lauantai 30. lokakuuta 2010

Miten aika riittää raw foodiin?

Minulta kysytään usein, miten löydän aikaa tällaiseen monimutkaiseen kokkailuun. Ymmärrettävää ihmettelyä, kun vallitseva trendi on se, että ruoan valmistamiseen ja syömiseen käytetään nykyisin yhä vähemmän aikaa.



Kuten missä tahansa muussakin kokkauksessa, myös raakailussa saa toki kulutettua aikaa keittiössä tovin jos toisenkin. Mutta se ei varsinaisesti siihen liity, että kyse on raw foodista. Päin vastoin, useimmiten raakaruoka valmistuu paljon nopeammin kuin keitetty kaverinsa. Tästä hyvänä esimerkkiä tomaattikeitto: Raakana 5 min, kypsennettynä samoista tuoreista aineksista vähintäin 1/2 tuntia.

Ennemminkin kyse on uusista tavoista ja rutiineista, joiden opettelussa menee aluksi hieman aikaa. Koin itsekin jossain vaiheessa vähän stressaavaksi, kun piti muistaa laittaa etukäteen likoamaan jotain tai, että jos teki mieli juuri tiettyä ruokaa, se olisi vaatinut valmisteluja, jotka olisi pitänyt tehdä jo edellisenä päivänä. No, ratkaisuni on ollut, että jos elämässä on paljon muuta meneillään, ruoanlaittoon suhtaudutaan rennommin. Eli silloin jätetään liottelut, hapattelut ja kuivaamiset vähemmälle ja tehdään simppeliä raakasapuskaa (smoothieita, keittoja, salaatteja) tai esim. marinoinnin sijaan höyrytän bataatit kypsiksi. Olen kuitenkin ollut niin innoissani uudeta tavasta ajatella koko ruoanlaittoa, että olen toisaalta viettänytkin keittiössä ilomielin aikaa erilaisia kokeiluja tehden.

Tiettyjä peruaineksia on kaapissani aina, kuten quinoaa, tattaria, hirssiä ja kauraa, sekä joitain superfoodeja.



Nyt, kun olen harrastanut raakailua reilun vuoden verran, siitä on tullut normaalia keittiöelämää ja moni homma hoituu rutiinilla.  Niinpä minulla on nykyisin aina valmiina tiettyjä juttuja, jotka nopeuttavat arikikokkausta huomaattavasti ja tekevät viiden minuutin pika-ateriastakin tyydyttävän.


Näitä ovat 1. Cashew- tai macadamiajuusto, jota hapatan säännöllisesti isomman erän. - Käytän sekä leivän päällä että lisukkeissa

2. Itse tehtyä raakatahinia tai pähkinätahnaa, jota myöskin valmistan kerralla isomman erän. Menee leivän päällä, kastikkeissa, herkuissa ja pakko myöntä, suoraan purkista :)

3. Kräkkerit, joita syntyy kätevästi mehustuksen sivutuotteena tulevasta juureskuidusta ja pellavansiemenistä.

4. Jotain valmiiksi liotettuja ( ja kuivattuja) pähkinöitä tai siemeniä, joita voi lisätä suoraan salaatin sekaan tai kastikkeisiin.

Myös kaupassa käyntiin on tullut muutoksia sikäli, että ostan joka kerran rutiinisti paljon vihreitä lehtivihanneksia, pakastemustikoita ja muitakin marjoja, luomu- tai muuten hyvälaatuisia hedelmiä ja kasviksia sekä avokadoja kypsytykseen. Näin niitä on aina keittiössä, kun ruoka-aika lähestyy.
Pähkinöitä, siemeniä, kuivahedelmiä jne, ostan aika ajoin isommat erät ja mieluiten irtomyynnistä. Näin niitäkin on yleensä aina varastossa. Samoin hyvin varusteltu maustekaappi on minulle tärkeä. Hankin mausteet luomuna aina kun, mahdollista, koska useimmat tavalliset mausteet on säteilytetty säilyvyyden ja puhatuden vuoksi.

Lisäksi  perhe-elämän pyörteissä eräs arkikokkauksen salaisuus on pitää yksi isompi ruoanlaittopäivä viikossa. Useimmiten se on minulla sunnuntai. Silloin teen pähkinätahnoja, kuivatan kräkkereita ja laitan ruokaa isompia eriä, jolloin seuraaville päiville säästyy aina jotain joko sellaisenaan tai uusien lisukkeiden kanssa tarjottavaksi tai pakastettavaksi. Aika "marttamainen" juttu, mutta on osoittautunut toimivaksi.

