maanantai 13. syyskuuta 2010

Raw Tarte Tatin


Omppupiirakan ohjeita on tarjolla joka lähtöön, mutta tässä viime aikojen suosikkini. Lainasin idean Tarte Tatinista, eli kypsennettyjä omenia alle ja herkkutaikina päälle. Tässä versiossa kaikki kuitenkin raw-kana.
Pehmensin siis maustettuja omenaviipaleita ensin alle 40 asteisessa kiertoilmauunissani reilun tunnin. Ekaversiossa (josta yläkuva) jätin omenat kuorimatta, mutta se ei ollut viisasta. Kuoret olivat sitkeitä. Kuoritut omput ovat siis parempia.

Raw Tarte Tatin

  • 4 keskikokoista kotimaista omenaa. Sellainen makeankirpeä on paras. 
  • 1 rkl juoksevaa luomuhunajaa
  • 1 tl kanelia
  • hiukan Himalaja-suolaa
  • 1 rkl kylmäpuristettua ja paahtamatonta sesamöljyä tai jotain ihanaa pähkinäöljyä

Kuori ja viipaloi omenat 1/2 cm viipaleiksi. Mausta ja levitä leivinpaperin päälle kuivuriin tai uunin alaosaan. Kuivaile 40 asteessa 1-2 tuntia tai kunnes omenat ovat pehmentyneet. Älä kuivata liian kuiviksi.
Tee sillä aikaa taikina:

Taikina:
1 kp (2,5 dl) parapähkinöitä
1/2 kp (1,25 dl) taateleita tai 1/2 kp viikunoita + 1 rkl luomuhunajaa
1/4 tl Himalaja-suolaa
1/2 tl vaniljajauhetta
1 dl persikkasosetta (soseuta tuore, kuorittu persikka)
1 rkl lucuma-jauhetta (syventää makua, mutta ei pakollinen)

1/4 kp (0,6 dl) ) (aktivoituja) sesaminsiemeniä

(1 kp (2,5 dl) kuivattuja, kanelilla maustettuja omenaviipaleita)

Rouhi monitoimikoneen s-terällä pähkinät ja taatelit (tai viikunat) murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon muut ainekset lukuunottamatta mahdollisia omenaviipaleita. Jakta sekoittamista täydellä teholla, kunnes saat tasaisen taikinan. Sekoita joukkoon osa kuivaamistasi omenaviipaleista ja pyöräytä terää muutaman kerran, kunnes omenat ovat karkeana silppuna taikinan joukossa.

Levitä irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi tai talouskelmua ja asettele sille omenaviipaleita. Peitä koko pohja. Levitä taikina varovasti omenoiden päälle. Taikina on aika tahmeaa, joten tee tämä silikonilastalla tai kevyesti öljytyillä käsillä.
Laita piiras jääkaappiin ja anna vetäytyä n. 1 t ennen tarjoilua.



Tässä versiossa en lisännyt omenoita taikinaan vaan levitin viipaleita sekä piiraan pohjalle että päälle. Taikinasta tulikin siis täyte. Hyvin maistui sekin (vähän liiankin...).

6 kommenttia:

  1. Heippa! Olen seuraillut jo jonkin aikaa blogiasi ja testaillut reseptejäsi. Herkkuja ovat olleet! Tänäänkin ruokana tulee olemaan pasta primaveraa , ilman peruspastaa :D

    Olen vasta aloitteleva raakaruokailija ja vielä opetellaan versotuksien ja idätyksien salaisuuksia. Olisi mukava nähdä kuvaa teidän keittiöstä. Eli millainen on raakaruokaa paljon syövän keittiö?

    Sitten toiseen kysymykseen: Itse törmään usein mieheni ennakkoluuloihin - hän kaipaisi "normaalia" ruokaa. Tietenkin tottumiskysymys ja olen hänelle valmistanut lihaa raakaruokien lisukkeiksi. Mutta silti... Miten teidän perhe on mukautunut uudentyyppiseen ruokaan vai otitko pikkuhiljaa uusia ruokia mukaan?

    Kiitos vastauksista!

    VastaaPoista
  2. Nam nam,raaka Torte Tatin on varmasti ihanan herkullista!

    VastaaPoista
  3. Jes, just ajattelin, että pitää onkia noita omenapiirakan ohjeita jostain, kun järkkään ystävilleni tyttöjen raw herkku-illan. Ja omppupiirakkaa aion ehdottomasti tarjota - kauden herkut käyttöön! Tää kuulostaa kyllä tähän mennessä parhaalta ohjeelta tuon omenoiden kuivatuksen vuoksi. Ja tälle kaveriksi cashewkastiketta reilusti vaniljalla maustettuna!

    VastaaPoista
  4. Anonyymi, kiitos palautteesta <3 Keittiöpaljastuksia... miksei jossain vaiheessa ;) Tällä hetkellä keittiömme on kyllä lähinnä ankea, koska ikkunoita peittää vielä parin kuukauden ajan muovit ja rappauslaasti. Julkisivuremppa koettelee hermojamme vielä pari kuukautta. Olen lisäillyt raakaruokaa pikkuhiljaa kaikkien lautaselle, mutta edelleen teen kypsennettyäkin varsinkin lapsille. Oma miehekkeeni on onneksi ihanan ennakkoluuloton, eikä ole valitellut ruokavaliomuutoksesta mitenkään. On tyytyväinen, kun lautaselle jotain ilmestyy.

    Yaelian, :)

    Katja, tuota cashew-kermaa ajattelin ohjeen yhteydessäkin mainostaa, mutta en sitten enää jaksanut kirjoitella enempiä. Eli sitä ja omppupiirasta, niin eiköhän herkkuelämys ole taattu!

    VastaaPoista
  5. Onpas herkullisen näköistä! En ole tehnyt uunissa kuivaamalla vielä ikinä mitään raakaosaston juttuja. Nyt uuden asumisjärjestelyn ansiosta kotoa löytyy kuivuri, jolla ollaan marjoja, sieniä ja omenia kuivailtu talvisäilöön, ah!

    Tämä mene kokeiluun joku ilta, kun tulee vieraita :)

    VastaaPoista
  6. Annamarika, onpas kiva löytö. Kuivuri tuo kyllä hyvän lisän raakakokkailuun.

    VastaaPoista