perjantai 24. syyskuuta 2010

Suklaakaramellileivokset


Silloin, kun herkkuhammasta oikein kolottaa käyn selailemassa Sweetly Raw -blogia. Se usein riittääkin, sillä Heather Pacen ohjeet ovat todella makeita, eikä niissä säästellä eksoottisissa aineksissa. Olenkin yleensä tyytynyt hekumoimaan vain kuvien ääressä.


Perheen toisten syntymäpäivien kunniaksi halusin kuitenkin tehdä jotain johon 12 v synttärisankarikin olisi tyytyväinen, eli supermakeaa.

Raw-herkkublogeja seuraavat huomasivat ehkä Heatherin järjestämän Moonie Pie -haasteen, jota ainakin minä ihmettelin keväällä. Että mikä Moonie? Alkuperäinen Moon Pie on amerikkalaisista amerikkalaisin leivonnainen, jossa on vaahtokarkkitäytettä kahden pehmeän keksin välissä. Eli jotain, jota tuskin koskaan olisin tullut maistaneeksi. Tuskin myöskään olisi tullut mieleen, että sellaisesta pitäisi kehitellä raw-versio. No, jenkki raw foodistien keskuudessa se tuntuu kuitenkin olevan kova juttu, joten pitihän sitä päästä kokeilemaan. Heatherin raw-ohje löytyy hänen e-kirjastaan, jossa on kolme versiota Moon Piesta. Kakkuset eivät ole kovin vaikeatekoisia, mutta vaativat jonkin verran aikaa. Suurempi pulma kuitenkin on se, että "vaahtokarkki"-täytteeseen tulee agave-jauhetta (agave powder), jota ei meiltä saa, eikä sitä minullakaan siis ollut. Agave-jauhetta käytetään makeuttajana, mutta sen sisältämän inuliinin ansioista tuotteeseen saadaan myös paksu kermamainen rakenne.

Noooh... kun kerran olin hankkinut ohjeen, ei auttanut, kuin lähteä rohkeasti kokeilemaan. Korvasin agave-jauheen lucumalla ja lisäsin joukkoon vielä 1 rkl psylliumjauhetta. Muokkasin ohjetta vähän muutenkin käytettävissä olevien raaka-aineiden mukaan.Täytteestä tuli aika tahmeaa, mutta muuten tosi namia. Samoin suklaakakku oli herkullista. Ohje on melko suuri ja siitä tulee 14 reilun kokoista leivosta. Itse tei Heatherin neuvon mukaan ja pakasti osan leivoksista ilman kuorrutusta seuraavaa herkkuhetkeä varten.

Suklaakaramellileivokset:

Pohja:
5 dl pekaanipähkinöitä
2,5 dl mantelimaidon teosta jäänyttä massaa
5 dl taateleita
3 tl kookosöljyä
2 rkl hunajaa
2 tl jauhettua vaniljaa
ripaus suolaa
1 dl raakakaakaojauhetta
1 tl kanelia

Täyte:
2,5 dl mantelimaitoa*
2,5 dl cashewpähkinöitä
reilu 1/2 dl lucumaa
1 rkl psylliumjauhetta
1 rkl vaniljajauhetta
2 tl mieleistäsi viljakahvijauhetta (tämä tekee vähän mokkaisen ja karamellimaisen maun, mutta sen voi jättää pois, jolloin ohjeesta saa täysin gluteenittoman)
4 tl hunajaa
1 3/4 dl  kookosöljyä
2 rkl (luomu-)soijalesitiiniä

Kuorrutus:
50 g kaakaovoita
3 rkl kaakaojauhetta
ripaus Himalaja-suolaa
2 tl lucuma-jauhetta
1 rkl hunajaa

Jos sinulla ei ole mantelimaitoa, aloita sen valmistuksella (ohje lopussa). Tee sitten täyte, jonka tulee jähmettyä riittävästi ennen leivosten täyttämistä. Alkuperäisessä ohjeessa puhuttiin 6 tunnista, itselläni oli aikaa n. tunnin verran. Laita blenderiin mantelimaito ja cashewit ja jauha tasaiseksi seokseksi. Lisää loput ainekset. Jos blenderisi on tehokas, kookosöljyä ei tarvitse sulattaa, mutta tasaisemman lopputuloksen saat lämmittämällä öljyä varovaisesti nestemäiseksi ja sekoittamalla sitten muihin aineksiin. Blendaa tasaiseksi kermamaiseksi massaksi. Omani oli tässä vaiheessa herkullista kreemiä. Siirrä jääkaappiin jähmettymään. Koska itselläni oli vähän kiire tungin täytteen hetkeksi pakastimeen.

Valmista sillä aikaa kakkutaikina. Jauha monitoimikoneessa (s-terällä) taatelit tasaiseksi tahnaksi. Jos ne ovat kovin kuivia, pilko ensin karkeaksi rouheeksi jolloin kone jaksaa paremmin hienontaa. Voit tässä tapauksessa lisätä myös 1 rkl vettä. Laita taatelimassa hetkeksi sivuun. Kaada monitoimikoneen kulhoon pähkinät ja rouhi karkeaksi. Lisää muut ainekset (paitsi taatelit) ja sekoita muutamia sykäyksiä. Vältä liikaa sekoittamista tai pähkinöiden öljy alkaa erottua. Lisää lopuksi taatelimassa ja sekoita sykäyksittäin, kunnes saat tasaisen taikinan. Itse viimeistelin sekoittamisen käsin, koska taikina oli varsin paksua.

