Sivut

maanantai 31. maaliskuuta 2014

Endiivihodarit ja Vegenyhtö


Omassa katuruokakeittiössäni on syttynyt tähti: Endiivihodarit! Olen aivan täpinöissäni, että pääsen vihdoin jakamaan reseptin kanssanne. Mutta aloitetaan koko juttu alusta: 

Kehiin heitettiin laatikollinen Soyappetitin tuotteita ja haaste kokata uusiksi jokin suomalaisten suosikkiarkiruoka. Pidän juuri tällaisista haasteista, varsinkin kun linkin takaa avautuva lista ei sisällä ainoatakaan kasvisruokaa. Mutta en sittenkään malttanut pysyä ihan listan raameissa  Olen nimittäin vakavasti sitä mieltä, että listasta puuttui jotain olennaista. Nimittäin nyhtöpossu.

Koska kaikenlainen nyhtäminen on kovin trendikästä, on aika päästä vegenkin asiasta osalliseksi. Sopivan revitty rakenne vegenyhtöön syntyi soijahiutaleilla, jotka muutoin ovat jääneet itselleni vähän vieraiksi. Niiden rakenne on sen verran hauras ja lastumainen, että perheemme "lihasooseihin" päätyy yleensä joko soijarouhe tai -suikaleet. Tähän ruokaan hiutaleet osoittautuivat kuitenkin täydellisiksi.

Nyhdöksen pohjana käytin Jennin uudesta kirjasta (joka sivun mennen sanoen on aivan huippu inspiroiva opus ihan minkälaiseen kokkailuun tahansa!) löytyvää Nyhtökanan ohjetta pienin muunnoksin. Ja voin sanoa, että lopputulos oli aivan hämmästyttävän hyvä. Soijahiutaleet olivat riittävän napakoita, muutta kuitenkin suussa sulavan hauraita, millaiseksi voisin kuvitella myös lihaversiolta. Ja mikä parasta, ei yön yli hauduttelua, ei edes parin tunnin rupeamaa, vaan herkku oli valmis vartissa.

Jennin soosi on melko makeaa, mutta toimi erinomaisesti, kun tein makupariksi kirpeää Piparjuuri Coleslaw'ta ja varsinkin, kun sulloin täytteet Endiivihodariin. Jälkikasvu sai kaurahampparin ja lähti kerrankin testipöydästä suu korvissa. Mutta suosittelen lämpimästi testaamaan endiiviversiota. Kuten sanottua, tämä roskaruokatähti tulee loistamaan katukeittiössäni vielä monessa muodossa.


Vegenyhtö ja Piparjuuri Coleslaw

Endiivihodareille tai vegehamppareille


Vegenyhtö

  • 1/2 l Soyappetit soijahiutaleita
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 punainen chili, siemenet poistettuna
  • 1 paahdettu säilykepaprika
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 1 rkl kookossokeria
  • 1 rkl tamaria tai soijakastiketta
  • 1/4 dl omenaviinietikkaa
  • 1 tl sinappia
  • 1/4 tl cayenne-pippuria
  • 1 tl curry-jauhetta
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • nippu tuoretta timjamia silputtuna
  • 1 tl kuivattua salviaa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • mustapippuria myllystä
  • suolaa maun mukaan
  • 2 vartta kevätsipulia hienonnettuna
  • n. 2,5 dl vettä

Hienonna chili ja säilykepaprika. Kuumenna öljy pannulla ja lisää joukkoon chili ja valkosipuli, freesaa jatkuvasti sekoitellen pari minuuttia. Lisää loput ainekset kevätsipulia ja vettä lukuunottamatta. Sekoita ja lisää vettä vain sen verran, kuin soijahiutaleet imevät. Seoksesta ei ole tarkoitus tulla liian vetistä. Hauduttele kannen alla n. 5 min. Lisää lopuksi joukkoon kevätsipuli, sekoita ja tarkista maku. 

