Omassa katuruokakeittiössäni on syttynyt tähti: Endiivihodarit! Olen aivan täpinöissäni, että pääsen vihdoin jakamaan reseptin kanssanne. Mutta aloitetaan koko juttu alusta:
Kehiin heitettiin laatikollinen Soyappetitin tuotteita ja haaste kokata uusiksi jokin suomalaisten suosikkiarkiruoka. Pidän juuri tällaisista haasteista, varsinkin kun linkin takaa avautuva lista ei sisällä ainoatakaan kasvisruokaa. Mutta en sittenkään malttanut pysyä ihan listan raameissa Olen nimittäin vakavasti sitä mieltä, että listasta puuttui jotain olennaista. Nimittäin nyhtöpossu.
Koska kaikenlainen nyhtäminen on kovin trendikästä, on aika päästä vegenkin asiasta osalliseksi. Sopivan revitty rakenne vegenyhtöön syntyi soijahiutaleilla, jotka muutoin ovat jääneet itselleni vähän vieraiksi. Niiden rakenne on sen verran hauras ja lastumainen, että perheemme "lihasooseihin" päätyy yleensä joko soijarouhe tai -suikaleet. Tähän ruokaan hiutaleet osoittautuivat kuitenkin täydellisiksi.
Nyhdöksen pohjana käytin Jennin uudesta kirjasta (joka sivun mennen sanoen on aivan huippu inspiroiva opus ihan minkälaiseen kokkailuun tahansa!) löytyvää Nyhtökanan ohjetta pienin muunnoksin. Ja voin sanoa, että lopputulos oli aivan hämmästyttävän hyvä. Soijahiutaleet olivat riittävän napakoita, muutta kuitenkin suussa sulavan hauraita, millaiseksi voisin kuvitella myös lihaversiolta. Ja mikä parasta, ei yön yli hauduttelua, ei edes parin tunnin rupeamaa, vaan herkku oli valmis vartissa.
Jennin soosi on melko makeaa, mutta toimi erinomaisesti, kun tein makupariksi kirpeää Piparjuuri Coleslaw'ta ja varsinkin, kun sulloin täytteet Endiivihodariin. Jälkikasvu sai kaurahampparin ja lähti kerrankin testipöydästä suu korvissa. Mutta suosittelen lämpimästi testaamaan endiiviversiota. Kuten sanottua, tämä roskaruokatähti tulee loistamaan katukeittiössäni vielä monessa muodossa.
Vegenyhtö ja Piparjuuri Coleslaw
Endiivihodareille tai vegehamppareilleVegenyhtö
- 1/2 l Soyappetit soijahiutaleita
- 1 rkl seesamiöljyä
- 1 punainen chili, siemenet poistettuna
- 1 paahdettu säilykepaprika
- 2 valkosipulinkynttä
- 400 g tomaattimurskaa
- 1 rkl kookossokeria
- 1 rkl tamaria tai soijakastiketta
- 1/4 dl omenaviinietikkaa
- 1 tl sinappia
- 1/4 tl cayenne-pippuria
- 1 tl curry-jauhetta
- 1 tl savupaprikajauhetta
- nippu tuoretta timjamia silputtuna
- 1 tl kuivattua salviaa
- 1 tl jauhettua korianteria
- mustapippuria myllystä
- suolaa maun mukaan
- 2 vartta kevätsipulia hienonnettuna
- n. 2,5 dl vettä
Hienonna chili ja säilykepaprika. Kuumenna öljy pannulla ja lisää joukkoon chili ja valkosipuli, freesaa jatkuvasti sekoitellen pari minuuttia. Lisää loput ainekset kevätsipulia ja vettä lukuunottamatta. Sekoita ja lisää vettä vain sen verran, kuin soijahiutaleet imevät. Seoksesta ei ole tarkoitus tulla liian vetistä. Hauduttele kannen alla n. 5 min. Lisää lopuksi joukkoon kevätsipuli, sekoita ja tarkista maku.
Piparjuuri Coleslaw
- 1 l punakaaliraastetta
- n. 4 cm pätkä tuoretta piparjuurta
- 1/2 tl laadukasta suolaa (tai maun mukaan)
- 1 valkosipulinkynsi
- pikkunippu silputtua ruohosipulia
- 2 dl valmista vegaanista luomu-majoneesia tai itse tehtyä cashew-mayoa (ohje lopussa)
- 1 tl hunajaa tai agavesiirappia
- rouhittua musta- ja valkopippuria
Raasta kaali tai suikaloi ohuen ohueksi. Raasta piparjuuri ja silppua ruohosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jätä maustumaan. Jos seos vaikuttaa kuivalta, lisää joukkoon vielä 1/4 dl omenamehua.
Endiivihodarit
- endiivin uloimpia lehtiä, 2 per annos
- jotain pienilehtistä salaattisekoitusta
- Vegenyhtöä
- Piparjuuri Coleslawta
Asettele endiivin lehtikuppiin salaattisekoitusta. Lusikoi päälle muut täytteet ja laita toinen lehti kanneksi. Hodari pysyy paremmin kasassa, kun pistät sen läpi cocktail-tikun.
Kaurahampparit syntyvät luonnollisesti samalla periaatteella, mutta täytteet tulevat kahden 100% kauraleipäsen väliin.
Cashew-mayo
- 1 1/2 dl cashew-pähinöitä
- 1/2 - 3/4 dl vettä
- 1 rkl sitruunan mehua
- 1 tl omena/siideriviinietikkaa
- 1 tl sinappijauhetta
- 1/2 tl valkosipulijauhetta
- 1/2 tl sipulijauhetta
- 1 tl agavesiiraappia tai hunajaa
- 1 rkl mietoa kylmäpuristettua oliiviöljyä tai vastaavaa
- 1/2 tl laadukasta suolaa
Laita cashew-pähkinät ja n. 1/2 dl vettä tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen astiaan. Jauha kermaiseksi seokseksi. Lisää loput ainekset suolaa ja pippuria lukuunottamatta. Jatka sekoittamista ja lisää vettä sen verran, että saat kastikkeeseen sopivan majoneesimaisen koostumuksen.
Yhteistyössä Soyappétit ja Blogirinki