Sivut

tiistai 21. tammikuuta 2014

Persilja-endiivisalaatti, kaprismajoneesia



Pakkanen uhittelee aamuisin parin kympin tietämissä, mutta salaateistani en luovu. Ne ovat tosin kesäisiä serkkujaan lämpimämpää ja tukevampaa sorttia.

Endiivit ovat jostain syystä jääneet vähälle huomiolle keittiössäni, varsinkin kypsentämättöminä. Kunnes inspiroiduin äskettäin jostain Jaime Oliverin lukuisista kokkausohjelmista ja kokeilin endiiviä sisältänyttä salaattia. Testiajon jälkeen ymmärsin yhä huonommin aiempaa paitsiotilannetta: Endiivihän on kerrassaan mainio raaka-aine. Pelkäsin vähän suotta sen karvautta, mutta mieto bitteri piiloutui hyvän soosin taakse ja rakenne oli erittäin miellyttävä.

Kipaisin saman tien ostamaan lisää pikku puikuloita ja rakentelin tällä kertaa hieman ruokaisamman arki-illan salaattiaterian. Siihen inspiraatio taas syntyi tästä retiisi-anjovissalaatista. Mutta kuten huomaatte, sukulaisuus on jo varsin kaukaista.


Endiivisalaatti ja kapris-artisokkamajoneesia

4:lle
Valmistusaika n. 40 min.


  • 3 endiiviä
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl siruunanmehua
  • 1 tl agavesiirappia, juoksevaa hunajaa tai vaahterasiirappia
  • puntti mummopersiljaa tai rasia sileälehtistä
  • 11/2 tölkkiä säilöttyjä artisokan sydämiä
  • 1 paketti marinoitua tofua
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • timjamia
  • mustapippuria


Aloita paahtamalla artisokkaa ja tofua uunissa. Laita uuni 220 asteeseen. Valuta ja huuhtele artisokan sydämet. Kuutioi tofu reiluiksi paloiksi. Levittele tofu ja artisokat leivinpaperilla päälystetylle uunipellille ja pirskottele päälle öljy. Paahda uunissa n. 15 - 20 min. Kääntele varovasti välillä ja ota uunista, kun molemmat ovat saaneet väriä. Mausta timjamilla ja mustapippurilla.

Puolita endiivit pituussuunnassa ja leikkaa terävällä veitsellä pitkittäin suikaleiksi. Sekoita käsin suikaleisiin suola, sitruuna, makeutus ja oliiviöljy niin, että endiivi vähän pehmenee. Silppua persilja hienoksi ja sekoita endiivien joukkoon. Valmista kastike:

Artisokka-kaprismajoneesi

  • 1 dl pinjansiemeniä TAI cashew-pähkinöitä
  • 1/2 dl vettä
  • 1/2 tölkkiä artisokkaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl kapriksia (mieluiten suolaan säilöttyjä, liotettuna)*
  • 1/2 tl väkiviinaetikkaa
  • 1 rkl sitruunan mehua ja 1 tl raastettua kuorta
  • 1/4 tl laadukasta suolaa TAI maun mukaan
  • 1/2 rkl agavesiirappia tai hunajaa
  • 1/4 tl kanelia


Tehosekoita kaikki kastikkeen ainekset sauvasekoittimella tai blenderissä. Huom! jos käytät pinjansiemeniä, säästä muutama salaatin viimeistelyyn. Lisää vettä sen verran, että saat majoneesimaisen koostumuksen. Säädä mausteita maun mukaan. Kastike saa olla vahvan makuista.

Sekoita soosi endiiviseokseen. Viimeistele annos paahdetulla artisokalla ja tofulla ja vie tarjolle. Jos teit soosin pinjansiemenistä, ripottele muutama myös salaatin päälle. Ne tosin sopivat joka tapauksessa, vaikka olisit käyttäny kastikkeeseen cashewia.


* Parhaat kaprikset ovat mielestäni suolaan säilöttyjä, tosin niitä täytyy liottaa ja huuhdella kunnolla ennen käyttöä suolaisuuden vähentämiseksi. Etikkaan säilötyt pikkukaprikset käyvät tähän kuitenkin myös, mutta silloin kannattaa puolittaa ohjeessa mainintun sitruunan määrä.



4 kommenttia:

  1. Nami,savutofua:) Endiivi on mullakin jäänyt sellaiseksi ,jota käytän aika harvoin ja silloinkin sellaisena "täytettynä veneenä".Kiva salaatti! Minunkin on pakko saada jotain salaattia joka päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo uunissa rapsakaksi paahdettu tofu oli todella herkullista ja toimi endiivien kanssa mukavasti. Salaatit ovat tosiaankin välttämättömyys.

      Poista
  2. Tätä kokeilin! Aluksi aioin noudattaa nöyrästi ohjettasi, mutta menin maistamaan raakaa endiivin lehteä ja päätin tällä kertaa lisätä ne "salaattiin" kypsennettyinä. Itse salaattiosuus jäi siis hieman vajavaiseksi :D Parempi kuitenkin totutella uusiin makuihin hiljakseen. Ehkä vielä joskus raakanakin :) Kastike oli kuitenkin ohjeenmukaisesti valmistettua ja siitä tuli erinomaista, vaikken ole ennen kapriksistakaan kovasti välittänyt. Kiitos, kun avarrat makumaailmaani :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elma, olipa hauskaa kuulla kokeilustasi, kiitos kun jaoit sen! Endiivin voi yhtä hyvin lisätä kypsennettynäkin tämän tyyppiseen höystöön. Tosin täytyy sanoa, että ihan sellaisenaan kun lehden nappaa suuhun, se on karvas, mutta marinointikin jo pehmentää makua. Mutta joo, pikkuhiljaa totutellen on paras :)

      Poista