Piparjuuri Coleslaw

  • 1 l punakaaliraastetta 
  • n. 4 cm pätkä tuoretta piparjuurta
  • 1/2 tl laadukasta suolaa (tai maun mukaan)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • pikkunippu silputtua ruohosipulia
  • 2 dl valmista vegaanista luomu-majoneesia tai itse tehtyä cashew-mayoa (ohje lopussa)
  • 1 tl hunajaa tai agavesiirappia
  • rouhittua musta- ja valkopippuria

Raasta kaali tai suikaloi ohuen ohueksi. Raasta piparjuuri ja silppua ruohosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jätä maustumaan. Jos seos vaikuttaa kuivalta, lisää joukkoon vielä 1/4 dl omenamehua.


Endiivihodarit


  • endiivin uloimpia lehtiä, 2 per annos
  • jotain pienilehtistä salaattisekoitusta
  • Vegenyhtöä
  • Piparjuuri Coleslawta

Asettele endiivin lehtikuppiin salaattisekoitusta. Lusikoi päälle muut täytteet ja laita toinen lehti kanneksi. Hodari pysyy paremmin kasassa, kun pistät sen läpi cocktail-tikun.

Kaurahampparit syntyvät luonnollisesti samalla periaatteella, mutta täytteet tulevat kahden 100% kauraleipäsen väliin.



***********************************
Cashew-mayo

  • 1 1/2 dl cashew-pähinöitä 
  • 1/2 - 3/4 dl vettä
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 tl omena/siideriviinietikkaa
  • 1 tl sinappijauhetta
  • 1/2 tl valkosipulijauhetta
  • 1/2 tl sipulijauhetta
  • 1 tl agavesiiraappia tai hunajaa
  • 1 rkl mietoa kylmäpuristettua oliiviöljyä tai vastaavaa
  • 1/2 tl laadukasta suolaa

Laita cashew-pähkinät ja n. 1/2 dl vettä tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen astiaan. Jauha kermaiseksi seokseksi. Lisää loput ainekset suolaa ja pippuria lukuunottamatta. Jatka sekoittamista ja lisää vettä sen verran, että saat kastikkeeseen sopivan majoneesimaisen koostumuksen.


Yhteistyössä Soyappétit ja Blogirinki 

torstai 27. maaliskuuta 2014

Jäätelökauden avaus: Pikainen Porkkana-passion -jäde

Hurraa, kevät! Tänään auringossa tuntui lämpötila suorastaan kesäiselle. Tosin, kun paiste siirtyi puiden varjoon, keväisen pikku petoksen huomasi kyllä. Se ei estänyt kuitenkaan nauttimasta kauden avaus-jädeä ulkona, vaikka sitten villahuopaan kääriytyneenä.


En muista, koska olisin syönyt normijätskiä, enkä tehnyt sitä tälläkään kertaan. Blendattu raakajäde tyydyttää yleensä jäätelöhimon, sillä jäätelökonettakaan en ole saanut hankittua. Pakastetun banaanin ohella suosikkiraaka-aineeni ovat mangokuutiot, joista pyöräyttelen pikajätskejä tämän tästä. Banskuun verrattuna rakenne on sorbettimaisempi, mutta jostain syystä meillä lapset pitävät siitä banaanijätskiä enemmmän. Ei kuulemma ole yhtä imelää (mikä on mielestäni aika hämmästyttävä kommentti normijäätelöllä kasvaneilta).

Lämpimän päivän kunniaksi veivasin extra-aurinkoisen satsin lisäten monitoimikoneeseen myös vasta puristettua porkkanamehua, pienen tujauksen tuoretta inkivääriä ja pari passionhedelmää. Ihana raikas ja hedelmäinen kombo. Porkkana ei jäätelössä juurikaan maistu, mutta tuo upeaa värihehkua ja helpottaa blendaamista. Ja onhan se porkkana myös luonnollinen makeuttaja. Valmistusaika oli hulppeat 7 minuuttia, mukaan lukien porkkanoiden mehustus. Vielä iisimmin selviää, jos käyttää vaikkapa Brämhultsin tuorepuristettua mehua.


Porkkana-passion jäde (Raw)

4:lle
Valmistusaika n. 10 min.


