sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Ohravoimaa


Kesä on kiivasta retkeilyaikaa ja tuntuu, että erilaisten välipalojen ja eväiden tarve on loputon. Tässä jälleen yksi välipalapatukka mukaan napattavaksi. Tällä kertaa eksperimentoin ohralla, jonka kulutus on meillä kasvamaan päin riisin siirryttyä no-no -listalle.

Mukana on lisäksi jauhettuja hampunsiemeniä, manteleita ja pellavansiemeniä, joten tästä cookiesta tankkaa myös proteiineja, kalsiumia ja omega-rasvahappoja. Makeus tulee pitkälti kuivatusta ananaksesta, joka vähentää myös rasvan tarvetta taikinassa. Jos budjetti ei ole ongelma, käytä margariinin tilalla kylmäpuristettua kookosöljyä. Sen maku sopii ohraan ja ananakseen hyvin. Arkisempi Sininen Keiju on kuitenkin myös hyvä vaihtoehto.

Elovena Välipalat, kohdatkaa haastajanne!




Ohravälipalakeksit:

Kosteat ainekset:
  • 1 kkp (2,5 dl) kuivattua ananasta, liota yön n. 1,5 dl vettä
  • 100 g kasvimargariinia/ 80 g neitsytkookosöljyä
  • 3 rkl jauhettuja pellavansiemeniä + 9 rkl ananaksen liotusvettä, anna seistä n. 2 t 


Laita ananaspalat likoamaan mieluiten jo edellisenä päivänä. Myös jauhetut pellavansiemenet voi laittaa likoamaan hyvissä ajoin ja säilyttää jääkaapissa.


Kuivat ainekset:
  • 4 dl täysjyväohrahiutaleita jauhoksi jauhettuna (tehosekoitin toimii hyvin)
  • 1 dl grahamjauhoja
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3/4 dl (intiaani-)sokeria
  • 1 dl kuivattua ananasta pieninä kuutioina (liota ensin vesitilkassa n. tunnin, jos ovat kuivia) 
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 rkl hampunsiemeniä jauhettuna hienoksi
  • 1 rkl mantelijauhoa
  • 1 rkl auringonkukansiemienistä jauhettua jauhoa (miel. paahdettuina)
  • 1/2 tl + 1/4 tl hienoa merisuolaa
  • 1 tl inkivääriä
  • 4 dl täysjyväohrahiutaleita

Soseuta sauvasekoittimella kuivattu, liotettu ananas. Lisää margariini tai kookosöljy ja jatka sekoittamista, kunnes seos on kuohkeaa. Lisää pellavansiemenlima ja sekoita, kunnes seos on tasainen.

Sekoita kaikki kuivat ainekset leivinkulhossa. Lisää rasvaseos ja kääntele ainekset sekaisin. Älä vaivaa taikinaa liikaa. Levitä pellille leivinpaperin päälle n. 30 x 30 cm levyksi, jonka paksuus on n. 1 cm. Paista 180 asteisessa uunissa n. 20 min. tai kunnes levy on kullan ruskea. Leikkaa lämpimänä neliöiksi.

Säilytä ilmatiiviissä purkissa. 



1 kommentti: