niitä maailmankaikkeuden parhaiksikin ylistetty.

Ylisanat sikseen. Ohje on maannut pitkään salaisessa reseptikansiossani. Ei siksi että haluaisin pitää hyvän pelkästään itselläni, vaan siksi, että se on hieman monimutkainen sekä työvaiheiden että raaka-aineiden suhteen. Mutta koska Halloweenin kunniaksi kaivetaan muutenkin luurankoja kaapista, saa tämäkin aarre nähdä nyt päivänvalon.

Ohje on alunperin n. 16 hengen kakulle, mutta yhtä lailla siitä valmistuu n. 16 kuppista. - Tai pienempi kakku ja parit maistelu-kakkuset. Tyypillisistä halloween-resepteistäni poiketen tämä ei sisällä kurpitsaa, vaan täytteen keltainen väri tulee jauhetusta goji-marjasta (ja ei, sitä ei tällä kertaa voi korvata mustikalla...), joka on appelsiinin kanssa täydellinen makupari.

Jos haluat täytteestä kuohkeaa moussea, suosittelen lisäämään siihen ohjeen mukaisesti irish moss -hyytelöä (tai vaihtoehtoisesti agar-hiutaleista keiteltyä geeliä). Ilmankin pärjää, mutta lopputulos on jöötimpi.

Ja sitten vain keittiöön sytyttämään näitä pieniä aurinkoja synkkää syystaivasta valaisemaan. Ja jos joku kummastelee, miten valmistetaan irish-moss -geeliä tai det samma på agar, laitan ohjeet tähän ensin.



Irish Moss -geeli (pikaversio)

2,5 dl kuivaa Irish Moss -levää (esim. täältä)
Kuumaa (n. 45 asteista) vettä
2,5 kylmää vettä

Huuhtele levää ensin kylmällä vedellä useampaan kertaa niin, että huuhteluvesi on lopulta kirkasta. (Levä on luonnontuote, joten seasta saattaa löytyä hiekkaa, simpukankuoria ja muuta jännää.)
Laita huuhdeltu levä kulhoon ja kaada kuuma vesi päälle. Liota 1/2 tuntia.  Huom! Jos haluat, voit liottaa levää myös pelkästään kylmässä vedessä, mutta silloin liotusaika on huoneenlämmössä n. 6 t ja jääkaapissa 12 tuntia. Se on tälle kiireiselle kokille usein liikaa, joten käytän kuumametodia, jonka opin Sharma Melngailiksen kirjasta Living Raw Food. Siivilöi ylimääräinen vesi pois ja laita levä tehosekoittimeen. Lisää 2,5 dl vettä ja tehosekoita läpikuultavaksi ja tasaseksi geeliksi. Tämä vie 11/2 - 2 min. Säilytä ylijäämägeeli kannellisessa purkissa jääkaapissa, jossa se säilyy n. viikon.

Geeli agar agarista

5 dl vettä
1 rkl agar-jauhetta TAI 6 rkl levähiutaleita

Sekoita kattilassa vesi ja agar-jauhe tai hiutaleet. Kuumenna vähitellen sekoitellen jatkuvasti, kunnes seos muuttuu kiisselimäiseksi. Anna jäähtyä ennen käyttöä.    


                                                         
n. 16 kuppikakkua tai 1 iso kakku

Pohja:
  • 3,5 dl taateleista jauhettua pastaa (n. 350 g taateleita) 
  • 7,5 dl mantelimaidon valmistuksesta jäänyttä massaa (= n. 3 dl yön yli liotettuja manteleita + 9 dl vettä)
  • 1 dl neitsytkookosöljyä
  • 1 tl jauhettua vaniljaa
  • 1 tl (kofeiinitonta) pikakahvia 
  • 0,5 dl (raaka-)kaakaojauhetta
  • 1/8 tl laatusuolaa

Suklaatäyte:
  • 3,5 dl liotettuja cashew-pähkinöitä 
  • 1,5 dl mantelimaitoa
  • 1,5 dl kookossokeria
  • 0,75 dl irish-moss -geeliä
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1 tl tamaria
  • 0,75 dl (raaka-)kaakaojauhetta
  • 1,25 dl sulaettua kaakaovoita
  • 1 rkl jauhettua soijalesitiiniä
  • 1 tl psylliumjauhetta
  • 1/2 tl kanelia

