torstai 18. kesäkuuta 2009

Persikkapiiras


Olen aina ihmetellyt, mitä on tarkoitus tehdä pikku persikoilla ja nektariineilla, joita roudataan näin "persikka-aikaan" Espanjasta. Kypsät persikat ovat oikeasti ihania, mutta nämä hedelmät ovat siitä yhtä kaukana, kuin pingispallo appelsiinista. Eivätkä ne yrityksistä huolimatta muutu ainakaan paremmiksi ns. kotikypsytyksessä, vaan aurinkoisella ikkunalaudalla nahistuvat ja muovipussissa alkavat nopeasti elää uutta elämää jossain muussa, kuin syötävässä muodossa. Olenkin jättänyt persikkaboxit hedelmätiskillä rauhaan, eikä mukana tuleva ylimääräinen muoviroska innosta sekään.

Lähikaupassa sorruin kuitenkin mielikuvaan mehukkaasta kesähedelmästä ja ostin kilon persikoita. Vaikka hedelmät eivät olleet kovimmasta päästä, maku oli hapan, ja päätin kokeilla niitä leivonnassa. Olen tehnyt persikkapiiraat yleensä säilykehedelmistä ja aivan eri ohjeella. Nyt päädyin kuitenkin soveltamaan ohjetta, jota normaalisti käytän omenilla tai raparperilla. Lähtökohta kun oli hapan hedelmä. Persikat muuttuivatkin kypsennyksen aikana yllättävän makeiksi, joten piiraasta tuli aika nami. Happaman ja makean kontrastia ei siinä ollut samalla tavalla, kuin esim. raparperipiirakassa mutta lapsivieraita persikkaversio puhutteli aivan eri tavoin.

Jenkkiläisissä ohjeissa persikkapiiraisiin lorautellaan usein bourbonia. Sitä ei nyt sattunut olemaan, mutta pari ruokalusikkaa konjakkia teki myös terää. Alkoholihan haihtuu kypsennyksen aikana, joten tarjoilin piirasta kaiken ikäisille kauravaniljakastikkeen kera.

Herkullista juhannusta!


Persikkamuropiiras

n. 1 kg persikoita

2 rkl konjakkia tai viskiä

Pohja:

  • 150 g kasvimargariinia
  • 1 - 1 1/2 dl sokeria
  • 3 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1/2 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kuivattuja laventelin kukkia, jauha esim. huhmaressa rakenne rikki
  • 2,5 dl kauramaitoa
Kuorrutus:
  • 75 g manteleita, jauhettuna
  • 75 g kasvimargariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl kaurakermaa
  • 2 dl kaurasuurimoita
  • 2 rkl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1/2 tl leivinjauhetta
Aloita kalttaamalla persikat: Kiehauta vesi kattilassa ja upota persikat veteen n. 1/2 minuutiksi. Jäähdytä, ja vedä kuoret irti. Viipaloi persikat ja jätä sivuun odottamaan. Jos haluat maustaa piiraan konjakilla/viskillä, sekoita se persikkaviipaleisiin tässä vaiheessa.

Valmista seuraavaksi kuorrutus: Vaahdota margariini ja rasva kuohkeaksi. Lisää mantelijauho, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot, johon leivinjauhe on sekoitettu. Lisää myös kaurakerma tai -maito.

Vamista pohja sekoittamalla ensin kuivat aineet keskenään. Sulata rasva ja lisää siihen sokeri suuressa kulhossa. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseos ja kauramaito. Painele pohjataikina suurehkon piirasvuoan pohjalle. Lisää päälle persikkaviipaleet tasaiseksi kerrokseksi. Levitä lopuksi kuorrutus mahdollisimman tasaisesti. Kuorrutus on murumaisen ja taikinan välillä, joten levittäminen voi olla vähän hankalaa, mutta onnistuu esim. kostutetuin sormin.


Paista piirasta uunin alaosassa 180 asteessa n. 40 min. Laita uuni pois päältä ja anna piiraan kypsyä jälkilämmössä vielä 10 min. Tarjoa jäähtyneenä kauravaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.









Tämä piiras kestää muutaman päivän säilytyksen ja on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Säilytä peitettynä viileässä. Laventelinkukat pohjataikinan mausteena ovat mielestäni ehdoton lisä ja vievät ajatukset näidenkin persikoiden kotiseuduille. Laventelin voi korvata myös 1 tl jauhettua kardemummaa tai inkivääriä.




7 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen piirakka! Niin se on että kun hedelmiä roudataan kaukaa puolikypsinä,eivät ne maistu läheskään niin hyviltä kuin kasvumaassaan.Mutta ihan ok makuisia nektariineja olen kyllä joskus onnistunut Suomestakin löytämään.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, totta on, että joskus onnistaa, varsinkin nektariinien kanssa. Yleensä loppukesästä. Toisaalta, kun nää puolikypsäkkeet on ihan mainioita leivonnaisissa, niin lohtu sekin :) Kyllä mä silti vähän kateudella seuraan sitä valikoimaa siellä teillä...

    VastaaPoista
  3. Oijoi, persikkapiiras bourbonilla kuulostaa kyllä aika hyvältä!

    Elina/Chocochili.net

    VastaaPoista
  4. niitä nektariineja voi grillata ja tarjota vaikka balsamicosiirapin ja yrttiöljyn kanssa. aika jees ;)

    VastaaPoista
  5. Nelle, herkullinen idea! Ens viikonloppuna ehdottomasti :)

    VastaaPoista
  6. Heip,
    kokeilin hiukan mukailtuna. Korvasin pohjassa rasiamarariinin rypsiöljyllä, laventelin kukat ruokalusikallisella inkivääriä ja lisäsin reseptiin n. 1 dl:n täysjyväjauhoa (kun taikina oli aivan valuvaa). Persikoiden sijaan tein yhden piiraan omenasta ja toisen nektariineista. Kuorrutteeseen laitoin hasselpähkinää, kaurahiutaleita ja kauramaitoa.

    Oma suosikki oli voimakasarominen nektariinipiiras, mutta lapset pitivät omenasta enemmän. Hyvää oli!

    VastaaPoista
  7. Nam nam, kuulostaa hyvältä päivitykseltä :) Hasselpähkinä oli varmasti hyvä lisä!
    Itse tein jokin aika sitten piiraan myös raparpereista ja laventelin tilalla kardemummaa. Myös lapset piti rapsuista tällä tavalla.

    VastaaPoista