tiistai 7. syyskuuta 2010

Villiriisiä ja raw-currya



Pitkästä aikaa teki mieli valmistaa ihan "kunnon ruokaa" eli muutakin kuin superhelppoa ja nopeaa salaattia. Tein curry-tyyppisen höystön, jota tarjoilin villiriisin kanssa.

Törmäsin villiriisin "idäykseen" alunperin Eria Palmcranzin ja Irmela Liljan ihanan inspiroivassa kirjassa Raw Food, elinvoimaa raakaravinnosta. Asiastahan piti ottaa selvää, sillä minun ainakin tekee silloin tällöin mieli jotain ruokaisampaa lisuketta. Palmcranz ja muut löytämäni ohjeet neuvovat "idättämään" villiriisiä 3 vuorokautta, välillä vettä vaihtaen, jolloin riisi pehmenee. Oikeastaan kyse on liottamisesta, koska riisi ei oikeasti idä. Nimittäin - ja tässä tulee sitten se "No höh!" - valtaosa markkinoilla olevasta villiriisistä on esikäsitelty paahtamalla eikä siis ole mitään oikeaa raw foodia. Löysin sitten kyllä linkin, jonka perusteella myös ihan aitoa raw-villiriisiä on maailmalla tarjolla. Ja tämän intiaaniriisin pitäisi pehmetä kaiken lisäksi liottamalla vain yön yli.

No, ei taida kuitenkaan lähiaikoina olla aidon raakavilliriisin idättely olla ajankohtaista omassa keittiössäni, joten tarjosin villiriisit ihan perinteisesti kypsenettynä. En syö tavallista tai villiriisiä juuri koskaan, mutta nyt se oli jotenkin paikallaan.

Mutta sitten curryyn, josta tuli todella herkullista. "Kypsensin" kasvikset kastikkeessaan kuivurissa (tai siis uunissa - edelleen :/), jolloin ne pehmenivät mutta imivät samalla itseensä currykastikkeen herkkuaromit. Nam!
Currya söivät yllättäen myös lapset, melkolailla mukisematta. - Vakkariainesta siis...

Raw-curry:

Kastike:
  • 125 g cashew-pähkinöitä liotettuna n. 4 t
  • 3/4 kp (180 ml) vettä
  • 2 tl laadukasta soijakastiketta (esim. Clearspring Tamari)
  • (Himalaja tms. laatusuolaa maun mukaan)
  • mustapippuria myllystä
  • 1 tl juoksevaa luomuhunajaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl luomuomenaviinietikkaa
  • muutama suikale luomuappelsiininkuorta (n. 1 tl raastettuna)
  • 2 tl (tai maun mukaan) mieleistäsi curry-jauhetta (käytin Sonnetorin mietoa currya sekä Punnitse & Säästä:stä ostamaani Hot Thai Currya)
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
Kasvikset:
Pilkottuja kasviksia: Käytin
  • 1 parsakaali pieninä kukintoina (kukkakaali kävisi myös)
  • 1 kesäkurpitsa kuorittuna ja pieninä kuutioina (munakoisokin toimisi hyvin)
  • 2 paprikaa pieninä kuutioina
  • 3 vartta salaattisipulia
  • 2 dl mung-ituja tai idätettyä linssiä (parempi)
  • 1 tl juoksevaa luomuhunajaa
  • mustapippuria myllystä
  • hiukan laatusuolaa
  • 1 tl luomuomenaviinietikkaa

Sekoita kuutioidut kasvikset ja mausteet. Valmista curry-kastike ja sekoita kasviksiin. Levitä leivinpaperin päälle joko kuivuriin tai uunin alaosaan. Kuivaile alle 40 asteessa n. 4 tuntia.

Voisin tarjota tätä myös palsternakkariisin kaverina tai idätetyn quinoan kanssa.

8 kommenttia:

  1. Raakariisin idätys on ihan uusi juttu mulle.Pitäisikähän kokeilla...
    Ihanalta kuulostava curry-ohje,pitää joskus tehdä tuota. Riisiä tosin en syö,mutta ehkä quinoan kanssa tuota voisi myös kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, kyse on tosiaan villiriisistaä (wild rice), joka on siis eri laji kuin tavalliset riisilajikkeet. En itsekään syö riisiä monestakaan syystä, ja korvaan ne mieluummin quinoalla, tattarilla tai hirssillä idätettynä tai kypsennettynä. Tämä oli ehkä enemmänkin tällainen "otetaan tästäkin selvää" -kokeilu.

    VastaaPoista
  3. Vaikka hyllyssäni on jo joitakin raw food kirjoja,ja netti täynnä ohjeita,googletin tuon mainitsemasi kirjan ja nyt tilasin sen Amazonista!

    VastaaPoista
  4. Yaelian, toi kirja on kyllä aika inspiroiva, mutta samalla tosi käytännönläheinen. Raaka-aineetkin on sellaisia, joita saa täällä pohjolassakin.

    VastaaPoista
  5. toi kirja on kyllä ihana! nätit kuvat ja plussaa todellakin siitä, että aineksia löytyy suht helposti.

    alkoikin tehdä curryä mieli.. :)

    VastaaPoista
  6. nonnis, niinpä! En voi välttää vertailemasta kirjaa Hellattomaan kokkiin, joka on kyllä täyttä asiaa, mutta ulkoasu ei oikein houkuttele. Jotenkin ne ruotsalaiset taas osaa...

    VastaaPoista
  7. Ihana ohje! Mun on tehnyt viime aikoina mieli (tai keho on pyytänyt) hieman tuhdimpaa ruokaa ja varsinkin hieman lämmitettyä, joten tää on varmaan just täydellinen, sillä ajatus kypsästä ruuasta päivittäin tuntuu jotenkin raskaalta :)

    VastaaPoista
  8. Katja, kiitos. Olen itsekin varsin intuitiivinen syöjä ja koen että ihan 100% raw ei ole mitenkään opitmaalinen. Eli syön välillä osittain kypsennettyä lähinnä palkokasvien, quinoan, speltin tms. muodossa. Ristikukkaiset, kuten jotkut kaalit lantut jne. menee myös mieluiten höyrytettynä. Mutta täysin kypsennetyistä annoksista olen jo ihan vieraantunut.

    VastaaPoista