Appelsiinitäyte:
  • 3,5 dl liotettuja cashew-pähkinöitä 
  • 1,5 dl mantelimaitoa
  • 1,25 dl agave-siirappia tai juoksevaa hunajaa
  • 0,75 dl irish-moss -geeliä
  • 1 tl jauhettua luonnon vaniljaa
  • 1 luomuappelsiinin kuori
  • 1/8 tl laatusuolaa
  • 0,5 dl appelsiinin mehua
  • 1,25 dl sulatettua kaakaovoita
  • 1 rkl jauhettua soijalesitiiniä
  • 1 tl psylliumjauhetta
  • 1,5 dl jauhettuja gojimarjoja

Jauha taatelit monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Itse en liota taateleita etukäteen, ettei pohjasta tule liian kosteaa, vaan annan koneen vain jyllätä riittävän pitkään. Valmista mantelimaito tehosekoittamalla manteleita ja vettä 1:3 (eli 3 dl manteleita ja 9 dl vettä). Siivilöi harsokankaan tai muun siiviläpussin läpi ja puristele jäljelle jäävä kuitu mahdollisimman kuivaksi. Siirrä mantelimassa monitoimikoneeseen taatelitahnan seuraksi. Lisää loput pohjan ainekset ja sekoita täydellä teholla, kunnes saat tasaisen taikinan. Painele silikonikuppikakkumuotteihin (tai irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle) ja siirrä jääkaappiin odottelemaan.

Valmista suklaatäyte tehosekoittamalla kaikki täytteen ainekset. Jaa suklaatäyte kakkuvuokiin (vuokaan) tasaiseksi kerrokseksi. Siirrä jälleen jääkaappiin jähmettymään.

Valmista appelsiinitäyte. Jauha gojimarjat tehosekoittimessa jauheeksi. Lisää loput täytteen ainekset ja tehosekoita. Levitä kuppikakkujen päälle (tai kakkuvuokaan). Jos haluat, ripottele tässä vaiheessa pinnalle esim. kaakaorouhetta, siitepölyrakeita, suklaalastuja, kaakaojauhetta tms. Siirrä pakastimeen n. tunniksi. Irrota jähmettyneet kuppikakut muoteista ja asettele tarjolle. (Tai siirrä kakku irtopohjavuoasta.)




Hei, ja nyt kun muistan: Keittiökameleontti eli allekirjoittanut hyörii myös Helsingin Kirjamessuilla huomenna torstaina! Heti aamupäivällä 10:30 osallistun keskusteluun, jota vetää Kemikaalicocktailin Noora ja toisena osallistujana on Sinikka Piippo, jolta on juuri ilmestynyt kirja Puhdasta Ravintoa (Minerva-kustannus, 2013). Nähdään Messukeskuksessa!




torstai 17. lokakuuta 2013

Törkeän hyvät gluteenittomat leipäset (hiivaton)


Joskus sitä vain käy niin, että ennakoimatta ja aivan yhtä-äkkiä huomaa luoneensa huippureseptin.

Ajattelin, että hyödynnän nyt tuonkin keitetyn hirssinjämän ennenkuin happanee. Sekoitin summittain rieskataikinaksi ja tuikkasin uuniin. Ei kohottelua eikä odottelua. Odotin saavani pellillisen känttyjä, mutta uunista tulikin ulos kuohkeita, keveitä, pinnala rapeita mutta sisältä meheviä leipäsiä. Aivan järkyttävän hyviä! Estin vaivoin itseäni ahmaisemasta kaikkea kerralla (ja sittenkin tuli nautittua liikaa) ja säästi osan pakastimeen. Sulatin parin päivän kuluttua uunin lämmössä ja ai hitsit että olivat vieläkin parempia. Mustapippuri pinnalla on ihan must!