Painele 2/3 suklaataikinasta neliömalliseen 20 x 20 cm vuokaan, jonka olet vuorannut muovikelmulla tai leivinpaperilla. (Itselläni oli tosin suorakaiteen mallinen vuoka.) Levitä päälle täyte. Laita n. 1/2 t pakastimeen jämettymään. Levitä loput suklaataikinasta jähmettyneen täytteen päälle. Itse muotoilin taikinan levyksi, jonka asettelin päälle niin, ettei minun tarvinnut painella täytettä.

Laita jääkaapiin jähmettynään vähintäin tunniksi tai seuraavaan päivään. Leikkaa kakku vuoassa haluamasi kokoisiksi leivoksiksi. Nostele varovasti levinpaperilla päälystetylle tarjottimelle tai lautaselle kuorruttamista varten.


Kuorrutusta varten sulata kaakaovoi vesihauteessa ja lisää siihen kaakaojauhe, hunaja, suola ja lucuma. Anna jäähtyä sekoitellen, kunnes seos alkaa paksuuntua. Levitä leivosten päälle ja anna jähmettyä. Alkaessaan jähmettyä suklaa muuttuu nopeasti liian kovaksi, joten kuorruttamisen kannalta sopivan koostumuksen löytäminen voi vaatia vähän työsketelyä. Jämähtäneen kuorrutuksen saa notkeaksi lämmittämällä kuorrutuskulhoa vesihauteessa samalla sekoitellen.


......................................................
* Mantelimaito: Liota 1/2 kp manteleita 8-12 t. Kaada liotusvesi pois. Laita mantelit ja 2 kp vettä tehosekoittimeen ja blendaa mahdollisimman hienojakoiseksi. Kaada harsokagaspussiin ja valuta maito kulhoon. Purista pussin sisältö mahdollisimman kuivaksi ja käytä pohjataikinaan. Mantelimaitoa tulee enemmän kuin tarvitset reseptiin, joten käytä loppu esim. smoothieen, raakapuuron tai myslin kanssa.

10 kommenttia:

  1. Nam, nää on aivan liian hyviä! Alkuperäisversioita en tosin ole koskaan maistanut, mutta tein siskolle näitä raw versioina kesällä. Tosin mun ohje oli paljon yksinkertaisempi, mutta oli kuulemma aivan tajuttoman hyviä ja pitää tehdä toistekin. itseasiassa jopa niin hyviä olivat, että kone söi niistä otetut kuvatkin =/(?!) ...noh, ainakin on pari hyvää syytä tehdä toistekin =).

    Vaikka ei näitä kyllä sillä tavalla ikinä muista kaivata, kun suomessa ei ole mitään moon piesejä. Sandwich jätskit ehkä kaukaista sukua?

    Tuo viljakahvijauhe kuulostaa namilta! Ja noi leivokset <3

    VastaaPoista
  2. Heh, nää on ihan kuin jostain tosi laadukkaasti kuvitetusta ja tehdystä kokkikirjasta! Sulla se on taito hyppysissä. Jos joskus innostut pitämään kokkailuiltamia (vaikka pienemmälläkin porukalla), niin tulen kyllä mieluusti mukaan! Tällaisia uusia reseptejä olisi ihanaa testailla enemmänkin yksissä tuumin.

    VastaaPoista
  3. Heathyn reseptit ovat kyllä ihania,sieltä minäkin aikoinani sain innostuksen raakatorttuihin.Olen kerran maistanut oikeaa Moonie pieta,ja yök,oli ällöttävän makeaa...Tuo sinun on kyllä herkullisen näköinen!

    VastaaPoista
  4. Mia Lucia, Miten ratkaisin agave-jutun? Olisi kyllä kiva saada toi sunkin versio kokeiluun! Eli haaste heitetty ;)

    Suvi, kiitos =) Tällaiset yhteiset raw-herkkuiltamat pitää laittaa työn alle! Täällähän on muitakin lahjakkaita jälkiruokamestareita (viittaan edelliseen kommentoijaan :)

    Yaelian, Heathyn blogi oli myös mun ensimmäisiä tuttavuuksia ja laajensi kyllä tajuntaaräjäyttävästi käsitystä raw-herkuista. Ja sillä tiellähän tässä ollaan.

    VastaaPoista
  5. UUuuh, nammm! Mä oon ihaillut kyseisestä blogista kuvia ja ihmetellyt miten ne kaikki herkut on saatu aikaan, mutta en ole hankkinut e-kirjoja kuitenkaan.

    Pidän tänään ystävilleni raw kestit ja oispa ollut niin ihanaa testata tätä ohjetta, mutta nyt on jo hankittu ainekset muihin juttuihin :) Ja hei, mun blenderi lähtee huomenna huoltoon, oisin kiinnostunut, jos sulta oikeesti liikenisi lainaan nurkissa pyörivä blenderi. Jos sillä saa edes smoothieta niin riittää mulle!

    VastaaPoista
  6. Katja, onnea raw-bileisiin. Luvassa varmaan mahtava ilta ainakin herkkujen puolesta :) Laita mulle mailia siitä blenderistä, niin sovitaa asiasta tarkemmin.

    VastaaPoista
  7. Vautsi vau:) Hyvältä näyttää ja makukin varmaan on taivaallinen! Kuvatkin ovat tosi hyviä ja kauniitä:)..vaikka remppa onkin päällä.

    VastaaPoista
  8. Kaisu, kiitos! Itse sitä on aina kriittinen. Mutta leivokset olivat kyllä hyviä lastenkin mielestä.

    VastaaPoista
  9. Laitoin täytteeseen mesquitea...en tosin tiennyt mistään agavejauheesta, kun ei ollut Heatherin reseptiäkään =D.
    Haaste otettu vastaan ;)...teen varmaan syyslomalla, kun systeri tulee taas käymään.

    VastaaPoista
  10. Mia Lucia, odotan haastevastausta vesi kielellä :P

    VastaaPoista