  • 500 g pakastettuja mangokuutioita 
  • (2 rkl jotain mietoa proteiinijauhetta)
  • 1 tl raastetta tuoreesta inkivääristä
  • 11/2 dl porkkanamehua (= n. 4 keskikokoista porkkanaa)
  • 2 passionhedelmää


Mehusta porkkanat. Laita monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon mangokuutiot sekä inkivääriraaste. Jos haluat, sekaan voi heittää myös jotain proteiinijauhetta tuomaan vähän tukevampaa rakennetta. Blendaa, kunnes saat tasaisen, pehmistä muistuttavan massan. Tämä vie vain hetken, joten älä ylisekoita, ettei jäde mene litkuksi. Jos käytät tehosekoitinta, voit joutua välillä kaapimaan massaa kulhon reunoilta. Lisää lopuksi jäätelömassan joukkoon sisus passionhedelmistä ja pyöräytä nopeasti sekaan.


Kauho jäde annosmaljoihin ja tarjoa heti. Jos haluat vähän kiinteämpää jäätelöä, siirrä annokset hetkeksi pakastimeen.

Kuvista näkee, että olin tällä kertaa vähän hätäinen, enkä jaksanut sekoittaa rakennetta aivan tasaiseksi. Massasta tulee kuitenkin täysin sileää ja jäätelömäistä, jos jaksaa blendata hieman kauemmin.


English summary:


Raw Mango Ice Cream with Carrot & Passion fruit

4 portions
Prep. time 10 min.

  • 500 g frozen mango cubes
  • (2 T protein powder of choise)
  • 1 t fresh ginger, grated
  • 11/2 dl fresh carrot juice (appr. 4 middle sized carrots)
  • 2 passion fruits


Juice the carrots. Put mango cubes, carrot juice and ginger  (and the protein powder if using) into the food processor/ blender. Process until soft and creamy. This will only take a few minutes, so be careful not to over do or the mixture gets too liquid. Finally, add the passion fruit and blend the seeds in with couple of pulses. Serve immediatelly.




maanantai 24. maaliskuuta 2014

Semiraw Streetfood - Ananasraviolit ja kyytipoika



Blogirinki järjesti yhdessä Hartwallin kanssa Eat&Drink -tapahtuman, jonne olin saanut kutsun 12 muun bloggaajan seurassa. Pääkokkina toimi Teemu Laurell ja tarkoitus oli valmistaa katuhenkistä ruokaa ja maistella Lapin Kullan uutuusoluita. Odotin tapahtumaa innoissani (en pelkästään Teemun takia ;) vaan siksi, että olut toimii usein viinejä paremmin raakapainotteisen kasvisruoan kaverina. Halusin kysellä ja kuulla asiasta lisää.

Sitten tuli torstai-aamu ja yläkerrassa alkoi yrjö lentää. Jälkikasvu maatui vatsataudin kourissa ja itsekin pähkäilin ollako vai eikö olla. Joten enpä sitten lähtenyt olutmaisiaisiin, vaan suuntasin lähikauppaan hakemaan ihan muita vatsalääkkeitä.

Pääsin sentään fiilistelemäänt tapahtumaa kuvien ja reseptien välityksellä ja sain testioluet jälkitoimituksena.

Resepti-innoittajan valmistusta Hartwallin Eat&Drink -bloggaajatapahtumassa (tapahtuman kuvat Kim Öhman)

Tapahtuman menu oli lihapainotteinen, mutta bongasin joukosta freesin Thai-salaatin, jota tarjottiin friteerattujen jättirapujen kanssa. Salaatti oli aika saman tapainen, jota muutenkin teen paljon: Semiraaka ja aasiahenkinen. Valmistin siitä koti-tastingimme kylkeen oman näköiseni version. Ravut jätin rauhaan ja kääräisin lisukkeeksi tofulla ja kookoksella täytettyjä ananasravioleita. Kokonaisuudesta tuli erinomainen mutta juuri sellainen, jonka seurassa viini kuin viini tulisi pahoinpidellyksi.

Sen sijaan makumaailma täydentyi hyvin oluella, hieman odottamatta parhaiten perus Lapparin kera. Myös alkoholiton uutuusolut Lapin Kulta Arctic Malt 0,0 % toimi kokonaisuuden kanssa hyvin ja oli muutenkin makuraatimme yllätysvoittaja. - No, tässä kohtaa on pakko todeta, että juon olutta erittäin harvoin ja silloinkin se on useimmiten juuri alkoholitona.


