Minulla ei ole puurotraumoja, sillä perushuttua ei tarvinnut meillä lapsena syödä. Puuroja kyllä tehtiin, mutta innovatiivisella otteella ja usein ne olivat kunnon aterioita. Puuron ystävä olen edelleen ja menusta löytyy kaikkea pikapuuroista lempeästi haudutettuihiin uunipuuroihin. Raakaruoka on rikastanut puurokulttuuriani huomattavasti ja parhaat aamuni alkavat smoothien asuun naamioituneilla tuorepuuroilla, joita lusikoin herkkulisukkeiden kera.
Tuulia kiteytti puuron syvimmän olemuksen juuri omassa blogipostauksessaan. Minulla ei ole asiaan lisättävää. Lyhyesti sanottuna: Puuro on Pop!
Sunnuntaisin kotilounas kuittaantuu usein pitkään haudutetulla puurolla, jonka voi jättää itsekseen muhimaan siksi aikaa, kun suuntaa vaikkapa perheen kanssa luistelemaan meren jäälle. Eilen laitoin haudutuskattilaan hirssin seuraksi kurkumaa, kanelia, kardemummaa, vaniljaa ja anista.
Sekä luomusitruunan kuorta ja -mandariinin. Huikea kombo, joka hyrisytti sekä makuaistia että esteettistä silmää.
Viimeistelin setin lisäämällä paksua kotitekoista mantelimaitoa ja surautin puuron mausteineen päivineen samettiseksi.
Mantelimaitoa en enää keitellyt, ettei turhaan hyviä ravineita haihtunut höyrynä ilmaan.
Mausteinen sunnuntaipuuro hirssistä
4:lle nälkäiselle
Valmistusaika n. 45 min.
Laita kaikki kattilaan ja keitä n. 1/2 t tai kunnes vesi on imeytynyt hirssiin.
- 3 dl huuhdeltua hirssiä
- 1 l vettä
- 1 tl kardemumman siemeniä
- 2 tähtianista
- 1 luomusitruunan kuori
- kokonainen luomumandariini lohkoina
- 1/2 tl kurkumaa
- 1/2 vaniljatanko
- 1 kanelitanko tai 1/2 tl jauhettua kanelia
Laita kaikki kattilaan ja keitä n. 1/2 t tai kunnes vesi on imeytynyt hirssiin.
Lisää
- 0,3 l paksua mantelimaitoa (- jos käytät kaupan maitoa, kokeile kookosta, joka on mantelimaitoja paksumpaa)
- 11/2 tl suolaa - tai maun mukaan
- 1 - 2 rkl hunajaa riippuen käytitkö makeutettua maitoa
Soseuta sauvasekoittimella ja vie tarjolle.
Mielenkiintoinen ja moniulotteinen puuro! Hirssi onkin sellainen juttu, jota en ole vielä koskaan maistellut. Voisitko kuvailla sen makua? onko helposti lähestyttävä? nyt ajattelen lähinnä Vekaran makunystyröitä ;)
VastaaPoistaItse tutustuin jo lapsena ja tykkäsin kyllä maitoon keitetystä puurosta, jossa oli riisipuuron tapaan kanelia ja sokrua. Nykyään käytän myös raakapuuroissa, mutta oma vatsani sulattaa kyllä paremmin kypsennettynä. Aika mieto ja vähän riisimäinen maku siis mielestäni... Suurimot vaan kannattaa huuhdella kunnolla ennen käyttöä ja hirssi myös eltaantuu aika nopeasti, jolloin siihen tuleen sellainen kitkerä sivujuonne. Kokeilisin kyllä vekaralle (sellaista basic-puuroa) ja ehkä just soseutettuna, jos pikku suu on kovin ryyniherkkä :)
PoistaKiitos vastauksesta. Riisimäinen maku kyllä houkuttaa, sillä tämä olisi varmasti ekologisempi vaihtoehto sille oikealle riisipuurolle, josta tykkään ja Vekara myös.
PoistaHih hih, ryyniherkkä! Saattaapa ollakin, kun quinoapuuro ei kelvannut :D
Juuri tästä ympäristönäkökulmasta olen itsekin suosinut hirssiä. Ja meillä oli kuopus aikoinaan sellainen siiviläsuu, että vieläkin on jäänyt tavaksi surautella monet puurot sauvasekoittimella tasaikseksi :D
PoistaVau mikä väri ja makukimara! Hirssi on myös mulla kokeilematta, nyt ei ole enää mitään syytä jättää sitä hyllyyn.
VastaaPoistaMari, hirssi on kyllä kokeilemisen arvoinen, myös lisukkeena. Värin salaisuus on kurkuma :)
PoistaIhanan värinen puuro:) Hirssipaketti on jääkaapissa ,mutta olen käyttänyt sitä vain jotenkuten quinoan tapaan tähän asti ja hirssijauhoa gluteenittomassa leivonnassa.Tätä voisinkin kokeilla:)
PoistaHirssipuuro on meillä vakkareita. Juuri tyhjentyi 5 kilon säkki :) Mutta käytän kyllä paljon lisäkkeenäkin ja leivontaan.
PoistaAina osaat yllättää innovaatiokeittiösi tuotoksilla. :) Ihanan värinen ja oloinen puuro! Minäkään en ole koskaan hirssiä syönyt.
VastaaPoistaKiitos :) Hirssi on oikeastaan yllättävän vähän käytetty ollakseen niin monipuolinen. Ja terveellinenkin mokoma on vielä
PoistaVoi Outi, miten kauniita kuvia taas kerran!
VastaaPoistaKiitos Merja! Hyvä ruoka inspiroi :)
PoistaIhana varien ja tuoksujen kimara! Viikonloppuisin on enemman aikaa... kas, sopivasti onkin perjantai :)
VastaaPoistaTuosta mantelimaidosta piti kysymani (sorry, kysyn tata, kun en loyda juttua mantelimaidon teosta) etta kaytatko kuorittuja manteleita? Ja suodatatko sen aina? Vai voiko esim vitamixilla vetaa mantelit-vedet sekaisin ja juoda sellaisenaan; luulisi sen sitten olevan ainakin paksua. Ostin vitamixin (loysinpa viela ihanasti lahes uutena kaytettyna), testailen varovasti sen kanssa ja ajattelin pikkuhiljaa laajentaa kasvismaitoihin jne.
Mukavaa viikonloppua!
PS. Pistitko mandariinin ihan kuorineen? Kuvassa nayttaisi hamaavasti olevan kuorellisia paloja, mutta ehka vain koristetarkoituksessa?
Käytän mantelimaitoon liotettuja kuorellisia manteleita ja yleensä aina siivilöin, kun tykkään sileästä. Kyllähän sen puuroihin menee siivilöimättäkin, mutta rakenne on tietysti sitten paksumpi. Ja mandariini meni kuorineen päivineen, koska oli luomu ja antoi näin mukavasti makua ja pientä kirpeyttä. Leppoisaa viikonloppua sinullekin!
Poista