maanantai 1. maaliskuuta 2010

Raakavalkosuklaa-mustikkakakku

Minun ei alunperin pitänyt postata tätä reseptiä lainkaan, koska eilen tuomitsin sen jatkokehittelyä kaipaaviin. Äsken kuitenkin söin jämäkakusta palasen... ja sitten toisen... Ja nyt minun on todella taisteltava, että mies-raukka saa edes pikkiriikkisen siivun iltaherkkua.

Kuva siis on mitä on, eilen pimeässä roiskaistu, kun en enää tänään vaivautunut kuvailemaan edustuskelpoisempaa otosta päivänvalossa. (tätähän ei siis pitänyt julkaista..) Ohjekin on vähän sinne päin, kun en sitten eilen laittanut sitä tarkasti muistiin (Jos joku tätä inspiroituisi kokeilemaan, en sitten ota täyttä vastuuta...) Mutta koska tätä onkin nyt pakko tehdä uudelleen, laitan reseptin muistiin jossain muodossa.

Raakavalkosuklaa-mustikkakakku

Pohja:
  • yhteensä 2 dl mantelimaidon tekemisestä jäänyttä vaahtoa + n. 1/2 dl palsternakka-raastetta mehulingosta
- juureksen tilalla voi yhtä hyvin olla bataatti, kurpitsa tai punajuuri
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 dl kuivia manteleita jauheeksi jauhettuna
  • 5 taatelia
  • 2 rkl mustikkajauhetta
  • 1/2 tl kaardemummaa
  • ripaus ruususuolaa
  • 50 g kaakaovoita sulatettuna (vaihtoehtoisesti neitsytkookosöljyä)
Täyte:
  • 2,5 dl pakastemustikoita sulatettuna
  • 1/3 keskikokoisesta tuoreesta kookospähkinästä
  • hunajaa maun mukaan (1-2 rkl)
  • 2 cm pätkä vaniljatankoa tai 1 tl vaniljauutetta
  • ripaus ruususuolaa
  • 100 g kaakaovoita sulatettuna
Valmista ensin pohja: Jauha tehokkaalla sauvasekoittimella kaikki ainekset kaakaovoita lukuunottamatta tasaiseksi massaksi. Lisää sulatettu kaakaovoi ja jatka sekoittamista, kunnes kaikki rasva on kunnolla sekoittunut. Painele pienen (20 cm halk.) irtopohjavuoan pohjalle. Laita hetkeksi pakastimeen jähmettymään ja valmista sillä aikaa täyte.

Jauha tehosekoittimessa mustikat ja paloiteltu kookospähkinän liha mahdollisimman tasaiseksi massaksi. Lisää hunaja ja vanilja. Käytin vaniljatangon palaa sellaisenaan ja jauhoin sen mustikoiden ja kookoksen kanssa heti alussa. Jos käyttäisin vaniljauutetta, lisäisin sen myöhemmin. Lisää myös ruususuolaa. Jatka sekoittamista, kunnes seos on tasainen. Lisää lopuksi sulatettu kaakaovoi ja käytä tehosekoitinta n. minuutin ajan tai kunnes seos on hiukan kuohkeaa. Huom. mustikoiden täytyy olla todella kunnolla sulaneita, muuten hunaja ja kaakaovoi jämähtävät möykyiksi!

Kaada täyteseos hiukan jähmettyneen pohja päälle. Tasoita ja anna jähmettyä viileässä seuraavaan päivään. - Tämä on ratkaiseva juttu. Söimme kakkua eilen n. puolen tunnin kuluttua valmistamisesta ja se maistui vetiselle, jauhoiselle ja raa'alle. Ajattelin, että olin laittanut mustikkajauhetta liikaa eikä tämä idea tainnut muutenkaan oikein toimia. Tänään olen kuitenkin toista mieltä. Eli kyllä raakaherkutkin kaipaavat kypsyttämistä!

Viimeistelin kakun mustikoilla ja kookoksesta höyläämilläni lastuilla.


Kuten ohjeesta voi päätellä, kakku on tuplamustikkainen ja siis todella suomalainen superfood-kakku. Se oli luonnossa myös upean värinen. Samalla periaatteella voisin kokeilla myös jotain muuta marjakakkua. Erilaisia marjajauheitahan on vaikka mitä! Vaikka kaakaovoin määrä on ohjeessa aika suuri, kokonaisuus on raikas ja kakun syömisestä tulee hyvä olo! - Paitsi, että se yksi pieni pala vielä kiusaa minua jääkaapissa...

12 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen! Jännä tuo pohja,jossa on palsternakkaa.Itse karsastan tuon tapaisia juureksia,mutta tänään söin Suomi-vieraiteni kannustamana raakaa kyssäkaalia,ja että oli hyvää,niin ehkä olen pääsemässä eroon antipatiasta tuon tapaisia juureksia kohtaan...

