keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Chia Fresca




Vihdoinkin lämmintä! Ja huomiseksi on lupailtu lähes helteisiä lukemia. Onhan tätä jo odotettu...

Sen kunniaksi, saisiko olla lasillinen ihanaa janojuomaa, chia frescaa?

Chia fresca tai chia agua valmistetaan chia siemenistä (kuten nimestä voikin jo päätellä). Chia-geeli lienee tuttu juttu tämän päivän supereista kiinnostuneille treenaajille, mutta eri lähteiden mukaan chiasta on Meksikossa ja Latinalaisessa Amerikassa valmistettu virkistävää juomaa jo satojen vuosien ajan. Perinteinen ohje chia frescalle on yksinkertainen: Hiukan chia-siemeniä sekoitetaan veteen, jossa on sitruunaa ja jotain makeutusta, kuten agave-siirappia. Chia-siemenet muodostavat ympärilleen geelimäisen hyytelön, ja sakeuttavat juoman. Ei ehkä näin yhtä-äkkiä kuulosta houkuttelevalta, mutta voin sanoa, että lopputulos on herkullista.

Chia frescaa on perinteisesti käytetty myös sen kestävyyttä lisäävien ominaisuuksien vuoksi, ja se onkin luonnonmukainen treenijuoma sekä tankkaukseen että varsinkin palautumiseen. Chia-siemenet sitovat vettä ja auttavat kehon nestetasapainon ylläpidossa. Juoman mukana saa myös korkealaatuista proteiinia, omega 3 ja 6:ta, elektrolyytteja sekä kuitua, joka pitää olon kylläisenä. Ja tämä kaikki pikku siemenistä, ilman lisäaineita.

Netissä pyörii paljon ohjeita chia-juomille. Sitruuna-pohjainen perus-fresca on hyvää, mutta oma suosikkini toistaiseksi on greippi-fresca jossa on myös hiukan mansikkaa. Itse asiassa siemailen tätä herkkua parhaillaankin, eli chia fresca maistuu mainiosti ihan iltadrinksunakin. Yritän kuitenkin säästää sitä vähän myös huomiseksi, jolloin ajattelin testata chia poweria aamulenkillä.


Chia-siemenet ovat itsessään melko mauttomia, mutta niiden muodostama geeli sitoo itseensä ympäröiviä makuja. Tätä juomaa kannattaakin pureskella, sillä joka puraisulla pienet geeli-pallurat purskauttavat* hyvää, raikasta (tässä tapauksessa) greippiaromia ja juoman suutuntuma onkin aivan oman laisensa.



Verigreipillä maustettu Chia Fresca (2-3 lasillista)

  • 1/2 l vettä
  • 1 luomu verigreippi
  • 4 tl chia-siemeniä
  • 1 rkl 2 tl agave-siirappia
  • muutama hippu laadukasta merisuolaa (siis ihan vähän vainn)
  • 4 mansikkaa

Suosittelen käyttämään luomu-greippiä, koska juomaan tulee myös greipin kuorta. Pese greippi ja höylää kuoresta suikaleita. Laita kuorisuikaleet ja chia-siemenet kannuun tai leveäsuiseen pulloon, jossa voit sekoittaa juomaa kätevästi. Lisää greipistä puristettu mehu. Itse siivilöin ylimääräisen hedelmälihan pois, koska halusin ohuempaa juomaa, jossa *chia-efekti tulisi hyvin esiin. Siivilöinti ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Kaada joukkon vesi, makeutus ja hiukkasen suolaa ja sekoita kunnolla. Laita juoma jääkaappiin n. tunniksi ja sekoittele välillä. Chia-siemenet alkavat muodostaa geeliä, ja samalla takertuvat helposti toisiinsa, joten juomaa tosiaan kannattaa sekoitella, varsinkin aluksi.




Ennen tarjoilua poista greipinkuoret ja purista siivilän läpi mansikat juoman joukkoon. - Mansikat lähinnä parantavat väriä, eivätkä maistu kovin voimakkaasti. Tarjoa suosikkilasistasi. Osa siemenistä painuu pohjalle, osa kelluu pinnalla. Tämä on normaalia, joten kannattaa laittaa tarjolle myös lusikka, jolla siemenet saa sekoitettua tasaisesti juoman joukkoon ennen siemaisua.

Ihanaa aurinkoista päivää kaikille!

.................................................
Update:
Vaikka aurinko ei nyt aamulla paistanutkaan (pöh :/), lenkki kulki chian voimalla erinomaisesti. Alkukankeuden jälkeen olisin jaksanut juosta pidempäänkin. Usein aamuisin energiavarastot ovat itselläni sen verran alhaalla, että pidemmillä matkoilla voimat hiipuvat. Siitä syystä en aamuisin juoksekaan kuin viiden kilsan pikku pyrähdyksiä, tosin aikaakaan ei yleensä ole enempään. Nyt meni seiska puoli ihan kevyesti valkovuokkoja ja lintujen konserttia ihaillessa. Loppumatkasta nappasin mukaan nipun nuoria voikukkia aamusmoothieen. Ei hassumpaa!

6 kommenttia:

  1. Nyt tuli jano! Erilaisia agua fresca juomia tulikin juotua Etelä Amerikassa asuessa,mutta chia-juomaa ei kyllä tullut vastaan. Greippi-mansikka chia fresca me parece muy invigorante!

    VastaaPoista
  2. Si! En tosiaan tiedä, miten suosittu chia-drinkki on oikeasti, mutta eri lähteissä siitä kyllä puhutaan. Hyvää on joka tapaukessa :)

    VastaaPoista
  3. Melkein lähden tältä istumalta valmistamaan tuota juomaa! Wau! Tosin kyllä greippiä ei taida löytyä tällä haavaa, mutta ehkä testaan kiivien tehoa.. ;)

    VastaaPoista
  4. Eve, kiivit vois toimia tosi hyvin. Chia-siemenistä tulee mulle muutenkin kiivin siemenet mieleen :)

    VastaaPoista
  5. En tiedä onko kysymykseni hukkunut jonnekin bittiavaruuteen, eli uudestaan:

    Voiko cashew-jauhon korvata jollain tavanomaisemmalla tuossa sinun bounty reseptissäsi?

    VastaaPoista
  6. Tuuli, pahoittelen, ettet ole saanut vastausta aiemmin. Minne lie aiempi kysymyksesi kadonnut. Eli cashew-jauho on cashew-pähkinöitä jauheeksi jauhettuna esim. tehosekoittimella, kahvimyllyllä tai vastaavalla. Sen voi korvata myös jauhetulla mantelilla, joka on neutraalin makuista. Mantelijauhetta saa ostaa valmiinakin, mutta sitä, kuten muitakin pähkinä- ja siemenjauheita on helppoa tehdä itse, jos siis em. välineet löytyvät. Myös ravintoarvot säilyvät paremmin.

    VastaaPoista