lauantai 23. lokakuuta 2010

Manteliherkkupallot ja Raw-illan herättämiä ajatuksia


Eilen sain kunnian olla apukokkina Heidin Raw-illassa Helsingin Ruoholahdessa. Hääräsin sen verran kiireisenä monitoimikoneen kimpussa, että harmikseni en ennättänyt näpsiä kuvia tilaisuudesta. Paikalla oli kuitenkin ihania ihmisiä, joiden kanssa oli hauskaa kokkailla.  Ja parasta oli tietysti nauttia yhdessä kaikista niistä herkuista keholle ja mielelle, joita illan aikana oli tarjolla. Eli kiitos vielä Heidille  ja kaikille paikalla olleille!


Illan aikana oli myös aikaa jutella ja kuulla toisten kokemuksista. Minua jäi mietityttämään se, että moni koki olevansa näiden asioiden kanssa aika yksin, vaikka blogimaailman näkökulmasta raakailusta ja muusta ihmisen fyysisestä, psyykkisestä ja henkisestä hyvinvoinnista kiinnostuneita ihmisiä tuntuu olevan pajon. Erityisesti tämä tuntuu koskevan meitä - khöm - hiukan vanhempia henkilöitä joita Raw-illassakin oli vain muutama. Kentältä puuttuvat siis neli-viiskymppiset ihmiset, joiden ikäluokka oikeasti tällä hetkellä tekee ratkaisevia päätöksiä esim. sen suhteen, mitä tuleville sukupolville syötetään kotona, kouluissa ja päiväkodeissa, miten ruokatuotanto, terveydenhuolto ja ylipäätään meidän ihmisten elämä tällä pallolla järjestetään. No, siinäpä sitä riittääkin haastetta, miten saada kevytmargariini-danone-broilerisuikale -uskovaiset laajentamaan omia näkemyksiään!

Mutta pienin askelin. Itse ainakin päätin oitis järjestää jossain vaiheessa työpaikallani oman Raw-illan. Eli jokainen voi omassa lähipiirissään omalla positiivisella esimerkillään herätellä kanssaihmistensä kiinnostusta näihin asioihin. Ryppyotsainen käännytys, kiihkoilu ja syyllistävä asenne kannattaa todellakin unohtaa. Kun odottaa kärsivällisesi, hyvä olo ja myönteinen fiilis kyllä tarttuu ja toinenkin saa tilaa inspiroitua rauhassa. Eivätkä kaikki lähde mukaan sata lasissa, vaan jonkun kohdalla jo vihersmoothie päivässä on ihan mahtava juttu.

Eli, jos sinulla on tilaisuus päästä Heidin järjestämiin iltoihin, niin suosittelen lämpimästi. Mikään ei kuitenkaan estä toimimasta myös itse. Usein uskallus palkitaan ja ympäriltä löytyykin ihania, innostuvia ihmisiä. Omalla kohdallani on käynyt näin ja uskon, että kiinostuneiden joukko vain kasvaa jatkossa.

Mutta sitten reseptiosioon. Eli oma panokseni eilen oli Supervihreä salaatti tahinikastikkeella. Tein sen samaan tapaan kuin täällä, mutta punakaalin sijaan käytin lehtikaalia ja lisukkeena kuutioituja omppuja ja rusinoita samaan tapaan kuin taannoisessa mangoldisalaatissa (josta alla oleva kuva). Mitä pidempään itse olen harrastanut raakailua, sitä enemmän olen vakuuttunut myös oman kokemuksen kautta siitä, että lehtivihreä on hyväksi ihmiselle ja yksi raakapainotteisen ruokavalion kulmakiviä. Ja miksei sama pätisi myös mihin tahansa ruokavalioon. En ala luetella vihreän terveysvaikutuksista, koska siitä löytyy kattava tietopaketti esim. täältä. Olen lisännyt omissa kokkauksissani vihreiden lehtivihannesten käyttöä eri tavoin ja tämä salaatti on yksi hyvä tapa saada rutkasti vihreitä omalle aterialle.


