sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Happy Birthday to me!

Raakailun varjopuolia on se, että joudun tekemään synttärikakkuni itse. Ainakin toistaiseksi. Minua nimittäin muuten ilahdutettiin tavalla, joka sai raw-maman hymyilemään leveästi: Ensin tuli lapsen tekemä aamusmoothie ja sitten varsin mieluisa lahja mieheltä, nimittäin kuivuri. Siitä myöhemmin. Eli ehkäpä se kakkukin joskus...

Sitä odotellessa sekoittelin tämän Green on green -kakun eli oman versioni Raw Lime Pie:sta. Suomeksi se olisi esim. Lime-avokadopiiras. Täyte syntyi siis vaihteeksi jostain muusta kuin pähkinöistä, mikä on välillä kiva. Toisessa klassisessa avokadotäytteessä, suklaa-avokado -moussessa minua joskus häiritsee avokadon aiheuttama pieni kitkeryys tai jotenkin "kasvismainen" maku. Tässä sitä ei ollut, eikä kukaan olisi arvannut siinä avokadoa olevankaan.

Pohja oli aika kokeellinen. Halusin vihreän pohjan, joten käytin siihen (raakoja) pistaasipähkinöitä. Niistä syntyi sinällään ihan todella hyvä, vihertävä taikina, mutta ei ehkä paras juuri tälle täytteelle. Eli seuraavalla kerralla aion käyttää pistaasien tilalla tavallisia manteleita. Laitan kuitenkin pohjan ohjeen myös pistaaseilla, sillä maistoin mielessäni siihen yhdistettynä jotain baklavaan ja turkkilaisen keittiön herkkuihin liittyviä makuja. Eli kokeilut tämän pohjan kanssa tulevat jatkumaan.


Lime-avokadopiiras

Pohja:
  • 11/4 kp (n. 3 dl) kuorittuja manteleita tai pistaasipähkinöitä
  • 2 rkl chia-siemeniä
  • 2-3 rkl luomuhunajaa
  • 1/8 tl Himalaja-suolaa
  • 2 rkl neitsyt-kookosöljyä
Täyte:
  • 2 kypsää ja pehmeää avokadoa
  • 1 (luomu)limen raastettu kuori ja mehu
  • (1/2 tl vihreä teejauhetta (macha)
  • veitsenkärjellinen Himalaja-suolaa
  • 1 tl luonnonvaniljaa
  • 3 rkl luomuhunajaa
  • 3 rkl neitsyt-kookosöljyä
Päälle:
  • viipaloitua kiiviä ja mintunlehtiä
Aloita pohjasta: Jauha mantelit (tai pistaasipähkinät) sekä chia-siemenet tehosekoittimessa jauheeksi. Jos sinulla on tehokas blenderi, voit lisätä loput ainekset (kookosöljyä ei tarvitse sulattaa) ja blendata sykäyksittäin niin kauan, että muodostuu kiinteä taikina. Toinen vaihtoehto on siirtää manteli/pähkinäjauhe monitoimikoneeseen ja sekoittaa loput ainekset huipputeholla (s-terä) taikinaksi. Varo, ettet ylisekoita, muuten rasva lähtee erottumaan muista aineksista. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää hiukan kookosöljyä. Anna taikinan levähtää hetki jääkaapissa, jolloin se kiinteytyy hiukan. Tätä edesauttavat sekä chia-siemenet että kookosöljy. Painele sitten irtopohjavuoan (halk. n. 20 cm) pohjalle ja reunoille. Jätä jääkaappiin odottamaan ja valmista täyte:

Laita kaikki täytteen ainekset blenderiin. Jos sinulla on huipputehokas blenderi, kookosöljyä ei tarvitse sulattaa. Muussa tapauksessa tasaisemman lopputuloksen saat, jos sulatat öljyn hellävaraisesti vesihauteessa nestemäiseksi. Blendaa ainekset tasaiseksi, kuohkeaksi täytteeksi. Tarkista maku ja lisää makeutusta tarvittaessa (ja malta olla syömästä täytettä sellaisenaan). Anna jähmettyä n. 1/2 t jääkaapissa. Jos täyte tuntuu tässä vaiheessa liian löysältä, lisää vielä 1 rkl kookosöljyä ja blendaa sekaisin. Valmiissa kakussa täytteen on tarkoitus jähmettyä leikattavaksi.

Levitä täyte pohjalle ja tasoita silikonilastalla tai lusikalla. Laita jääkaappiin jähmettymään vähintäin tunniksi. Koristele kiiviviipaleilla ja tuoreella mintulla ennen tarjoilua.



Kuvat eivät tee oikeutta tälle kakulle. Kakku oli ihana - mutta todella täyttävä! Eli kannattaa miettiä sen santsipalan kanssa.

- Ja jos joku yleisemminkin ihmettelee tason laskua blogin kuvissa, se johtuu siitä, että ikkunamme ovat julkisivurempan vuoksi rappauslaastissa. Ei valoa, ei valokuvia...

