maanantai 26. huhtikuuta 2010

Banaani-cuppikset

Herkkukeittiöstä taas päivää!


Herkku, jossa ei ole kookosta tai pähkinöitä, eikä oikein suklaatakaan ellei kaakaovoita lasketa... Se on tietty Banaani-cupcake, joka syntyi aurinkokuivatuista banaaneista. Ne tarttuivat mukaani Punnitse & Säästä:stä. Ajattelin heti, että niiden avulla saisin sopivan kostean mutta makean raaka-cuppiksen ilman muuta makeutusta. Ja näinhän kävi. Muuten makumaailma on lähellä lapsuuden banaanimaustekakkua. Kuorrutus ja täyte on melkein sama kuin Marmoroidussa suklaapaissa, mutta maustettuna tuoreella inkiväärillä. Päälle ripottelin siitepölyrakeita jotka näyttävät sopivasti keltaisilta nonparelleilta.


Aurinkokuivattujen banaanien rakenne on taatelimainen, joten tuore banaani ei oikein tähän käy, siinä on liikaa nestettä. -Valitettavasti, koska tiedän, ettei aurinkokuivattuja banaaneja ole tarjolla ihan joka nurkalla. Ne voi luultavasti kuitenkin korvata kuivurissa kuivatelluilla banaaneilla, mitä aion jossain vaiheessa kokeilla. Luulenpa, että itse kuivattujen banaanien maku olisi jopa vielä parempi! (Myöskään banaanilastut eivät käy, koska ne taas ovat liian kuivia.)

Banana-cupcakes - Banaani-cuppicakut  (9 pientä kuppikakkua)

Muffini:
  • 1 pkt (250 g) aurinkokuivattuja banaaneja
  • 1 1/2 kp (3 1/4 dl) auringonkukan + kurpitsansiemeniä (suhde 2/3 auringonkukkaa ja 1/3 kurpitsaa)
  • - itse käytin aktivoituja* siemeniä, jotka kuivatin ja jauhoin hienoksi jauheeksi. Voi tehdä suoraan kuivista siemenistä myös
  • 1 rkl carob-jauhetta
  • 1 rkl lucumaa
  • 1 tl jauhettua vaniljaa
  • 1/4 tl ruususuolaa
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1/4 tl jauhettua neilikkaa
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 1/8 tl jauhettua muskottipähkinää (jos pidät muskotista, laita toki enemmän, itse en oikein fanita, mutta maku täydentää muita mausteita)
  • tuorepuristettua omenamehua ruokalusikka kerrallaan
  • 9 silikonista muffinivuokaa tai paperisia, jos ei ole niin väliä, irtoavatko cuppikset vuoista.


Täyte ja kuorrutus:
  • 1 1/2 banaania 
  • 2 dl kaakaovoita sulatettuna
  • 1 tl jauhettua vaniljaa
  • pieni viipale tuoretta inkivääriä

Jauha siemenet ensin hienoksi jauheeksi. Lisää monitoimikoneen kulhoon siemenjauhe, viipaloidut banaanit sekä muut ainekset omenamehua lukuunottamatta. Sekoita täydellä teholla, kunnes saat murumaisen seoksen. Lisää omppumehua ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikina muodostaa pallon. Idea on, että muffinit ovat mahdollisimman kuivia, koska niitä ei kuivata mitenkään.

Täytä muffinvuoat taikinalla piripintaan. Painele taikina tiiviiksi ja kaiverra lusikalla keskelle kolo. Jätä odottamaan siksi aikaa, kun valmistat täytteen/ kuorrutuksen.

Sulata kuorrutusta varten kaakaovoi vesihauteessa. Lisää kulhoon viipaloidut banaanit ja mausteet. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Laita jäähtymään hetkeksi (n. 10 min)  pakastimeen, jolloin seos vähän jähmettyy ja on helpompi levittää muffineille.

Levitä valkosuklaakuorrutus muffinien täytteeksi ja kuorrutukseksi. Itselläni kuorrutusta tuli täsmämäärä eli turhia ei jäänyt nuoltavaksi. (Vaikka olisi ollut aika herkkua niinkin!) Ripottele päälle haluamiasi koristuksia, kuten siitepölyrakeita, inkiväärijauhetta, sitruunankuorta tms.

Siirrä jääkaappiin ja anna jähmettyä n. tunti ennen tarjoamista. Parhaimmillaan seuraavana päivänä (niinpä tietysti...).





.................................................
* Siementen aktivointi siis tarkoittaa käsittelyä, jossa siementen ja pähkinöiden sisältämät entsyyminestäjät, kuten fytiinihappo neutraloidaan. Itse liotin siemeniä ensin 8 tuntia, minkä jälkeen annoin "itää" lävikössä toiset 8 tuntia. Auringon- tai kurpitsansiemenet eivät muodosta näkyvää itua. Tämän jälkeen kuivatin uunipellille levitettynä auringonpaisteessa, kunnes siemenet olivat täysin kuivia. Pilvisenä päivänä kuivauksen voi tehdä uunin alaosassa (40 asteessa) tai kuivurissa.


9 kommenttia:

  1. Oi joi. Oijoijoijoi. Superihana resepti. Nuo aurinkokuivatut banaanit ovat kyllä herkkuja.

    VastaaPoista
  2. handepande, ja tää on oikeesti superhelppo. Totesin taas vaan, kun paistelin jo yhden erän normivappumunkkeja, miten ihanan helppoa ja hajutonta (!) tää raakaleipominen onkaan :D

    VastaaPoista
  3. Kiva resepti! Täällä on luomukaupoissa tuollaisia aurinkokuivattuja banskuja irtopainossa,olen niitä ostanut joskus ihan naposteltaviksi,mutta nyt vois kokeilla sun muffineja!

    VastaaPoista
  4. Uuuu...Tää lähtee kokeiluun asap! Mietin just sitä mansikka-greippitorttua tehdessäni, että toivoisin kokonaisuuden jäävän hieman kuivemmaksi. Tää vaikuttaa ihan unelmaherkulta!

    VastaaPoista
  5. Yaelian, ovat varmaan herkullisia. Yleensäkin kannatan irtomyyntiä ja onneksi se on lisääntynyt meilläkin.

    Katja, näitä tehdessäni ajattelin nimenomaan muffineja tai cupcakeseja, joten ne ovat ehdottomasti kuivempia kuin mansikka-greippitorttu. Just sellaisia sopivia välipalaherkuksi :)

    VastaaPoista
  6. Tätä täytyy kokeilla vappuna! Miten en ole törmännyt aurinkokuivattuihin banaaneihin aikaisemmin?!

    VastaaPoista
  7. Eve, aurinkobanaanit ovat tosiaan mainioita. Vappuherkuksi säästin itsekin osan cuppiksista.

    VastaaPoista
  8. Nam! Sain juuri kaverilta Thaimaasta tuliaisina noita aurinkokuivattuja banskuja olivatpahan herkkuja! Pitääkin kurkata lähi Punnitse & Säästä -liikkeeseen jos siellä olisi.

    VastaaPoista
  9. Jytis, tämän päivän tsekkaus P&S:ään tuotti pienen pettymyksen. Aurinkobanaanit olivat loppu, eikä tietoa, koska tulee uutta erää. Sen sijaan oli pehmeitä kuivattuja banaanilastuja, joissa ei ollut mitään ylimääräistä. Hätäpäissäni ostin sitten niitä. Saas nähdä, mihin niist on, paitsi herkutteluun sellaisenaan, tietty :)

    VastaaPoista