Toinen pääruokapläjäys olivat edellisen postauksen punajuuripateet, jotka tarjoiltiin timjami-cashewjuuston kanssa. Kuten em. salaatti, myös nämä toimivat hyvin isommallakin porukalla. Cashew-juuston olin laittanut hapattumaan pari vuorokautta aiemmin liotetuista pähkinöistä (12 t liotus). Lisäsin vain sen verran lähdevettä, että sain monitoimikoneella aikaiseksi tasaisen massan. Pähkinöitä oli 11/2 kp eli 3,75 dl ja sekaan heitin 2 maitohappobakteerikapselin sisällön. Annoin hapattua vuorokauden lämpimässä paikassa kannellisessa astiassa ja toisen vuorokauden jääkaapissa. Sekoitin sitten joukkoon n. 1/2 tl Himalajasuolaa ja 2 tl kuivattua timjamia. That's it. Parasta juustoa pitkään aikaan.

Kuva jostain aiemmasta punajuurifiestasta.

Jälkkäriksi oli tarkoitus tehdä ihania hedelmä-mantelipalloja vähän samaan tapaan kuin mansikkamantelipallot. Mutta hups hei, unohdin mantelit kotiin. Eli sitten improvisoitiin. Käytin palloihin cashew-pähkinöitä, joista tuli ihan mielettömän hyvän makuinen, mutta todella löysä taikina. Ajanpuutteen vuoksi en ennättänyt jäähdyttää taikinaa riittävästi, eikä siitä saanut pyöriteltyä palloja, joten köntti-puolelle mentiin. No, turhaan harmittelen asiaa, koska epämääräiset kökkäreetkin tekivät hyvin kauppansa. Ja makuhan on tärkein. Tässä kuitenkin vielä ihan virallinen ohje ja kuvakin, as it should be.



Hedelmä-mantelipallot: 

  • 200 g manteleita*
  • 3 rkl juoksevaa luomuhunajaa
  • 3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 1 rkl kaakaovoita raastettuna
  • 1 kp pakastekuivattuja hedelmälastuja
  • 1 tl raastettua luomu-limen kuorta
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 1 tl mesquite-jauhetta
  • ripaus Himalaja-suolaa
Viimeistelyyn: (raakoja) kookoshiutaleita

Jauha mantelit* jauheeksi monitoimikoneessa, s-terällä. Lisää hunaja, kookosöljy ja kaakaovoi ja jatka sekoittamista huipputeholla, kunnes saat tasaisen taikinan. Toinen vaihtoehto on sulattaa rasvat ja sekoittaa käsin mantelijauhoon. Lisää joukkoon hedelmät ja jatka sekoittamista monitoimikoneen huippunopeudella. Jos teet tämänkin vaiheen käsin, jauha hedelmät jauheeksi ennen sekoittaimista muuhun taikinaan. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Pyörittele taikinasta pieniä kuulia. Taikina tuntuu tässä vaiheessa rasvaiselta, se on ok. Asettele tasaiselle alustalle ja laita jääkaappiin jähmettymään hetkeksi. Kierittele kuulat kookoshiutaleissa ja laita vielä uudelleen muutamaksi tunniksi. Jos on kiire, jähmetä palloja n. 1/2 tuntia pakastimessa.

* Cashew-pähkinät siis käyvät myös, mutta silloin taikinaa täytyy jähmettää kunnolla jääkaapissa, esim seuraavaan päivään. Vasta sitten siitä saa kauniita palloja.







12 kommenttia:

  1. Ihanat mantelipallot,namskis!
    Olisi ollut kiva olla mukana tuossa illassa...
    Mielenkiintoista oli lukea ajatuksiasi siihen liittyvästä. Kun asuin pohjoisessa,järjestin joskus 3 vuotta sitten raw-illan Rotary-kavereilleni,joista osa oli aika innostunut (lähinnä naiset)ja osa ei.Myös erään vapaaehtoisryhmän kanssa olen sellaista järkännyt,mutta vaikka innostusta oli,niin jotenkuten jotkut pitivät asiaa vaikeana vaikkei se niin ole.Pitää kai pitää uusinta-ilta.

