maanantai 3. toukokuuta 2010

Tillipatee ja perunaton salaatti


Vappu sujui tänä vuonna poikkeuksellisen rauhallisissa merkeissä, oman perheen kanssa oleillen. Jossain vaiheessa tajusin, että se oli juuri sitä, mitä tällä hetkellä kaipasinkin. Hyvästä ruoasta ja juomasta ei tietenkään tingitty, vaikka vappuherkkumme olivat varsin vaivattomia. Aikaa jäi sitten kaikelle muullekin, kuten neljän tunnin yhteiselle kävelyretkelle sumuisen tunnelmallisessa vappusäässä, taimien koulimiselle (ikkunalaudalla odotellaan jo pääsyä kasvimaalle, mutta siitä myöhemmin...), koruilulle (uusi koukuttavat harrastukseni), maalaamiselle jne. Mutta nämä menevätkin jo ohi blogin aihepiirin, joten asiaan.

Tässä pari poimintaa vappu-buffetistamme:

Tillillä maustettu siemenpatee:


1 dl hampunsiemeniä (liotettuna 8 t ja idätettynä n. 4 t)
1 1/2 dl auringonkukansiemeniä (samat valmistelut)
2 porkkanaa, hienoksi raastettuna
1-2 aurinkokuivattua tomaattia
1 sellerinvarsi, ohuina viipaleina
1 valkosipulinkynsi puristettuna
pala tuoretta inkivääriä raastettuna
mustapippuria
1 tl soijakastiketta
ruususuolaa maun mukaan
2 rkl kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä
1 tl chia-siemeniä jauheena (voi jättä poiskin tai korvata, katso myöh.)
nippu tuoretta tilliä
    Tämän pateen maku on merellinen. - Okei, mies risti sen suorasukaisesti Kallen mätitahnaksi. Ilmeisesti tilli yhdistyy niin vahvasti kalaan, että jokin sellainen tästä kieltämättä tuli mieleen. Patee on siis aika vahvan makuista, mutta toimi hyvin ruisleivän ja kräkkereiden päällä sekä norirullien sisällä, jolloin vaikutelma oli vieläkin autenttisempi. Käytän itse paljon kuorellisia hampunsiemeniä, joten niitä tuli myös tähän. Jos kuorenratina häiritsee hampaissa, tässä voi käyttää myös kuorittuja siemeniä. Silloin tosin idätys-kuvion voi jättää pois ja lisätä siemenet vasta yhdessä muiden ainesten kanssa.

    Eli aloitin pateen valmistuksen edellisenä iltana laittamalla siemenet likoon. Aamulla kaadoin veden pois ja jätin ne lävikköön itämään n. 4 tunniksi. Hampuissa oli jo tässä vaiheessa pienet idut. Yhdistin korkeassa kulhossa kaikki ainekset chia-jauhetta ja tilliä lukuunottamatta ja soseutin sauvasekoittimella. Lisäsin lopuksi chiat, jotka oli jauhanut jauheeksi kahvimyllyllä. Ne voisi korvata myös 1 tl jauhettuja psylliumin siemeniä. Tarkoitus on saada pateesta kiinteämpää, ja chia-siemenet ajavat asiaa hyvin. Ne tuovat myös hyvää makua ja lisää hyviä ravintoaineita, kuten esim. omega-rasvahappoja. Patee toimii kyllä ilman niitäkin.
    Lisäsin lopuksi tuoretta tilliä silputtuna. Sitä ei kannata enää sauvasekoitella tai menee muuten liian hienoksi silpuksi.

    Tämä pateen perusohje on monikäyttöinen ja olen tehnyt sitä myös käyttämällä  hampun sijasta kurpitsansiemeniä. Tillin tilalle esim. persiljaa, timjamia tai tuoretta korianteria ja taas ollaan ihan eri makumaalimassa. Kuvassa tillipateeta alkupaloina norirullien täytteenä. Etuallala inkkarisimaa ja taustalla banaani-cuppiksia, joita oli jälkiruokana.

    Toinen yllättävä suksee oli lisuke,  jonka valmistin perunasalaatin tapaan, mutta perunoiden tilalla käytin marinoituja ja hiukan kuivateltuja kesäkurpitsakuutioita. Yllättävää tässä oli se, että lapsetkin söivät tässä kesäkurpitsansa ilman mutinoita. Kastikkeena toimi sama cashewkastike, kuin Kaali-caesarissa. Ja taas tuli todettua, miten ihmeellisen monipuolinen kasvis kesäkurpitsa onkaan. Muistan vielä ajat, jolloin sen ylituotanto kasvimaalla oli ongelma. Nykyään harmittaa, ettei sitä voi viljellä meillä ympäri vuoden. Fanitan!





    Kesäkurpitsasalaatti:
    • 3 keskikokoista kesäkurpitsaa
    Marinontiin:
    • 1 rkl oliiviöljyä
    • 1 rkl omenaviinietikkaa (Oma suosikkini on Clearspringin luomu-omenabalsamiviinietikka. Vähän kallista, mutta niiiin hyvää!)
    • 1 tl laatusuolaa
    • mustapippuria
    • 1/2 tl valkosipulijauhetta
    Muut ainekset:
    • 1 kurkku
    • 1 napakka avokado (sellainen kovahko siis)
    • pari kevätsipulin vartta tai salottisipulia
    • 1 kirpsakka omena (Granny Smith -tyyppinen)
    • rucolaa
    Kuori kesäkurpitsat ja kuutio sentti x sentti -paloiksi. Sekoita kuutioihin marinointiainekset ja levittele kuivuriin/ uunipellile. Kuivattele 1-2 t. Kuivattamalla marinointi on tehokas tapa voimistaa makuja. Kesäkurpitsassa se muuttaa myös rakennetta tiiviimmäksi, mikä toimi tässä salaatissa hyvin.