Pippuriset hirssirieskat 


  • 1 rkl psylliumsiemeniä (EI jauhetta, vaan  kuorittuja siemeniä)
  • 1 dl pellavansiemeniä 
  • 11/2 kp kaura- tai vastaavaa maitoa
Vatkaa sekaisin kulhossa ja anna turvota 10 min välillä sekoittaen. Kaada tehosekoittimeen. Lisää:

  • reilu 1/2 l keitettyä hirssiä (tiiviisti pakattu mitta)  
  • 1 tl hunajaa 
  • n. 2 tl omenaviinietikkaa 
  • 1 tl laadukasta suolaa 
...blendaa paksuksi tasaiseksi seokseksi. Jos tehosekoittimessa ei ole riittävästi vääntöä (kuten tehoblendereissä), käytä sauvasekoitinta. Lisää:

  • 1 rkl neitsytkookosöljyä (ei tarvitse sulattaa)
...ja blendaa sekin sekaisin. Kaada taikina kulhoon. Lisää:

  • 1/2 dl lupiinijauhoa (soijajauho kävisi myös)
  • 1/2 dl kutakin: auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä, kuorittuja hampunsiemeniä (osan siemenistä voinee jättää poiskin)
  • 1 dl kurpitsansiemeniä 
...sekoita tasaiseksi. Muotoile 5 pyöreää rieskaa leivinpaperin päälle. Ripottel päälle:

  • haluamiasi siemeniä
  • rouhittua mustapippuria
Paista 180 asteisessa uunissa n. 1/2 t



sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Roosa Nauha -pasta (Raw)


Andalusian auringon alla emännöi lokakuun ruokahaastetta, joka komppaa pinkillä teemallaan rintasyövän vastaista Roosa nauha - kampanjaa. Tiesin heti, että haluan osallistua ja ruokalajikin olisi selvä: Roosaa nauhapastaa, tietenkin ja raw food -meiningillä valmistettu annos, sillä tunnen henkilöitä, jotka ovat menestyksekkäästi ottaneet niskalenkin sairaudestaan mm. elävän- ja raakaravinnon avulla.

Punajuurella pinkiksi värjätyn kesäkurrepastan lisukkeita mietin hetken, mutta lopulta ne ilmaantuivat lautaselle kuin itsestään: Immuniteettia vahvistavaa punasipulia balsamico-marinadissa, naisellisia tuoreita viikunoita, hyviä rasvoja sisältäviä pähkinöitä ja superfoodien kunkkuja, tomaatteja ja parsakaalia. Mainitaanhan ne yleisesti syöpää ehkäisevänä ruoka-aineina.


Mutta ennen kaikkea pinkki zucchini-pasta cashew-soosilla, punasipuli-viikunamarinadilla ja pistaasi-parsakaalipestolla on pökerryttävän hyvää. Ensimmäisen haarukallisen jälkeen kielen makusilmuista leviävä hyrinä täytti koko kehon sellaisella onnella elämän täyteläisyydestä ja maukkaudesta, että  väitän sen vahvistavan vähintään yhtä paljon kehon korjaavia ja eheyttäviä prosesseja, kuin terveellisimmän ruoka-aineen, yrtin tai superravinteen.


Ohje saattaa äkkiä vilkaistuna vaikuttaa monivaiheiselta, mutta käytännössä ruoka valmistuu n. 1/2 tunnissa, cashewien liotusta lukuunottamatta. Ja sen liotuksenkin voi hätäpäissään skipata.

Roosa Nauha -pasta, Cashew-kastiketta, Balsamico-marinoitua punasipulia ja viikunoita (Raw), Pistaasi-parsakaalipestoa (Semi-raw)

(4:lle)

Pasta:
  • 2 isoa luomukesäkurpitsaa
  • 1 rkl punajuurimehua
  • 1/2 tl laadukasta merisuolaa (esim. Celtic Sea Salt)
  • 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä

Kuori kesäkurpitsat. Leikkaa perunankuorimaveitsellä pitkittäin ohuiksi nauhoiksi. Laita kulhoon ja lisää punajuurimehu (Itse puristin suoraan raastetusta punajuuresta) sekä loput ainekset. Sekoita ja jätä marinoitumaan. 

