Ja sitten taas reseptien pariin.
Maa-artisokka on lempijuuriani. Samaan tapaan makuhermojani miellyttää myös mustajuuri ja takiainen, joka tosin on hyvin harvinaista villiherkkua. Lieneekö syy siinä, että näissä kaikissa on inuliinia, kuiduksi luokiteltavaa hiilihydraattia, josta tykää myös suoliston hyvä bakteerikanta? Joillekin inuliinipitoiset ruoka-aineet tosin aiheuttavat vatsavaivoja, mutta yleisesti niitä pidetään terveyttä edistävinä.
Toisena yhdistävä tekijänä on kyllä pakko mainita työläs käsittely. Moniulotteisten artisokan juurakoiden kuoriminen käy kärsivällisyysharjoituksesta. Mustajuuri taas erittää liimamaista maitiaisnestettä. Jos nämä pikku vastoinkäymiset kuitenkin ohittaa, luvassa on todella hienostuneita makuelämyksiä.
Vaikka maa-artisokkaa voi valmistaa myös raw-tyyliin, maku pääsee kunnolla oikeuksiinsa vasta kypsennettynä. Jo muutama mukula tuo ruokaan täyteläistä umamia, puhumattakaan vaikkapa kokonaan artisokkaisesta piirastäytteestä. Artsi ei rinnalleen juuri mausteita kaipaa, mutta silti lopputulos on hämmästyttävän täyteläinen. Eikä normipiiraiden juustokuorrutettakaan tule ikävä, kun on mahdollisuus vaipua artisokkanirvanaan.
Simppeli, mutta dramaattinen piiraskuori valmistui tähän piiraaseen niin ikään suosikistani, mustasta riisistä, jonka aromaattinen maku komppasi tyylikkäästi artisokkaa. Jokin muu hieman takertuva riisi käy kuitenkin myös.
Maa-artisokkapiiras riisikuoressa
6:lle, valmistusaika n. 11/2 t (sisältää riisin keittoajan)Pohja:
- 7,5 dl keitettyä (mustaa riisiä)
- 1 rkl kookosöljyä tai seesamiöljyä
- 2 rkl tahinia
- 1 tl hunajaa tai agavesiirappia
- (1 rkl ravintohiivahiutaleita, tuo hieman juustoista makua, ei välttämättön)
- 1 tl psylliumjauhetta TAI 1 rkl pellavansiemenjauhetta
- 1/2 - 1 tl suolaa, riippuen riisin ruolaisuudesta
- kookosöljyä tai seesamiöljyä voiteluun
- 26 cm halk piirasvuoka
Lämmitä uuni 180 asteeseen.
Valuta tarvittaessa riisi ja anna sen kuivahtaa. Pohja ei kaipaa ylimääräistä nestettä. Sekoita kaikki ja surauta sauvasekoittimella karkeaksi massaksi. Painele öljytyn piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa n. 10 min.
Täyte:
- 1 kg maa-artisokkaa
- 1 iso sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- tilkka vettä keittämiseen
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- 1 rkl seesamiöljyä
- punainen paprika
- pinnalle seesamin siemeniä ja kookosöljyä
Kuori ja viipaloi artisokat n. 1/2 cm viipaleiksi. Kuori ja lohko sipuli ja valkosipulit. Lait kaikki kattilaan. Lisää sen verran vettä, että viipaleet juuri ja juuri peittyvät. Lisää n. 1/2 tl suolaa. Keitä n. 7 min tai kunnes viipaleet ovat pehmenneet, mutta eivät vielä hajoa. Ota puolet viipaleista erilleen. Soseuta loput sipuleiden, seesamiöljyn ja tilkan keitinvettä kanssa paksuksi soseeksi. Huom. käytä vettä vain sen verran, että saat aikaan soseen. Lisää vielä suolaa tarvittaessa sekä mustapippuria suoraan myllystä. Tarkista maku.
Poista paprikasta siemenet ja suikaloi ohuelti.
Levitä artisokkasose esipaistetulle riisipohjalle. Asettele päälle loput artisokkaviipaleet sekä paprikasuikaleet. Viimeistele muutamalla nokareella kookosöljyä ja seesaminsiemenillä. Paista uunissa vielä n. 1/2 tuntia tai kunnes pinta saa vähän väriä ja pohja on muuttunut rapeaksi. Tarjoa lämpimänä raikkaan salaatin kera.