Vaikka ananasraviolit nousivat tämän reseptikokeilun kiistattomaksi tähdeksi, laitan kylkeen myös thai-salaatin ohjeen, joka on siis valmistettu Teemu Laurellin ohjeen inspiroimana.


Ananasraviolit ja Thai-nuudelisalaattia

4:lle

Thai-vinegretti ananaksen marinointiin sekä salaatille

  • 1 dl limen mehua + kuorta (n. 1 tl)
  • 1 dl kylmäpuristettua seesamiöljyä
  • 1 rkl paahdettua seesamiöljyä
  • 1 dl kookossokeria
  • 1 dl tamaria tai soijakastiketta
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna


Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi kastikkeeksi.

Ananasraviolit


  • 1/2 tuore ananas
  • Marinointiin thai-vinegrettiä
  • Viimeistelyyn seesami-öljyä

Aloita kuorimalla ananas ja viipaloimalla se ohuen ohuiksi kiekoiksi.



Asettele viipaleet suureen kulhoon ja kaada päälle thai-vinegretti. Jätä marinoitumaan pariksi tunniksi. Valmista sillä aikaa täyte ja nuudelisalaatti.

Täyte:
  • 1/2 pkt kiinteää tofua (125 g)
  • 1 1/4 tuoreen kookospähkinän sisustaa raastettuna (tässä voi oikaista käyttämällä kookoshiutaleita)
  • 2 sitruunaruohon vartta hienonnettuna
  • 1 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1/2 limen mehu
  • reilu 1 tl hunajaa tai agavesiirappia
  • 1 tl tamaria tai soijakastiketta
  • 1/4 tl laadukasta suolaa (tai maun mukaan)
  • 1/2 tuore chili


Poista chilistä siemenet ja hienonna. Trimmaa sitruunaruoho ja viipaloi sekä raasta tuore kookospähkinä (jos käytät sitä). Hienonna tofun rakenne haarukalla rikki. Sekoita  kaikki täytteen ainekset keskenään sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Tarkista maku. 

Thai-nuudelisalaatti


  • 125g lasinuudeleita (mung-pavuista valmistettuja)
  • 2 mangoa - Huom. tähän käyvät parhaiten juuri ne raa'at mangot, joita löytyy sieltä lähimarketin laarista!
  • 4 suurta porkkanaa ohuina suikaleina
  • nippu kevätsipulia
  • 250 g mung-pavun ituja
  • 1 - 2 punaista chiliä, vahvuudesta riippuen
  • 1 - 2 sitruunaruohon vartta
  • ruukku korianteria


Keitä lasinuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan ja huuhtele kylmällä vedellä. Pätki hieman lyhyemmiksi. Kuori ja suikaloi porkkanat, mieluiten kuorimaveitsen julienne-terällä. Kuori mangot ja leikkaa myös ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi kevätsipulit ohuiksi suikaleiksi. Tämän jälkeen  sekoita aineet ja lisää joukkoon thai vinegrettiä ja reilusti leikattua korianteria ja tarkista maku.

Kun ananakset ovat pehmenneet marinadissa, valuta kastike viipaleista mahdollisimman hyvin ja sekoita soosi nuudelisalaatin joukkoon. Lisää salaattiin tässä vaiheessa myös runsaasti tuoretta korianteria silputtuna ja jätä maustumaan sillä aikaa, kun jatkat raviolien kimpussa. 

Lado ananasviipaleet leivinpellille ja laita jokaisen keskelle lusikallinen tofutäytettä. Taita kiekot puolikuiksi.


Raviolit ovat tässä vaiheessa jo ok, mutta halutessasi käytä ne nopeasti grillivastuksen alla niin, että pinta hieman karamellisoituu ja saa väriä. Sivele seesamiöljyllä ennen grillausta. 

Kokoa annokset laittamalla kulhoon nuudelisalaattia ja 2 - 3 ananasraviolia. Viimeistele tuoreella korianterilla ja halutessasi paahdetulla kookosraasteella. 



