keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Cokis chili ja avocadotahnaa


Välillä unohdan, miten paljon pidänkään meksikolaisesta ruoasta. - Tai miten sen nyt ottaa, meksikolainen keittiö on laaja käsite ja meillä käsitys meksikolaisesta on suodattunut vahvasti amerikkalaisen ruokakulttuurin kautta. Oheinen resepti on sekin tuliainen Texasista. Amerikan malliin chilin pohjana on Cola-juoma, joka maustaa tuliset pavut makeiksi ja kutkuttaa mukavasti makuhermoja.

Guacamole sen sijaan on melko suoraan meksikolaisesta keittokirjasta (The New Complete Book of Mexican Cooking), mutta laitan sen reseptin tähän, koska se on mielestäni paras versio kyseisestä tahnasta.

Tämä chili on slow foodia parhaimmillaan, mitä pidempään jaksat hauduttaa, sitä parempi on lopputulos. Mutta viikonloppuhan onkin tulossa. Mikäli et pidä tuoreesta korianterista suosittelen, että harkitset viikonlopun ruoaksi jotain muuta.

Cokis chili n. 4:lle
  • 250 g kuivattuja kidneypapuja, liota pakkauksen ohjeen mukaan
  • vettä papujen keittämistä varten
  • 1/2 l jotain Cola-juomaa (Huom. ei kevytversioita!)
  • Kasvisliemijauhetta tai -kuutioita 2 litraa varten
  • 2 tölkkiä tomaattimurskaa (= 800 g)
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 tuore (jalapeno-) chili
  • 2 sellerin vartta viipaloituna ohuesti
  • 1 punasipuli silputtuna
  • 2 suurta valkosipulin kynttä
  • tuoretta mustapippuria
  • suolaa maun mukaan
  • 1 limen puristettu mehu
  • 2 tl jeeraa
  • 1 tl kuivattua korianteria jauhettuna
  • runsaasti tuoretta oreganoa silputtuna
  • runsaasti tuoretta korianteria silputtuna
Aloita keittämällä liotettuja papuja n. 45 min. Kaada keitinvesi pois ja siirrä pavut takaisin kattilaan. Kaada Cokis tai muu Cola papujen päälle. Lisää tomaattimurska, laakerinlehti, kasvisliemijauhe- tai kuutiot, mustapippuri, jeera ja korianteri, sekä 2,5 dl vettä. Kiehauta. Halkaise chili ja poista siemenet, lisää kattilaan. Silppua sipuli, viipaloi varsiselleri, murskaa valkosipulinkynnet ja lisää kattilaan. Jatka hauduttamista kannen alla, miedolla lämmöllä. Lisää tarvittaessa vettä sen verran, että seos on keittomaista. Anna chilin hautua ainakin pari tuntia, mutta voit kiehutella sitä pidempäänkin. Omani unohtui 3 ja 1/2 tunniksi lieden reunalle, koska oli muita kiireitä. Uskokaa pois, se oli hyvä veto!

Hämmennä chiliä välillä, ettei keitos pala pohjaan. Lisää tarvittaessa vettä, jos chili sakenee liikaa. Lopputuloksen pitäisi kuitenkin olla muhennostmaista. Vähän ennen tarjoilua lisää limen puristettu mehu, sekä tuore oregano. Anna kiehua vielä hetken, tarkista maku ja lisää pippuria/suolaa tarvittaessa. Ennen tarjoilua silppua päälle runsaasti tuoretta korianteria.

Chili on hyvää sellaisenaan suoraan kulhosta lusikoituna nachojen kanssa tai tortilloilla guacamolen ja suosikkisalsasi kera.














Guacamole
  • 3 kypsää avokadoa
  • 1 lime, raasta kuori ja purista mehu
  • 1/2 punasipulia hienonnettuna
  • 2 valkospulin kynttä murskattuna
  • 1 kypsä tomaatti silputtuna
  • 3 tippaa tabascoa tai säilötty jalopeno-chili silputtuna
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 tl agavesiirappia
  • reilusti tuoretta korianteria silputtuna
Kuori avokadot, halkaise ja poista
kivet. Muhenna ne perunanuijalla, rakenne saa jäädä karkeaksi. Sekoita joukkoon limen mehu ja kuori, tomaatti, sipuli sekä loput mausteet. Sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää pinnalle silputtua korianteria ennen tarjoilua.













5 kommenttia:

  1. Pavut cokiksessa kuulostaa mielenkiintoiselta! Olen joskus aikoija sitten laittanut kanaa cokiksessa ,muistan että tykättiin,joten papujen kanssa se varmaankin kanssa on tosi hyvää.

    VastaaPoista
  2. Joo, varmaan samaa tyylisuuntaa edustavat.

    VastaaPoista
  3. Minnuu kiinnostaa, mitä nämä ovat nämä tummat nachot?

    VastaaPoista
  4. Ihana resepti! Pakko testata.

    Elina/Chocochili.net

    VastaaPoista
  5. Sari, nää nachot on vain kuvausrekvisiittaa... Sain tuliasina jenkeistä Blue Corn Tortilla Chipsejä (paikallisesta Whole Foods'sta), jotka ovat siis maissi-nachoja, jotka on valmistettu sinisestä maissista. Valitettavasti niitä ei tietääkseni saa Suomesta. Niiden perusmaku on kyllä aika samanlainen kuin normaaleissa keltaisissakin.

    VastaaPoista