keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Mantelinen kurpitsapastarulla (Vegan)

Tämän blogin viimeaikaiseen linjaan verrattuna seuraava ohje on kaikkea muuta kuin terveysruokaa, mutta kyse onkin juhlaherkusta.

Ihan perinteiset jouluruoat eivät ole enää pitkään aikaan kuuluneet meillä joulupöytään. Sen sijaan olemme vuosien kuluessa kehitelleet uusia perinteitä, joista yksi on joulupasta. Ja tietysti käsin tehtynä. Tämä täytetty pastarulla korvaa kinkunkorvikkeet, joita en ollenkaan kaipaa. Täytteestä löytyy jouluinen juju, nimittäin kurpitsaa ja piparia. Ja... tujaus mantelilikööriä. Niinpä ajattelin, että tällähän voisin osallistua myös joulukuun ruokahaasteeseen, jonka teema on alkoholi.

Viinakset siirtävät keittiössäni kokkauksen aina juhlavaihteelle. Monissa marinadeissa ja leivonnaisissa konjakki tai tilkka rommia antavat upeaa aromia ja tomaattikastike jalostuu punaviinillä spesiaaliksi. Myös monia jouluisia ruokia alkoholi maustaa mukavasti. Tämä pastaruoka lähti alunperin liikkeelle ihan tavallisista kurpitsaravioleista. Sittemmin luin, että italialaisessa keittiössä niitä on nautittu Lombardian alueella jouluaaton aterialla. Perinteinen täyte sisältää mostarda di frutaa, eräänlaista makeaa sinappista hedelmäpikkelssiä sekä mantelipikkuleipiä, amaretti. Aika makeeta! Ehkä liiankin suomalaiseen makuun. Niinpä kehittelin asiasta oman version ja olen käyttänyt täytteenä talvikurpitsasosetta, murskattuja piparinmuruja, saksanpähkinärouhetta sekä amaretto-likööriä. Joskus olen korvannut piparit tavalisilla vaalean leivän muruilla ja sekin toimiin, mutta piparitäyte tekee joulun. Ja jos liköörin käyttö mausteena ei nappaa, hyvää syntyy ilmankin.

Raviolien väsääminen on aika työlästä, joten jossain vaiheessa keksin vääntää pastan rullalle, mikä on selvästi helpompi tapa saada aikaiseksi täytepastaa. Idean sain jostain pastakirjasta, jossa rullan täytteenä oli pinaattia.


Koska tähän aikaan vuodesta kurpitsaa on heikosti saatavilla, olen yleensä ennakoinut tilannetta ja pakastanut syksyllä höyrytetyistä kurpitsakuutioista puserrettua sosetta ihan vain tätä varten. Suunnitelmallista, eikö? Jos kurpitsaa ei kuitenkaan pakkasesta löydy, sen voi korvata vaikkapa bataatilla, joka on aika kiva myös. Näissä kuvissa esiintyy vähn kelmeämpi kurpitsa viime syksyltä. Kaunein täyte syntyy tietysti oranssista kurpitsasta.

Pastataikina syntyy ihan tavallisista durumjauhoista. En ole nähnyt luomua saatika täysjyvä-durumjauhoja ainakaan normaalin ostosreittini varrella, joten jos joku tietää sellaisen paikan, niin kertokoon heti. Pastarullan teko on melko monivaiheinen projekti, mutta lopputulos onkin sitten aivan toisista sfääreistä, kuin kaupan cannelonit.



Mantelinen Kurpitsapastarulla:

Täyte:
  • n. 450 g kurpitsaa tai 3 dl valmista maustamatonta kurpitsasosetta
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 dl saksanpähkinärouhetta
  • 2 piparkakkua murskattuna tai 3 rkl korppujauhetta
  • ripaus muskottipähkinää
  • laadukasta suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 2 - 3 tl mantelilikööriä

Pastataikina:
  • 300 g durumvehnäjauhoja
  • 11/2 - 2 dl vettä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1/4 tl laadukasta (ruusu-) suolaa
Tarjoiluun:
  • oliivi- tai kurpitsansiemenöljyä
  • amaretto-balsamicosiirappia*
  • rucolaa
  • pinjansiemeniä
  • oliiveja
* Teen balsamicosiirapin itse keittämällä kasaan 1/2 balsamiviinietikkaa 1/2 makeuttamatonta rypälemehua, kunne seos on siirappimaista. Lisään lopuksi hiukan mantelilikööriä ja suolaa.

Valmista ensin täyte. Höyrytä kuutioitu kurpitsa pehmeäksi ja puserra soseeksi. Lisää kurpitsasoseeseen loput täytteen ainekset sekä maun mukaan mantelilikööriä (esim. Disaronno). Tarkista maku. Jätä täyte vetäytymään siksi aikaa, kun valmistat pastataikinan.

Pastataikinan olen valmistanut perusohjeella, joka löytyy mm. durum-jauhopussin takaa. Tässä se kuitenkin vielä: Sekoita suuressa laakeassa kulhossa jauhot ja suola. Tee jauhojen keskelle syvennys ja kaada siihen n. 1/2 vedestä. Sekoita puuhaarukalla, kunnes taikina alkaa muotoutua. Lisää vettä ja jatka sekoittamista. Lisää myös öljy ja alusta taikinaa käsin n. 10 min. Laita taikina lepäämään kannella peitettynä 20 minuutiksi.

