Muutoin blogini on vetänyt hieman henkeä, sillä olen kiireillyt muualla. Kylläkin ruokahommissa päivittäin ja uusia herkkujakin kehittelemässä, mutta kamera ei ole pysynyt vauhdissa mukana. Ensi viikonlopun jälkeen tilanne vähän helpottuu. Ainakin hetkeksi.
Tässä kuitenkin herkuksi yksi lempikakuistani, joka harmi kyllä putosi viime metreillä kirjan kansien välistä. Alkuperäinen ohje on julkaistu edesmenneen Evitan saitilla silloin, kun sinne vielä bloggailin. Tämä teksti on kuitenkin kirjan kässäristä :)
...........................................
Update 21.9.2013: Kirja-arvonnan aikatauluun oli hypännyt pieni painovirhepaholainen. Eli kuten fb-sivuilla julistan, kisausaikaa on siis su iltana klo 22 saakka, ei klo 10! Ja koska tähän postaukseenkin on teiltä putkahdellut paljon ihania kommentteja, myös kaikki blogissa mukaan ilmoittautuneet osallistuvat arpapeliin, eivät vain fb-kommetoijat :) Eli ilmaiskaa itseänne! - Ja minä lähden sillä aikaa hämmentämään fenkoli-saksanpähkinähilloa...
After eight - cake
After eight –makeiset liittyvät lapsuuden jouluihin. Tumman suklaakuoren rasahdus suussa ja sisältä valuva viileä minttutäyte olivat mielestäni taivaallinen nautinto, joka valitettavasti löytyi yleensä aikuisten lahjarasiasta. Minttu ja suklaa ovat edelleen kuin toisilleen luodut ja tässä ne kohtaavat kakun muodossa. Tosin saattaa olla, että suklaista kakussa on vain maku, sillä se on mahdollista valmistaa myös pelkästään carob-jauhetta käyttäen. Kakku sopii periaatteessa mihin tahansa vuodenaikaan, mutta nostalgiasyistä liitin sen jouluherkkujen joukkoon. Itse tarjoan sitä mielelläni loppiaisena, jolloin meillä on tapana kokoontua vielä kerran herkkuja notkuvaan pöytään ja juhlia joulukauden päätöstä ystävien kanssa. Mutta ehkä sittenkin pala kakkua maistuu parhaalta illalla kello kahdeksan jälkeen.
Pohja:
- 1 ¼ dl hasselpähkinöitä
- 1 ½ dl pehmeitä taateleita
- 1/2 tl luonnon vaniljaa
- 1/4 tl laadukasta suolaa
- 2 rkl riisinlesejauhetta tai lucuma-jauhetta
- 1 rkl carob-jauhetta tai raakakaakaota
- 1 rkl juoksevaa neitsytkookosöljyä
- 1 dl mulperin marjoja
- 1 rkl kaakaorouhetta
Täyte:
- 2 ½ dl liotettuja cashew-pähkinöitä
- 1 ¼ dl liotettua irish moss -levää + 1 ¼ dl vettä (ks. s. 00)
- 2 ruukkua tuoretta (vahvaa tai pipar-) minttua
- 1/8 tl suolaa
- 3 rkl hunajaa tai agave-siirappia
- 18 tippaa steviaa tai vielä 2 rkl hunajaa tai agave-siirappia
- 1 ¼ dl sulatettua kaakaovoita
Ruskeaan täytteeseen lisäksi:
- 2 rkl carob-jauhetta tai raakakaakaota
- ripaus kanelia
Vihreään täytteeseen lisäksi:
- 2 tl sitruunan mehua
- 4 tippaa steviaa tai hieman juoksevaa hunajaa
Pilko taateleita hieman. Laita pähkinät ja taatelit monitoimikoneen kulhoon ja tehosekoita karkeaksi rouheeksi. Lisää muut ainekset kookosöljyä, mulpereita ja kaakaorouhetta lukuun ottamatta. Sekoita taikinaksi. Lisää loput pohjan ainekset ja käytä konetta sen verran, että ainekset juuri ja juuri sekoittuvat taikinan joukkoon. Leikkaa irtopohjavuokaan (halk. 20 cm) pohjan kokoinen pala leivinpaperia. Painele pohjataikina vuokaan tiiviiksi kerrokseksi esimerkiksi puisen perunanuijan avulla. Siirrä täyteen teon ajaksi jääkaappiin.
Tehosekoita täytettä varten hyytelö liotetusta irish moss -levästä ja vedestä (ks. s. 00). Silppua minttua hieman ja lisää tehosekoittimen kannuun yhdessä muiden ainesten kanssa kaakaovoita lukuun ottamatta. Tehosekoita kermaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi sulatettu kaakaovoi ja sekoita tasaiseksi. Kaada puolet täytteestä toiseen kulhoon. Sekoita tehosekoittimessa olevaan osaan carob tai raakakaakao ja kaneli. Tarkista maku. Jos käytät raakakaakaota, täyte saattaa kaivata hieman lisämakeutusta.
Vatkaa käsin kulhossa olevaan vihreään täytteeseen sitruunanmehu ja stevia tai hunaja.