Sipuli-viikunamarinadi:
  • 2 punasipulia
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl hunajaa
  • 1/4 tl laadukasta merisuolaa
  • 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • mustapippuria myllystä
  • 2 tuoretta viikunaa

Viipaloi sipulit ohuenohuiksi, mieluiten mandolini-leikkurilla. Sekoita joukkoon loput ainekset viikuinoita lukuunottamatta. Jätä marinoitumaan pariksi tunniksi TAI pikametodi: Möyhi kunnolla käsin, kunnes sipulit rentoutuvat. Viipaloi viikunat ja pyöräytä joukkoon. Jätä maustumaan siksi aikaa, kun valmistat cashew-soosin:

Tomaattinen cashew-kastike:
  • 125 g cashew-pähkinöitä, liota väh. 1/2 tuntia
  • 1 tl ravintohiivahiutaleita
  • 1/4 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl hunajaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl stiruunan mehua
  • 1/2 sitruunan raastettu kuori
  • n. 1 dl vettä
  • 2 tl kuivattua rakuunaa
  • 2 tomaattia raastettuna

Siivilöi ja huuhtele cashewit. Laita kaikki tomaattia lukuunottamatta tehosekoittimeen ja blendaa tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää vettä sen verran, että saat tuorejuustoa muistuttavan paksuhkon koostumuksen. Raasta tomaatit raastiraudalla siten, että vain nahkamainen kuori jää jäljelle. Käytä se johonkin muuhun. Sekoita näin saatu tomaattimurska käsin cashew-kastikkeeseen. Tarkista maku ja lisäile mausteita tarvittaessa.


Parsakaalipesto:

  • 1/2 parsakaali
  • n. 2 dl vettä + 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1 dl pistaasipähkinöitä tai manteleita jauheeksi jauhettuna
  • 1 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1/2 dl parsakaalien keitinlientä
  • 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1/2 rkl sitruunan mehua
  • 1 tl hunajaa
  • 1-2 valkosipulinkynttä

Parsakaalipesto sisältää raakaa ja kevyesti kypsenneettyä parsakaalia. Tällä menetelmällä sekä maku että ravintoaineet saadaan kohdalleen, sillä vaikkakin superterveellistä, raakana blendattu parsakaali on omaan suuhuni liian pistävän makuista. Jaa parsakaali kukinnoiksi. Leikkaa terävällä veitsellä vain kukintojen vihreä osa murumaiseksi seokseksi. Siirrä isoon kulhoon odottamaan. Kypsennä jäljelle jääneet parsakaalin varsiosat suolalla maustetussa vesitilkassa. Siirrä tehosekoittimeen mutta anna jäähtyä. Säästä myös vesi. Sekoita kulhossa olevaan parsakaalimuruun sitruunan mehu ja suola. Puristele seosta käsin niin, että parsakaali pehmenee. Surauta tehosekoittimessa kypsennetty parsakaali, pistaasi/mantelijauhe, hiivahiutaleet, parsakaalin keitinliemi ja oliiviöljy sekä valkosipuli sileäksi seokseksi. Mausta hunajalla ja sitruunan mehulla. Lusikoi parsakaalimurun päälle kulhoon ja sekoita. Tarkista maku ja lisää suolaa/ sitruunaa/ makeutusta tarvittaessa.

Kokoa pasta-annos: Valuta ylimääräinen neste kesäkurpitsasuikaleista. Sekoita joukkoon cashew-kastike ja pyöräytä sipuliseos kevyesti joukkoon. Annostele lautasille ja viimeistele viikunoilla ja halutessasi myös tuoreella basilikalla. Tarjoa lisänä parsakaalipestoa.





torstai 10. lokakuuta 2013

Onnellisuusruokaa: Pinaatti-kurkumasalaatti ja kurpitsa-mantelihummus


Kokkailujani siivittää tällä hetkellä huikean kaunis näköala keittiön ikkunasta. Ja eihän tällaisessa hehkussa voi syntyä kuin onnellista ruokaa. 


Laittelen tänne harvemmin niitä simppeleitä reseptejä, joita kokkaan päivittäin nopeiksi lounaiksi tai illallisiksi. Päivittäinen ruokani kun on yksinkertaista eikä oikeastaan reseptejä kaipaa. Silti se on parasta, ja ansaitsee ehkä edes joskus tulla nostetuksi esiin peräti reseptin ja kuvan kera.