Jos sinulla on pastakone, ota se esiin. Taikinan voi kaulita myös käsin mahdollisimman ohueksi levyksi, muta pastakoneella tämä käy näppärämmin. Jaa taikina kuuteen osaan ja kauli joko pastakoneella tai käsin ohuiksi levyiksi. Itselläni on Atlas-merkkinen pastakoneklassikko. Rullaan taikinaa ensin 1-asennossa neljä kertaa. Tämän jälkeen olen edennyt vaiheittain 4-asentoon. Pastarullan taikian saa olla vähän paksumpaa. Käytä kaulimisessa riittävästi jauhoja, ettei taikina takerru alustaan, itseensä tai pastakoneen teloihin.


Täytä kaulittu taikinalevy kurpitsatäytteellä. Levitä täytettä levyn pituudelta, mutta jätä toiseen, ulommaiseksi tulevaan päähän pari senttiä tilaa. Kääri pituussuunnassa rullaksi ja laita odottamaan. Valmista samoin loput rullat, kunnes koko pastataikina on käytetty.

Kuumenna suuressa kattilassa n. 5 l vettä kiehuvaksi. Lisää 1 rkl suolaa. Kääri sillä aikaa pastarullat tuorekelmuun ja sulje kelmun päät kiertämällä ne kiinni. Saat jätikaramellin näköisi nyyttejä. Nostele nyytit varovasti reikäkauhalla kiehuvaan veteen ja anna kypsyä 20 min. välillä käännelle. Nostele tämän jälkeen kääryleet sivuun jäähtymään.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Avaa pastanyytit ja leikka kypsät rullat n. 2 cm viipaleiksi. Lado leivinpaperin päälle uunipellille ja sivele oliiviöljyllä. Tässä vaiheessa pinnalle voi ripotella myös hiivahiutaleita, vegeparmesania tai hienoksi rouhittua saksanpähkinää. Nyt pastat voivat odotella rauhassa H-hetkeä. Myös salaattipeti ja tykötarpeet kannattaa asetella valmiiksi ennen pastan loppusilausta. Juuri ennen tarjoilua laita pastarullat uuniin n. 10 minuutiksi, tai kunnes ne kuumenevat ja saavat hiukan väriä. Asettele rucolapedille, viimeistele balsamico-siirapilla ja pinjansiemenillä ja tarjoa mustapippurin, oliivi- tai kurpitsansiemenöljyn ja siirapin kera.

Tämän reseptin myötä Kahvila Vegaani lähtee joululomalle ja palailee astialle vasta ensi vuoden puolella.


Tunnelmallista Joulua kaikille!

10 kommenttia:

  1. Oih, näyttää ihan älyttömän hyvältä!

    -Elina/Chocochili.net

    VastaaPoista
  2. Ihana resepti! Ja pipari tuossa täytteessä tuo takuulla jännän jouluisen lisän tuohon.Ja hauska tapa kääntää pastataikina rullalle,enpä olekaan sellaista kokeillut.Pastakoneeni on kerännyt pölyä ihan liian kauan,pitäiskö ottaa se esille....
    Ihanaa matkaa ja Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta teille!

    VastaaPoista
  3. Elina, ja ei vain näytä... :)

    Yaelian, kyllä pastakonetta kannattaa ulkoiluttaa välillä. Ja kiitos, odotan vähän erilaisia jouluelämyksiä innolla!

    VastaaPoista
  4. Oi, tosi mainio idea tuo pastarulla ja täyte kuulostaa ihanalta! Onnea haasteeseen (itse en keksinyt yhtään mitään..) ja leppoisaa joululomailua!

    VastaaPoista
  5. aah! Onneksi mulla on pastakone.

    VastaaPoista
  6. hauska idea, ne on kun pikku pullia :) mutta miten noita noin kauan keitetään kun ite oon tuorepastan lähinnä kastellut 20 sekuntia vedessä.. niissä nyt ei tietty ole ollut noin paljoa täytettä mutta luulis parissa minuutissa tulevan

    VastaaPoista
  7. Kiitos kaikille kommenteista! Aleksi, olen keittänyt rullat kiltisti ohjeen mukaan, joka on siis eri yhteyksissä ollut aina se 20 min. Pasta ei ainakaan ole ollut ylikypsää, joten aika on luultavasti passeli. Taikina on vähän tavallista paksumpaa ja täytete ja rullaus tekevät pastasta sen verran paksua, että ilmeisesti pidempi keittoaika on tarpeen.

    VastaaPoista
  8. Kiitos postista, oli herkullisia värejä siellä!!! Ja hauskaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
  9. Kiitoksia loistavasta ideasta : ). Apinoin reseptiä ja siitä löytyy omasta blogistani www.paahtaja.vuodatus.net juttuakin...alkuperäistä kirjoittajaa unohtamatta.

    VastaaPoista
  10. Taru, mukavaa vuoden alkua sinnekin!
    Teijo, rohkea kokeilu! Kävin vilkaisemassa.

    VastaaPoista