maanantai 30. elokuuta 2010

Mangoldisateenkaari ja yllätysituja

Kasvimaalta löytyi tällaista väri-iloa. Mangodin siemenet oli hankittu Hyötykasviyhdistykseltä ja yllätyin, kun penkistä puski vihreä-valkoisten varsien lisäksi muitakin sävyjä.

Mangoldia tulee paljon. Olen käyttänyt lehtiä wrappeihin, vihersmoothieen ja tuoremehuihin. Raakaosastosta paras on ollut sesamkastikkeella silattu mangoldisalaatti, johon käytin sekä lehtiä että varsia.

Muitakin yllätyksiä on ollut tarjolla. Ruohonjuuren irtomyynnistä hankkimani erät auringonkukan ja sesaminsiemeniä ovat ilmeisesti poikkeuksellisen tuoretta tavaraa. Molemmat nimittäin alkoivat ihan oikeasti itää normaalissa aktivointiprosessissa. Olen saanut auringonkukan itämään joskus muulloinkin, mutta sesaminsiemeniin ei yleensä ole kasvanut paljain silmin havaittavaa itua. Ja tämä on vastannut sitä, mitä useimmissa elävän/ raakaravinnon oppaissa ja linkeissä kerrotaan sesamin aktivoinnista tai "idättämisestä". No, nämä tyypit olivat siis eri mieltä asiasta. Jos katsot tarkasti alla olevaa kuvaa, huomaat pikkuruiset hännät joissain siemenissä. Mahtavaa!

Liotin siemeniä 12 t, huuhtelin ja laitoin lävikköön itämään. Siemeniä oli alunperin n. 3 dl eli reilusti. Sekoittelin siemeniä silloin tällöin, mutta ne säilyivät aika kosteina. Siemenet saivat itää n. 20 t. Olin aikeissa levittää ne uunipellille kuivumaan, kun huomasin idut.


Sesaminidut ovat hyviä! Kitkeryys, joka joskus sesamissa häiritsee on kokonaan poissa. Tämä lähde kehottaa säilyttämään siemeniä jääkaapissa mutta käyttämään melko nopeasti, koska idut muuttuvat karvaiksi pidempään säilytettäessä.


Tässä vielä auringonkukansiemenet, jotka saivat saman käsittelyn. Aurinkoidut ovat todella herkullisia, joten suosittelen kokeilemaan niiden idätystä. Nekään eivät kuitenkaan säily kovin pitkään, ja homehtuvat herkästi. Eli jääkkäriin, kannelliseen purkkiin ja massuun muutaman päivän kuluessa.

....................................................
Ja pienenä kertauksena siis, mistä aktivoinnissa on kysymys. Eli siementen (ja pähkinöiden) ravintoaineet saa paremmin käyttöönsä, kun niitä malttaa ensin liottaa ja sen jälkeen vielä antaa kuivahtaa eli "itää" 4 t - 12 t. Varsinaisesta idätyksestä ei ole kyse, vaan elävän siemenen kasvupotentiaalin aktivoimisesta. Mutta kun oikein hyvälaatuisista ja freesesistä siemenistä on kyse, ne voivat itää ihan oikeastikin. Idättäminen puolestaan lisää ravintoainepitoisuutta ja vähentää siemenissä olevien entsyyminestäjien, kuten fytiinihapon määrää. Nopeita itäjiä ovat myös hamppu, tattari ja quinoa. Kurpitsansiemenet eivät ole minulla koskaan itäneet, enkä ole kuullut tai lukenut muidenkaan onnistuneen siinä. Kuorellisen mantelin pitäisi myös itää ja olla vallan herkullista, mutta ei ole minun manteleissani ituja näkynyt. Myös pellavan ja chian siemeniä voi periaatteessa idättää, mutta niissä ongelma on kostean siemenen tuottama lima, jonka vuoksi itäminen ei kai kotikonstein oikein onnistu.


Mangoldia sesam-kastikkeessa

reilu nippu mangoldia lehtineen
kourallinen rusinoita
1 iso tai 2 pientä kirpeää omenaa pieninä kuutioina
1 rkl sitruunanmehua
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1 tl agave-siirappia
1/2 pehmeää avokadoa

Kastike:

1/2 päärynää kuorittuna ja kuutioituna
1 rkl sitruunanmehua
1 tl raastettua sitruunankuorta
2 rkl omenaviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä + sesamöljyä
4 rkl idätettyjä/aktivoituja sesaminsiemeniä
mustapippuria
1/2 tl suolaa
1 tl agave-siirappia tai juoksevaa luomuhunajaa
1 iso valkosipulinkynsi

Suikaloi mangoldin varret ja lehdet ohuiksi suikaleiksi. Sekoita suuressa kulhossa käsin joukkoon suolaa, sitruunanmehua ja makeutus. Lisää rusinat ja omenakuutiot, mustapippuria ja pehmeä avokadon sisus. Hiero ainekset sekaisin joko käsin (helpointa) tai haarukalla niin, että mangoldin rakenne pehmenee. Jätä maustumaan siksi aikaa kun valmistat kastikkeen.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset sauvasekoittimella tai blenderissä mahdollisimman tasaiseksi. Kastiketta tulee aika iso määrä. Käytin mangoldisalaattiin n. puolet ja säästin loput myöhemmäksi. Oli taivaallista ihan vaan lehtisalaatinkin seurassa sekä raw-porkkanapastan kastikkeena.

Yhdistä mangoldiseos ja sesamkastike. Tarjoa heti.

6 kommenttia:

  1. Voi ko kauniita mangoldeja! Mie jo ajattelin, etten enää koskekaan mokomaan kasviin: omat mangoldini maistuivat tympeälle ja alkoivat kukkia heti, vaikka vieressä kasvavat pinaatit kasvoivat hyvin ja maukkaiksi. ...Mutta ehkä harkitsen vielä. :)

    VastaaPoista
  2. Voi miten uskomattomia mangoldeja!

    Ja kiitos taas todella hyödyllisestä ja hyvästä postauksesta!

    VastaaPoista
  3. HeidiK, meillä myös osa mangoldeista alkoi kukkia ja ne maistuvat (ja kukat haisevat) pahalle. Onneksi kaikille ei käynyt samoin ja satoa siis tulee ihan mukavasti. Luulen, että tämän kesän ekstreemit olosuhteet on joillain kasveilla aiheuttaneet ongelmia. Kannattaa siis yrittää mangoldia uudelleen :)

    jarna, kiitos =)

    VastaaPoista
  4. Ihanan väriset mangoldit! Käytän mangoldia aika paljonkin,koska täällä sitä saa joka paikasta ympäri vuoden,myös luomuna.
    Jännää,että sait nuo kuoritut auringonkukansiemenet itämään,olin nimittäin siinä uskossa,että vain kuorellisille käy noin. Ja seesaminsiemeniä voisi kokeilla,jos niihin tulee häntiä..

    VastaaPoista
  5. PS. Kokeilin tätä ohjetta ja täytyy sanoa, että kastike on suorastaan itkettävän ihanaa. <3 Salaatin tein pinaatista ja koska en niin pidä makeista ruuista (jälkiruuat on tietty erikseen), joten korvasin rusinat pähkinöillä. Tätä täytyy tehdä toistekin.

    VastaaPoista
  6. HeidiK, mahtavaa että maistui. On kovasti minunkin mieleeni tuo kastike :)

    VastaaPoista