Oranssia löytyy tällä hetkellä muualtankin kuin ikkunan takaa. Kurpitsat, porkkanat ja bataatti ovat asioita, joita alkaa tehdä mieli syksyisin ja niiden sesonkin jatkuu pitkälle talveen. Anni julkaisi juuri kivan salaatin paahdetusta kurpistasta ja sitä löytyy usein omaltakin lautaseltani. Kypsennyksen kannalta iso mötikkä kun helppoa työntää sellaisenaan uuniin ja antaa pehmitä siellä ihan itsekseen. Näin syntyy vaivatta valmista kurpitsaa monen aterian tarpeiksi.

Toinen oranssi asia, jota himoitsen ilmojen viiletessä on kurkuma. Ja tässä kohtaa täytyy todeta, että kyse lienee myös kehon viisaudesta, sillä kurkuma on yksi voimallisimpia maustekaapista löytyviä yrttejä mm. immuunipuolustuksen vahvistamiseen. Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa saatiin myös kiinnostavaa näyttöä kurkuman hyödyistä masennuksen hoidossa. Ei hassumpi tieto syyspimeän laskeutuessa iltaisin yhä aikaisemmin ja värien valuessa vähitellen maisemasta syyssateiden mukana.


Siispä semiraakaa kurkumapinaattia ja kurpitsa-mantelihummusta lautaselle kiitos!

Kurkumapinaatti


  • 2 dl kurpitsansiemeniä
  • 1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä tai seesamiöljyä
  • 1 rkl kurkumaa
  • 1/4 tl kanelia
  • 1/2 tl jeeraa
  • 1/2 tl laatusuolaa
  • ripaus cayennea
  • 1 tl hunajaa
  • 150 g rasia baby-pinaattia 
  • mustapippuria maun mukaan
  • 1 valkosipulinkynsi  puristettuna tai 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1/2 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunan mehua
  • 1 tl tamaria/ soijakastiketta

Kuumenna öljy isolla pannulla tai kattilassa ja lisää puolet kurpitsan siemenistä sekä mausteet (reseptilistasta hunajaan saakka). Paahda jatkuvasti sekoitellen, kunnes seos alkaa tuoksua eli muutaman minuutin. Ota pannu sivuun, lisää loput siemenet ja hunaja ja sekoita*. Lisää joukkoon pinaatti ja valkosipuli ja sekoita kaikki keskenään. Pinaatin ei ole tarkoitus kypsyä, mutta se hieman pehmenee tässä käsittelyssä. Lisää oliiviöljy, tamari/soijakastike ja viinietikka tai sitruunan mehu. Tarkista maku.


Kurpitsa-mantelihummus


  • 2,5 dl manteleita
  • 2,5 dl kypsennettyä kurpitsaa (joko uunissa paahdettua tai höyrytettyä)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl jeeraa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl jauhettua paprikaa
  • 1 rkl tahinia tai 2 rkl kuorittuja hampunsiemeniä
  • 1/2 - 1 tl laadukasta suolaa
  • vettä tarvittaessa 

Jauha mantelit tehosekoittimessa jauheeksi. Lisää loput ainekset ja vettä sen verran, että saat koneen pyörittämään seoksen tasaiseksi massaksi. Säilyy jääkaapissa muutaman päivän.


Tein kurpitsahummusta kerralla isomman satsin, joten lounaan valmistukseen kului tällä kertaa huikeat 10 min, eli pinaattisalaatin verran. Kylkeen heittelin vielä pari saksanpähkinä-kräkkeriä, mutta siinä voisi yhtä hyvin olla myös viipale tattaririeskaa, kuutioitua tofua tai keitetty luomukananmuna. Real Happy Meal!




Tämä ateria on ihan oikeastikin onnellisuusruokaa, siitä pitävät huolta mm. kurpitsan karotenoidit, kurpitsansiementen ja saksanpähkinöiden hyvät rasvahapot, sinkki sekä magnesium ja varsinkin vihreiden kasvisten sisältämä folaatti ja muut B-ryhmän vitamiinit. Jos ravinto ja mielen hyvinvointi kiinnostaa, käy kurkkaamassa Jolie.fi:n blogissa kirjoittamaani Mieliruokaa -sarjaa. Siellä on lisää tietoa ja reseptejä.