Myös eräs trendikäs, punainen kastike toimii annoksen kanssa hyvin...

Juomasuositus: Lapin Kulta Arctic Malt 0,0 % tai Lapin Kulta 4,5 %

torstai 20. maaliskuuta 2014

Punakaalisipsit


Hittivihannes lehtikaali on saanut uuden haastajan sipsirintamalla. Purppuran punaiset lastut syntyvät punakaalista lähes yhtä vaivattomasti kuin lehtevästä serkustaan. Punakaalin melko voimakas maku talttuu uunikuivatuksessa ja sipsit voi maustaa makunsa mukaan. Sipseihin voi hyvin käyttää myös kaalin tyviosan lehtiä kovan ruodin ympäriltä. Eli juuri sitä osaa, joka herkästi jää ainakin itseltäni muuten käyttämättä.


Taattu katseenvangitsija snäksikulhossa. Sitäpaitsi kotimainen ja naurettavan halpa.


Sitruunaiset punakaalisipsit


  • 1 pieni tai ½ suuresta punakaalista
  • 1 sitrunan raastettu kuori
  • ½ sitruunan mehu
  • ½ rkl vaahterasiirappia, hunajaa tai agavesiirappia
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl jotain laadukasta kylmäpuristettua öljyä (itse käytin nyt saksanpähkinäöljyä)
  • 1 rkl hiivahiutaleita


Leikkaa punakaalista n. 3 cm paksuisia kiekkoja tyviosasta alkaen. Irrota lehtikerrokset toisistaan ja leikkaa paksu lehtiruodin kohta pois. Paloittele lehtiosat tarvittaessa n. perunalastun kokoisiksi. Sekoita suuressa kulhossa kaaliin loput ainekset ja hiero käsin perusteellisesti ainekset sekaisin. Levittele kaalin lehdet leivinpaperoidulle pellille ja laita 100 asteiseen uuniin. Kuivaa 2 1/2 tuntia ajoittain sekoitellen.


sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Mustapapu & Matcha Leipä - Black Bean & Matcha Bread (gluteeniton)


Lauantaiaamu valkeni kirjaimellisesti öisen lumisateen jäljiltä ja sai minut napsauttamaan uunin päälle heti herättyä. Perjantaina vielä nautiskeltiin pihalla varhaisesta kevätauringosta teekupposen ääressä (villasukat jalassa toki), mutta nyt oli toinen tahti puikoissa: Mutta loistava leipomis- ja kokkailupäivä siis. Ja koska ulkona ei enää viherrä, täytyy väriä luoda köökin puolella.
Lumisadetta odotellessa...
Alunperin tämä resepti syntyi pohtiessani käyttöä ylijääneille adukipavuille. Kuolasin muutamien japanilaisvaikutteisten leipäreseptien ääressä (esim. täällä ja täällä) ja kehittelin sitten omaa gluteenitonta versiota. Nyt hävikkiosastolta ei löytynyt adukipapuja, mutta mustapavuista syntyy yhtä hyvä leipä. Maussa ei juurikaan ole eroa, väri on adukeilla himpun punertavampi. 

Miksi papua ja vihreää teetä leipään?

Molemmat ovat tietysti huikean terveellisiä jo itsessään ja rakastan ajatusta siitä, että leipää saa tuunattua vieläkin täysipainoisemmaksi. Papuleipä myös maistuu tukevalle ja ruokaisalle - kuka sitä nyt höttöpullaa haluaisikaan syödä. Gluteenittomassa leivonnassa pavut myös täydentävät raaka-ainevalikoimaa mukavasti ja tuovat rakennetta leipään. Matcha ei leivässä oikeastaan maistu, mutta väri on kiehtova, eikö vain?

Varoitus: seuraava ohje on monimutkainen ja sisältää erikoisia raaka-aineita.