15 kommenttia:

  1. Paljon onnea synttäreiden johdosta! Sinäkin siis olet Virgo(mulla oli 9.9).
    Tuollainen raakalimekakku on ihanaa,joskus blogin alkuaikoina postasin myös sellaisesta,muistaakseni.Macha-jauhe antaa tuolle tortullesi kivan värilisäyksen;omani oli vähän kellertävä.
    Ja hienoa,nyt sullakin on kuivuri!

    VastaaPoista
  2. Ja BTW,kuvasi ovat edelleenkin hienoja,tuosta julkisivurempasta huolimatta.Kävin tämän postauksen innostamana katsomaan omaa limekakkupostaustani,ja kyllä omat kuvani kalpenivat näitten rinnalla...

    VastaaPoista
  3. Paljon onnea vaan, -II-, paljon onnea Okriina jne.! Toivottavasti sulla oli mukava synttäripäivä =).

    Ihana yllätys lapselta; aamusmoothie varmasti lämmitti sydäntä.

    VastaaPoista
  4. Ihanaa synttäripäivää! :) Kiva kun laitoit lime pien ohjeen - oon nimittäin juuri miettinyt kyseisen piiraan raw versiota!

    VastaaPoista
  5. Myöhästyneet synttärionnittelut =)!
    Kokonaan vihreä piiras...kaikkea sä keksitkin. Jatka samaan malliin ;).

    VastaaPoista
  6. Paljon onnea :) Upe ja mielettömän herkullisen näköinen kakku.Milloin sun konditoriasi aukeais...?

    VastaaPoista
  7. Kiitos kaikille onnitteluista :D

    Yaelian, kävin kurkkaamassa sinun limetorttuasi ja ei se mielestäni ulkonäössä mitenkään tälle jäänyt! Macha-jauhe tosin syvensi vihreän väriä omassani. Tuosta virgo-teemasta. Minulla on sellainen näppituntuma, että meissä ruoka- ja terveysihmisissä on enemmänkin tämän astrologisen merkin edustajia.

    Suvi, ihana yllätys todellakin. Mutta elämä on... ;)

    Katja, ohje tuli vähän vahingossa, kun avokadojen parasta ennen -päiväys alkoi lähestyä.

    Mia Lucia, tohon piiraan väriin sisältyi kieltämättä vähän kaikenlaista symboliikkaa ;)

    Eevi, raw-konditoriaa kyl kaivattais, niin että vois joskus käydä oikeasti ulkona herkuttelemassa. Mutta täällä blogeissa on muitakin ihan mielettömiä raw-kondiitoreita, niin että eihän sitä koskaan tiedä, koska sellainen näkee päivänvalon.

    VastaaPoista
  8. Myöhästyneet onnittelut minultakin! Ihanan näköinen kakku, pakko kokeilla itsekin. :)

    VastaaPoista
  9. Häppi bööhtei täältäkin! Minäkin olen Virgo niin kuin Yaelian ja sinäkin:)

    Itse pidän myös tärkeänä ettei avokadon maku pistä läpi, kun en oikein välitä siitä. Lime kyllä peittää sopivasti sen.

    Olen nykyään tehnyt aika paljon kaikennäköistä pistaasipähkinöillä, varsinkin noita suklaapalloja. Tykkään kovasti mausta.

    VastaaPoista
  10. Maija, kiitti! Suosittelen, tää on mielestäni yksi parhaita raw-kakkuja :)

    Kaisu, Virgot rules! ;) Mä alan kohta tosissani tehdä astrogalluppia. Alkaa olla sen verran monta näitä tietyn merkin edustajia kuvioissa. Nyt muuten, kun söin viimeisen palan tuota kakkua parin päivän säilytyksen jälkeen, pistaasipohja toimi oikein hyvin. Pidän itsekin tosin paljon niiden mausta ja taidan sittenkin pitäytyä tässä pohjataikinassa.

    VastaaPoista
  11. Myohastyneet syntymapaivaonnittelut! Mielenkiintoisia resepteja! :-)

    VastaaPoista
  12. Ihanan näköinen piiras. Itsekin rakastan kokeilla kaikkea elävän ravinnon keittiöstä, laidasta laitaan. Joskus innostuin vääntämään oikein kunnon täytekakun.

    Pistän linkin tähän, mutta tarkoituksenani ei ole oman blogini mainostaminen, http://helmivegaanikeittio.blogspot.com/2010/10/raaka-taytekakku-pelkkaa.html .

    Ihan uutena bloggarina olisi vain kiva saada vinkkejä kokeneemmilta. :)

    VastaaPoista
  13. Maria, kiitos :))

    Helmi, ihana blogi sínulla! Toki omaa blogiaan saa mainostaa. Ainakin oma tarkoitukseni on reseptien säilönnän lisäksi jakaa kokemuksia, levittää tietoa ja ideoita, innostaa ja innostua itsekin.

    VastaaPoista
  14. Tää oli loisto-ohje! Kokeilin ja meinaan taas huomenna tehdä uudestaan työkavereillekin maisteltavaksi! Laitoin pohjaan manteleita 80 % ja pistaaseja 20 %. Suhde tuntui toimivan:)

    VastaaPoista
  15. kati, mahtavaa kuulla! Saavat sitten työkaveritkin herkkuja :)

    VastaaPoista