Esimerkiksi viime sunnuntaina mehustin muutaman kilon porkkanoita, jolloin sain mehua pariksi päiväksi, pohjan kasvismurekkeelle ja kräkkeritaikinaan. Laiton cashew-juuston hapattumaan ja tein parapähkinä-carob tahnaa. Lisäksi tein viikonlopun aikana reilusti raakapastaa, marinoituja kasviksia, porkkanamureketta ja kukkakaali-couscousia. Tähteistä syntyi yhden hengen arkilounaita ja joillain täydennyksillä vielä pari ilta-ateriaa. Raw-"korvapuustit" tyydyttivät herkkunälkää myös viikolla. Menihän tähän aikaa useampi tunti, mutta viikolla ei sitten ole tarvinnutkaan asua keittiössä.

Sunnuntaina söimme fiinimmin raw-murekekääryleitä, täytteenä marinoitua paprikaa, sipulia ja herkkusieniä. (Ohje kehittelyn alla.) Loppu murekkeesta annospaloina pakkaseen, ylijäänyt täyte pikaburgereihin myöhemmin viikolla.

Tässä sitten vielä viikon parhaat ilta-ateriat. Kumpaankaan ei mennyt kauaa, pikaburgereihin 15 min. burritoihin 20 min. ja annokset olivat valmiina lautasella. Silti ilta-aterialla oli jotain muutakin kuin salaattia. Lisäksi nämä ovat myös esimerkkejä meille tyypillisistä raaka-fuusio aterioista, joissa osa perheestä syö raakapainotteisen normiversion osa täysin raw-aterian. Burgeri-aterialla lapsilla oli lihaisat versiot, jälkimmäisessä kääreenä täysjyvä-burritot.


Pikaburgerit:

  • 1 kp marinoitua paprikaa, sipulia ja herkkusieniä (n. puolet)
  • 1/2 kp kookoslastuja, jauha jauheeksi
  • 5 aurinkokuivattua tomaattia
  • pieni valkosipulinkynsi puristettuna
  • 2 viikunaa pilkottuna
  • 2 rkl chia-siemeniä jauheena (tai pellavansiemeniä)
  • 1/2 dl jauhettua saksanpähkinää
  • tamaria
  • savupaprikajauhetta*
  • kuivattua timjamia
  • paprikajauhetta
  • jeeraa
  • jauhettua mustapippuria

Laita kaikki ainekset kulhoon- * Eniten aikaa vei mausteiden etsiminen ja lisääminen, eli tätä vaihetta voita nopeuttaa käyttämällä jotain valmista. suosikkimausteseostasi. Sauvasekoita tai jauha monitoimikoneen s-terällä tasaiseksi massaksi. Omastani tuli todella kiinteää ja muotoilin siitä renkaan avulla neljä burgeri-pihviä. Tarjosin edellisillasta jääneen porkkana-lanttupastan kanssa.


Burritot (2:lle):

- Erityisen nopeasti tästä selviää, jos käyttää maustamiseen jotain valmista maustesekoitusta, kuten esim. Sonnentorin Mexican sipce mix. Joskus teen myös omia sekoituksian valmiiksi.

Chili con pähkinä:
  • 1 tomaatti hiukan pilkottuna
  • 10 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä + hiukan öljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • mustapippuria
  • Himalaja-suolaa
  • 2 tl juoksevaa hunajaa
  • 1 limen mehu tai 1 tl omenaviinietiikkaa
- Sauvaseoita tai blendaa tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää

  • kourallinen liotettuja hasselpähkinöitä hiukan pilkottuna.

- Mausta joko jollain valmiilla meksikotyyppisellä mausteseoksella, esim.  Tai tee oma sekoituksesi.

Oma maustesekoitukseni:

  • 2 tl jeera
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2 cm pätkä sitruunaruohoa hienona silppuna
  • nippu tuoretta korianteria silputtuna

Se juttu tässä perustomaattikastikkeessa oli lisätä meksiko-settiin vähän aasialaisia vivahteita tuoreen inkiväärin ja sitruunaruohon muodossa. Se teki kastikkeesta erityisen. Lisänä tietysti nippu silputtua tuoretta korianteria, koska minulle ei ole meksikolaista tai thai-sapuskaa ilman sitä.

Kasasin burritot pehmeiden kesäkurpitsasta, porkkanasta ja pellavansiemenistä kuivateltujen lättyjen ja päälle. Itse haluan burritooni tukevamman pohjan kuin pelkän lehden. Pohjalle tuli pähkinä-chiliä, päälle ruokalusikallinen valkosipulilla maustettua cashew-juustoa (ohjetta esim. edellisessä postauksessa). Limellä, Himalaja-suolalla ja mustapippurilla maustettuja avokadosiivuja, korianteria (tietty), paprikaa ja muutama ananaskirsikka (= inkamarja tuoreena). Ihanuutta.