Kaada vihreä täyte kakkupohjalle ja tasoita pinta. Pudottele sen päälle eri puolille ruskeaa täytettä teelusikallinen kerrallaan. Tee lopuksi marmorointi kuljettamalla esim. varras- tai tulitikkua sikin sokin kakun pinnalla niin, että värit sekoittuvat. Sekoittele vain sen verran, että saat kauniin kuvion. Laita kakku jääkaappiin ja anna hyytyä mielellään seuraavaan päivään tai ainakin parin tunnin ajan. Koristele halutessasi ennen tarjoilua esim. kaakaorouheella tai mintunlehdillä. Kakku säilyy jääkaapissa n. 4 vrk ja maku paranee säilytyksessä. Kakun voi myös pakastaa.
Herkullisen kuuloinen kakku.
VastaaPoistaEn ole koskaan kirjautunut naamakirjaan enkä tee sitä edes tämän takia. Onnea kuitenkin tasaluvulle!
Heli, kiitos :)
VastaaPoistaKakku kuulostaa ja näyttää aivan mahtavalta! Minttusuklaa on ikuisia suosikkejani.
VastaaPoistaKiitos blogissa jakamistasi resepteistä. Mahtava inspiraation lähde omassa keittiössä!
VastaaPoistaJee, onnea kuudensadan tykkääjän verran! :) Huikea luku!
VastaaPoistaUpean näköinen kakku, tätähän täytyy tehdä kunhan tulee seuraava (teko)syy. Tai mihin sitä kummempaa syytä tarvitsee, sen kun vain hommiin! :)
Kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, sellaiselta jota tekisi mieli päästä pläräämään nyt heti! Ja tuo kakku.. oi nam!! :-)
VastaaPoistaKiitos jälleen kerran! Aivan ihana tämä sinun blogisi.
VastaaPoistaTätä kakkua olenkin kokeillut, hyvin maistui. Käytin kylläkin ihan kaakaota, suklaan ylin ystävä kun olen :).
VastaaPoista-Anna
Kirja-arvontaan jepjep!
VastaaPoistaMukana kirja-arvonnassa. -Tiituliini
VastaaPoistaSyntisen hyvännäköinen kakku! Osallistun kirja-arvontaan.
VastaaPoistaRiitta
Ihana kakku ja onnea suuren FB-luvun johdosta:)
VastaaPoistaMukana arvonnassa,vaikka tuon ihanan kirjasi jo omistankin,mutta sen voi aina sitten lahjoittaa jollekin,jos sattuisi arpa suosimaan...
Kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista! Kirjaasikin olisi mukava tutustua. :)
VastaaPoista-Eeva
Olisi hienoa saada kirja omaksi! Kakkukin näyttää herkulliselta, kunpa taas ehtisi keskittyä leipomuksiin!
VastaaPoistaHieno kirja, ja erittäin mielenkiintoinen aihe. Tutustuisin mielelläni tarkemmin. Kiitos blogistasi, ja upeista ohjeista. :) -M-
VastaaPoistaOi, upean näköistä! Ja jospa arpaonni suosisi...
VastaaPoista-Niina
Olen selaillut kirjaasi ja reseptit vaikuttavat oikein makoisilta! Olisin todella iloinen, jos kirjan voittaisin :)
VastaaPoistaKyseiset suklaaherkut ovat minunkin heikkouteni,joten kakku lähtee testaukseen :) En kuulu naamakirjaan,mutta kirjaasi olen himoinnut jo pitkään,joten kiva että täälläkin voi osallistua. Toivottavasti arpaonni suosii :)
VastaaPoistaArvontaan tietysti mukaan :-)
VastaaPoistaJA After Eight liittyy meilläkin auttamattomasti lapsuuden jouluun...
ihana kakku! ja kirja! mukana arvonnassa.
VastaaPoistakirja kiinnostaisi todellakin! :)
VastaaPoistaKiitos ihanasta blogista. Harvoin päivä olen lukematta.
VastaaPoistaIhana kirja varmasti on :) Sitä mukaan tavoittelemaan!
VastaaPoistailokseni@gmail.com
Olen mukana! Ihana blogi ja ihana kirja!!!!
VastaaPoistaMukaan minäkin :) millal@luukku.com
VastaaPoistaVoi, mä niin inspiroituisin tuosta kirjasta :)!
VastaaPoista-Sanski-
Nam, mielelläni olen mukana arvonnassa
VastaaPoistaMukava arvonnassa :) lumikki1@luukku.com
VastaaPoistaMukaan kirja arvontaan, vielä ehdin. kirsikallunki@hotmail.com
VastaaPoistaTaidan minäkin vielä keritä mukaan arvontaan :)
VastaaPoistaHienoja syyskuun päiviä sinulle Outi!
Täältäkin vielä viime tipassa mukaan arvontaan :)
VastaaPoistaenkulii7@suomi24.fi
Ihana resepti, mukana arvonnassa tottakai!
VastaaPoistaIhana resepti, mukana arvonnassa tottakai!
VastaaPoistaIhana resepti, mukana arvonnassa tottakai!
VastaaPoistaSuvi P, hyvä yritys, mutta lasken sinut mukaan vain kerran ;) Ei oikeasti, kommenttisi taitavat monistua jostain muusta syystä, kun niin on tainnut käydä ennenkin...
PoistaKiitos kaikille osallistumisesta! Koska kommenttien määrä fb:n puolellakin oli kunnioitettava, räknään nyt teidät kaikki samalle viivalle ja sitten saakin onnetar hoitaa loput. Aamulla kuullaan!
VastaaPoista