Matcha-papuleipä

1 kpl, leipomisaika n. 2 t (sis. kohotukset ja paiston)

Taikinaneste:

  • 1/2 l + 6 rkl* vettä (40 asteista)
  • 1 pss (11 g) kuivahiivaa
  • 1 tl hunajaa

Jauhoseos:
  • 1 1/4 dl kuorittuja psylliumin siemeniä
  • 2 rkl chia-siemeniä* 
  • 20 g riisiproteiinijauhetta*
  • 2 tl xantaanikumia 
  • 2 tl laadukasta suolaa
  • 1/2 l täysjyvä-riisijauhoja (285 g)

* Huom, nämä toimivat kananmunan korivkkeena. Jos käytät käytät kananmunia, niitä tulee 2 kpl, jolloin chiaa, proteiinijauhetta ja lisänestettä ei tarvita

Tummaan taikinaan lisäksi:
  • 140 g keitettyjä mustapapuja (jos käytät purkkipapuja, n. 1/2 purkillinen) hyvin valutettuina ja hienonnettuina esim. sauvasekoittimella
  • 1 rkl jotain laadukasta mietoa öljyä, esim. seesami
  • 1 rkl mustaa melassia (esim. tällaista)

Vihreään taikinaan lisäksi:
  • 1 rkl jotain laadukasta mietoa öljyä, esim. seesami
  • 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia
  • 1 rkl matcha-jauhetta

Valmista ensin taikinaneste sekoittamalla ainekset. Odota, kunnes hiiva alkaa hieman vaahdota nesteen pinnalla. Tee sillä aikaa jauhoseos.  Huom, jos käytät  kananmunia, vatkaa niiden rakenne rikki erillisessä kulhossa ja sekoita taikinanesteen joukkoon. 

Jaa jauhoseos kahteen yhtäsuureen osaan ja siirrä omiin kulhoihinsa. Valmista ensin tumma taikina: Vatkaa joukkoon puolet taikinanesteestä. Taikina paksunee nopeasti. Vaivaa käsin joukkoon loput tumman taikinan ainekset. Siirrä liinalla/kannella peitettynä lämpimään kohoamaan. 




Valmista vihreä taikina samaan tapaan kuin tumma vaivaten lopun taikinanesteen ja jauhoseoksen joukkoon vihreän taikinan ainekset. Siirrä myös tämä taikina kohoamaan n. 20 minuutiksi.

Muotoile tummasta taikinasta leivinpellille n. 1/2 pellin kokoinen (n. 2 cm paksu) levy.


Muotoile vihreästä taikinasta hieman pienempi levy toiselle (levinpaperoidulle) pellille ja siirrä varovasti tumman taikinan päälle.


Rullaile levyt kääretortuksi ja muotoile leivinpaperia apuna käyttäen tasaiseksi. Jos taikina repeilee, suorita rullaaminen hitaasti, välillä pysähtyen, jolloin taikina saa asettua uuteen muotoon rauhassa.


Jos haluat, siisti leikkaamalla epätasaiset pääpalat pois.


Siirrä kylmään uuniin ja säädä lämpötila n. 180 - 200 asteeseen (kiertoilmalla alhaisempi lämpö). Napsauta uuni päälle. Aloita ajanotto, kun lämpötila on saavuttanut halutun lukeman ja paista leipää n. tunnin verran. Pikkusämpylät ovat valmiita 1/2 tunnin kuluttua. Leivän tulisi tuntua keventyneeltä. Olisin voinut paistaa omaani vielä himpun verran kauemmin, sillä keskeltä limppu painui hieman kasaan uunista ottamisen jälkeen. Taikina on sen verran mehevää, että rakenne ei kuivu, vaikka paistamista jatkaisi pitempään. 


Anna leivän jäähtyä täysin ennen leikkaamista. (Tässä vaiheessa kiität sitä, että trimmasit pääpalat ja paistoit ne erikseen :) Jos leipä ei mene heti, se kannattaa leikata viipaleiksi ja pakastaa. Kuten gluteenittomat leivät yleensäkin, parasta heti tuoreeltaan.


