sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Raw-skonssit



Viime aikoina mehulinko on laulanut taas ahkerasti. Vaikka itsepuristetut tuoremehut teksivät hyvää muulloinkin, innostun niistä erityisesti syksyllä, kun uutta satoa on tarjolla. Oma mehustimeni on aika vanha, eikä puserra mehua kovin tehokkaasti esim. vihreistä lehitivihanneksista, mutta juurekset toimivat hyvin.



Tässä tämän hetken suosikkini: Keltajuuri-ananasmehu. Keltajuuri omalta maalta + tuore luomuananas kaupasta = Pina Colada revisited!

Kelta- tai kultajuurta kannattaa etsiskellä torilta tai isommista marketeista, joissa olen sitä joskus nähnyt. Maku on miedompi kuin punajuuresta, ja väri neutraalimpi kuin punaisella serkullaan.  Punajuurikin käy kyllä paremman puutteessa. Juoman väri on tietysti sitten toinen.









Tässä vielä tuoremehu keltajuuresta ja sen lehdistä, jotka ovat mietoja ja vähän makeita - siis vihreiksi lehdiksi.

Juuremehuista jää kuitua mehustimeen ja olenkin jo postannut useita ohjeita, joissa sitä voi käyttää. Myös eräissä muissakin blogeissa on herkkuohjeita ollut. Juureskuitu keventää mukavasti monia raw-ohjeita, joissa on paljon pähkinöitä tai siemeniä.

Kokeilin parin päivän aikana säästämääni keltajuurikuitua raw-skonsseihin. Kräkkereiden sijaan kaipasin vähän tuhdimpaa purtavaa ja testailin eri reseptejä, joita löytyy mm. Victoria Boutenkolta (esim. tämä). Paras kokeilu on kuitenkin ollut tämä alla oleva itse kehittelemäni resepti, joka on aika yksinkertainen, eikä kovin makea. Keltajuuri-ananasmassan voi korvata vaikka porkkanalla tai punajuurella + jollain muilla hedelmillä, ja makua vaihdella käytettävissä olevien ainesten mukaan. Monissa skonssiohjeissa on jauhettuja pellavansiemeniä, mutta mielestäni ne ovat karvaita, joten käytin vaihteeksi chia-siemeniä ja lisäsin vain kokonaisia pellavansiemeniä tuomaan rouheisuutta. Maku oli näin parempi.

Raw-skonssit (14 pientä skonssia)
  • 3 kp keltajuuri-ananas-omena kuitua
  • 125 g pekaani- tai saksanpähkinöitä tai manteleita
  • 3/4 dl chia-siemeniä
  • 3/4 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1/2 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 3/4 dl pakastettuja tai tuoreita puolukoita
  • 1/2 dl pellavansiemeniä

Jauha pähkinät ja siemenet pellavansiemeniä lukuunottamatta jauheeksi omissa erissään. Siirrä kulhoon. Lisää suola ja mausteet. Lisää juureskuitu ja öljy. Sekoita puukauhalla tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon lopuksi puolukat ja pellavansiemenet. Muotoile lusikalla pyöreiksi, litteiksi kakkusiksi leivinpaperilla päälystetylle uunipellille tai kuivurin ritilälle, jonka päällä on leivinpaperi. Kuivaa uunimenetelmällä tai kuivurissa 40 asteessa n. 4 tuntia. Käännä ja jatka kuivaamista vielä 10 - 16 tuntia tai kunnes kakkuset ovat keventyneet ja kuivuneet. Kuivumisaika vaihtelee juuresmassan ja taikinan kosteudesta riippuen. Skonssit saavat jäädä sisältä kosteiksi. Säilytä tiiviissä kannellisessa purkissa jääkaapissa.


Mutustelin aamiaisella cashewjuuston kanssa.

4 kommenttia:

  1. Oi mikä ohje! Lähtee oitis kokeiluun :) Ja keltajuuri ei ole tullut edes mieleeni, joten kiitos vinkistä. Juuri ajattelin, että nyt saavat esimerkiksi tomaatit jäädä kaupan hyllylle (tai ainakin vähennän niiden käyttöä) ja panostan juureksiin, kun on niitä saa taas monipuolisesti.

    VastaaPoista
  2. Katja, ihan samoja fiiliksiä eli juureksia tomaattien sijaan. Ihan mahtavia makupakkauksia on nyt toreilla ja hevi-osastoilla :)

    VastaaPoista
  3. Kiva ohje! Ja harmi,kun en nyt noita hedelmä tai juuresmehuja voi tehdä tuon kuurini jälkeen,mutta kun siirryn vaihe 2 niin sitten tulevat hedelmät taas kuvioihin.Tosin tuota keltajuurta (onko se samaa kuin keltainen porkkana?)en ole tainnut täällä nähdä...

    VastaaPoista
  4. Yaelian, hyvää kannattaa odottaa =) Keltajuuri on meilläkin aika harvinainen ilmestys. Se ei ole sama kuin keltainen porkkana, vaan kuin punajuuri, mutta väri on eri. Maun puolesta punajuurella pääsee melkein samoihin tuloksiin.

    VastaaPoista