24 kommenttia:

  1. Mahtava postaus..
    Sulle varmaan sanotaan kuten mun luona usein vieraat sanoo keittiöstä...
    "mikäs laboratorio se täällä on?"
    Kieltämättä jokunen purnukka ja pussi on kertynyt pitkin hyllyjä ja pöytiä.

    Aina kun joku sanoo että miten aika riittää raw-foodeihin niin sanon että pistä kello käymään NYT!
    Kuinka ollakkaan yleensä mulla on ravintorikas ruoka valmis noin parissa minuutissa...
    Teen aina vastakysymyksen että kuinka nopeasti itse keittelet perunat joissa ei ole mitään mainittavaa jota voi sanoa ruuaksi?
    Nautittavia kokkailuhetkiä sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiva postaus:-(
    Jännää,miten minultakin vaikka kuinka monet ihmiset ovat kysyneet miten aikani riittää raakaruokaan,kun se on niin monimutkaista!Hah!
    Aika paljon samoja aineksia muuten löytyy minunkin keittiöstä;D
    Kivoja reseptejä ja kauniita kuvia taas:-)

    VastaaPoista
  3. Mä mietin mitenköhän pähkinäallergikko ja kookosvihaaja selviäisi noista sun rawherkuista... ton tyylisiä reseptejä itse kaipaisin. :/

    mut namin näköstä

    VastaaPoista
  4. Sepi, kiitos! Juu hämmästelyä kyllä riittää, vaikka harvempi pääsee edes kaappien sisältöä kurkkaamaan. Ja tosiaan monet raw-hommat valmistuu samassa ajassa, kun tunkisi jonkin ruoankaltaisen mikroaterian uuniin ja kumoais lautaselle.

    Yaelian, oliskin kiva kurkistaa sun kaappeihin joskus ;)

    Angel, no hui! Kiitti =)

    Chaos, ;)

    VastaaPoista
  5. Mahtava postaus!Loistoidea puuhailla keittiössä yhdellä kertaa enemmän ja päästä sitten helpommalla useampana päivänä viikolla jälkeenpäin,täytyypä kokeilla:)

    VastaaPoista
  6. Kafi, nyt heitit pahan. Molemmat on niin peruselementtejä mun kokkauksissa. Mutta otan haasteen vastaan :)

    ansku, kiitos! Se on osoittautunut hyväksi systeemiksi, jos vaan sellaisen päivän löytää :D Mutta on kyllä aina ollut meillä kuvioissa.

    VastaaPoista
  7. Kiitos mahtavasta postuksesta. Olen viimepäivinä ääneen pohtinut miehelle tätä ruokavalioasiaa, kun haluaisin syödä itse enemmän raakaravintoa (johon mies, että syöthän sä joka aamu sen sun puuros). Pitäisi tosiaan saada nuo rutiinit kuntoon ja enemmän ruokalajejea repertuaariin.

    Sitruunahirssipuurosta on tullut ihan mun suosikki ja tänä aamuna nuorimmainen (kohta 3) otti oman lusikan ja tuli kupille osingoille, mistä olin iloinen. Tuntuu muutenkin, että nuorimmainen ja vanhin (10v.) maistelevat innokkaasti raakajuttuja. Vanhempi nykyään jo ehkä kohteliaisuudesta. 5-vuotias on ongelmallisin, ei meinaa maistaa mitään.

    VastaaPoista
  8. Kuitin koivu, kiva kuulla, että teillä kiinnostus raakailuun lisääntyy pikku hiljaa. Meilläkin vanhempi lapsi (12v) on jo ihanan ennakkoluuloton ja ainakin maistelee kaikkea. Nuorempi (9v) sen sijaan kieltäytyy kategorisesti useimmista "roofuud-mössöistä". Mutta ei lannistuta, hiljaa hyvä tulee ;)

    VastaaPoista
  9. Ihania ohjeita taas!!!! Ja just olin miettinyt perus tomaattikastikkeen ohjetta ja tässä se tuli, mahtavaa! En ole koskaan testannut raw burritoja, mutta nyt on kyllä pakko :)

    VastaaPoista
  10. Katja, kiitos! Nää burritot on ehkä jopa parasta raakaruokaa :)

    VastaaPoista
  11. Mielenkiintoinen postaus! Itse olen viime aikoina pikkuhiljaa lisännyt raakaruoan määrää ruokavaliossani ja täytyy sanoa, että reseptit ovat useimmiten huomattavasti nopeampia kuin kypsennetyt vastineensa. Maun ja ulkonäön herkullisuudessakaan eivät ole jääneet jalkoihin!