English summary:

Black Bean Matcha Bread

One loaf

Yeast mixture:
  • 1/2 l + 6 T* warm water (40 degr. Celsius)
  • 1 sachet (11 g) active dry yeast
  • 1 t honey

Basic flour mixture:
  • 1 1/4 dl hulled psylliumin husks
  • 2 T chia seeds* 
  • 20 g rice protein powder*
  • 2 tl xanthane gum powder 
  • 2 tl sat
  • 1/2 l whole grain rice flour (285 g)
* If using eggs, omit chia, protein powder & extra water

For the balck dough :
  • 140 g cooked black or adzuki beans ground into fine meal
  • 1 T cold pressed sesame oil
  • 1 T black strap molasses

For the green dough :
  • 1 T cold pressed sesame oil
  • 1 T honey or agave syrup
  • 1 T matcha powder
Start with the yeast mixture: Wisk all the wet ingredient together. If using eggs beat them together as well and wisk into the yeast mixture. 

In a big bowl make the basic flour mixture. Divide in half and into separate bowls. For the black dough stirr in half of the liquid. Add refried beans, molasses & oil and knead together. Let the dough rise covered in a warm spot for 20 min. 

Make the green dough following the same steps and let rise for 20 min. 

Pour the black dough onto baking tray and shape into 2 cm thick rectangle. Shape the green dough on another tray and set carefully on top of the black layer. Roll slowly into a loaf like a roll cake. Trim both ends and bake them separately. 

Put the tray into a cold owen and adjust the temperature 180 - 200 dgr. Celsius (depending on your owen). Turn the owen on and when the temperature reaches the baking level start timing. Bake for 6o min. and check the bread. It should feel lighter and get some color. Smaller rolls bake about 1/2 hour. 

Let the bread cool completely before slicing.



keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Testissä edullisempi tehoblenderi & toipilaan kurkuma-smoothie


Minulta kysytään usein suosituksia tehosekoittimen hankintaan. Yksiselitteinen vastaukseni on: Hanki se, mikä on sinulle paras, pihistelemättä. Tämä ei välttämättä tarkoita markkinoiden kalleinta masiinaa, mutta jos on raakailuun tai muuhun terveelliseen syömiseen kallellaan, kannattaa mieluummin vähän aikaa säästää, kuin hankkia halvin markettiblenderi. Ne eivät nimittäin kestä, jos innostut blendailemaan smootheja, sooseja, tahnoja ja töhniittejä päivittäin. Investointi hevosvoimiin ja jyhkeään moottoriin kannattaa pidemmällä aikavälillä, puhumattakaan ajan ja hermojen säästöstä.

Suomessa tehoblendereiden valikoima on pitkään ollut suppea ja hinnat pilvissä, joten ymmärrän hyvin, että kiusaus marketin tarjousmasiinaan on suuri. Valikoimaan on onneksi kuitenkin vähitellen tullut myös huokeampia malleja. Sain nyt testattavaksi tämän kategorian uusimman tulokkaan, joka on Rawmix R8000.

Olen yleensä ollut uskollinen vanhalle Vitamixilleni, joka on selvästi ollut vahvasti esikuvana myös Rawmixin R8000 kehitystyössä. Siispä lähdin testikierrokselle melko kriittisin mielin. Surauttelin, vatkasin ja väänsin Rawmixillä kaikkea smoothieista raskaisiin pähkinätahnoihin.




Ensi kosketuksella laite oli hieman "muovisen oloinen", mitä on vähän vaikeaa selittää, sillä valmistusmateriaalit näillä kahdella blenderillä ovat aika lailla identtiset. Ehkä vaikutelma syntyi Vitamixiä kevyemmästä sekoitussauvasta, joka on myös suhteessa hieman lyhyempi. Massan sekoittelu blendaamisen aikana ei sillä oikein onnistunut. Tämä osoittautui kuitenkin Rawmixin pisimmäksi miinukseksi.

Hyvä vertailu syntyi, kun tein täytteitä 50 hengen raakakakkuun molemmilla blendereillä. Tässä en juuri huomannut eroa blendaustuloksessa. Raskaammissa massoissa Rawmix vaati hieman pidempiä aikoja sekoittamiseen, mutta lopputulos oli kuitenkin hyvä ja sileä, eikä tuote kuumentunut liikaa. Hieman keveämpien blendattavien, kuten kastikkeiden kohdalla Rawmixin leveämpi ja matalampi kannu nopeutti ja helpotti blendaamista sekä varsinkin kannun puhdistamista (plus plus). Massan sai myös kaavittua tarkemmin talteen, mikä on ehdottomasti Vitamixin pahin miinus, sillä sen korkean ja kapean kannun pohjalle ja terien alle jää usein turhan paljon kalliita raaka-aineita (plussat siis jälleen Rawmixille).



