Jogurtteja ja muita hapan"maito"tuotteita voi valmistaa usealla eri menetelmällä ja hapatteella, joista tuttuna esimerkkinä jogurtti ja viili. Osassa käytetään lämmintä, n. 40 asteista ympäristöä vaativaa termofiilistä hapatetta (monet jogurtit ja juustot) osassa viileässä eli huoneen lämmössä käynnistyvää mesofiilistä bakteerikantaa. Kotikäytössä jälkimmäinen on helpoin ja siihen perustuvat tässäkin blogissa tiuhaan esiintyneet pähkinäjuustot ja -jogurtit. Niiden hapattaminen onnistuu siis simppelisti heittämällä pähkinämaidon sekaan jotain (elävää) maitohappobakteerivalmistetta. Myös perinteinen viili valmistuu samalla idealla "viilin siemenestä" eli lisäämällä maidon joukkoon lusikallinen valmista viiliä.
Jos maitotuotteet eivät ole kohdallasi täysin poissuljettuja, suosittelen kuitenkin kokeilemaan esimerkiksi kookosviiliä, sillä sen maku on raikas ja koostumus kookosmaidosta valmistettua jogurttia kiinteämpi. Kuten kuvasta näkyy, pientä lohkeamista on jopa havaittavissa ja pinnalle muodostuu samanlainen herkullinen kuori, kuin perinteisessä viilissäkin. Samaan tapaan valmistuu viili myös pähkinä- manteli- ja siemenmaidoista. Oma suosikkini näistä on parapähkinäviili jonka maku on silkkaa samettia. Pähkinämaitojen valmistus edellyttää kuitenkin pähkinöiden/siementen liottamisen, blendaamisen raikkaan veden kanssa ja siivilöinnin sileäksi maidoksi. Valmiilla kookosmaidolla pääsee liikkeelle helpoiten.
Kesäaamu ja itsetehty mansikkaviili <3 |
Jugeen ja viiliin tarvittavia "juuria" eli eri tyyppisiä käymisbakteereja voi ostaa myös valmiina. Esimerkiksi täältä löytyy kattava valikoima kotikäyttöön tarkoitettuja hapatteita ja runsaasti tietoa hapattamisesta. Suunnitelmissani onkin kesän aikana testata erilaisia hapatusmenetelmiä kasvispohjaisilla maidoilla. Olisihan se aika ihanaa saada eteensä kulhollinen lohkeavaa kreikkalaistyylistä mantelijogurttia.
Kasvispohjaisten maitojen pulmana kuitenkin on se, että niiden kemiallinen koostumus poikkeaa suuresti eläinmaidoista, jolloin jogurtti- ja viilibakteerit toimivat eri tavalla. Tästä syystä mm. kookosjogurtista tulee itselläni useimmiten lirua ja kaupan soijajuget sisältävät sakeuttamisaineita. Ja vaikka viili onnistuu mainiosti myös vegemaitoon, siemenen joutuu aina hakemaan valmiista maitopohjaisesta viilistä, sillä itse valmistetun vegeviilin voima ei riitä enää hapattamaan uutta erää.
Samettinen pinta syntyy myös kookosviiliin. Siitä vastaa Geotrichum candidum -home, joka myös vaikuttaa viilin aromiin. |
Jos maitotuotteet eivät ole kohdallasi täysin poissuljettuja, suosittelen kuitenkin kokeilemaan esimerkiksi kookosviiliä, sillä sen maku on raikas ja koostumus kookosmaidosta valmistettua jogurttia kiinteämpi. Kuten kuvasta näkyy, pientä lohkeamista on jopa havaittavissa ja pinnalle muodostuu samanlainen herkullinen kuori, kuin perinteisessä viilissäkin. Samaan tapaan valmistuu viili myös pähkinä- manteli- ja siemenmaidoista. Oma suosikkini näistä on parapähkinäviili jonka maku on silkkaa samettia. Pähkinämaitojen valmistus edellyttää kuitenkin pähkinöiden/siementen liottamisen, blendaamisen raikkaan veden kanssa ja siivilöinnin sileäksi maidoksi. Valmiilla kookosmaidolla pääsee liikkeelle helpoiten.
Kookosviili (sopii myös muille pähkinä- ja siemenmaidoille)
Yhteen annokseen tarvitset:
- 2 dl rasvaista kookosmaitoa
- 1 rkl luomuviiliä
Laita lusikallinen valmista viiliä annoskulhon pohjalle. Lämmitä kookosmaito kattilassa miedolla lämmöllä kädenlämpöiseksi (37 astetta). Kaada kulhoon ja sekoita hyvin viilinsiemenen kanssa. Jätä peitettynä huoneenlämpöön. Viili hapattuu parhaiten lämpimässä ja on valmista n. vuorokauden kuluttua. Siirrä jääkaappiin, jossa säilyy n. viikon verran. Hapattuminen jatkuu edelleen, joten maku ja rakenne tiivistyvät jääkaappisäilytyksessä.
