Tänään sumuisenkostea aamu alkoi luottoaamiaisellani, avokadojugella. Olen kuluneen kevään aikana kehittänyt siihen vakavan addiktion, joka taisi alkaa tästä tyrni-herkusta. Vaikka välillä poikkean vihersmoothien tai tuorepuurojen puolelle, alan pian kaivata avokadon samettisena lusikkaan lohkeavaa olomuotoa ja pehmeää makua, joka taltuttaa happamatkin lisukkeet. Lisäksi avokado on omalle vatsalleni juuri sopivan lempeää ja helposti sulavaa.
Koska nyt sesongissa on raparperi, blenderiin päätyi puolikas tuore varsi ja kourallinen pakastemansikoita. Avokadon kermaisuus komppaa täydellisesti raa'an kirpeää raparperia ja tuo esiin hienon kesäisen aromin, jota mansikka täydentää.
Raparperin kanssa sopii mielestäni parhaiten jokin karamellinen makeutus, kuten liotetut taatelit, vaahterasiirappi, kookospalmusokeri tai - siirappi. Tänään kokeilin kuitenkin itselleni täysin uutta tuttavuutta luonnonmukaisten makeuttajien rintamalla: Sain Gaia Trade Finlandilta testattavaksi Kitul siirappia, jota valmistetaan Sri Lankassa Kitul palmun kukinnoista.
Kitul-siirappi
"Taas yksi uusi eksoottinen elintarvike, jota rahdataan meille toiselta puolelta maapalloa?"
Lähiruokaa suosivan luonnollinen makeuttaja on tietysti kotimainen hunaja. Sokeria välttelevälle hunaja on kuitenkin tymäkkää tavaraa, joka nostaa verensokerin nopeasti korkealle. Makujen näkökulmasta hunajan rinnalle on myös mukavaa saada muitankin terveellisiä vaihtoehtoja, sillä hunajan aromi punkeaa joskus aika voimakkaasti läpi.
Karamellista makua etsiessäni käännyn yleensä kookossokerin ja joskus myös kookospalmunektarin puoleen. Eksoottisia nämäkin. Kitul-siirappi painii niiden kanssa melko lailla samassa sarjassa mitä tulee ravinteisiin ja energiapitoisuuteen. Se nostaa verensokeria huomattavasti ruokosokeria maltillisemmin ja osa makeudesta tulee sokerialkoholeista, jotka eivät varastoidu elimistöön ylimääräiseksi energiaksi tavallisen sokerin tavoin. Kitul-siirappi sisältää myös mm. rautaa, kalsiumia, fosoria, jopa C-vitamiinia sekä vitamiinin kaltaista inostolia, joka tehostaa mm. glukoosiaineenvaihduntaa sekä tiettyjen välittäjäaineiden tuotantoa keskushermostossa. Paikallisessa kulttuurissa Kitul-siirappia onkin käytetty jopa lääkinnällisiin tarkoituksiin.
Kitul-palmu on osa Sri Lankan alkuperäistä, osittain uhanalaistakin kasvistoa, jota pyritään elvyttämään tukemalla biodiversiteettiä edistäviä projekteja ja paikallisia pientuottajia. Kitul-siirappi on siis myös ekologinen ja reilu valinta.
Tarkempaa tietoa Kitul-siirapista: http://www.slowfoodfoundation.com/ark/details/1371/kitul-treacle#.U4g8O15-FJk
Raparperi-avokadojuge
- 1/2 varsi tuoretta raparperia kuorittuna ja paloiteltuna
- 1/2 kypsä avokado
- 2 dl pakastemansikoita
- 1 rkl Kitul-siirappia, kookospalmunektaria tai hunajaa TAI 3 kivetöntä taatelia
- 2 dl vettä
- (1 rkl haluamaasi proteinijauhetta, omastani löytyi tänään herneprodea)
Tehosekoita kaikki sileäksi. Tarjoa sellaisenaan tai kuten yläkuvassa mulperin marjojen ja siitepölyrakeiden säestämänä. Kulhon pohjalla oli kätkössä myös reilu lusikallinen tahinia, jonka kalsium neutraloi rapsun sisältämää oksaalihappoa.
Kitul-siirappi saatu testattavaksi maahantuojalta.