Rawmixin moottoriosa on hervottoman kokoinen ja vie tilaa työtasolla (miinus). Koneen käyntiääni on kuitenkin hieman Vitamixiä hiljaisempi (plus), mutta suosittelen silti kuulosuojainten käyttöä ihan minkä tahansa tehosekoittimen kanssa, jos huudattaminen on päivittäistä. Etupanelissa sijaitsevat säätönappulat toimivat manuaalisesti, mikä on omassa filosofiassani iso plussa ja portaaton nopeuden säätö mahdollistaa helpon blendailun sekä erittäin matalilla kierroksilla että kovilla tehoilla. Rawmixissä on myös kätevä pulssitoiminto, mikä helpottaa esim. pähkinämassojen työstämistä (plussaa tämäkin).


Rawmixille luvataan vuoden takuu, mikä tietysti on huomattavasti Vitamixin seitsemää lyhyempi aika (koskee VM:n moottori osaa) ja varaosien saatavuus jäi minulle hieman epäselväksi. Päivitys 13.3.2014: Rawmixin verkkokauppaan on on tulossa  "lisätarvikkeet" -osio, josta voi ostaa uuden kannun, terät + tiivisteet, sauvan tms. Toistaiseksi ne pitää kuitenkin tilata sähköpostilla erikseen. Kaiken kaikkiaan olin kuitenkin myönteisesti yllättynyt Rawmixistä. Joten jos nyt olisin hankkimassa tehoblenderiä harkitsisin Rawmixiä varteenotettavana vaihtoehtona, sillä oikeasti, myös hinnalla on väliä.


Tässä vielä tuotetietoja pähkinänkuoressa:
  • Kolme (3hv) hevosvoiman ja 2200W:n moottori
  • Etupaneelissa on/off - kytkin, pulse ja portaaton nopeudensäätö, jonka avulla moottori pyörii 18 000 - 36 000 kierrosta minuutissa.
  • Moottori kestää myös korkeita lämpötiloja, ja se on varustettu ylikuumenemissuojalla (eli moottori pysähtyy, jos se kuumenee liikaa)
  • BPA vapaa 2,0 litran polykarboniittikannu
  • Kannu sisältää tiiviin kumikannen, johon kuuluu irroitettava muovitulppa ja sekoitussauva
  • Blenderin kuusihaarainen terä sisältää pieniä "hampaita" niin pehmeiden kuin kovienkin elintarvikkeiden hienontamiseen
  • Ovh 289,00 €
  • , edullisin toimitustapa noutona suoraan toimipisteestä, seuraavaksi halvin vaihtoehto Itellan postipakettina (14,00 €)
  • Toimitusaika normaalisti 1-3 arkipäivää, jos tuotetta ei ole varastossa, se luvataan 2-10 arkipäivän kuluttua tilauksesta
  • Tuotteelle luvataan 21 pv tyytyväisyystakuu, jonka aikana masiinan voi palauttaa (omalla kustannuksella) ja laitteella on kokonaisuudessaan 12kk takuu


Ja sokerina pohjalla ohje postauksen mannekiini-smoothielle, jota meillä on hörpitty sekä flunssan että vatsataudin jälkimainingeissa.


Toipilaan kurkuma-inkiväärismoothie

1:lle
  • 1 banaani
  • 2,5 dl kauramaitoa
  • 5 cm pala tuoretta kurkumaa kuorittuna
  • n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä kuorittuna
  • n. 1/2 cm viipale luomusitruunaa (kuorineen päivineen)
  • (1 rkl hunajaa)
  • pieni kourallinen jääpaloja


Tehosekoita kaikki ja tarjoa heti.

Äippäliinin smoothieen sujahti myös herneenversoja.



Tehosekoitin saatu testattavaksi maahantuojalta tuotearviota varten.