Kookosjogurtin valmistan samoin, paitsi että siemeneksi käytä 1 - 2 maitohappobakteerikapselin sisällön ja jos haluan valmiista jugesta paksua, lisään myös 1 tl psylliumjauhetta. Jossain ohjeessa olen nähnyt käytettävän tämän tilalla 1 rkl tapioca-tärkkelystä. Molemmat lisätään maitoon ennen hapatetta ja muuten valmistus tapahtuu viilin tavoin.
Huom. koska kyse on herkästi pilaantuvista elintarvikkeista, kannattaa olla erityistarkka hygieniasta sekä käytettyjen astioiden, valmistusvälineiden ja luonnollisesti myös omien sormien suhteen.
Mielenkiintoista tietoa hapatteista. :) Tuo kookosviili on kyllä herkullisen näköinen ja tuo kuorihan on aina viilissä se paras osa! Tää kyllä menee testiin. Voi kunpa saisi pelkkää viilin kuorta ;D
VastaaPoistaViilin kuori on kyllä parhautta ja kookosviilin ihan huippuherkullista :) Jotenkin kesä ja itsetehty viili kuuluvat yhteen.
PoistaMietinkin miten sait kookosmaidosta tehtyä viiliä ja nythän se selvisi;D Täällä ei ole´viiliä mutta ehkä Suomessa ollessani voisin kokeilla.Kookosjugesta on mullekin tullut aika löysää ja olisi kiva saada vähän paksumpaa sellaista aikaiseksi ilman mitään lisäjuttuja.
VastaaPoistaViili-starteria voi muuten ostaa tuosta linkkaamastani nettikaupasta. Tulee pakastekuivattuna ja kovasti kehuvat "viili-jogurttia" muutenkin :) Kookos-jogurtti tosiaan jää minulla ainakin aina tosi löysäksi ja muistuttaa enemmän kefiiriä.
PoistaKiitos ohjeista! Itsekin olen kovasti jugurtin ystävä, kunhan sen saisi maidottomana ja soijattomana. :P Täytyy kokeilla kookosviiliä, tuon siemenen verran ehkä siedän tuota normiviiliä. Miten olet Outi onnistunut tilaamaan tuolta nettikaupasta startereita? Jos oikein ymmärrän, he eivät yksityishenkilöille lähetä.
VastaaPoistaEssi, pirskatti vieköön, huomasin itsekin, etteivät myy yksityishenkilöille tänne rapakon taa. Laitoin tosin jo kyssäriä mahdollisuuksista, sillä tuotevalikoima on paras ja kattavin, mitä olen netin kautta löytänyt. Paremman puutteessa jogurtin ja kefiirin starteria voi tilata myös iHerbistä, YoGourmet brändillä. Myös www.kefirshop.co.uk näyttää tarjoavan kefiirin ja viilin siemeniä, mutta tästä toimijasta ei ole minulla kokemusta.
VastaaPoistaValikoima oli todellakin mielenkiintoinen! Toivottavasti saisi jollain tavalla kokeiluun ja omat jugurttipurnukat tekeille. Kiitos noista muistakin vinkeistä. :)
PoistaMyös tuolta ilmaiseksi ladattavat e-kirjaset ovat täynnä kiinnostavaa tietoa. Ehkä täytyy aloittaa oma hapatteiden maahantuontibisnes ;)
PoistaVoi tässä ei voikaan tykätä, mutta tykkäisin jos voisin! :D
PoistaKiitos Essi! Some-nappulat täytyy laittaa työn alle :)
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaEikö valmis mantelimaito käy sitten viiliin tai jogurttiin kun kirjoitit että mantelit pitää liottaa ja blendata hyvin? Käykö mikä tahansa maitohappobakteeritabletti jogurtin tekemiseen?
VastaaPoistaValmiissa mantelimaidossa suurin osa on riisimaitoa ja mantelia vain aika vähän. Koostumus on siis hyvin erilainen kuin itse tehdyissä manteli- ja pähkinämaidoissa. Kaupan maidot sisältävät myös ylimääräisiä apuaineita, jotka saattavat vaikuttaa lopputulokseen. Siksi valmistuksessa suositellaan aina itse tehtyjä maitoja. Maitohappobakteereista käyvät jauhemaiset tai jauhetta sisältävät kapselit, joista käytetään siis vain sisältö. Tabletteja en suosittele.
Poista