    VastaaPoista
  2. Ne sun cashewkönttipallurat oli ihania!

    - Fanny

    VastaaPoista
  3. Yaelian, mielenkiintoista. Varmaan on niinkin, että monet suhtautuvat ihan postiivisesti, mutta tosiaan kokevat omen tottumusten ja tapojen muuttamisen liian vaikeana.

    Fanny, kiitti =)

    VastaaPoista
  4. Osasyy varmaan oli myös se,että henkilöt,joille pidin raw-illan,olivat vähän vanhemmasta päästä.Nuoret ovat avoimpia ruuan suhteen.

    VastaaPoista
  5. taas kiinnostavia reseptejä sulla. mitä maitohappobakteeria suosittelisit? mulla olisi joku probioottivalmiste hankintalistalla, mutta en osaa päättää.

    VastaaPoista
  6. Hei mistäköhän näistä raakailu miiteistä saisi tietoa (että missä ja millon ja kuka ja kenelle) kun olen itsekkin huomannut kuinka tämmöinen muutos saattaa eristää. Ei siinä etteikö voi ravintolassa ottaa salaattia, mutta sukulaisilla on ollut jotenkin kumman negatiivisia reaktioita.
    Tosin tuntui tuo gluteenittomuuskin olevan heille jotenkin yliluonnollista, eli ei varmaan olisi pitänyt yllättyä. :D

    Olisi vaan mukavaa joskus päästä tutstumaan muihin suomalaisiin raakailijoihin. :)

    VastaaPoista
  7. Yaelian, niinpä!

    Anonyymi, kiitos! Itse käytän yleensä Biolatte Original -maitohappikapseleita ja joskus olen ostanut sitä myös pusseissa. Tuote ei sisällä eläinperäisiä ainesosia, eikä turhia apu- tai lisäaineita. Saa mm. Life-myymälöistä tai netin kautta esim. Hyvinvoinnin Tavaratalosta. Maitohapobakteerivalmisteista on kattava kooste Ilon Pisara-blogissa: http://ilonpisara.blogspot.com/2009/11/maitohappobakteerivalmisteet.html

    Mireille, et ole yksin :) Itsellänikään ei ole tietoa säännöllisesti kokoontuvista miiteistä. Eli jos sellaisia ei ole, niin taitaa olla syytä alkaa järjestää! Missä päin Suomea olet? Quinoaa-blogissa Heidin uusimmassa postauksessa on aiheesta pääkaupunkiseutua koskien.

    VastaaPoista
  8. Vantaalla, Vantaalla, mutta kulkuyhteyksien päässä. Eli jos jossain päin pääkaupunkiseutua olisi miittiä, niin kyllä taatusti saisin itseni sinne jotenskin raahattua. :D
    Pitää tarkastaa tuo Quinoaa-blogi.

    VastaaPoista
  9. Voi vitsi, oli kyllä herkullisia nuo ruoat Raw-illassa! Kiitos vaan vielä viimeisestä :)

    VastaaPoista
  10. Mireille, uskon tosiaan, että jatkoa pk-seudun Raw-illoille on todellakin luvassa.

    Angel, kiitti! Ja kiitos itsellesi hyvästä seurasta :)

    VastaaPoista
  11. Enpä tiennytkään Suomessakin järjestetään tuollaisia "raakailu" -iltoja, olisi mielenkiintoista joku kerta olla sellaisessa.

    Nyt kasvikuivurin hankkimisin myötä olen valmistellut jonkun verran raakaruokaa ja tehnyt ja syöttänyt niitä myös perheenjäsenilleni. Moneen olen saanut idean blogisi ohjeista, kiitos niistä!

    VastaaPoista
  12. mustikkapöperö, kiva kuulla! Raakailu on hyvä lisä ihan mihin tahansa "normaalikokkaukseen". Tosin kokeilut saattavat sitten myös viedä mennessään, kuten allekirjoittaneen ;)

    VastaaPoista