    Sillä aikaa kuutioi tuorekurkku, omena ja avokado. - Tämä on hyvä salaatti käyttää niitä avokadoja, joiden kypsymistä ei jaksa odotella riittävän kauan :) Viipaloi sipuli mahdollisimman pieniksi viipaleiksi. Salottisipuli on tavallista keltasipulia miedompi vaihtoehto kevätsipulille. 

    Tee cashewkastike ja yhdistä kaikki ainekset rucolaa lukuunottamatta salaatiksi. Tarkista maku ja lisää suolaa ja mustapippuria tarvittaessa. Ennen tarjoilua tee rucolasta peti laakeaan salaattikulhoon ja lusikoi salaatti siihen päälle. Hyvää ihan kaiken mahdollisen kanssa.

    Tässä vielä Cashew-kastikkeen ohje:
    • 1 dl liotettuja cashew-pähinöitä (n. vuorokauden)
    • n. 1,5 - 2 dl vettä
    • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
    • 1/2 sitruunan mehu
    • 1 tl raastettua sitruunankuorta
    • 1 rkl omena/siideriviinietikkaa
    • 2 rkl hiivahiutaleita
    • 1 tl sinappijauhetta
    • 1/2 tl sipulijauhetta
    • 1 tl agave- tai vaahterasiiraappia
    • 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
    • mustapippuria
    • ruususuolaa
    Laita liotetut cashew-pähkinät ja n. 1 dl vettä tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen astiaan. Jauha kermaiseksi seokseksi. Lisää loput ainekset suolaa ja pippuria lukuunottamatta. Jatka sekoittamista ja lisää vettä sen verran, että saat kastikkeeseen sopivan juoksevan koostumuksen (muistuttaa majoneesia). Lisää lopuksi suolaa ja pippuria maun mukaan sekä tavittaessa vielä sitruunanmehua, mikäli pidät happamasta. 










    8 kommenttia:

    1. Kiva perunaton perunasalaattiohje! Pateeta olen joutunut täällä tekemään ilman hampunsiemeniä,kun sitä ei saa,mutta nyt kesällä on sitten tarkoitus ostaa sitä Helsingissä.Kesäkurpitsa onkin ihanaa,täällä sitä kasvaa ympäri vuoden.Ja voi kun mullakin olisi oma kasvimaa!Tuosta koruilusta voisit muuten laittaa pari riviä tänne...ja kuvia...

      VastaaPoista
    2. Mulla on viime aikoina ollut tillihimo, joten tämä tillipatee osui juuri oikeaan saumaan. Pitäis varmaan laittaa porttikielto sun blogiin, en nimittäin ikinä pääse Hellattoman kokin resepteihin asti tätä menoa.

      VastaaPoista
    3. Yaelian, oma kasvimaanikin on sukulaisten armoilla, jotka onneksi ovat varsin kokeilunhaluisia. Itse olen niin hamppufani, että olisi varmaan vaikeaa tulla toimeen ilman niitä. Älä yllytä niiden korujuttujen suhteen tai pian huomaan pitäväni kahta blogia ;D

      Katja, tillikausi itsellänikin menossa. Ihme, että se on jotenkin jäänyt muiden yrttien varjoon. Aika ihana smoothieissakin. Hih, mulla ja Hellattomalla Mealla on siis pieni skaba menossa... Ei vaan, onneksi ruokaa joutuu kuitenkin laittamaan joka päivä eli ei reseptejä ole koskaan liikaa tarjolla :)

      VastaaPoista
    4. Ihan mahtavan näköisiä herkkuja, Perunatonta perunasalaattia täytyy ihan ehdottomasti kokeilla heti kun pääsen töistä keittiöön. Meilläkin lapsilla tuo kesäkurpitsa on inhokkien top tenissä. Olen myös avokadon suuri ystävä. Harmittavan usein luomuavokadot ovat jo kaupassa aivan liian pehmeitä. Viime aikoina on ollut tavallisissa avokadoissa myynnissä lajike, joka on jotenkin kirpeän makuinen, reunoilta pehmeä ja keskeltä kova. Ärsyttävää, kun on kuitenkin aika kallis.
      Laitoin muuten blogistasi innostuneena versot kasvamaan. Vielä en ole saanut korjata satoa, mutta parin päivän päästä varmaankin.

      VastaaPoista
    5. Kiitos ohjeesta! Nerokas idea korvata peruna kesäkurpitsalla. Meidän perheessä, etenkin mulla, peruna todella tekee ilkeetä ruoansulatukselle. Ei sillä että se ravitsemuksellisestikaan kovin kehuttavaa olisi! Tämä ohje menee varmasti kokeiluun. :)

      VastaaPoista
    6. Kuitin koivu, samoja havaintoja avokadoista, eli nyt (ei-luomuna) myydään huonosti kypsyvää ja vetistä lajiketta. Ostan tavallisia avokadoja, koska hintaero on aika mahtava ja avokadon kohdalla luomuttomuus ei ole kaikkein suurin ongelma. Onnea versoille :)

      Aletheia, kesäkurpitsa oli tosiaan tässä hyvä. Tosin ei se samalle maistu, kuin peruna perunasalaatissa, mutta ei mielestäni tarvitsekaan.

      VastaaPoista
    7. Oih tilliä! Nyt tekee mieli tehdä omaa kalatonta kalakeitto-sotkuani :D Näyttää tosi herkulliselta tuo patee <3

      VastaaPoista
    8. Chaos, kalaton keitto kuulostaa ihanalta!

      VastaaPoista