Eilen löysin myös itseni puhumasta aiheesta Yle Puheen Liikuntatunnilla. Lähetys löytyy näin jälkikäteen Yle Areenasta. - Itse en kyllä taida enää uskaltaa kuunnella. Sen verran jänskitti...
Kohta livenä YLE Puheella. Huh!
* Ihmettelitkö, miksi paahdoin vain osan siemenistä? Siement ja pähkinät ovat ravinteikkaimmillaan raakoina tai itse asiassa liotettuina. Niiden maku tulee kuitenkin usein parhaiten esiin hieman paahdettaessa. Siksi teen usein kompromissin maun ja terveellisyyden välillä paahtamalla osan siemenistä ja sekoittamalla tämän jälkeen joukkoon (mieluiten liotetut) loput siemenet.

perjantai 4. lokakuuta 2013

Valkosuklaa-vadelmakakku (Raw) ja vinkkejä isojen raw-kakkujen valmistukseen


Mainitsin juhliin tekemästäni valkosuklaavadelmakakusta pari postausta sitten ja lupailin vähän ohjetta. Kakku onkin yksi vakkari-raakakakkuresepteistäni, sillä se onnistuu pommin varmasti ja sitä voi muunnella helposti sesongissa olevien marjojen mukaan. - Tosin oma suosikkin on ehdottomasti tuo vadelma. Yleensä teen kakkuun kuvan versiota paksumman, hieman browniemaisen pohjan, joka leikkautuu hyvin ja pysyy kasassa.

Kakkuhyvää isommalle joukolle

Kakku kasvaa kätevästi myös jättimäisiin mittasuhteisiin silloin, kun herkkua pitää tarjota isommalle porukalle. Tosin jos keittiöstä löytyvät normi-blenderit, massoja joutuu pyörittämään useammassa erässä, sillä jo kannujen koko asettaa rajoituksia ja moottoritkin saattavat hikeentyä. Täytteiden kohdalla tämä saa aikaa lähes vastustamattoman kiusauksen tehdä massoista eri värisiä, jolloin päästäänkin marmorointihommiin, kuten kävi alimmassa kuvassa. Hieman maltillisemmalla otteella kakun voi vain täyttää eri värisillä kerroksilla, ja antaa kakun käydä välillä jäähyllä pakastimessa tai jääkaapissa kerrosten välillä. Luonnollisesti täytteestä voi tehdä myös vain yksivärisen, ohjetta seuraten siitä tulee pinkki.

Kakkumuotti pahvilaatikosta

Jos kakkua täytyy tehdä esim. 50 palaa, kannattaa muottina käyttää isoa suorakulmaista pahvilaatikkoa, (kuten tukusta napattua hedelmälaatikkoa) jonka voi vuorata leivinpaperilla. Tällöin myös reunapaloista tulee siistejä, eikä synny hävikkiä. - Jos siis haluaa tarjota vimpan päälle siistejä annospaloja. Tavallisesti jääkaappiin myös mahtuu paremmin yksi suuri suorakulmio kuin kymmenen pyöreää kakkuvuokaa.

Myös isot kulhot ja kattilat ovat tarpeen pähkinöiden ym. liottamisessa ja rasvojen sulattamisessa. Ja niitä pähkinöitähän menee luonnollisesti sitten aika paljon...

Ja ei kun hommiin. Ohje on sekä pieneen kakkuun että isolle joukolle:

Vadelma-valkosuklaakakku (16:lle / 50:lle)

Pohja:
  • 5 dl liotettuja manteleita / 1 1/2 l
  • 16 taatelia (kivet poistettuna) / 50 kpl
  • ½ tl tamaria tai soijakastiketta TAI 1/8 tl suolaa / 1 tl TAI 1/4 tl
  • 1 rkl hunajaa/agavesiirappia/vaahterasiirappia / reilu 1 dl
  • 1 tl jauhettua luonnonvaniljaa / 1 rkl
  • 1 rkl sulaa neitsytkookosöljyä TAI kaakaovoita / 1/2 dl
  • 2 rkl sulaa kaakaomassaa* TAI 3 rkl raakakaakaojauhetta / 1 dl
  • ½ tl kanelia / 2 tl
  • 1 tl jauhettuja psylliuminsiemeniä / 1 rkl
  • 1/2 dl lucuma-jauhetta / 1 1/2 dl
  • (1/2 dl raakakaakaorouhetta)