    Kirjoitin muuten juuri itsekin lähes samasta aiheesta blogissani. Jos kiinnostaa lukea minun mietteistäni siitä, kuinka löytää aikaa ja rahaa terveellisemmälle ruokavaliolle, niin käykää katsastamassa sokrateenkeittiossa.blogspot.com!

    VastaaPoista
  12. Voi kun näyttää herkulliselta! Kiva oli kurkistaa kaappeihisi:)Sinulla kyllä homma toimii, samaa ei voi sanoa minun keittiöpuuhista;)

    VastaaPoista
  13. Santeri, kyllä raakailussa tosiaan löytää monia uusia hyviä makuelämyksiä. Ja makuhan se on, mikä ainakin itselleni on kuitenkin se olennainen juttu. Ja tosi kiinnostava postaus tosiaan sinullakin blogissasi. Hauskaa, että samat aiheet sattuivat näin sopivasti. Postauksesi ehdottomasti syventää tätä minunkin juttuani.

    Kaisu, salaisuus on just ennen kuvausta suoritettu kaappien suursiivous ;) Pitihän se ikuistaa, kun nyt on taas muisto vaan..

    VastaaPoista
  14. En viittinyt aikaisempaan kommentiini laittaa, mutta kun näin kaappisisi, niin itsekin olen hiki hatussa siivonnut omia kaappejani:) Alkoi oikein hävettää jo itteänikin. No sainpas oikein joulusiivouksen tehtyä keittiössä, että kiitos siitä;)

    VastaaPoista
  15. Kaisu, Heh, tuota vaikutusta en kyllä oliskaan etukäteen arvannut! Varsinkin kun normaalisti tolla alueella en kyllä voi kehua olevani kenellekään esimerkkinä ;)

    VastaaPoista
  16. Itsetehty raakatahini???? Oi, voisitko laittaa ohjeen? En ainakaan löytänyt tuolla blogisi hakukoneella sitä, jos olet aikaisemmin sen jo postannut.

    Kiitos=)
    Blogisi on ihana ja inspiroiva!

    Saippu

    VastaaPoista
  17. Anonyymi, en ole sitä postannut, mutta tarkempi ohje tulossa.

    Saippu, kiitos itsellesi :)

    VastaaPoista
  18. Mahtava postaus! Itse en ainakaan vielä kokkaile raakaruokaa, mutta keittiössä vierähtää tovi jos toinenkin päivittäin.

    En ymmärrä miksi ruuanlaiton pitäisi viedä mahdollisimman vähän aikaa, tyyliin 15 minuuttia. Tai no tietty ymmärrän jos on esimerkiksi pieniä lapsia, mutta blogeja seuraamalla huomaa, että kyllä pieni vaivannökö näyttää siinäkin elämänvaiheessa onnistuvan jos kokee asian tärkeäksi.

    Moni nolostuu, kun kuulee mun tekevän joka päivä ruokaa ja itse tekee vain pari leipää töiden jälkeen, mutta lohdutan aina, että minä harrastan ruuanlaittoa ja joku toinen harrastaa vaikka salilla pumppaamista. Elämä on valintoja ja mä valitsen keittiöhääräyksen :)

    VastaaPoista
  19. pisama, niinpä. Aika jännää, että nykyään joutuu jopa vähän selittelemään sitä, että oikeasti laittaa itse ruokaa, mikä aikaisemmin oli itsestäänselvyys. Ja lapsista puheen ollen, keittiössä on kiva häärätä myös yhdessä lasten kanssa. Sekin tosin taitaa olla nykyään yhä harvinaisempaa. Hauskoja keittiöhetkiä sinulle!

    VastaaPoista
  20. On pitänyt kysyä jo kauan että millaisia (raw)ruokalajeja sinä pakastat? Tein esim. tänään punajuuripateeta ja mietin kuinka mahtaisi kestää pakastamisen.

    VastaaPoista
  21. kati, olen pakastanut juureksia ja/tai siemeniä tai pähkinöitä sisältäviä, pyöryköitä, pihvejä ja pateita. Niistä saa nopeasti salaatin kanssa täyttävän aterian. Makeista olen pakastanut kaikkia piiraita jne, jotka eivät sisällä tuoreita marjoja tai hedelmiä sellaisenaan.

    VastaaPoista
  22. Ok. Kiitos. Täytyy uskaltaa kokeilla pakastamista, se tosiaan nopeuttaisi perheenäidin ruoanlaittoa jos tekisi isompiä määriä ja pakastaisi.

    VastaaPoista