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvän näköistä =P kuten kaikki muutkin ruokasi!

    VastaaPoista
  3. Söisin tuon ihan hetkessä : )

    VastaaPoista
  4. Okriina, olen aina ihaillut blogiasi ja mielestäni se on menossa koko ajan parempaan suuntaan. Myös itselläni on super- ja raakaruoka tämänhetkisen mielenkiinnon kohteena nämä tekemäsi kokeilut vahvistavat uskoani niiden toimivuuteen. Kiitos ja kumarrus!

    VastaaPoista
  5. Vau mikä kakku! Pitäisi varmaan harkita irtopohjavuoan ostamista.. Tai kai tämä onnistuisi johonkin muuhunkin vuokaan, mutta kakun leikkaaminen voisi olla hankalaa?

    VastaaPoista
  6. Onpas komea kakku :) Onnea nimenmuutoksesta - luen blogeja blogilistan kautta, joten en eilen tajunnut lukevani sinun blogiasi. Ihmettelin vain, kun en muistanut lisänneeni Keittiökameleontti-nimistä blogia omalle listalleni :D

    VastaaPoista
  7. Minäkin tulin ihmettelemään, että mikäs blogi tämä olikaan - olen viime aikoina lisännyt muutaman, mutta tuttuhan tämä. Tosi hyvä nimi, sopii oikein hyvin!

    VastaaPoista
  8. Yaelian, lisään usein juuresraasteita, kun tykkään vähän muhkeammista kakuista. Pelkillä pähkinöillä tai kookoksella niistä tulee usein vähän turhan raskaita. Palsternakka ei kyllä yhtään maistunut valmiissa kakussa.

    Linda, kiitos! Hyvää oli, varsinkin jos tykkää mustikasta.

    Taru, niinpä eikä tekis tiukkaakaan :)

    Sari, kiva saada myönteistä palautetta blogin linjasta, koska tuntuu, että se melkein menee välillä omia menojaan niin että itsekin ihan hämmästyn :D

    an, ei irtopohja ole välttämätön, mutta kakusta on ehkä sitten vaikeampi leikata siistejä viipaleita. Mutta sitten vaan lusikoidaan suoraan lautaselle :)

    Kamomilla ja See, jep Kameleontilla on ehkä uudet värit mutta samat vanhat jututhan ne täällä ;)

    VastaaPoista
  9. Hei!

    Sulla on mahtava blogi! Olen saanut täältä paljon ideoita. Tein viikonloppuna lapsen 2-vuotissynttäreille ohjeillasi kinuskikakun ja mangoleivoksia. Kinuskikakun pohja oli tosi maukas ja olisi tosiaankin maistunut sellaisenaankin. Täytettynä kakusta tuli aika tuhti. Pohja oli myös aika painava ja täytteet tursusi reunoilta. Olin laiska ja käytin myös valmista vaahtoutuvaa kauravaniljakastiketta (oatly) En saanut vatkattua sitä pursotettavaan muotoon, joten reunat oli aika epäsiistin näköiset. Kakku tuli kuitenkin syötyä, eli maku oli hyvä. Mangoleivokset olivat oma suosikkini. Varsinkin seuraavana päivänä maistuivat todella maukkailta.

    Nyt ajattelin kokeilla raw-parsasalaattia. Sain käyttööni kuivurin, jota en ole vielä kokeillut. Mitenköhän tuo maustaminen ennen kuivaamista kuivurissa onnistuu?

    VastaaPoista
  10. Kuitin Koivu, kiva kuulla kokemuksiasi. Pohja on tosiaan tiiviimpi kuin perinteinen sokerikakkupohja. Olen itse ratkaissut sen niin, että useampaan osaa, jolloin kakkukerroksista tulee ohuempia. Se auttaa myös, jos täytteet ovat melko kiinteitä soseita tms. ja sitä on ohuemmalti. Kiva, että maistui ulkonäköongelmista huolimatta.

    Tunnustan, etten omista kuivuria ja kuivaan omat juttuni uunissa. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että enemmän nestettä sisältävien tuotteiden kuivattaminen kuivurissa onnistuu, jos käyttää esim. leivinpaperista leikattua sopivan kokoista arkkia alla. Sama maustamisen kanssa, jos siinä käyttää jotain, joka voi sotkea kuivuria. Kuivurin käytöstä on hyviä esimerkkejä Appelsiineja ja hunajaa -blogissa.

    VastaaPoista
  11. Vau, ihan mahtavia reseptejä! Olen ihan innoissani että löysin blogiisi. Kärsin itse kaiken maailman vaivoista ruokaan liittyen, mm. viljat ja monet lisäaineet, joten mun on pakkokin syödä terveellisesti. (Toki haluan muutenkin sitä.) Siks olikin kiva löytää nämä ohjeet ja ideat. Erityisesti raakaravintojutut kiinnostaa :) Kiitos paljon!

    VastaaPoista