* Kaakaomassa tekee pohjasta vielä kiinteämmän, mikä on kätevää varsinkin jos kakku joutuu olemaan pitkään huoneen lämmössä, esim. buffet-pöydässä


Täyte:
  • 5 dl liotettuja cashewpähkinöitä / 2 l 
  • 1/2 sitruunan mehu / 11/2 sitruunaa
  • 1 ¼ dl agave-siirappia TAi mietoa juoksevaa hunajaa / 3 dl TAI 2 1/2 dl + 24 tippaa nestemäistä steviaa
  • 1 ½ dl sulatettua kaakaovoita / 4 1/2 dl 
  • 1 tl vaniljauutetta / 1 rkl
  • 1 tl jauhemaista soijalesitiiniä / 2 tl
  • 1/8 tl suolaa / 1/4 tl
  • 1/2 dl (sulatettuja) vadelmia (tai muita marjoja) / 2 dl
  • n. 1,5 dl vettä / 3 dl
  • 1 tl psyllium-jauhetta / 1 rkl 
  • (1/2 rkl punajuuriraastetta) / (1 rkl)

Aloita valmistamalla pohja:

Liota manteleita yön yli (8 - 12t). Kaada vesi pois ja huuhtele. Jos ennätät anna kuivahtaa pari tuntia. Jauha monitoimikoneessa hienojakoiseksi seokseksi. Tee tämä tarvittaessa useammassa erässä. Siirrä sekoituskulhoon. 


Siirrä tehosekoittimeen taatelit, hunaja(/agave/vaahterasiirappi), suola tai tamari, vanilja ja kaneli ja tehosekoita tasaiseksi massaksi. Lisää myös lucuma ja sekoita kinuskiseksi tahnaksi. 


Yhdistä manteliseokseen kulhossa. Lisää psyllium sekä sulatettu rasva ja kaakaomassa (jos käytät sitä). 


Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Helpoiten tämä onnistuu käsin vaivaten.


Levitä taikina tasaisesti pyöreään 24 cm halk. irtopohjavuokaan tai 20 x 20 cm:n neliskulmaiseen vuokaan. Jos käytät muuta kuin silikonivuokaa, vuoraa se kookosöljytyllä leivinpaperilla. Vuoraa iso neliskulmainen laatikko tai korkeareunainen tarjotin kookosöljytyllä leivinpaperilla. Painele pohjataikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Laita pohja jääkaappiin kuorrutuksen teon ajaksi.


Täytteen valmistus:
Liota cashew-pähkinöitä väh. ½ tuntia. Siivilöi ja huuhtele. Sekoita kaikki tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Lisää vain sen verran vettä, että saat koneen pyörimään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa joko sitruunaa tai makeutusta. Kaada täyte pohjalle ja anna jähmettyä jääkaapissa n. 1 t tai pakastimessa 1/2 tuntia.
Vinkki kaksiväriselle täytteelle: Jaa täytemassa ennen marjojen sekoittamista kahteen astiaan ja lisää vaaleaksi jäävään osaan vaniljaa ja sitruunan raastettua kuorta. Tehosekoita toiseen osaan marjat ja jos haluat väristä vielä intensiivisemmän, raastettua tuoretta punajuurta. Huom. punajuuri ei maistu täytteessä!
Isoon kakkuun valmista täyte vähintään kahdessa erässä (riippuen, minkä kokoinen kannu tehosekoittimessasi on, kaksi satsia onnistuu hyvin 2 l kannussa, mutta pienempään kannuun kannattaa suosiolla jakaa täyte vielä useampaan erään). Tällöin voit värjätä tai maustaa eri blendauserät makusi mukaan.

Viimeistele kakku marjoilla, kaakaorouheella tai muilla luonnon strösseleillä ennen jäähdyttämistä. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Tarkista ennen leikkaamista, että täyte on kiinteä. Kasta terävä pitkäteräinen veitsi kuumaan veteen aina palojen välillä, niin saat siistit leikkuupinnat.